Lansare de carte la FET – ”Lebăda neagră de pe Balaton”

Fundația Europeană Titulescu vă invită miercuri, 5 aprilie 2023, începând cu ora 16:30, la lansarea cărții ”Lebăda neagră de pe Balaton”. Invitați speciali:

Romeo COUȚI, jurnalist (coordonatorul volumului),

Dr Alexandru GHIȘA, diplomati și istoric (co-autor),

Liviu MAN, director Gazeta de Cluj (co-autor) și

Virgil ONIȚĂ, co-fondator Editura Creator.

Moderator: prof.univ.Dr Adrian NĂSTASE, președintele FET.

Evenimentul se va desfășura la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, și va fi transmis live pe canalul de Youtube și pagina de Facebook a FET.

Sponsori: Croco, Computerland și Biofarm S.A.

Vă așteptăm!

23 de gânduri despre “Lansare de carte la FET – ”Lebăda neagră de pe Balaton”

  1. „Observator spune:
    APRILIE 1, 2023 LA 10:00 PM
    Da, și eu urmăresc blogul și am remarcat că, în mod evident, individul are niște probleme…”

    Recunosc, am, si in primul rind cu idiotii care nu au nimic constructiv de spus, si atunci singurul „argument” e atacul la persoana.

    • D-le Năstase, cum e posibil să tolerați aici insultele gratuite ale unui individ cu evidente probleme psihice și intelectuale, adresate celor care nu fac altceva decât să se plângă de off-topicul lui permanent și ridicol?!

      @ trexsr

      Stai liniștit, singurul care n-are nimic de spus aici ești tu. Și, într-un fel sau altul, toți ți-au atras atenția.

      • Ori dl. Nastase nu ti-a aprobat comentariile, ori eu nu am vazut nimic de la tine. Pari un nou alias, din multele care spun acelasi lucru, adica nimic pe temele propuse pentru disctutie. Tot atac la persoana, parte a acetei lupte idioate pentru a dovedi ce nu exista: intelect.
        Tare mi-ar place sa vad un comentariu de la tine din care sa invat ceva nou si interesant. Netu, asa-i?

  2. „Lebada Neagra” se da bine pe linga „Gorila cu Spate Argintiu” (Cum l-a poreclit Nigel Farage pe Trump). Orban i-a ciripit lui Trump pe Twitter ca dragostea lui e „fara limite”, si pentru totdeauna. Poate ca doamna artista in filme pentru adulti e de origine maghiara? Ar explica atasamentul puternic.

    Cum sa nu ii convina lui Viktorash (Z) Orban un Trump simpatizant al lui Putin, care sa inchida ochii intr-o anumita eventualitate si oportunitate revizionista? De ce ar interesa America lui Trump o „reashezare de la distanta” a teritoriiilor din tarile Europei de Est in cazul in care Putin avanseaza mai mult decit citiva metri asa cum face acum? O noua Yalta se poate face prin video-conferencing, cu minim impact emotional.

    https://twitter.com/PM_ViktorOrban/status/1642819156880785408

  3. @ trexsr

    Ti-ai ales bine pseudonimul. Sa nu uitam ca pseudonimul acestui gunoi uman era „T-Rex”. Dupa care, cind Nastase a trecut pe WordPress, si l-a schimbat in „trexsr”, pentru ca „T-Rex” era luat (a adaugat „sr.”, de la „senior”).

    De ce spun ca ti-ai ales bine pseudonimul? Pentru ca, intr-adevar, te comporti ca un tiran, pe acest blog, pe care, practic, l-ai confiscat.

    Incepind cu scrierea, la fiecare post, a 3-5 mesaje foarte lungi, toate off-topic, toate fiind niste lamentari isterice si redundante, pe tema „Rusia e rea” (mesaje pe care, oricum, nu le citeste nimeni, chiar si Nastase le citeste in diagonala, doar ca vada daca nu cumva sint injuraturi in ele), trecind prin insultarea celor care indraznesc sa emita o parere contrara, fara a intra, neaparat, in dialog cu tine, si terminind cu injurarea celor care iti atrag atentia ca esti, permanent, off-topic, comportamentul tau e tiranic.

