17 gânduri despre “Discursul meu in Parlamentul de la Chisinău, in urmă cu 30 de ani

  1. Aoleo, vorbeati acolo de „o propaganda rauvoitoare i-a intoxicat pe multi”, amintiti „sa ne tinem de neamuri”, „pentru noi romanii singele apa nu se face”, „trunchi romanesc”, „unire”.
    Ati agitat serios colhozul mediatic. Se aud tipetele de peste ocean. Suna panicati la „centrala”. Ei credeau ca va au la butoniera.
    Cu asa un vecin razboinic si revansard la est cind o sa aiba Romania „timpuri usoare”?
    Intotdeauna Rusia a fost un stat periculos pentru statele vecine. Ma gindesc cum ar fi ca SUA sa atace Mexic sau Canada, pentru ca nu situ ce nu le place lor. Canada e un fel de SUA, aceiasi limba oficiala (si franceza se vorbeste in Tenessee). De ce nu ne ataca SUA?
    Acum se vede cum iese otrava afara cu limba lor rusa, si in Moldova. Nu am adjective sa descriu oribilitatea crimei asupra limbii romane in Republica Moldova continuu sustinute de rusi, si Rusia.

    • „Intotdeauna Rusia a fost un stat periculos pentru statele vecine. Ma gindesc cum ar fi ca SUA sa atace Mexic sau Canada, pentru ca nu stiu ce nu le place lor.”

      V-oți fi gândind dvs., dar vă gândiți greșit. Formulată corect, întrebarea este alta: cum ar fi ca Rusia să se bage-n curtea SUA, în Canada, Mexic sau orice alt stat latino-american, să falsifice alegeri, să organizeze lovituri de stat, să comită crime, să le spolieze economic ANI DE-A RÂNDUL, cum fac Statele Unite în Ucraina, de la finele lui 2004 încoace? Credeți că americanii ar permite așa ceva, fără să intervină armat în țările respective? Și credeți că, până la intervenția armată, ar avea răbdare aproape 20 de ani, ca Putin?

      „Cu asa un vecin razboinic si revansard la est, cind o sa aiba Romania „timpuri usoare”?”

      Deocamdată, tot de la sfîrșitul lui 2004, România e ocupată de SUA, nu Rusia. Și n-are DELOC timpuri ușoare: alegeri prezidențiale fraudate sistematic (2004, 2009, 2014), proteste de stradă de câte ori PSD-ul guvernează singur, economie pe butuci, poliție politică, reputație catastrofală în exterior… După ce documente ale Departamentului de Stat american, recent desecretizate, au dezvăluit că SUA și George Soros și-au instalat guverne în Albania, Macedonia și alte țări balcanice, aflăm acum că același Soros i-a telefonat lui Băsescu, după „victoria” din 2004, și i-a cerut s-o numească ministru al Justiției pe Monica Macovei. Nu sunt rusofil (ba da, sunt puțin, de ce să mint?), dar, CÂND DOUĂ IMPERII SE LUPTĂ, SUNT DE PARTEA CELUI CARE NU NE STĂPÂNEȘTE ACUM (știu, fraza asta sună atât de inteligent, că pare a lui Talleyrand, dar îmi aparține😎).

      • „…aflăm acum că același Soros i-a telefonat lui Băsescu, după „victoria” din 2004, și i-a cerut s-o numească ministru al Justiției pe Monica Macovei.”

        Și că o firmă de software israeliană (știți cum se spune, că evreii au două patrii: Israel și SUA) a fraudat alegeri prezidențiale ani de-a rândul, în peste 30 de țări europene, americane, orientale, care, cu excepția Statelor Unite, n-au fost și – garantat! – nici nu vor fi vreodată numite. Ce timpuri ușoare trăim, de la finele lui 2004 încoace! Și este NUMAI vina Rusiei (că doar ea avea interesul ca Băsescu să „câștige” alegerile din 2004 și 2009, iar Iohannis – pe cele din 2014)!

      • „…Formulată corect, întrebarea este alta: cum ar fi ca Rusia să se bage-n curtea SUA, în Canada, Mexic sau orice alt stat latino-american, să falsifice alegeri, să organizeze lovituri de stat, …”

        Rusia si China se „baga”, „interfereaza” e un cuvint mai elegant, permanent cu sistemele democratice din USA, Canada, Australia, si tari UE, cu siguranta si in Romania. Chiar si tu „interferezi” promovind niste teorii false despre statalitatea Ucrainei. Cine va fi urmatorul stat care trebuie sa fie un „stat separat”? Care va fi urmatorul popor care nu are dreptul la existenta pentru ca se aseamana „fundamental” cu un alt popor? Si ce inseamna „fundamental”? Ce inseamna si cine il defineste? Unde se voteaza? Care e procesul de vot? Sau cineva dicteaza mai probabil dupa criterii aleatoare?

