„Lectiile lui Titulescu”, la Pucioasa

Mi-a făcut o deosebită plăcere să particip, vineri, la un eveniment organizat de Colegiul national „Nicolae Titulescu”, din Pucioasa, in Dâmbovita.

Colegiul arată extraordinar. A fost modernizat, clasele au instalatiile cele mai moderne, există terenuri de sport, un amfiteatru in aer liber. Se vede actiunea practică si inteligentă a primarului si a colegilor săi, inclusiv a profesorilor din Colegiu. Intâlnirea cu aproximativ 200 de elevi, in aula liceului, m-a bucurat in mod deosebit. Le-am vorbit despre „lectiile lui Titulescu” – ce putem să invătăm din activitatea lui dar si din destinul lui, in egală măsură eroic si dramatic. Cu atât mai mult cu cât vineri, 17 martie, s-au implinit 82 de ani de la moartea lui, in surghiun, in timp de război, in Sudul Frantei. Am incercat, de asemenea, să le răspund la intrebări.

Cu această ocazie, am donat Colegiului câteva zeci de cărti din partea Fundatiei Europene Titulescu si unele copii ale unor documente personale referitoare la viata lui Titulescu. De asemenea, le-am oferit noul album Titulescu, editat de Fundatie.

Probabil că nu stiati, dar numele lui Titulescu a fost dat scolii din Pucioasa in 1935, cănd Titulescu era in viata si incă avea mandatul de ministru al afacerilor străine. Atunci, notabilitătile urbei au venit la Bucuresti, acasă la Titulescu, si l-au intrebat dacă este de acord cu decizia lor, aceea de a da numele său scolii din oras. Titulescu a acceptat si, timp de mai multi ani, a ajutat la finantarea scolii din Pucioasa.

15 gânduri despre “„Lectiile lui Titulescu”, la Pucioasa

  1. Colegiul national „Nicolae Titulescu” din Pucioasa, arata dupa chipul si asemanarea celor de acolo, oameni cu suflet mare si gospodari. Din poze am vazut, ca ati avut parte de un auditoriu numeros, majoritatea tineri dornici sa afle din partea unor celebri ministrii de externe ai Romaniei, Premier, demni urmasi ai legendei diplomatiei mondiale, academician si fost președinte al Ligii Națiunilor, Nicolae Titulescu.
    Asa cum amintea maestrul Dan Puric, in tara veti intalni tineri dornici de cunoastere, de un mare bun simt, ceea ce dovedeste ca si dascalii acestora sunt de o mare valoare profesionala si sufleteasca.

  2. Mircea Popescu: „Rusia este foarte rea, America este mult mai bună … pentru români în mod special”.

    NU. Nu e bine pentru români ca SUA să-l susțină financiar pe catastrofalul Băsescu, în campania din 2004, și să ne facă și nouă, ca și ucrainienilor, o „revoluție portocalie”.

    Nu e bine pentru români ca, după „victoria” lui Băsescu din 2004, acesta să fie sunat de Soros, care să-i ceară s-o numească ministru al Justiției pe femeia komisar Monica Macovei, artizanul poliției politice din România.

    Nu e bine pentru români ca, în timpul primei suspendări a lui Băsescu, din 2007, ambasadorul american …Nicholas Taubman să trimită-n SUA cablograme secrete (ieșite la iveală în scandalul Wikileaks) în care să scrie:

    „Evoluţiile politice din următoarele săptămâni şi luni vor avea un impact direct şi vor decide dacă Bucureştiul va rămâne un model de partener al Statelor Unite în Europa – inclusiv în noul NATO – sau îşi va domoli aspiraţiile geopolitice şi se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE MEDIOCRU. […] În timp ce primul ministru Tăriceanu şi liderul opoziţiei, Geoană, împreună cu aliaţii lor din vechea gardă postcomunistă (sic!), se grăbesc, în perioada de suspendare, să-i ia preşedintelui ultimele puteri, ȘI INTERESELE NOASTRE POT FI AFECTATE. […] Sunt riscuri care pot avea un impact asupra intereselor noastre cheie, inclusiv asupra viitoarei achiziţii, de către România, a avioanelor de luptă de nouă generaţie şi asupra privatizarii unei uzine auto importante, pentru care se bat doi constructori americani. […] Noua echipă a lui Tăriceanu pare decisă să răstoarne multe din deciziile fostei administraţii. Ministrul Apărarii, Meleşcanu, de exemplu, a declarat ca analizează „toate posibilităţile” pentru un înlocuitor în cazul avioanelor MiG 21. Anterior, preşedintele Băsescu şi alţii ne-au spus că există doar o singură cale – şi anume, încheierea unui acord pentru modelele Lockheed-Martin F-16 si F-35. […] Alt semn al ambiţiilor crescânde ale Rusiei include şi vânzarea uzinei Daewoo din Craiova. Două companii americane, Ford si GM, sunt interesate să cumpere compania”.

