23 de gânduri despre “N. Dascovici, „Tezaurul român de la Moscova”

  1. Nu cumva ar trebui ca Romania sa ceara prin viitoarele tratate de pace ca Rusia sa fie obligata sa retrocedeze Tezaurtul Romaniei, furat de la noi?
    Ascult declaratia de presa al lui RishiSunak in UK, si a fost o intrebare de la un roman (Nick Popescu parca) despre securitatea in zona Marii Negre. Din pacate, dl. Sunak a confundat Marea Neagra cu Marea Baltica, dupa care nu spus decit despre fluxuruile de grine spre tari sarace, dar nimic despre o viziune de securitate britanica care sa cuprinda Marea Neagra, de unde Rusia lanseaza rachete in zona.
    Parerea mea este ca in varianta unui razboi in care cistiga Ucraina, Rusiei ii trebuie interzisa baza navala de la Sevastopol si in general sa nu mai aiba voie sa aibe flota militara in Marea Neagra.

    Apreciază

  2. OFAC cere Raifheissen Bank sa explice operatiunile din Rusia. Banca austriaca a facut cel mai mare profit in Rusia, si e printre putinele care mai opereaza pe piata ruseasca.

    Nu mai comentez pentru ca mi mi-e clar in ce directie se desface acest ghem de interese austro-ruseshti.
    Mai multe amanunte in articolul de mai jos.

    https://www.reuters.com/business/us-sanctions-authority-asks-raiffeisen-about-business-related-russia-2023-02-17/

    Apreciază

  3. Mai sunt unii comentatori, si ei mai rezervati, care inca incearca, cu sau fara voie, mai rar e drept, sa infiereze „globalismul”.
    Oamenii insa incep sa inteleaga si in Romania, ca este o tema folosita de propaganda rusa pentru a dezbina pe „globalisti-progresisti” de „nationalisti”, cu efecte pina in SUA si Canada („The Freedom Convoy”). A lucrat bine aceasta tema de propaganda la divizare, dar, stim ca rusii exceleaza la munca de diversiune. Politicienii occidentali s-au dat seama destul de tarziu ca fac rau natiunilor lor, si se vede ca fac eforturi sa mentina pacea sociala (cu success discutabil).
    Realitatea e evidenta: cine are putere in lume si capacitatea de a instaura si a mentine un anumit tip de ordine internationala, are capacitate de „globalizare”. Nu e un fenoment nou, e vechi de cind Mesopotamia se ridica, doar ca e folosit intr-un alt context istoric cu scopul clar de a produce un seism din care sa iasa alti „globalisti”, care sa impuna un alt tip de ordine internationala, care sa serveasca intereselor lor de „globalizare”. Stim, scarba de US dollar ce vine cu greata din China, si cu bombe din Rusia.
    Cu infierarea „gloablizarii” de catre „shoshoci de opinie”, vine de fapt la pachet propunerea pentru un nou tip de ordine mondiala: cea ruso-chineza, unde romanii ar spune iar „Ia Tzara Tzarule! Slava tovarashului Tzar, da (Z)drastVUIET…!”. Acest vuiet cu (Z)anganit de sabii nu-l mai vrea nimeni, decit citiva rataciti prin universuri nostalgice sovietice.
    Rusii sunt la fel de „globalisti” ca si americanii in exprimarea intereselor lor imperialiste. Ii gasim prin Africa luptindu-se cu triburile pentru a ii „ajuta” sa se „elibereze” de „colonialistii occidentali”. Ii gasim prin Asia, in tarile BRIC din America Latina, sau oriune nu exista forta amero-europeana. Pe la meciuri de fotbal cu „fratii sarbi”…

    Apreciază

  4. Am citit cu atentie interviul dlui Geaona pe DW.com. Mi s-a parut demn de recitit acest fragment, despre reltia NATO si Republica Moldova.

