Decodor – sezonul 1, episodul 2: Rezistă sau mori! (Războiul din Coreea)

La 25 iunie 1950, Rusia sovietică s-a căutat adânc în geanta în care își ținea șiretlicurile și a scos din ea unul nou – războiul prin proxy. În acea zi, 100.000 de soldați ai Coreei de Nord atacau punctele strategice de-a lungul paralelei 38, linia geografică de diviziune fixată după cel de-al doilea Război Mondial în scopuri administrative. Ei se îndreptau spre sud, vizând capitala Seul și declanșând astfel, ceea ce avea să rămână în istorie drept ”războiul uitat” al Americii.

https://www.decodor.ro/2104993/12710009

12 gânduri despre “Decodor – sezonul 1, episodul 2: Rezistă sau mori! (Războiul din Coreea)

  1. Noi romanii suntem o natiune pasnica, iubitoare de viata si nu de moarte. Nu vrem sa atacam pe nimeni. Dar, sa nu fim naivi si sa nu vedem ca avem dusmani potentiali foarte puternici, sau puternici prin aliante. Acestia nu se gandesc la securitatea sau binele nostru, ba chiar cred ca fac tot felul de aranjamente prin culise care ne privesc direct.
    Daca Belarus a cerut Rusiei sa ii dea inapoi rachetele nucleare „de teama” sa nu fie atacata, si acele rachete rusesti pot ajunge si in Polonia si in Romania, nu ar trebui si noi sa discutam daac nu cumva e nevoie de a descuraja aceste state ca re ne ameninta si sa cerem SUA, Anglia sau Frantei (NATO) sa aduca in Romania niste arme similare? Sigur, be baza de negocieri, tratat, durata de amplasare. Asta ar reduce potential si necesitatea de a amplasa multiple unitati de lupta straine si echipamentul conventional in Romania.

    Apreciază

  2. M-am uitat si eu putin sa vad care e relatia Romaniei cu Serbia. Ultima intrevedere romano-sarba e de pe vremea doamnei Dancila (8 martie, dar gov.ro nu specifica anul, slab departament de comunicare publica!!!).

    Ne tot plingem de raul tratament al romanilor in Ucraina, dar ce s-a schimbat in Serbia pentru romanii de acolo?

    Ma tem ca suntem mult prea slabi in a articula o stratgie eficienta in relatia cu vecinii. Ne tot laudam ca Serbia e tara cu care nu am avut conflicte in istorie, dar recent, mai mult cred ca din indolenta, lene, nepasare. Asta ne-a „ajutat”.

    Ia uite-aci limbaj de lemn guvernamental:

    „…De asemenea, șeful Executivului român a exprimat necesitatea continuării dialogului pe tema minorității române din Serbia, utilizând mecanismele bilaterale existente. Asigurarea și respectarea drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale, mai ales cele privind accesul la mass-media, educaţie şi serviciu religios în limba maternă sunt esențiale pentru păstrarea identității specifice a etnicilor români….”

    Ei si, cu asta ce-ati facut? Au asigurat sarbii ce a cerut Romania? Daca da, nu ne spune si nouia vreun „guvernamentabil” din astia prea ocupati cu probleme atit de minore?
    https://gov.ro/ro/media/comunicate/intrevederea-prim-ministrului-romaniei-viorica-dancila-cu-pre-edintele-serbiei-aleksandar-vucic

    Apreciază

  3. Scrisoare catre Moscova a 300 de portavoce ale mainstream-ului globalitar: Invoca argumentativ expresia “Soc si groaza”, in dosarul spionului Gershkovich, dar de fapt se dezargumenteaza si autoparodiaza

    Peste 300 de corespondenți ai mainstream-ului globalitar care au activat in Rusia semnează o scrisoare către Moscova, în care cer, intempestiv si in dispretul legii, eliberarea „imediată” a lui Evan Gershkovich, spion al SUA. Gershkovich a fost descoperit ca era jurnalist impostor. El a fost arestat in flagrant delict de spionaj la Ekaterinburg si deferit justitiei din Moscova, riscand o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare.

    Semnatari scrisorii invoca argumentativ o expresie stereotipa globalista, care spune totul despre cine sunt autorii. Ei au adaptat sintagma “Șoc si groaza” – dovedind ca le este binecunoscuta si draga si ca au mai circulat-o in manipulare -, care a fost folosita de catre George Bush Jr si Donald Rumsfeld in razboiul SUA de invadare a Irakului.

    Dar cei care si-au transmis mediatic emo-misiva la Moscova, batand din picior pentru a produce impresie artistica si spunand ca sunt “socati si inspaimantati” pentru a provoca efecte emotionale, practic s-au dez-argumentat si auto-parodiat. Oamenii cu mintea la cap si cu respect fata de lege au citit cu usurinta prin ei, ca acesti bushisti si rumsfeldisti au frizat caraghiosul, amintind de zicala ca de la sublim la ridicol nu-i decat un pas.