    Nu e bine pentru români ca, în timpul celei de a doua suspendări a lui Băsescu, ambasadorul american de origine iudaică Mark Gitenstein, avocat al Fondului Proprietatea, iar mai târziu, după ieșirea din diplomație, membru în consiliul de administrație al acestuia, să-i amenințe pe români, în legătură cu votul de demitere a Băsescului: „Românii trebuie să aibă mare grijă cum votează, dacă vor ca SUA să rămână și pe mai departe aliatul lor strategic”.

    Nu e bine pentru Români ca, în ajunul votului din parlament pentru demiterea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, un al treilea ambasador american să amenințe, de data asta parlamentul, să aibă grijă cum votează, să nu cumva s-o demită pe Kovesi, totul chiar a doua zi după ce sluga Iohannis semnase cea mai mare achiziție de armament american din istoria relațiilor celor două țări.

    Nu e bine pentru români ca miniștri și prim-miniștri ai acestei țări să fie chemați la ambasada SUA, pentru a da raportul, pentru a primi instrucțiuni sau pentru a fi certați.

    Nu e bine pentru români ca ambasadori americani să participe la ședințele guvernului României, anume pentru a se asigura (conform declarațiilor fățișe ale părții americane) că se iau deciziile favorabile intereselor lor economice și financiare.

    Nu e bine pentru români ca țara lor să facă achiziții mamut de armament american, încă ÎNAINTE de războiul din Ucraina, doar pentru a băga bani în conturile fabricilor producătoare din SUA. Ideea că armele sunt necesare pentru a ne apăra de Rusia agresivă e FALSĂ. Asta îmi amintește de o vorbă de duh a lui Tudor Mușatescu: „Soția este sprijinul care ne ajută să trecem peste greutățile care n-ar fi existat dacă nu ne-am fi căsătorit”. Așa și cu armele cumpărate din SUA: ne sunt „necesare” pentru a ne apăra de riscul unei invazii ruse, care n-ar fi existat dacă România n-ar fi sluga SUA, n-ar face parte din sfera lor de influență, n-ar fi o colonie americană.

    • Extrem de interesanta postarea Dvs, insa, n-am sa mai fac comentarii din spectrul politic actual si nu numai. Mi s-a atras atentia extrem de elegant sa nu ma mai angajez in tot felul de postari care „capata note personale, cu jigniri” (neadevarat) si cu certitudine este mult mai sanatos pentru blog.

    • Incredibil de curajos, lucid și și argumentat expozeul dvs.
      Felicitări!
      …Eu am devenit mai blazat (și mă tem pentru copiii mei) pentru că nu văd o ieșire rezonabilă pentru România din jugul în care singură și-a vârât capul.
      Cum spunea domnul Năstase, suntem pe pilot automat. Acesta funcționează cu două comenzi: biciul pentru majoritatea fraierilor și zăhărelul (sau cianura, după caz) pentru slugile trădătoare din cockpitul palatelor.

    • Asa, ca stil de aborare, daca vrei sa ai succes in lumea civilizata (nu spun „Occident” ca sa te feresc de vreun soc emotional), si nu in Rusia lui Putin – merita aceasta departajare pentru ca sunt multi rusi care judeca cu mintile lor – nu incepe cu „Nu” toate propozitiile. Stilul indica impolitetea ruseasca (ca sa te mangai retoric folosesc cuvinte de catifea sa sterg de praf sovietic gura ta de tanc).
      Dar, direct si pe intelesul tau: Romania trebuia demult sa se inarmeze puternic, ca si multe alte tari europene, care au dormit pe ele in timp ce Rusia invada si anexa Crimea, facea razboi in Georgia, si ameninta Moldova cu soldetzeii lor de pace in Transnistria. „Noroc” ca ati inceput acest razboi ca sa ne dam seama ca imperialismul rus e bine, foarte sanatos si deosebit de dornic de razbunare istorica.

