Dezbatere la Fundația Titulescu – ”Neutralitatea Republicii Moldova”

Fundația Europeană Titulescu – Centrul de cercetare vă invită să participați miercuri, 29 martie 2023, începând cu ora 16:30,  la dezbaterea cu tema Netutralitatea Republicii Moldova.

Invitați speciali: 

Dr Ion CONSTANTIN, diplomat și istoric, conf.univ.

Dr Ludmila ROTARI, istoric, prof.univ. Hab.

Dr Victor JUC, directorul Institutului de cercetări juridice, politice și sociologice al Universității de Stat din Moldova (Chișinău) 

prof.univ. Dr Tudor PANȚÎRU, fost judecător al Curții Constituționale a Republicii Moldova. 

Moderator: prof.univ.d Dr Adrian NĂSTASE, preșdedintele FET.

Evenimentul se va desfășura la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, și va fi transmis live pe canalul de YouTube al fundației.

Sponsori FET – Croco, Computerland și Biofarm S.A.

Vă așteptăm!

20 de gânduri despre “Dezbatere la Fundația Titulescu – ”Neutralitatea Republicii Moldova”

  1. Stimate si distinse Domnule Prof. Univ. Dr. Adrian Nastase ,

    Felicitari pentru tema dezbaterii :

    As avea o singura intrebare : luand in considerare pe de o parte faptul
    ca in 2016 (cand a pierdut alegerile prezidentiale contra lui Igor
    Dodon) Dna Maia Sandu a spus citez : daca ar avea loc unreferendum
    pentru Unirea cu Romania eu personal as vota cu DA; iar pe de alta parte
    ca, virgula, coroborand articolele 75 si 88 lit. f din Constitutia
    Moldovei  se pare ca Maia Sandu ar putea convoca un referendum cu
    intrebarea – mutatis mutandis cu unirea (reunificarea) RDG-ului cu
    RFG-ul in 1990 – DORITI CA REPUBLICA MOLDOVA SA INTRE PE DRUMUL FOARTE
    SCURT IN UNIUNEA EUROPEANA PRIN UNIREA STATALA CU ROMANIA CARE E DEJA UN
    STAT MEMBRU UE SI CARE IN PLUS ARE O REZOLUTIE VOTATA IN UNANIMITATE DE
    PARLAMENTUL EI DIN 27 MARTIE 2018 PRIN CARE SE ADMITE CU BUCURIE O
    EVENTUALA UNIRE STATALA A BASARABIEI RECTE REPUBLICA MOLDOVA CU TARA
    MAMA ? DA/NU

    Cu salutari cordiale

    Elisabeth Bucur

  2. Va fi super-interesant, o sa urmaresc pe YouTube daca pot (diferenta 7 ore, deci aici 9:30 AM).

    Cred ca Ocidentul colectiv are din cind in cind cite o obsesie ideologica „progresista” si „globalizatoare”, cum au fost cele cu „drepturile omului”, apoi cu „democratia”, „statul de drept”, care trebuie insemintate peste tot pe glob, ca si cum Hammurabi ar fi fost un etern cetatean al UE. Pretentia ca UE este centrul pamintului a dus la ceea ce vedem azi un fel de „self fulfilling prophecy”, cu multe tari fugind de europeni mincind pamintul. De asta BRIC (si apoi BRICS dupa ce a aderat Africa de Sud) a devenit un fel de motor pentru tarile nealiniate, care sperau ca de aici sa emane o noua formula de ordine internationala, care sa inlocuiasca dolarul si, in general, sa se prezinte ca alternativa la FMI si ordinea americana. Pina acum insa, in afara de China si India, celelalte tari nu par ca au reusit un salt semnificativ folosing aceasta nou tip de sistem „bipolar”, econmic vorbind. China si India s-au ridicat tot pe baza vechii ordini internationale.

