Un oraș, o Cortină de Fier și un bombardier cu bomboane – Blocada Berlinului (1948)

În ziua de 24 iunie 1948, forțele militare sovietice au oprit complet traficul terestru sau fluvial din Berlin, sub pretextul unor ”probleme tehnice”. De asemenea, curentul electric a fost tăiat în sectoarele orașului controlate de aliații occidentali. Devenise clar pentru toată lumea că Stalin, conducătorul URSS-ului, intenționa să schimbe bizarul statut al Berlinului convenit după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Berlinul fiind un oraș care devenise un avanpost al forțelor aliate occidentale implantat într-un teritoriu controlat de sovietici. În fapt, la 24 iunie 1948, Uniunea Sovietică instituia o blocadă totală asupra Berlinului care avea să dureze aproape un an. Efectele acestei crize vor marca lumea pentru cel puțin o jumătate de secol, dacă nu și mai mult.

Vă prezentăm primul episod din ”Decodor”, Podcast-ul Fundației Europene Titulescu: Un oraș, o Cortină de Fier și un bombardier cu bomboane – Blocada Berlinului (1948)

8 gânduri despre “Un oraș, o Cortină de Fier și un bombardier cu bomboane – Blocada Berlinului (1948)

  1. Impactul aderarii Ucrainei la UE va fi urias pentru Romania (si impact bun si cu ceva contondente).
    In primul rind, cel mai afectat sector la noi va fi agricultura, deci inca de pe acum funtashii nostri de la Agricultura (ca „lideri europeni” nu par a fi) trebuie sa faca analize de impact, si sa analizeze conform CAP (Common Agricultural Policy in UE).
    Nu imi e clar daca productia Ucrainei de grine ajunge la tot globul, dar e important pretul de vinzare si cum sunt ajutati-stimulati ai nostri local.
    Aceleasi probleme le vor avea state ca Bulgaria, deci, putem sa ne dam mina cu ei aici.
    O alta problema pentru noi de rezovat intern, e ca ucraenienii se organizeaza ca slavii: mult mai bine ca noi, romanii latino-balcanici. Chiar in razboi ei dau dovada de o capacitate de analiza informationala exceptionala. Stiu sa isi isi promoveze interesele nationale foarte eficient, avind sprijin masiv acolo und conteaza. Se contureaza si o „alianta” nord-estica, Polonia-Ucraina_statele baltice, care este si ea foarte puternica, deci clivajul Nord-Sud va persista.
    Vedem ce se intimpla cind se inchid usile si ferestrele unei zone geo-strategice. Rusia s-a inchis aproape complet, mergind pe ina Chinei. Ori asta este o vulnerabilitate pentru viitorul lor.
    Am vazut ca Romania totusi nu este inchisa in relatia cu China, pe sectorul de transporturi se lucreaza cu o firma chinezeasca pe la Zalau (unde chinezii nu pot arata ce repede stiu ei sa lucreze).
    Ungaria si ea cocheteaza serios cu China, si are niste proiecte de infrastructura cu finantare chineza. Ungaria compenseaza astfel lipsa de cooperare cu UE. Practic ei merg cu rusii acum in energie (centrala nucleara ruseasca de la Pacz), si compendeaza cit pot cu chinezii, ca sa isi mentina cresterea economica. Asta arata slabiciunea UE in a isi gestiona membri „indisciplinati”. Si e si un plus de influenta pentru Rusia si China in zona noastra. Probabil ca sunt nationalisti-secesionisti maghiari din Romania informatori pentru Rusia, sau China. Dar asta e treaba „serviciilor”…

    https://thediplomat.com/2023/02/chinas-growing-foothold-in-hungary/

  2. Ascult acum, am prins doar tarziu pe doamna Rotari. Am retinut emotia romaneasca. Pentru acesti romani patrioti care au suferit decenii sub rusi si ucraenieni trebuie sa ne batem.
    Total de acord cu domnul militar care a fost interzis in Rada ca acum e momentul propice sa recunoastem cu totii ca aparam romanismul peste Prut.
    Nu stiam ca s-a incercat deja negocierea pentru schiumb de teritorii, si ca ucraenienii au renuntat, dar noi nu trebuie sa renutam, si sa ii tot cheam la discutii, daca vor in UE. Daca ei reusesc si is iau Crimea inapoi, vor avea din nou access portuar pentru vasele lor de cereale si export. Deci, nu trebuie sa cedam, si trebuie sa afirmam ce vrem cu tarie si perseverenta prin multiple canale, inclusiv diplomatice.
    In ce priveste Transnistria si interventia dlui Ambasador Gribincea, discutam mai devreme ca trebuie sa ne oprim cu unirea la Nistru. Dar, in politica moderna, ar fi mult mai bine si posibil mai simplu pentru cauza unirii, sa incepem cu primul pas: sa ne unim cu toata Republica Moldova recunoscuta international, pentru ca apoi, mai tarziu, la legere in ce priveste momentul, sa discutam cu Ucraina. Inteleg ca ei acum nu vor sa se schimbe status-quo-ul lor teritorial.
    Felicit Fundatia si pe invitati pentru aceasta discutie – la care am vazut-o si pe doamna Ecaterina Andronescu. Sper sa vad mai multi tineri romani pe viitor.

  3. SUA sunt intr-o perioada fara precedent in istoria lor, fiind azi nevoiti sa dubleze eforturile pentru a face fata cresterii Chinei, in toate domeniile, dar mai ales militar, si in spatiul cosmic.
    Gen. Milley a adus in atentia Congresului SUA acum citeva zile cind s-a discutat despre bugetul alocat armatei ca, China impreuna cu Rusia ar fi greu de oprit astazi de SUA, din punct de vedere militar. China are deja o flota mai mare ca a SUA (desi nu are inca atitea portavione dar lucreaza la 40!!!). China are cele mai multe lansari in spatiu si lucreaza cu Rusia, carfe si ea are multa experienta spatiala. Ambele au programe pentru a distruge adversarul in spatiu, inclusiv prin lansari de rachete de pe Terra in spatiu.
    Se pare ca cest razboi in Ucraina este doar un preludiu al groazei pentru razboiul major cu SUA pe care ambele China si Rusia si le doresc. Xi a declarat deja citeva ori ca China sa se pregateasca pentru razboi. Trebuie luat in serios, mai in serios ca pe Putin. SUA si Europa trebuie sa se pregateasca sa ramina o forta militara superioara (daca reusesc, sa vedem).
    Interesant ca Gen Milley se retrage anul asta.

    https://www.pbs.org/newshour/politics/watch-live-austin-gen-milley-testify-on-u-s-military-budget-before-house-committee

  4. Am urmarit. Foarte interesant!
    Ma nemultumeste ca pe blogul Dlui Nastase, la subiectul „Blocada Berlinului”, cineva se urca pe umerii gazdei in obsesia de a fi vazut, si vorbeste despre…. Ucraina, Moldova, SUA si China. Ce-are scula cu prefectura?

    • @George Ban, Sunt foarte interesat sa obtin un contract de la dl. Nastase pentru functia de Pitic de Gradina, si accept chiar si morcovi ca forma de plata. Sunt foarte ager si ma pot muta rapid de la un capat la altul al gradinii domniei sale, pentru vizibilitate maxima.
      Tu ce ai de comentat pe subiect in afara ca ai ramsa cu scula si nu cu prefectura?

      • N-ai înțeles: TU nu ai comentat pe subiect. Invitația adresată lui George Ban, de a comenta pe subiectele propuse – OFF-TOPIC – de tine, e halucinantă și denotă o totală desprindere de realitate.

Lasă un răspuns