      Restul comentariilor tale sunt floricele de pusta si s-ar fi aplicat simetric intr-o „noua ordine mondiala” in care Rusia ar dicta acestor tari. Cel putin cu SUA exista niste sinusoide, si cel mai important: SUA nu au de ce sa ne anexeze, ei nu dau cu parul ca rusii, au un alt model, preferabil bitei ruseshti. Nu ne impun limba, ci sunt destul de destepti sa creeze un meidu in care noi vrem sa invatam limba engleza. Sper sa invete si romanii si sa stie sa imbie pe altii in toate punctele cardinale sa invete limba romana, mai ales in Republica Moldova. Auuuu, stiu ca te doare tare ca limba rusa nu mai este limba impusa in Maldavskaia Sovietskaia Respublika si istoria revine la normal in Basarabia pentru ca, in final, si noi romanii suntem mandri ca suntem cine suntem…”Modelul romanesc” este cel de toleranta, si de apreciere pentru cei din jurul nostru si cei cu care traim.

  3. Toate caile din Marea Neagra duc la Rusia: Agresiunea informationala a non-riveranei SUA impotriva regiunii este o bomba cu ceas, care ii pune in pericol pe europeni

    Aflu, azi, dintr-o analiza NBC News, despre o intrebare falsa si unilaterala pe care si-o pune Washingtonul globalist in legatura cu indepartata Marea Neagra, aflata la mii de kilometri, pe care a pus ochii si o integreaza in proiectiile sale de expansiune.

    Retoricizata „intrebare-cheie” este daca există o „strategie” clară pentru o cale navigabilă atât de „importantă”, care a fost mult timp în centrul „rivalităţii” dintre Rusia şi Occident şi care ar putea deveni un punct „fierbinte” major?

    Interesul disproportionat al SUA pentru „o cale navigabilă atât de importantă” – desi Mare Neagra nu este o cale de tranzit, are o singura legătura cu Oceanul planetar – se datoreaza faptului ca toate caile aero-navale din Marea Neagra duc la Rusia.

    SUA isi pun pe tapet acest interes geopolitic in contextul recentei sale agresiuni informationale, cu drona MQ-9 Reaper, asupra zonei Rusiei de identificare a apararii aeriene si maritime si asupra bazelor strategice ale Rusiei din Marea Neagra.

    Profilerii geopolitici si geostrategici ai SUA, care ii ofera argumente globalitariste, de expansiune si vasalizare in Est, afirma ca una dintre „piedici” este faptul că România, Bulgaria şi Turcia nu funcţioneaza precum balticii, pe „o singură voce”.

    Aceasta afirmatie naucitoare, de amorfizari politice zonale, care subordoneaza statele nationale riverane intereselor americane, releva ca SUA utilizeaza malign aliatii si partenerii strategici, ca nu numai Ucraina este un proxy in razboiul SUA in Est.

    Foarte probabil ca, in gandirea sa globalitara, SUA se viseaza in centrul „satului global”, o expresie manipulatoare inventata de canadianul globalist Marshall McLuhan. Dar pentru ponticii euxini, vai!, SUA sunt la marginea satului! Ei nu inteleg si nu accepta ca cineva din capatul satului sa le spuna centricilor cum sa se comporte, ca vecini!

    Ultimul lucru pe care si l-ar dori europenii ar fi un razboi cu rusii. Nu numai pentru ca NATO este o alianta strict defensiva, dar si din consideratiuni care tin de cultura politica a bunei vecinatati. Vorba ceea, Rusia-i colea, America-i departe! Spre deosebire de departare, apropierea si vecinatatea nasc asemanarea si interesele comune.

    Intrigile si actiunile de razboi ale SUA in Europa, impotriva Rusiei vecine, nu au cum sa serveasca nici riveranilor, nici celorlalti europeni. Spionarea regiunii Marii Negre de catre non-riverana SUA, folosindu-se de tari riverane, este o bomba cu ceas pentru securitatea casei comune. O explozie ii va afecta pe toti, pe riverani, europeni si rusi.

