7 gânduri despre “Înregistrarea dezbaterii de la Fundația Titulescu – „Neutralitatea Republicii Moldova”

  1. Multumesc, urmaresc inregistrarea. Intervetia Prof Pantiru a fost deschizatoare de minte, iar nuantele subtile pe drept international ale Domnului Nastase despre Tratatul Moldova – URSS care nu mentiona nimic de neutralitatea Moldovei , sunt toate elemente care intaresc idea ca azi, conform deciziilor Curtii Constittionale ale Moldovei, actiunea de asigurare a statalitatii si suveranitatii Moldovei sunt mai importante decit un tip de neutralitate care inseamna asteptare si inactiune pentru asigurarea securitatii tarii.
    E clar ca Rusia a mintit si a inshelat Moldova dupa 1990 si contiua sa o faca si acum, iar Romania a fost inactiva, si s-a multumit sa afirme ca daca Moldova cere noi vom raspunde.
    Cred ca Moldova a cerut deja Rusiei – nu stiu daca imperativ, ultimativ sau o combinatie – de nenumarate ori sa isi retraga armata „de pace” de pe teritoriul Republicii Moldova. armata ruseasca de acolo mentine „razboiul inghetat” acolo mai mult decit pacea.
    Inapoi la „neutralitate”. Am intrebat un austriac de ce e Austria neutra, si ce o sa faca ei daca va fi razboi. Amul a sus inteligent „o sa ne apere vecinii”. Deci, pentru ei e o metoda de a nu investi armata si a se folosi shiret de vecini. Sigur ca nu m-a primit Nehammer, asa ca oficial nu stiu ce mai gandesc, dar vad ca in ultimul timp sunt tare suparati ca SUA si autoritatile bancare europene cer Reiffhesen sa isi inchida profitabila banca din Rusia, si pentru austrieci si pentru efortul rusesc de a ii omori pe ucraenieni.
    Asa cum excelent a argumentat si dl Prod Dr Juc, Moldova nu e Austria, nu e Irlanda si nici Monaco. Moldova are nevoie de un aranjament de securitate mult mia solid decit ce li s-a promis pina cum de Occident (arme, antrenare a trupelor). Ei trebui rapid sa intre in NATO, si cea mai rapida cale este unirea cu Romania. Daca este posibila, nu stiu, dar, nimic nu e imposibil daca exista vointa politica, populara, si sprijin extern de unde conteaza.
    Re. interventia domanei Rotari, informatiile aduse public intaresc ideea ca URSS si Rusia, ca urmas legal al URSS, au comis crime de „ethnic cleansing”/”epurare etnica” a romanilor in Basarabia, folosind aceleasi metode de care auzim azi in Ucraina. Acest caz trebuie documentat, si de ce nu, creat un dosar riguros pentru a aduce si aceste crime impotriva poporului roman in fata unui tribunal international.

  2. Interesanta discutia despre interviul domnului Aurescu la Hard Talk la BBC.
    Inteleg ca guvernul a decis sa tina la secret ce face pentru Ucraina dpdv militar.
    Intrebarea este: de cind s-a hotarit asta, si cum s-a comunicat intern?
    Pe de alta parte, nici jurnalistii romani pina acum nu au fost curiosi sa intrebe ei insisi pentru publicul roman, intern, si sa transmita ca e secret.
    In rest, inteleg ca ce e secret nu se poate spune, dar sunt de acord ca modul de abordare a intrebrilor incomode ar fi putut fi altul, sa puna dl Aurescu in evidenta ce a facut Romania pina acum, cine ii recunoaste contributia – inclusiv Zelenski, si sa lase sa inteleaga ca pentriu noi exista problema Moldovei, a Transnistriei, si ca asta este modul de operare pina la incetarea razboiului. „No comment” nu ne aduce nimic pozitiv in perceptia publica internationala, ba mai mult, se uita lumea cish.

      • Haha, este cunoscut de toata lumea ca aceasta emisiune este deosebit de contondenta, si ca jurnalistul ataca fara nici un fel de delicatete fata de invitat. Poate la MAE nu se stie?

  3. Finlanda este noul membru NATO, dupa ce Ungaria si Turcia au ratificat in Parlamentele lor aderarea acestei tari. Finlanda are o istorie mult mai grea cu Rusia decit Romania, si are frontiera directa, lunga, cu ea. Dar Finlanda cred ca este mult mai bine dotata militar, iar finlandezii sunt foarte patrioti, spre deosebire de romani, care, la ultimul sondaj, in martie 2022, doar 27% ar lupta si ar ramine in tara in cazul unui razboi. Pentru Rusia, este un semnal puternic ca Romania e mai vulnerabila decit Polonia in cazul in care ar avansa. Asa ca, succes Ucrainei!
    Va fi interesant de vazut cum se va muta Suedia, care e precis afectata serios de blocarea aderarii sale la NATO de Ungaria si Turcia. Pe cind Turcia pare sa aibe motive serioase, Ungaria declara oficial ca ei nu aproba Suedia pentru ca nu vorbeste frumos de Ungaria. Nu stiu daca aceasta conditie e trecuta in Tratatul NATO, ca statele sa vorbeasca „frumos” unele despre altele. Dar, Ungaria, e un stat total aparte azi: pe de o parte e in chingi cu UE si statele membre, pe de alta parte, ca sa promeasca founduri, a acceptat in final sanctiunile pentru Rusia, iar Rusia a bagat-o in lista cu statele „inamicale”, in ciuda tuturor vizitelor oficialilor unguri la Kremin. Acum, eu nu situ daca rusii nu au si o categorie de genul „inamicala, dar ea mai putin inamicala, spre prietenoasa”.
    Hei, dar intotdeauna vesela Zaharova ne anunat ca seful ei are o noua si simpatica strategie de politica externa, unde e loc si de mai rau, cum ne-au obisnuit deja rusii, inventivi la a provoca cit mai mult rau tariloe care „nu ii iubesc” dupa ce ei le omora familiile, si le rad orasele.

  4. off-topic, dar cred eu intersant pentru jocul de putere si influente in Europa, este problmea urgenta de a crea baterii litium pentru masinile electrice.
    Chinezii de la CATL au in Ungaria deja in constructie o mega-fabrica de produs baterii, care ar trebui sa fabrice un ilion de baterii incepind cu sfarsitul acestei decade-2030. Ungaria a aferit chinezilor 800mil EUR pentru a atrage compania sa construiasca in Ungaria.
    Tot in Ungaria, linga Debrecen, se mai construieste o fabrica chinezeasca tot de baterii, iar BMW face si ea o fabrica de masini electrice (banui ca de aici vor veni BMWurile pentru Romania).
    La noi, pe hartie, exista deja planuiri mari. O fimra belgiana ar vrea si ea sa investeasca si sa construiasca la Galari o fabrica similara, cu o capacitate de productie similara si tot pina in 2030.
    Pe cind ungurii se gandesc sa importe chinezi ca forta de munca – in ciuda nationalismelor regimului Fidesz – in Romania probabil o sa vina sa lucreze belgieni…ar fi bine, la pachet belgienii stiu sa faca waflles si ciocolata. Mai repede moldoveni cred ca vor fi atrasi.
    Nu stim inca unde vor merge bateriile astea ale belgienilor, presupunind ca se va materializa, pentru ca la noi inca nu s-a inceput lucrul la fabrica ca in Ungaria, si avem experiente cu cit dureaza aprobarile.

    https://www.dw.com/en/hungarys-big-bet-on-batteries-and-its-costs/a-65193569

Lasă un răspuns