    Las la o parte faptul ca „faci politica” ca in poiana lui Iocan, ca exprimi niste pareri aberante, care nu tin cont nici de cele mai evidente realitati, ca, fara nici cea mai mica indoiala, esti genul de imbecil care a votat, voteaza si va vota „cu dreapta”, ca sa nu se-ntoarca „comunistii” si „coruptii” din PSD, sub care „exista riscul de-a intra, din nou, in sfera de influenta a Rusiei”… Pe linga toate astea (care, in fond, denota acelasi lucru), modul tau de-a te comporta cu colegii de blog arata ca, indubitabil, avem de-a face cu un exemplar de prost fudul care se exhiba in toata splendoarea lui.

    Pe ZeV nu-l scoti din „zevzec”, lui George Ban ii spui sa-si vada de rontait seminte, pe Observator in faci „idiot” si lista ar putea continua, cine sta sa tine minte toate cretinismele tale… Toti sint prosti, numai tu esti destept, soferul Stanciu din Canada, care nici nu stie pe ce lume traieste, dar da lectii tuturor. Vrei sa-ti spun in fata? Imi faci scirba.

    Pacat de locul asta…

    • @Prof. Codruț Mihalcea: „…te comporti ca un tiran, pe acest blog, pe care, practic, l-ai confiscat.”
      ==========
      Domnule Profesor,

      Poate ați vrut să spuneți că @trexsr a acaparat discuția.

      Nu prea înțeleg care-i vina sa. Atâta timp cât este un vid de idei constructive și, în general, de parteneri de discuție, întotdeauna se ivește cineva care încearcă să provoace un dialog.

      Și dialogul nu se înfiripă dacă cei cărora le este aruncată mănușa continuă să tacă.

      Iar dacă spun ceva, nu o fac cu adresă la subiect aducând niscaiva argumente, ci atacă persoana.

      Arta dialogului este undeva la genunchiul broaștei.

      Ing. Mircea Popescu

      • Mircea, multumesc ca ai inteles esentialul.
        Eu imi doresc dezbatere, nu sesiuni de insulte.

      • „întotdeauna se ivește cineva care încearcă să provoace”

        Cu asta sint de acord. Dar nu inteleg ce-i da dreptul lui trexsr sa-i provoave, intotdeauna, pe ceilalti?

        „dialogul nu se înfiripă dacă cei cărora le este aruncată mănușa continuă să tacă”

        Si de ce-ar trebui sa se infiripe? Sa fie clar: temele de discutie, pe acest blog, nu sint stabilite de trexsr, ci de Nastase. Nu e nimeni obligat sa preia pseudosubiectele de discutie ale lui trexsr, care, de fapt, se reduc la unul singur, pe care ar dori sa-l repetam cu totii, in cor, sub bagheta lui: rusii sint rai, americanii buni.

        „Iar dacă spun ceva, nu o fac cu adresă la subiect aducând niscaiva argumente, ci atacă persoana.”

        Argumente exista si au fost prezentate, in mod repetat, de diverse persoane. Pacat ca pupincuristii americanilor, de pe acest blog, sint complet impermeabili la ele, ca niste autisti. In a nutshell: in Ucraina, nu are loc un razboi intre Rusia si Ucraina, ci un razboi intre Rusia si America. Pe care ultima l-a provocat. Incepind cu proteste de strada inscenate, impotriva presedintelui ales democratic, continuind cu lunetisti care trageau in fortele de ordine si in manifestanti, pentru a provoca haos si terminind cu genocidul (da, genocidul) indreptat impotriva etnicilor rusi (barbati, femei, copii) din Donbas si Donetk, sustinut de consilieri militari americani deplasati la fata locului si care a durat opt ani, inainte ca Rusia sa intervina.