  4. Un interviu interesant pe Digi24 cu Iulia Timoshenko, care arata ca, desi americanii „s-au implicat” in „revolutia portocalie”, totusi ucraenienii au cerut sa iasa de sub comanda Rusiei. Deci nu poti sa spui ca daca Nuland a fost pe Maidan, ucraenienii protestau ca vor sa ramina in papuci ruseshti.

    Mai exista in raspusurile doamnei Timoshenko acea recunostinta pentru poporul roman, care ar fi bine sa nu se piarda pe apele Dunarii.

    Ce mi s-a parut totusi amuzant este aceasta declaratie, decupata de mine, si poate scoasa din context:

    „. Aș dori să fac un apel și să trimit un mesaj tuturor românilor. Ucraina nu și-a propus niciodată să înceapă un război împotriva vreunei națiuni. Ucraina nu a aspirat să acapareze teritorii ale altor state.

    Sigur ca da, „nu si-a propus”, pentru ca a ospatzul cu teritorii rupte din alte tari dupa Molotov-Ribentrop si hacuirea Basarabiei a fost convenabila Ucrainei. Normal ca nu vrei mai mult, ai mincat destul, esti satul acum 🙂

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/iulia-timosenko-fost-premier-al-ucrainei-putin-nu-e-nebun-e-perfect-rational-el-stie-ce-este-raul-si-ce-rau-provoaca-2285661

      • Domnule Premier am o curiozitate. Ce mai face „primul portocaliu” ucrainean, presedintele Iuscenko si cu a sa fosta prima doamna Kateryna venita tocmai de pe coasta de est a SUA, in toata aceasta perioada a agresiunii Rusiei ?
        Imi aduc aminte cat de arogant s-a comportat in cradrul intalnirilor oficiale cu Dumneavoastra.

      • Cu colacei sau nu, ucraeniencele sunt frumoase (ca si rusoaicele lui Badea :)). Dar, in context, doamna evident a fost atrasa de bogatie. Problema e legalitatea afacerilor. De exemplu, am vazut un documentar cum Ianukovici, fostul Presedinte al Ucrainei si favorit al Rusiei, ar fi furat $40-50 miliarde dolari, bani de la Putin pare-se. Ceausescu a fost mic copil fata de opulenta in care traia Ianukovici, care avea o amanta (spre deosebire de familistul Ceashca). Putin a incurajat un regim mafiot in Ucraina, pe model rusesc. Ucraenienii au vazut aceasta mare coruptie venita din Rusia, si ar fi vrut o schimbare. A fost unul din motivele reale pentru Maidan. Culoarea „portocalie” e mai putin importanta. Dar sunt multi pro-rusi care nu vor sa vada aceste realitati. Sa le privim pe toate, nu doar alea care ne convin.

  5. Cred ca nu jignesc nici un pro-rus de pe aici – inteleg ca nu pot fi abordati decit cu manusi de catifea – atunci cind le spun verde, asa, ruseshte chiar, ce pareri am eu despre agresiunea lor impotriva Europei. E clar ca e un razboi al Rusiei si impotriva Romaniei, iar asta imi tratge clopotele in turnuletz. Vor veni peste noi daca ii lasam, noi si intreaga Europa si lume civilizata.

    Lavrov nu tine secret ca Maia Sandu e dusmanul Rusiei, ca e cetatean roman si ca vrea unirea cu Romania, desi doamna Sandu nu a facut niciodata o asemenea afirmatie. Din pacate spun eu, pentru ca cu rusii nu merge cu menajamente.

    Lavrov de asemenea clarifica ca Rusia considera Moldova urmatoarea tara care trebuie atacata militar de Rusia, dupa Ucraina. Declaratiile sale in video de mai jos.

    • „Rusii vor veni peste NOI daca ii lasam.”
      La care „NOI” te referi? La compatriotii din Canada? In acest caz, s-ar putea!

      • Ti-a adus Xi o punga de seminte? Aportul tau la discutie e zero. Tor repeti scriptul ala de pe teleprompter din pieasa asta ruseasca de pe blog in care va dati „like” -uri unul altuia. Am inteles, nu ma placi, nici eu pe tine, am stabilit asta. Ti-ai lustruit bocancii in dimineata asta, sau tot prin noroaie pe la Bahmut? Vai de sufletele voastre…

Lasă un răspuns