    Preparatorii lui Gershkovich in ale spionajului in Rusia au facut o greseala fatala, considerand ca daca i se va descoperi impostura jurnalistica va risca cel mult retragerea acreditarii de jurnalist, ca rusii ar avea un IQ cu o singura cifra si nu vor putea sa le priceapa inselatoria, iar spionul lor va fi deasupra legii si nu va fi tras la raspundere.

    Daca a fost si jurnalist, infractorul Evan Gershkovich a incalcat codul deontologic al jurnalistului si s-a autoexclus din breasla jurnalistilor. Oricum, de facto si de jure, in urma condamnarii, el va ramane mult timp in afara lumii jurnalismului. Probabil ca si dupa ce-si va ispasi pedeapsa nu va mai fi angajat de agentiile cu reputatie si nu va mai primi acreditari in multe tari si capitale. Daca infractorii si penalii nu au ce sa cauta printre jurnalistii deontici, are sens sa fie exclus oficial din breasla.

    Apreciază

  4. „La 25 iunie 1950, Rusia sovietică s-a căutat adânc în geanta în care își ținea șiretlicurile și a scos din ea unul nou – războiul prin proxy.”

    Sigur, sigur că da!!! N-aș putea fi mai de acord (cum spun americanii)!!!

    Rusia sovietică s-a căutat adânc în geanta în care își ținea șiretlicurile și… ce-a găsit?! Un șiretlic… american: războiul „prin procură”, inventat – surpriză! – nu de infama și machiavelica Rusie sovietică, ci taman de cea mai mare și mai veche democrație din lume: Statele Unite ale Americii!😎

    Cazuri post 1950 se pot cita multe, de la Vietnam până la Ucraina zilelor noastre, dar astea n-ar fi o dovadă că războiul „prin procură” a fost inventat de americani, de vreme ce, înaintea lor, a avut loc războiul „prin procură” sovietic, din Coreea.

    Să cităm, deci, la întâmplare, un război „prin procură” dinaintea celui din Coreea: cel din Nicaragua anilor 1930, condus – în aparență – de Anastasio Somoza I (pentru că, da, a existat și un Anastasio Somoza al II-lea; în minunata Americă Latină confecționată de SUA, au existat și adevărate dinastii de dictatori), împotriva revoluționarului Augusto Cesar Sandino, luptător împotriva ocupanților nord-americani.

    Legenda spune că unul din cei mai mari și mai democrați președinți ai celei mai mari și mai vechi democrații din lume, Franklin Delano Roosevelt, ar fi spus despre Anastasio Somoza I: „Somoza may be a son of a bitch, but he’s our son of a bitch”.

    Cum o fi ajuns, ulterior, șiretlicul ăsta ȘI în geanta Rusiei sovietice, istoria nu ne spune. Nu VREA să ne spună. Nu „dă bine”.

    Apreciază

  5. Un articol foarte bun despre multipolarism in Foreign Affairs: „”The Myth of Multipolarity, American Power’s Staying Power”, autori Stephen G. Brooks and William C. Wohlforth.

    Articolul e bine argumentat si arata cu cifre de ce nu vom avea o lume multipolara ci posibil una bipolara, ca pe vremea Razboiului Rece. Doar ca de acum, URSS-ului ii ia loc China.

    Deocamdata SUA sunt cea mai mare putere din lume, si traim in epoca in care statutul de putere al SUA e contestat de tari cu putere mai mica: China, Rusia, India, tari din BRICS. Asistam la o competitie acerba pentru resurse pe termen lung, si o batalie acerba pentru ca tarile cu resurse sa fie in tabara care trebuie. aurul, uraniul, diamantele si alet resurse rare din Africa sunt mai la pret ca oricind, si noii colonizatori chinezi si rusi aduc acelasi tip de colonialism.

    Europa nu este decit o parte din trunchiul trans-atlantic, si nu are cum sa se separe de SUA oricit si-ar dori Macron, Orban sau Nehammer. Europa insa poate poleniza copacelul altei puteri. Aici vad eu maloare unui tip de multipolarism, unde Europa, tarile europene sa aibe mai multee grad de libertate, si sa fie acel pod geografic intre Ocident si Orient, intre Nord si Sud.

    https://www.foreignaffairs.com/united-states/china-multipolarity-myth

    Apreciază

  6. Ministru austriac despre Shengen in vizita la Bucuresti: „Sistemul nu functioneaza”, „Nu pot da o data fixa”.

    Eu cred ca Austria ne ia de prosti pe toti romanii: ce sistem nu functiooneza? Cum il cheama pe sistem? Daca e vorba de cel de imigratie-refugiati al UE, cum de a „functionat” cind Austria a primit Croatia in Shengen si nu Romania si Bulgaria?

    Si Bode ce explica? Nimic! Raminem impresionati ca Iohannis si Aurescu au spus „2023”. Ori Austria e clar ca spune „Nein!”.