    China insa s-a pozitionat de mult ca lider mondial al tarilor care aspira la iliberalism (desi in Brazilia alegerile sunt democratice). Ce cauta acolo Brazilia e ma greu de inteles. Argentina si ea si-a depus cererea de a fi primita la organizatie. Ori eu vad o oportunitate pentru SUA si Canada de a intensifica cooperarea cu tarile din America Centrala si de Sud (si o fac, dar cu citeva, Colombia, Costa Rica, Chile). Sunt inca multe tari slab dezvoltate in america de Sud care isi cauta un „model”, dar stii cum e, new boss same as old boss. Apetitul pentru China ca lider in America de Sud e poate entuziast din cosiderente cultural-istorice „anti-americane”, dar, modelul chinezesc inca nu e foarte clar acestor tari. Nu exista inca un „elev” al Chinei care a graduat si care si-a gasit un job bun, metforic vorbind. Ce tara a crescut China la sanul ei care se poate lauda azi? O s spuna unii „Rusia”, dar ma tem ca Rusia ramine „statia de benzina” ieftina si sursa de minerale pentru economia chinezeasca infometata.

    Daca ne uitam putin la harta resurselor, Occidentul a pierdut coloniile, si ele cumva azi merg ori spre UE (tari din Africa de Nord), ori spre China si Rusia (din restul Africii).

    Canada pare si ea un fel de „Rusie” pentru SUA si UE, doar ca nu e atit de constrinsa de propriile greseli, ci , in mod natural, ea devine un „supplier” pentru economia polului Occidental.

    Dar revenind la „self fulfilling profecies” (scuze, nu gasesc acum repede o traducere buna, cea mai apropiata pentru mine ar fi „o profetie care auto-realizeaza”). Am citit cu ocazia vizitei Ursulei Von Leyen Declaratia Comuna a Canadei si UE. Exista o noua obsesie cu „de-carbonizarea” Occidentului, si eu nu am o problema decit de cea ce tine de competitia cu China si „lumea ei”. China nu este angajata serios in reducerea emisiilor, si este cea mai poluanta mare putere din lume. Ori daca noi vrem sa fim mai catolici decit Papa, am putea ramine fara Biserica.

    „..The Leaders committed to accelerate work towards climate resilient, nature-positive, circular, net-zero emissions economies, and to create good jobs for workers on both sides of the Atlantic. Canada and the EU will continue working closely together to drive global progress on climate change at COP28, and to ensure an ambitious implementation of the landmark Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework agreed at COP15 in Montreal, recognizing the importance of tackling the interlinked climate and biodiversity crises together. Acknowledging that trade, investment, and policy reform are the key drivers of sustainable development and a green economy, the Leaders highlighted the vital role that the EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) and the Strategic Partnership Agreement (SPA) play in this regard.”

    https://pm.gc.ca/en/news/news-releases/2023/03/07/joint-press-release-occasion-visit-canada-european-commission-president-ursula-von-der-leyen

  3. Sunt mare fan Dan Dungaciu, si ii urmaresc interviurile pe unde apare, pentru ca dansul gandeshte complex si provocator, si aduce in discutie, solid argumentat, chestiuni ce tin de Romania, si viitorul ei in posibilele universuri paralele ce sunt contruite din ce in ce mai rapid de actori multipli, si care daca nu ne iau prin suprindere, ne trezesc din somn cu dureri de cap. Ucraina este unul din acei actori care, in functie de rezultatul razboiului ne poate da fie dureri de cap sau de spate, sau ambele.

    De acord cu Dan ca nu doar Romania, dar si Ucraina are o sansa rara sa arate Romaniei ca putem reconstrui relatii de incredere pe un alt fundament, altul decit cel „aricios” pe care il stim. Pina acum in afara de declaratii „dulci”, Romania nu a vazut decit multa ostilitate din partea Ucrainei, atit in ce priveste respectarea drepturilor romanilor din fostele teritorii romanshti, limba si biserci in special. Romanii inca nu pot invata in limba romana, limba romana e inca promovata ca „limba molodoveneasca” in Ucraina, Biserica Ortodoxa Romana nu e inca acceptata in Ucraina. Capac peste pupaza, ne mint cu ce fac pe Dunara, si ne trateaza ca pe niste idioti (nu ca nu am avea din plin si din astia la putere).

    Am mai spus, si sunt pe aceiasi frecventa aici cu acesti analisti care vad ca si mine o lipsa de leadership capabila sa formuleze strategii bune pentru viitorul Romaniei. Ce o sa facem la Marea Neagra, dupa ce Romania a venit cu o initiativa pe care nici un riveran nu a luat-o in serios si care nu a adus Romaniei nimic pozitiv economic, sau militar? Ca ce face la Gurile Dunarii (nu) se vede, sau mai bine spus multa transpiratie cu minim impact.