        Nu stiu daca erati nascut cind serverele lui Clinton erau sparte si continutul folosit pentru a sprijini candidati preferati lui Putin in alegerile din SUA. Vad ca nu sunteti la curent cu marele scandal de implicare a Rusiei in procesul electoral din SUA.

        China demult interfereaza pe multiple nivele, politic, economic, militar, prin spionaj, inclusiv activitati de hacking. De altii nu stim, dar precis ca si India si state mai mici spioneaza. Ca sa nu mai amintesc de state in Orientul Mijlociu. Nu e „la moda” sa discutam despre asta, dar acolo se spioneaza la greu.

        Toata lumea interfereaza cu toata lumea, toti se spioneaza intre ei, inclusiv intre prieteni, si incearca operatiuni de destabilizare prin orice metoda posibila a adversarilor. Asta este „Corect” si obiectiv. Din pacate, se escaladeaza de toti pentru a obtine suprematie, desi suprematia e cam iluzorie pentru ca in final vedem cum se ajuge la conflicte armate. Se perpetueaza acest model istoric de repetare a unor conflicte majore, cam asta vedem. Nu exista valve de presiune eficiente.

      • @raduprajan: „Deocamdată, tot de la sfîrșitul lui 2004, România e ocupată de SUA”
        =====
        Cum capacitatea de analiză a unui asemenea interlocutor te depășește în asemenea măsură încât rămâi cu gura căscată, ar fi pierdere de timp să-i mai asculți toate trăznăile.

  2. Inteleg ca Ucraina e acum in razboi si are alte prioritati, dar ar fi fost foarte util lor si cauzei bunei vecinatati sa afirme prin Presedintele lor, ca respecta limba romana si vorbitorii ei in Ucraina. Nu e timpul pierdut, sper sa o faca si sa iasa din paradigma anti-romanismului de care sufera de foarte multi ani. Acum e momentul ca politicienii nu doar sa vorbeasca ce trebuie, sa dea semnale, dar si sa se faca ceva concret in privinta apropierii celor doua popoare vecine, si istoric nu prea amice.

  3. Recunosc ca sunt si eu spargator de seminte cind e vorba de Bastroe.
    L-am ascultat pe Titus Corlatean la Antena 3, care a venit si cu un acord din 1948 unde se spunea clar ca Sulina este bratul din mijloc pe unde se poate naviga. Nu stiam, pare-se pe vreamea lui Pauker.
    Ii dau dreptate ca este interesul strategic al Romaniei sa nu se uite care este interesul nostru strategic 🙂

  4. Un veritabil document istoric, o resursă încă utilă în relația cu frații de peste Prut. Adevăruri care sper să inspire în continuare pe politicienii de azi.

  5. Pentru domnii trexsr și Mircea Popescu, cei doi patrioți români (era să scriu „americani”) de peste ocean, câteva materiale video PERTINENTE despre Ucraina independentă (față de SUA) și pașnică. Desigur, dacă gazda permite. Dacă nu, nu.

    1) https://nuestrarevolucionsocialista.wordpress.com/2022/03/17/romanii-sunt-pacaliti-zilnic-sunt-mintiti/

    2) nuestrarevolucionsocialista.wordpress.com/2022/04/02/oliver-stone-si-marcello-foa-sua-au-provocat-razboiul-din-ucraina/

  6. Ce vremuri, d-le Năstase… Iliescu președinte, Văcăroiu prim-ministru, dvs. președinte al Camerei Deputaților… DA, sunt nostalgic! Era de 100 de ori mai bine ca acum: eram independenți, se trăia bine, UE nu ne impunea tot felul de măsuri absolut aberante… Erau vremuri ale speranței… Cum s-a dus dracului totul! Și se va duce din ce în ce mai mult, ascultați ce vă spun!

  7. Daca cineva se mai indoia, devine din ce in ce mai cla ca si China ameninta cu razboiul cu SUA.

    SUA a primit si ea un „ultimatum” chinezesc, de la cei doi ministri de externe ai lor (unul la partid comunist, unul la inisterul de externe, ca si la noi in RSR).