        Scopul acestor manevre tipic americane? Ca de obicei: acela de a-si mari sfera de influenta, de a face „afaceri” peste tot in lume. Afacerile lui Biden personal, in Ucraina, sint arhicunoscute, nu e cazul sa insistam. Dar nu e doar Biden, mai sint si altii. Si nu numai din America, ci si din Europa. De exemplu, griul ucrainian, pe care Europa e silita sa-l cumpere, in detrimentul celui rominesc sau polonez (va reamintesc ce a zis premierul polonez, cu privire la acest lucru, in recenta sa vizita, in Romania: „A trecut momentul in care primeam ordine in valiza diplomatica si eram siliti sa le executam.”), nu e, de fapt, al Ucrainei, ci al unor firme din SUA, Belgia si Olanda. Asta-i tot ce intereseaza: o noua tara de muls. Chiar si cu riscul de-a provoca un al treilea razboi mondial, de data asta nuclear, ceea ce ar fi o catastrofa. Asa cum au facut si in 1983. Atunci, s-au speriat si au facut un pas inapoi. Se pare ca, de data asta, n-o vor face. Ca sa parafrazez un proverb latin („Sa se faca dreptate, chiar de-ar fi sa piara lumea!”): „Sa se faca afaceri, chiar de-ar fi sa piara lumea!”.

        Dar, asa cum spuneam:

        1) Argumentele se pot repeta la nesfirsit, daca cad in urechile surde ale fanaticilor care nu vor sa auda;

        2) Nu asta e subiectul posturilor lui Nastase, asta e obsesia lui trexsr. Care incearca sa le-o impuna si altora. Nu va reusi.

      • @trezsr, @ZeV, @fragmentariu, dumneavoastră, etc încearcă toți să-și exprime părerile despre niște actori mondiali importanți prin prisma experiențelor trăite, a îndoctrinării și, de multe ori, a lipsei de filtrare suficientă a adevăratei esențe a comportamentului acestor actori.

        Desigur, acceptarea crimei organizate, a genocidului în secolul 21 este total inacceptabilă pentru lumea civilizată.

        Dar este, nu numai acceptată, dar și scuzată până la aplauze și ovații de cei care trăiesc încă la nivelul mentalității triburilor sălbatice, a predătorilor.

        Deci, vorbim de confruntarea între civilizație și sălbăticie.

        Depinde de noi cu ce parte dorim să ne identificăm.

    • @Prof. Codrut Mihalcea, Iasi: „pseudonimul acestui gunoi uman era „T-Rex”.

      Excelenta introducere intr-o dezbatere pe drept international al unui presupus „profesor” din Iasi, care nu exista de fapt, cautind vasta sa opera pe internet.

      Multumesc, domnule Nastase, pentru amabilitatea de a aproba aceste mesaje amicale de la intelectuali valoarosi pentru romani si Romania.

      • „Excelenta introducere intr-o dezbatere pe drept international al unui presupus „profesor” din Iasi, care nu exista de fapt, cautind vasta sa opera pe internet.”

        Asta arata, din nou, cit de superficial gindesti. Un profesor nu e obligat sa aiba, neaparat, o „opera”. Citi profesori de gimnaziu sau de liceu se pot lauda cu o „opera”? Plus ca nici nu mai predau, sint pensionar. Ce-ai vrea sa gasesti pe internet, despre un profesor pensionar?

  4. @Adrian Nastase, va las in compania celor carora le aprobati aceste mesaje. Cu multe, multe regrete, am mai incercat odata, dar cu asta se termina si colaborarea mea voluntara. Eu imi petrec timpul aici cu pasiune pentru Romania, sa aduc cite ceva nou, si dvs. lasati propaganda rusa sa ma insulte la modul asta? Remarc cu mare tristete ca romanii nu se sprijina reciproc.