    Cred ca ne prezentam ca niste fraieri. Iar acesti ministri impotenti daca ar avea cit de cit bun simt ar demisiona, sau, ar explica romanilor de ce mai stau.

    Apreciază

  7. Ca sa fiu corect cu dl. austriac de interne care inca nu e multumit de Romania si o spune la noi acasa, o sa il citez:

    „Repet de ce nu am putut să votez în 8 decembrie pentru aderarea României la Schengen: în primul rând, pentru că avem un sistem care nu funcționează.”

    „Sistemul” nu functioneaza cu Romania si Bulgaria in Shengen, dar cu Croatia functioneaza. Nu suntem idioti! Incetati sa ne mai tratati ca cetateni inferiori ai Imperiului Austro-Ungar, sau daca nu, suferiti si voi oprobiul romanilor!

    De ce nu denunta Austria Acordul Shengen daca se plinge pe umerii romanilor ca au probleme cu acest tratat? Dar de tratat nu vorbeste dl austriac, vorbeste de altceva, de Comisia Europeana, de UE!

    Corect ar fi, ca TOATE statele Shengen sa renunte la acest tratat, daca e asa de rau, si de ce nu Austria sa fie curajoasa care sa ceara anularea acestui acord. Ca un inceput nou pentru o UE mult mai eficienta in problema refugiatilor. Aratati curaj, domnule austriac si denuntati Shengen Agreement! Renuntati voi primii si va credem ce rau e in Shengen, si nu o sa mai vrem nici noi sa fim membri.

    Dar stim ca nu veti fi la fel de curajos ca la Bucuresti, cu liderii nostri slabi. Normal ca nu o sa va afectati economia, transoportul, cetatenii, bancile cerind abrogarea acordului Shengen. Pot sa sufere romanii si bulgarii „inferiori”. Croatii nu, pe acolo nu au detectat nici o calauza. Auzi ce statea in calea acceptarii in Shengen, calauza aia singulara romana pe care au prins-o?!

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26229000-venit-bucuresti-ministrul-interne-austriac-ramane-pozitii-nu-pot-ofer-data-pentru-schengen-spatiul-nefunctional.htm

    Apreciază

  8. „…și declanșând[,] astfel, ceea ce avea să rămână în istorie drept ”războiul uitat” al Americii.”

    Păi cum așa, „al Americii”?! Parcă era al Rusiei sovietice… Sau, à la rigueur, al Coreii… Nu mai înțeleg nimic!

    Apreciază

  9. (Mai ales spre final cu ușoară tentă pamfletară,rog aprobare)
    Stimate dle TREXSR, dacă e posibil, schimbată-vă preudonimul, nu de alta ci de ce vreți să-mi scrântiți limba, mie și altora? Apoi asta ne-ar mai lipsi (în rest avem de toate – știți bancul cu Bulă ,,…numai asta ne mai lipsea,,,) arme atomice pe teritoriul nostru, după ce flancul …(Aah, ce-mi place cum îi trag Radu Tudor și Gâdea cu flancul în sus, flancul în jos etc.) crește la noi deja și tot crește ca voinicul din poveste. Uite ce zicea cu ceva vreme în urmă papa Francisc: Cine crede că pacea și stabilitatea se pot obține cu tot mai multe arme (inclusiv și-n primul rând atomice)face dovada de gândire perversă. Ia vedeți în DEX ce =prevers! Da, pacea nu vă place? Da, da uitasem, trebuie să fim ,,realiști,,!!??
    Stimați Fragmentarium și S…the best, sunt fan 1000%. Îmi face mare plăcere să costat că-mi ,,furați,, gândurile. Felicitări. Aaa…., proxy rușilor în Coreea. Păi aici fură de vină Dean Acheson carele trasând oral linile roșii geostrategice americane lăsară în afară Coreea, așa se zice, încât rușii au tras concluzia justă zicând: atunci tragem noi linia roșie a noastră cu toată Coreea, că la linii roșii (cu plaivasul roșu bonnt care lăsa o urmă roșie pe hartă lată de câțiva km, așa ca să fie! cum se întâmplară cu Bucovina, parcă) suntem meșeriași! Și era cât pe ce. Numai hopa că americanii și sar cu războiul în loc să-și ceară scuze de la Stalin: Daraghie tavarișci Stalin, n-am avut creion colorat, dar acuma ne-am dotat și noi, așa că de acum încolo să ne batem numai cu creioane roșii, linii roșii și dacă ești de acord putem folosi chiar și sângele roșu care nu iese la spălat și chiar dacă îl speli tot mai poate fi detectat cu mijloace de ăstea moderne. Ok? Si Stalin și urmașii au zis: Aye, aye sir/ dar mai bine-i un sictir!/ vede-v-aș în cimitir! /de ne-om face harcea-parcea/sub cruce veșnică-i pacea!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.