Un mesaj al lui Manfred Worner, din 1992

M-am bucurat să regăsesc, in arhiva de corespondente, o scrisoare de felicitare, transmisă de secretarul general al NATO, Manfred Worner, in 1992, cu ocazia alegerii mele ca presedinte al Camerei deputatilor, după incheierea mandatului de la externe.

Mesajul său, de prietenie si de incredere, in urmă cu 30 de ani: „vreau să subliniez rolul important pe care l-ai jucat ca ministru al afacerilor externe, in a apropia tara ta de institutiile occidentale …si sunt convins că vei milita in continuare pentru a intări relatiile dintre România si NATO…”

Se vede că, incă de pe atunci, eram un adevărat putinist!

7 gânduri despre “Un mesaj al lui Manfred Worner, din 1992

 1. Nu stiu de unde aveti putere sa rezistati la toate etichetele si prostiile care se spun despre dvs.
  Nici o fapta buna nu ramine nepdepsita, nu? Tot ce spui se foloseste impotriva ta.
  As vrea sa pot sa traiesc singur intr-o pestera, dar e dualitatea asta umana si nevoia de a apartine unui grup mai mare, de a iti face datoria fata de acel grup. Cred ca sentimentul e exagerat la mine, din cauza educatiei, dar realizez ca reciprocitatea pe care o astepti e ca Fata Morgana printre nisipuri fierbinti.
  Putere si sanatate Adrian Nastase!

  Apreciază

 2. Banui ca e o lege a naturii cind grupul isi devoreaza liderul/liderii atunci cind simt ca nu mai au putere. Plus permanenta lupta pentru putere, fie intr-un grup, fie intre grupuri, din aceiasi padure, sau de peste vai. Banui ca e o stiinta care se ocupa de asta.
  Caracteristica asta a speciei ne tine pe loc, sau mai bine zis, nu e loc de progres aici. Poate ca cip-ul lui Elon Musk sa ajute? 🙂

  Apreciază

 3. Asa cum l-am ascultat pe Trump, e bine sa il auzim si pe Lavrov in India.

  Socheaza din nou prin declaratii, de genul „Razboi (al Occidentului) impotriva orice este rusesc in Ucraina”. Are un punct valid, de care se foloseshte la greu, si anume legea cu minoritatile si limbile, discutat si in Romania si Ungaria. Dar sa pornesti un razboi din cauza asta? Nu, multe minciunele abile ruseshti, pentru ca de fapt, ei vor refacerea URSS, si o fac fara nici un respect pentru vointa altor popoare care nu mai vor URSS, ci aleg alti aliati. Asta este realitatea.

  Nu situ cit de credibile sunt asertiunile ca NATO au adus arme in UCraina cu mult timp inainte pentru a pregati un razboi impotriba Rusiei. E fictiune (14:25 in video mai jos). In rest, ce stim „Rusia se apara” si celelalte diversiuni ruseshti.

  E si hilar cum vorbeste despre „Our Western freinds…” cind ei ii urasc de moarte pe occidentali si au intentia clara sa ii puna la punct prin forta, daca pot, evident.

  Dar, e foarte serioasa afirmatia lui „if it is existential for them (West) it is existential for us”. Deci, razboiul va continua pina ce o parte sufera atit de tare incit va fi nevoita sa ceara pace in conditiile adversarului. Aternativa? Ambele parti sufera existential, si atunci asta inseamna razboi nuclear.

  Apreciază

 4. Nu este suficient domnule prim ministru.
  Dacă vreți ca numele să nu vă apară pe vreo listă neagră, iar Fundația Titulescu să- și continue activitatea trebuie să promovați atitudini mai radicale, ca de exemplu solicitarea ruperii imediate a relațiilor diplomatice cu Rusia.
  Dar dacă stau și mă gândesc, ar trebui să faceți mult mai mult, cum ar fi autocenzurarea permanentă a libertății de gândire.
  Știu că este greu, dar dacă Mircea Geoană a reușit și chiar crede sincer în ceea ce este și spune acum, înseamnă că se poate.
  Bine, există oameni auto reprimați din naștere, cum ar fi Klaus Werner Iohannis. Chiar dacă la exterior nu se vede nimic, domnia sa este cu siguranță un om fericit.