    Termenii sunt inca vagi si diplomatici, dar se poate intelege ca NATO acorda mai multa atentie la ceea ce oficialii din aceasta republica cer NATO in ce priveste apararea. Putem sa citim printre rinduri, sau paragrafe, ca s-au discutat si probabil hotarit anumite strategii despre cum sa ajute NATO concret Moldova mai ales acum cind Rusia isi face de cap in zona. Ii lasa insa pe rusi in suspans cu amanuntele concrete…

    „…The pressure on Moldova is growing, and Russian missile strikes on Ukraine are a direct threat to Moldova’s security. How can NATO help the country guarantee its independence and sovereignty?

    Moldova is a partner of NATO. For three decades now, we’ve been assisting Moldova in many ways. Of course, we know that the Republic of Moldova is a neutral country by constitution and we respect that. But we see an intensification of the partnership between the Republic of Moldova and NATO. We are responding to the requests that the government and the president of Moldova are making to us, both to NATO as an organization and to individual allies.

    (Moldovan) President Maia Sandu is right: Being neutral doesn’t mean you are weak in terms of defense. There is something interesting about the Republic of Moldova: The country is a joint partner of both NATO and the European Union. The fact that the EU has given to Ukraine, but also to Moldova, a clear path towards EU membership is, in a way, helping Moldova to resist this huge pressure from Russia. Because against the Republic of Moldova, Russia has waged its whole arsenal of hybrid war….”

    https://www.dw.com/en/nato-is-determined-to-make-sure-that-ukraine-wins-this-war/a-64744424

    Apreciază

  5. Urmaresc o emisiune pe Antena 3 cu un parinte din muntii Rarau, unul care a servit si in America, Franta etc. E convins ca America si Europa occidentala o sa cada, acolo fiind raul lumii, spune el. Cum nu plateste Soros taxe. Decadenta maxima, sursa raului e Vestul. Nu poti sa nu fi de acord, cel putin cu anumite aspecte pe care in general romanii le vad diferit ca occidentalii. De exemplu, cum exista semne care spun „Femeile nu au voie sa intre”, cu referire la o anumita biserica, pentru ca , nu , sunt un fel de caini rai femeile pentru clerul bisericesc din Romania, sau hai, sa nu geenralizez, pentru multi popi. Putinisme perfecte. Fiecare cu impresiile lui de calatorie prin viata.

    Dar spusele apocaliptice ale acestui parinte care indeamna la saracie, la „putin”, m-au pus pe ganduri, pentru ca si eu vad aspecte de intuneric in aceasta lume, si mai putina lumina. Dar in Romania e oare mult mai bine? Vine de acolo lumina? E mai multa lumina in Romania decit in Occident?

    Sper ca din Romania sa vina mai multa lumina, dar vad cum vine mai multa ura si dezbinare de la reprezentantii BOR, mai ales cind vine vorba despre romanii din strainatate. Cei care au ramas in Romania sunt buni. Cei plecati suntem niste tradatori, gandesc multi popi-preoti in Romania, doar ca multi dintre noi din diaspora nu de bine am plecat din Romania. Poate ca Romania ne-a tradat pe noi si nu invers? Sau poate ca exista putin relativism, si ar trebui sa ne scutiti cu dogmatismul religios, si prost aplicat pe deasupra? Banii nostri sunt buni la biserica, si odata dati s-a incheiat relatia intre crestin si biserica? Multa perfidie la acesti asa numiti parinti crestini ortodoxi.

    Am facut o cautare pe patriarhia.ro sa vad care e pozitia bisericii Romaniei fata de acest razboi. Nu am gasit nimic cautind pe site.

    Mi se pare bizar ca Papa are un mesaj constant pentru pace, contra razboiului, si nu pare ca acesta se regaseste si in mesajul Bisericii Ortodoxe Romane. Tacere totala despre razboiul Rusiei sau impotriva unui alt neam crestin. Prin tacere, BOR nu face decit sa arate ca e de acord cu crimele condamnate de Biblie si Dumenzeu. Dar poate vorbesc cu pacat si nu am cunostiinta. Ma rog sa fiu luminat despre cum e indreptat poporul roman de biserica sa.