    Daca SUA nu isi schimba cursul, va avea „conflict si confruntare”(militar, implicit dar e clar). Un razboi China-SUA va fi cataclismic pentru tot globul. Razboiul din Ucraina e doar un preludiu, intr-o „simfonie a razboiului” conceputa de Rusia si China banui de mult timp. Ambele vor SUA (si Occidentul) invinse, ambele urasc SUA in functia de „controlor” al ordinii mondiale, si se simt incatushate in aceasta ordine a dolarului. Ca e real sau nu, asta e alta treaba de discutat, dar ma tem ca nu o sa mai avem mult timp sa vorbim in pace.

    https://www.reuters.com/world/china/china-says-if-us-does-not-change-path-towards-it-there-will-surely-be-conflict-2023-03-07/

  8. Din pacate, elefantii se pregatesc de o partida de amor si jungla se va cutremura.
    Noi, oamenii simpli care vrem pace, pe ce planeta sa ne mutam?
    Asistam la un „builup” fara precedent al fortelor armate. Ma intreb, focalizati pe Rusia, si productia de are pentru Rusia, NATO, Occidentul, cu tarile aliate in zona Pacificului, vor avea puterea militara sa infrunte o China dezlantuita? China, la rindul ei, ce experienta de lupta are cu mijloace moderne de lupta impotriva NATO? Nu cumva se amagesc ca o sa cistige tocmai pentu ca SUA-Occidentul sunt focalizate pe razboiul Rusiei in Ucraina?
    Romania, ca membru NATO va fi obligata de art 5 sa participe militar intr-un razboi cu China. Nici nu pot sa ma gindesc acum despre implicatii, dar probabil, cineva va trebui sa se analizeze posibilitatea asta.

  9. Am citit declaratia domnului Simion, seful AUR, roman din Basarabia, pardon Republica Moldova. Dl. Simion a declarat cu ocazia Declaratiei adoptata in Parlamentul Romaniei privitor la razboiul din Ucraina ca nu ii trimite nimeni pe romani intr-un razboi care nu este al nostru”.

    Fara sa clarifici insa ca nici o parte nu a declarat de facto inca razboi, fara sa amintesti ca este o agresiune a Rusiei impotriva unui stat vecin noua, fara sa spui ca Rusia ameninta lumea cu bomba nucleara, fara sa amintesti de divesrsiunea permanenta din Moldova, tara sa de bastina, de unde tragi tu concluzia ca acest conflict „nu este al nostru?”. Nu e logic.

    Conflictul e „existential” a afirmat si Lavrov si unii din UE, deci sa nu ne facem ca nu vedem realitatea: Romania este in Occident, in NATO si UE, si daca art 5 va fi invocat va fi obligata prin tratat sa participe in acest conflict de partea statelor NATO. Nu de partea Rusiei, domnule Simion! Si nici neutra nu are cum sa fie tot din cauza de Constitutie.

    Ma mir ca un asemenea rationament vine de la un basarabean. Banui ca are de a face cu cele 18 % in crestere pe care AUR il are in sondaje, si numarul de 25% romani care s-ar opune Ucrainei (cifra de la Antena 3, emisiunea lui Badea).

    https://www.mediafax.ro/politic/parlamentul-a-adoptat-o-declaratie-la-implinirea-unui-an-de-la-declansarea-razboiului-din-ucraina-21670489

  10. Mi-a placut foarte mult editorialul Ambasadei Japoniei la Bucuresti, care onoreaza fruos Parteneriatul Stratgic semnat de curind cu Romania.
    Nu stiu daca Romania mai are vreun asemenea parteneriat strategic cu vreo alta tara in Asia. Iata azi, Japonia umple golul de relatii ale Romaniei in Asia, de cind China s-a apropiat „fara limite” de Rusia.
    Ca si aparitica curcubeului cind Bush a venit in Romania, prevestitor de timpuri mult mai bune in relatia cu SUA, vintul a batutu si a ridicat drapelele Japoniei si Romaniei pe podul in constructie, cu finantare japoneza.
    Sunt mare admirator al culturii japoneze (inclusiv gastronomie), si fascinat de modul lor de relationare cu mediul inconjurator, dar si cu semenii. Urmaresc des NHK in limba engleza aici in Canada. E un canal care ma calmeaza dupa ce urmaresc alte posturi de stiri din lume.
    Sunt mare amator de jocuri online japoneze.
    Mult succes Excelentei Sale Hiroshi Ueda, Ambasador al Japoniei la Bucuresti si colegilor sai. Sper mult intr-o apropiere benefica in toate domeniile pentru cetatenii ambelor tari.

    „…Cu mult înainte de începerea invaziei, într-o după-amiază de august 2021, în adierea plăcută a brizei pe Dunăre, am sărbătorit împreună cu prietenii noștri români atât aniversarea a 100 de ani de relații diplomatice între cele două țări, cât și inaugurarea construcției principale a podului de la Brăila, nu departe de granița cu Ucraina. În acel moment, vântul a înălțat steagurile Japoniei și României deasupra podului. Astăzi, odată cu semnarea parteneriatului nostru strategic, construim împreună o altă punte solidă.”

    https://www.dcnews.ro/parteneriatul-strategic-japonia-romania-editorial-semnat-de-ambasadorul-japoniei-in-romania-hiroshi-ueda-impreuna-construim-punti-si-ne-aparam-valorile_907869.html

Lasă un răspuns