  Apreciază

  • Bun, deci nu iti place nici un lider din Romania. Poate Shoshoaca sa te amuze? De ce sa te amarasti aici non stop cind te poti bucura in continuare de gandirea liber-gravitationala, cu bita, a lui Putin, si „comedianul” geniu in relatii internationale, Lavrov, care e in stare sa faca tot atitea glume cite tratate internationale a semnat Rusia?
   Ce tupeu tipic rusesc, sa vii in Romania sa insulti liderii tarii. Asta daca esti in Romania, si nu pe la Bahmut. De ce te-oi supara tu zi de zi in Romania occidentala, cind fratii tai se jertfesc pentru Mama Rusie casapind tot ce pot, inclusiv copii? Stiu, a spus Lavrov cinic, ca nu ei sunt de vina ca s-au descoperit gloante rusesti in trupuri de copii ucraenieni.
   Decizia de rupere a relatiilor diplomatice de obicei se ia in momentul in care se declara razboi. Nu mai aveti mult, vad ca insistati.
   Ma intreb cit de „libere” ar fi institutiile romaneshti, inclusiv Fundatia Titulescu, sa functioneze sub o administratie instalata cu forta de rusi (sau unguri-sarbi) in Romania.

   Apreciază

 5. Un adevărat putinist în 1992 nu puteați fi, căci Putin, ca om politic, nu exista încă.

  Scrisoarea dovedește, însă, că erați pentru integrarea României în structurile occidentale. Așa, ȘI?! La ce ne-a folosit asta? La NIMIC!

  Ba nu, greșesc. Dacă nu ne-ar fi folosit la nimic, ar însemna că lucrurile nu stau nici mai bine, nici mai rău decât înainte de intrarea în NATO și în UE. Dar stau mult mai rău. Rezultatele se văd: înfeudare economică, alegeri prezidențiale fraudate sistematic (ca să nu se-ntoarcă „neocomuniștii”, gata-n orice clipă să transforme iarăși țara într-un satelit al Moscovei), proteste de stradă violente și „spontane” ori de câte ori stânga câștigă parlamentarele și guvernează fără voie de la președintele de dreapta „ales”, pentru a salva partidul prezidențial, aservirea justiției, a serviciilor de informații, imagine dezastruoasă pe plan extern (țara „corupției”)…

  Pericolul de a intra, ca vasali ai imperiului american, de partea răului (din 2004 încoace, de când și noi, și ei, am „beneficiat” de câte o „revoluție portocalie”, Ucraina este, EXACT ca România, terenul de joacă al americanilor), într-un război care nu ne privește, „drepturi” pentru homosexuali și transsexuali, piste pentru biciclete în plină Cale a Victoriei, „liberalizarea” pieței furnizoare de energie electrică (cu prețuri în consecință), eforturi neîncetate pentru o „planetă sustenabilă”, făină de greieri și gândaci trași în ciocolată…

  Una din victimele directe ale alegerilor prezidențiale fraudate sistematic și ale justiției aservite ați fost chiar dvs.

  Deci, vă întreb din nou: LA CE NE-A FOLOSIT?! E rău, mai rău nu poate fi. TREBUIE să ieșim URGENT și din NATO, și din UE! Rușii NU ne vor invada, o dată lipsiți de protecția marelui frate. Și nici economia (deocamdată inexistentă) NU se va prăbuși. Asta-i o gogoriță. În peste 30 de ani, n-a pus piciorul aici nici un mare investitor străin. Și, chiar dacă ar fi pus, numai o țară slabă, jalnică, „africană”, așteaptă investitorii străini, care vor lovi cu toiagul în stâncă, precum Moise, și vor face să curgă laptele și mierea.

  Suntem o țară mare, bogată, cu resurse naturale, potențial agricol și SCĂDERE DEMOGRAFICĂ (deci, tot mai puține guri de hrănit). NE PUTEM întreține singuri. AFARĂ DIN NATO, AFARĂ DIN UE!!!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.