    Ce facem la Marea Neagra, in afara sa afirmam ca a ajuns „lac rusesc”? Pina si formularea asta e un pic ca la fotbal, pentru ca exista Conventia de la Montreux, unde Turcia joaca un rol central. Si cu asta ce facem, pentru ca folosirea dronelor nu pare sa fie acoperita? Inteleg ca exista acum, tirziu, o preocupare a americanilor sa dea o semnificatie strategica Marii Negre, dar noi cu ce participam acolo ca sa tragem beneficii? Pina la urma, nu traim intr-o lume de turta dulce, noi trebuie sa o facem dulce pentru noi. Sper sa nu ajungem ca si cu Shengen-ul. Muietzi-s posmagii?

    https://www.youtube.com/live/VbTc1WlzEsA?feature=share

  4. Stimate Domnule Președinte.

    Felicitări pentru organizarea manifestării. Cred că s-a strecurat o eroare : Miercuri este 19 aprilie. 

    Cu respect,

    V.Buga

       

    Sent: Monday, March 27, 2023 at 9:25 AM

  5. Pun aici linkul la Conventia prvind Regimul Stramtorilor, semnat la Lausanne, 1923, de pe site-ul Guvernului Turkiye.
    Sper ca iubitorii de drept international sa ii citeasca cu atentie si sa inteleaga si contextul istoric. Lucrurile stau altfel azi, si posibil ca Romania sa doreasca schimbari/adaugiri/reinterpretari.

    Interesant, textul vorbeste de o tara numita „Roumania”. Deci, Romania nu este parte la acest tratat ? 🙂

    https://www.mfa.gov.tr/ii_-convention-relating-to-the-regime-of-the-straits.en.mfa

  6. „Bogdan Aurescu, despre scandalul Bîstroe: ”Propaganda rusă a încercat să folosească dosarul pentru a bloca sprijinul pentru Ucraina”

    Eu nu sunt diplomat de meserie si imi permit luxul ca in anumite contexte sa generalizez. Dar dl Aurescu e seful diplomatiei romane. Cine e „propaganda rusa”? La cine se refera? Pentru ca si eu am observat „clivaje” intre pozitiile exprimate de oameni presupus responsabili din Romania, fiecare contrazicindu-se pe celalalt.

    Daca si eu sunt „pro-rus”, il provoc pe dl. Aurescu sa dovedeasca, si daca pierde, sa isi manince trabucul.

    Dl. Aurescu e din ce in ce mai nervos in ultimul timp cu toata lumea care indrazneshte sa se indoiasca de modul in care conduce politica externa a Romaniei. Vedeti si cita sustinere are pe Twitter canalul MAE, si cine tot aplauda. Citiva, si majoritatea fie actuali sau fost diplomati, oameni din sistem, sau prieteni ai sistemului.

    Recunosc insa ca interventia domniei sale la forumul “Promoting Equitable Gender Norms to Foster Democratic Resilience”, organizat în pregătirea Summitului pentru Democrație asigura viitorul multi-lateral-progresist-globalizat al Romania ….Insist: Doamne Ajuta!

    https://ziare.com/scandal-bistroe/bogdan-aurescu-scandal-bistroe-propaganda-rusa-sprijin-ucraina-1796368?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

  7. Am scris mai sus despre modul defectuos in care se relationeaza dl. Aurescu cu ceea ce dansul numeste generic „propaganda rusa”. Dar madam Shoshoaca in ce segment se afla, domnule Aurescu? Dansa a venit la pupitrul Parlamentului Romaniei cu o propunere de lege de „anexare” (prin diplomatie?) a unot teritorii din Ucraina.
    Pe dinsa nu o criticati?
    Credeam ca rusii au niste gusturi mai intelectuale, dar Shoshoaca e aleasa lor pentru astfel de planuri in Romania? Chiar nu se gaseau unii mai subtili? Tot cu bita-n balta?

  8. V-am urmarit interventia la Antena 3. A existat acolo un moment cind dl. Gen Barbu – care pare a fi un domn foarte informat si exact – v-a privit cu oarecare nedumerire, ca sa nu spun altfel – si v-a inrebat „La ce va referiti cind spuneti ca e un razboi prin proxy?”.