    Cred ca daca ne numim „crestini”, indiferent ca suntem ortodoxi, catolici, reformati, trebuie sa spunem clar si raspicat „NU” uciderii de inocenti, si folosirii razboiului intre crestini. E nevoie de un mesaj de unitate intre crestini, si nu de vesnica dezbinare. Dumenzeu isi iubeste toata creatia si nu doar pe romanii care au ales sa se intoarca din America, criticind tara care i-a primit si in care au trait.

    Am ascultat mai multi parinti romani in ultimul timp, si mi se pare ca ei sunt cei care ne divizeaza cu mesaje anti-europene si anti-americane (si implicit pro-ruseshti).

    https://patriarhia.ro/comunicate-35/

    Apreciază

    • @trexsr: „Poate ca Romania ne-a tradat pe noi si nu invers?”

      Să nu derapăm cu mesajele despre trădări. Nici de o parte, nici de cealaltă.
      Și nici cu exagerările că Țara nu ne-a oferit ce meritam și de aia ne-am luat lumea în cap.

      Am plecat deoarece am am sperat să găsim condiții mai bune. Și, cu timpul astea au apărut după perioade mai lungi sau mai scurte de privațiuni.
      Dar odată crescut în mediul tău cultural, nu te poți integra ușor și o faci doar parțial în noua societate.

      Dar de aici și până a spune că țara ne-a gonit este deja mult prea mult.

      Apreciază

      • Mea culpa, am exagerat o tzira 🙂 Doar amarit ca suntem permanent divizati, si din pacate de reprezentanti ai bisericii noastre. Te-ai astepta ca tocmai de acolo sa vina un mesaj mai puternic de iubire si unitate intre crestini romani. Si mai ales de pace.

        Apreciază

      • Societatea omenesca de-a lungul timpului s-a aflat pe o spirala, cand intr-un declin, cand intr-o societate infloritoare. Sociatatea de azi este intr-un declin si culmea declinul vine din partea carora ne asteptam mai putin. Noroc cu spirala care va scoate societatea omeneasca la liman.

        Apreciază

  6. Vă gândiți probabil că actualul context geopolitic oferă României o șansă să – și recupereze tezaurul ?
    Dacă nu, poate ne explicați la ce v-ați gândit reluând această temă.
    Vă întreb pentru că nu știu ce aș putea comenta.

    Apreciază

  7. Ma intrebam daca ar fi existat psobilitatea de a evita acest razboi. Motivatia inceperii acestui razboi a fost ca NATO s-a apropriat de granita Rusiei, desi Moscova emite tot felul de motivatii, de cele mai multe ori putin credibile. Realitatea este destramarea URSS si vitoria Occidentului asupra sovieticilor, care a produs frustrare maxima in rindurile conduceriii KGBiste si dorinta de razbunare prin razboi. Acolo e esenta motivatiei razboiului. Maretia si mandria pierduta a Rusiei trebuia recuperata printr-un act de violenta maxima.
    Razboiul putea fi evitat sau mult intirziat daca Germania nu ar fi mentinut o relatie aparte cu Rusia, suparindu-si vecinii, cu proiecte egoiste de gaze, imbogatind Rusia si permitindu-i sa se inarmeze.
    Putea fi evitat in anumita masura, daca Occidentul era mult mai interesat sa se inarmeze, si sa nu para slab in viziunea lui Putin. Faptul ca NATO i-a permis lui Putin sa acapareze strategic Marea Neagra – asa cum ziceda bine Basescu la vremea aceea, „lac rusesc” – a fost un element de incurajare pentru Putin.
    UE nu a fost un element de care Putin sa se teama. Dezbinarile „democratice” europene erau stiute, mai ales in jurul Brexit. Statele europene au aratat ipocirizie maxima: lucrau intens cu oligarhii rusi, in timp ce intorceau spatele sa nu vada ce face Rusia in spatiul ex-URSS. Profitul maxim, principii aplipcate minim. Asta e „putreziciunea” de care e constient Putin si de care s-a folosit in decizia sa.
    Putea UE sa fie mai puternica? Cred ca daca se debarasaui mai demult de Turcia, UE era mai puternica. UE era mai puternica daca rezolva altfel si la timp problema refugiatilor si a imigrarii.
    UE s-a purtat cu manusi cu Ungaria, si a permis sa creasca acolo un regim pro-rus, cu multe ezitari de a penaliza Ungaria. Asta face ca si azi Orban sa jure credinta Rusiei.
    Dar cea mai importanta discutie ramine despre Ucraina, acolo unde Rusia a intervenit militar in jurul 2010 in Donbass, sustinind separatismul, cu scopul clar de a crea un conflict serios. Si acolo Occidentul a gresit neitervenind in forta, si permitindu-i lui Putin sa-si creasca turta interna, sa aiba suport pentru acest proiect militar de ocupatie a Ucrainei, si de dezmembrare a acestui stat prin anexari teritoriale, cu scopul clar de a isi avansa imperiul.
    Cred ca a mai existat si „elementul Trump”, care a dat semnalul lui Putin ca e momentul propice sa atace Occidentul.
    China insa este probabil cel mai mare atu al lui Putin, o China cu ambitii mari in lume, o China deranjata permanent de America (SUA si Canada) pentru ca au stat in calea proiectelor lor de a avansa in Marea Chinei, creind insule artificiale pentru a isi arata pretentiile.