    • trexsr, este vina mea că am lăsat pe blog prea multe comentarii off topic si atacuri la persoană. Am vrut să se echilibreze comentariile pro-americane cu comentarii pro-ruse, desi as fi preferat mai multe comentarii pro-românesti. Imi este clar, că se acumulează tot mai multe frustrări determinate de sărăcie si de lipsa de rezultate in politica externă. Tinta o reprezintă America si, prin consecintă, Ucraina. Acest fenomen este folosit si de propaganda rusă. Bătălia va continua si sper că interesele românesti vor prevala. Cred că ar trebui, cu totii, să tragem concluziile necesare.

      • OK, multumesc pentru raspuns. Apreciez mult franchetea in comunicare.
        Inteleg bine partea cu echilibrarea argumentelor, dar sa nu ajungem sa „echilibram” insultele.
        Imi doresc dialog cu oricine are argumente. Nici cu rusii sau pro-rusii nu ma dau in laturi sa discut, daca nu se intra cu bocancii in sufrageria romaneasca.
        Regret si eu daca am avut anumite formulari inamicale, dar toate au o limita a bunului simt. Astept totusi substanta in discutie. Am senzatia ca vorbesc singur si de aici si regretul ca nu exista mai multa pasiune pentru dreptul international si relatiile internationale printre romani. Va rog chiar, invitati tinerii studenti sa participe aici. Sunt curios cum gandesc.
        O zi buna!

  5. In ceea ce priveste situatia celor doi „renegati”, Presedintele Trump si „lebada neagra” Premierul Orban, pot afirma cu tarie ca acestia sunt patrioti cu iubire pentru natiunile pe care le-au condus si le conduc. Acest principiu de viata, ai conducatorilor romani actuali, lipseste cu desavarsire. Nimeni nu este perfect pe lumea asta, numai Dumnezeu este perfect, „precum in cer asa si pe pamant”.

    • @Anonimul, oricine se ascunde sub acest nume curajos, zice:
      „Premierul Orban, pot afirma cu tarie ca acestia sunt patrioti cu iubire pentru natiunile pe care le-au condus si le conduc. Acest principiu de viata, ai conducatorilor romani actuali, lipseste cu desavarsire. ”
      =======

      Nu știu să fi existat politician român, în decursul istoriei noastre să nu fi fost patriot.
      Poate doar cei aduși cu tancurile de la Moscova.

      Dar ce lipsește, de multe ori, este educația și cultura politică.
      Fără așa ceva, rezultatele acțiunilor lor devin nocive pentru națiune, fiind echivalate cu trădarea.

      În plus, actele politice sunt totdeauna interpretate și amplificate prin prisma ideologiilor sau a intereselor politice.

      Dacă privim la compoziția Parlamentului României, incultura politică a reprezentanților noștri, nu poate decât să ne îngrozească.

      Iar acțiunile și abordările acestor reprezentanți își pun amprenta pe gândirea și pozițiile omului de rând, conducând la o alterare a mentalității generale.

      Și atunci, mai avem oare motive să ne mire rezultatele politicii naționale, eșecul politicii noastre externe?

  6. Suedia e inca o tara neutra. Pina se oficializeaza admiterea in NATO, Suedia are garantii de securitate din partea SUA.
    Moldova e si ea o tara neutra. Spre deosebire de Suedia, nici un stat puternic nu ii garanteaza securitatea in aceasta geografie foarte fierbinte. Moldova e mai aproape de razboi decit Suedia!
    Romania nu s-a oferit oficial si public sa ii garanteze securitatea Moldovei. Nici SUA! Nici Germania! Nici Franta! Sau eu ma insel? Pentru ca nu dl. Aurescu, ci dl.James Cleverly, ministrul de externe al UK a declarat ca cea mai buna optiune ca sa se asigure securitatea Moldovei e sa protejezi Ucraina (de Rusia). Acest argument nu e discutat public in Romania. Solutia e de departe foarte shubreda, pentru ca admite ca daca Ucraina pierde razboiul, nimeni nu poate face nimic pentru Moldova. Deci, va fi oferita pe tava Rusiei.