    Cred ca in esenta asta e rezumatul: Rusia a inceput un razboi cu Ucraina, si el este unul declarat oficial ca o „opertiune speciala militara” impotriva Ucrainei si un razboi nedeclarat oficial (de Duma de Stat) impotriva Occidentului colectiv condus de SUA. Occidentul sprijina militar, cu echipament militar Ucraina, deci este „proxy” din acest punct de vedere. Ucraina e si ea un „proxy” pentru Occident, pentru ca il apara indirect, fiind singura in razoib cu Rusia, dar beneficiind de technica militara si informatii de la tari Ocidentle/NATO. Rusia insasi in acest cotext e un „proxy” pentru interesele Chinei de a slabi Occidentul-SUA in cursa ei pentru dominatie mondiala (desi afirma ca vor multilateralism, asta e o schmecherie diplomatica).

    In concluzie, nu exista „innocent bystander” in acest conflict cu valente mondiale, toti suntem „proxy”, inclusiv eu aici, admit, ca sunt de partea Occidentului. As prefera pace, dar nu vrea Putin.

    https://youtu.be/qGzkwI9YUnM

  9. Am uitat sa amintesc ca razboiul e spriinit de fiecare parte de alti actori. Rusia, la rindul ei e sprijinita direct militar de Iran, si Bielorusia, si din cite am inteles posibil de Coreea de Nord.

    Deci este, in final, in razboi mondial, prin proxy: Ucraina, proxy pentru Occident/lumea democratica, Rusia, proxy pentru China, Iran si lumea iliberala.

  10. Referitor la Republica Moldova, si uitindu-ma strict la cit dureaza procesul de ratificare a cererilor de aderare la NATO – din cauza blocajelor din Ungaria si Turcia – cea mai buna solutie de securitate pentru Moldova, pentru Romania si UE ar fi ca Moldova sa se uneasca acum, cit mai repede cu Romania.
    Problemele constituioanle se pot rezolva, se gasesc solutii, dar timpurile favorabile nu o sa dureze mult. Avem o fereastra de mare oportunitate pentru ca Romania – cu toti vorbitorii de romana – sa fie mai mare si mai importanta in Est.
    Problema Gagauziei e mai mica pare-se decit cea din Transnistria. Dar Rusia nu are acum acces militar in zona sa opreasca unirea, iar razboul in Ucraina ii tine ocupati si pe loc.
    Se pot face consultari cu Transnitria, si sa fie parte a solutiei. Cu rusii de acolo se poate cred discuta, mai ales ca sunt speriati de Ucraina. Evident, Ucraina va avea si ea un rol si acesta ne poate apropia ca niciodata.

  11. Romania are nevoie sa fie mai mare si mai puternica in viitor, si unirea cu Moldova ar ajuta la asta. Ganditi-va ca Ucraina va fi un actor major la Est, si deja avem o Polonie superputernica.
    Stiu, sunt multe emotii la guvernanti pe tema asta, e un semtiment de teama copleshitor. Dar, leaderii reali ai viziune si curaj. Curaj sa isi faca parteneri peste tot in lume pe tema asta, si chiar in China. Cu rusii FSbisti si putinisti nu e chiar asa de mare problema: pe astia ii stim. Plus ca, Romania ar putea si ea sa fie generoasa, fara Ultimatumuri, si sa le permita sa plece in Rusia, cu tot cu familii. Altfel, Romania poate negocia cu Transnistrenii si sa le garanteze dreptul la limba, religie, libertate de exprimare, dar, sa le ceara loialitate la schimb, daca hotarasc sa ramina in Romania, si sa ia cetatenie romana. Cred ca multi vor accepta.
    Sigur ca Rusia va fi furibunda, dar pot fi lasati sa fiarba cit vor.

    Romania trebuie sa se asigure ca partenerii nostri in NATO inteleg necesitatea unirii URGENTE, si cred ca vor fi de acord. Are sens pentru Occident.

    Bun, mai trebuie sa vrea si cei din Moldova, evident, dar cred ca din ce in ce mai multi inteleg pericolul Rusiei pentru ei, si unirea ca solutie pentru securitatea lor personala, si a familiilor lor.

  12. Spuneam ca Romania poate sa caute in prealabil si un accept tacit al Chinei pentru unirea cu Moldova. Rusii o sa vrea ce vor chinezii in viitor. Romania nu a recunoscut oficial Taiwanul, deci un punct de plecare bun pentru o abordare diplomatica.

Lasă un răspuns