Conferința cu tema ”Lecțiile lui Nicolae Titulescu”, la Pucioasa

În cadrul seriei ”Conferințele Fundației Titulescu”, ne face plăcere să vă invităm să participați vineri, 17 martie 2023, la conferința cu tema ”Lecțiile lui Nicolae Titulescu”, susținută de prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET.

Evenimentul se va desfășura la Colegiul Național ”Nicolae Titulescu” din Pucioasa, începând cu ora 11:00, el făcând parte din seria de manifestări organizate de Fundaţia Europeană Titulescu, cu scopul de a face cunoscută opera politico-diplomatică a patronului său spiritual, de a readuce în actualitate  memoria marelui om politic şi diplomat român Nicolae Titulescu, de a stimula interesul pentru personalitatea şi opera sa, de a încuraja cercetarea şi de a publica  volume care să cuprindă scrierile sale (documente oficiale, lucrări ştiinţifice în varii domenii, conferinţe, cursuri universitare, corespondenţă).

Cu ocazia conferinței, va fi amenajată și o micro-expoziție care include obiecte care au aparținut marelui diplomat: jurnalele anilor 1920-1930, paşapoartele, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea , medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor, lenta şi drapelul de pe sicriu la reîntoarcerea în ţară de la Cannes, trusa de birou.

Tot cu acest prilej, Fundaţia Europeană Titulescu va face o donaţie consistentă de volume despre opera politico-diplomatică a lui Titulescu, editate de fundaţie de-a lungul celor 32 de ani de existenţă și va oferi Colegiului care poartă numele patronului său spiritual o serie de copii după documente importante privind educarea şi formarea lui Nicolae Titulescu: certificat naştere, certificat de absolvire a a clasei a-IV-a a Institutului băieţi J. Javet, cu media generală 9,84, lista premianţilor liceului Carol I pentru anul 1899-1900.

Îi invităm pe toți elevii, profesorii și iubitorii de istorie din Pucioasa să ia parte la acest eveniment.

Sponsorii FET: Croco, Computerland și Biofarm S.A.

11 gânduri despre “Conferința cu tema ”Lecțiile lui Nicolae Titulescu”, la Pucioasa

  1. Ambasadorul Rusiei in SUA a facut citeva comentarii pentru presa din SUA, afirmind ca SUA conduce „activitati inacceptabile” in proximitatea granitelor Rusiei. Este o formulare diplomatica shmecheroasa, pentru ca, din punct de vedere al dreptului international, orice stat are dreptul sa conduca orice operatiuni in ape si spatiu internationale, in afara zonelor care delimita granitele statelor. Rusia nu avea nici un drept sa atace un aparat de zbor al unui alt stat, indiferent ce activitati conducea. Astfel de „interpretari” sunt ele insele inaceptabile, pentru ca incalca dreptul international.

    Cum ar fi ca SUA sa scufunde orice submarin sau nava rusa sau straina in „proximitatea granitelor” sale? De curind Rusia ar fi trimis submarine atomice in ape internationale dar in proximitatea SUA. SUA nu le-a atacat. Poate le-a studiat mult mai „profesionist”.

    Dar declaratia SUA despre „neprofesionalismul” aviatiei ruse are si o doza umoristica. Poate SUA sa invite aviatia rusa sa studieze „profesionist” in SUA? Declaratia e mai mult o mangaiere care arata neputinta, slabiciune. Analistii insa afirma ca le vor raspunde „altfel”.

    „The unacceptable activity of the U.S. military in the close proximity to our borders is a cause for concern,” he said. „They gather intelligence, which is subsequently used by the Kyiv regime to strike at our armed forces and territory.”

    „Let us ask a rhetorical question: if, for example, a Russian strike drone appeared near New York or San Francisco, how would the U.S. Air Force and Navy react?” he said, calling on Washington to „stop making sorties near the Russian borders”.

    https://www.reuters.com/world/us-says-russian-jet-caused-spy-drone-crash-over-black-sea-moscow-denies-2023-03-14/

    • Drona efectua acțiuni de supraveghere și spionaj în Crimeea, acțiunea rușilor fiind una perfect legitimă.
      SUA au atacat, din câte îmi amintesc, până și un balon meteorologic, doar pentru că era chinezesc.
      Până la urmă, arbitrariul american trebuie sa primească replici pe măsură, conform legii acțiunii și reacțiunii.

      • Nu este „arbitrariu american” ci nerespectarea legilor internationale de Rusia. Ti-am explicat in emailul precedent, desi cred ca imi pierd timpul cu tine, incercind sa te educ despre dreptul international. Fie esti ignorant, fie ai ordin de la presedintele colhozului sa continui cu diverisunile.
        Si inca ceva, in lumea dreptului international nu se aplica „legea actiunii si reactiunii”. Asta aplica elefantii cind ii enerveaza furnicile si fac parte din „Legile Junglei”. Ai inteles, Bambi?

      • @ZeV: „SUA au atacat, din câte îmi amintesc, până și un balon meteorologic, doar pentru că era chinezesc.”

        Ca la Radio Erevan: Nu l-a atacat, ci l-a doborât și nu pentrucă era chinezesc, ci pentrucă intrase în spațiul american.

        Dar trolii ruși, ce să zică? Orice, doar, doar or mai repera onoarea pierdută a Rusiei.

    • Tu n-ai obosit să fii vocea Americii, pe blogul ăsta? Gata, am înțeles: Rusia e rea, America e bună. Tot restul sunt variațiuni pe aceeași temă. La ce bună toată munca asta permanentă de reproducere de știri partizane? Qui prodest? Chiar crezi că interesează pe cineva? Dacă da, îți faci iluzii. Mai ia și tu o pauză! Relaxează-te!

      • Era sa spun „nu iti place, ai libertatea sa treci mai departe”, dar, din pacate pentru tine, ai de conspectat. Nu te necaji. Mama Rusie creaza tot timpul oportunitati pentru fii ei iubitori de libertate. Urmeaza Marea Conscriptie 2.0, o ocazie excelenta sa te afirmi ca „eliberator”.

      • @raduprajan: „Rusia e rea, America e bună.”

        Slavă Domnului că s-a ajuns la concluzia corectă.

        O mică modificare:
        Rusia este foarte rea, America este mult mai bună … pentru români în mod special.

    • Puteam să formulez și altfel: la ce bun tot acest off topic permanent? Ești paralel cu tot ce postează gazda aici. Te obosești și ne obosești, în mod absolut inutil.

  2. Este extrem de deranjant sa constatam ca ”Lecțiile lui Nicolae Titulescu” n-au fost insusite de diplomatii romani ai anilor 2000 iar, ca o parere personala Excelenta sa dl. Bogdan Aurescu, ministrul (actual) afacerilor externe, nu stiu daca a parcurs lectiile ilustrului, marelui om politic şi diplomat Nicolae Titulescu.

Lasă un răspuns