    „…The best way to defend Moldova from attack by Russia is to protect Ukraine, Britain’s foreign minister said on March 16. James Cleverly was speaking on a visit to Moldova where he announced 10 million pounds ($12 million) of British aid….”

    https://www.rferl.org/a/moldova-cleverly-ukraine-war-russia/32321042.html

  7. Intram in saptamina patimilor, asa ca ma opresc o perioada.
    Ii invit pe cei care cred ca am agenda pro-americana sa scrie ei mai mult, sau cit vor, dar mai bine ca mine, cu argumente credibile si cu o constructie argumentativa solida. Mi-as dori sa citesc mai mult de pe acest blog si sa scriu mai putin.
    Dl. Nastase, din cite vad, e un democrat autentic, si nu cred ca ar lasa in final pe nimeni sa „dirijeze”. Dansul e mult prea intelept ca sa vina sa dea cum pumnul in masa si sa interzica cuiva sa scrie. Dansul „dirijeaza” invizibil, prin tot ce face, si nu neaparat prin cuvinte.
    E adevarat: cantitatea nu e neaparat si calitate. Dilema este insa alta: oamenii nu mai au flexibilitate in gandire, si pe baza experientei lor de viata, au o abordare minimalist- maniheista. E de inteles: oamenii isi apara cu tot ce au existenta. Niciodata nu vor fi toti fericiti, si niciodata nu o sa poti convinge pe toti de adevarul tau.
    Paste Fericit!

  8. Problema importurilor de cereale din Ucraina e tipica pentru incapacitatea Romaniei de a isi gestiona problemele din timp si eficient pentru producatorii romani.
    Nu SUA e vinovata, nu Rusia, de cum ne gestionam tara. Problema e la noi, la politicieni incapabili sa vina cu legi bune pentru romani, cu administratie incapabila sa actioneze si sa promoveze legi sau sa le implementeze. Exemple multe de sefi de judet care se cred sefi de sclavi, si mosia lor.
    Si aici e de mentionata discrepanta intre ce se afirma de catre Ministrul de Externe al Romaniei, cum sprijinim noi Ucraina (si fermierii ucraenieni), dar dansul apare ca nu stie de problemele sin sistemul agricol romanesc. Discrepanta e interna, nu externa.
    Mesajul trebuia sa fie luat in comun, de toti ministri din Guvern, care trebuiau sa vina cu o reglementare rapid, asa cum a facut Polonia, ca toate produsele uncraeniene sa fie primite in Romania doar daca sunt in regim de tranzit spre alta tara.

    • Într-o analiză pe care am prezentat-o în 2003, „Provocarea Europei” (https://mipopescu.wordpress.com/12-ue-si-nato/provocarea-europei/), scriam printre altele:
      =====
      „Subventiile din agricultura se vor reduce, iar pentru noile candidate, multe din ele tari in care agricultura are traditie: Polonia, Romania, Bulgaria, se vor impune conditii de reducere insasi a activitatii, pentru a se proteja agricultura unor tari ca Franta sau Spania.
      Deja estimarile pentru Romania indica o impunere a reducerii dramatice la doar 15-20% a populatiei active implicata in aceasta ramura a economiei. Rapoartele oficiale considera ca 40% din populatia Romaniei ar lucra astazi in agricultura.”
      =====
      Deci, încă înainte de accederea în UE, exista această tendință.
      Așa că impunerea susținerii unei țări în dauna altora, nu este ceva nou.

      Ar fi ceva nou dacă țările comunității internaționale, încă independente, și-ar exercita mai hotărât suveranitatea … măcar în direcțiile care le afectează direct interesele naționale.

      Din punctul meu de vedere, o conducere a destinelor naționale ale României (președinte, ministru de externe, prim ministru) șovăielnică, pot zice, chiar profund obedientă, aduce prejudicii, poate chiar ireparabile națiunii române.

      P.S. Analiza am prezentat-o la o facultate americană cu ocazia unor dezbateri privind noile provocări mondiale la începutul mileniului 21.
      Desigur, în engleză.

Lasă un răspuns