    Apreciază

  8. Scuze, am scris repede, si am facut mai multe greseli in comentariul anterior. Daca nu se „debarasau” de Turcia poate ca UE era mai puternic, si exista mai mult control si putere in mesajul comun despre Marea Neagra.

    Apreciază

  9. Problemele cu Ucraina ale Romaniei trebuiesc prioritizate si focusul trebuie sa fie adecvat.
    Sa nu uitam in primul rind ca avem in Ucraina un partener si un prieten in ce priveste Republica Moldova. Evident, au interes ca Moldova sa nu cada in maineile rusilor.
    Deci, sa calibram adecvat vocile despre Bastroe. Bastroe e unul din subiecte. Securitatea e primul, oar pentru noi, e absolut necesar sa avem in Ucraina un partener in ce priveste Republica Moldova.
    Sa nu uitam ca, pina la urma, soarta Romaniei e marrcata de sacrificiile Ucrainei intr-un razboi al Rusiei care are drept scop revenirea la arhitectura de securitate fara NATO in est, si de fapt, o noua reimpartire prin forta a sferelor de influenta in care Rusia sa dicteze tarilor din Estul Europei.
    Sigur ca multi din popii nostri spun ” e bine”, „sa iesim din influenta Occidentala de unde vine raul”, dar eu stiu exact cit de bine va fi pentru poporul roman sub o Rusie revansarda si barbara.

    Apreciază

    • @trexsr: „Sa nu uitam in primul rind ca avem in Ucraina un partener si un prieten in ce priveste Republica Moldova.”

      Hm. Aș fi mai circumspect vorbind de prietenia cu Ucraina.
      Iar Bâstroe nu vor să-l discute, justificând că acum au război.
      Dar lucrări de adâncire execută pe partea lor.
      Cer de toate, bravo lor, dar când este vorba de parteneriat și de bună vecinătate fac tot ce știu, aroganță tupeu și lipsă de cooperare.

      Apreciază

  10. Despre cazul doctorului roman care de 7 ani a facut nestinjenit transplante de dispozitive medicale de la morti la vii, sigur ca e socant. Dar mai socant pare fi indiferenta autoritatilor si/sau lipsa legislatiei care sa clarifice responsabilitatile. Dar am inteles ca reprezentantii neamului si-au mai aprobat – transpartinic , cu 100% voturi pentru – mariri de salarii si beneficii parlamentare. Si atunci, nu e normal sa fie voci care sa spuna ca democratia nu lucreaza?

    Stire Reuters e mai mult decit una despre acest caz, ci o privire de ansamblul despre un stat roman esuat in ce priveste sanatatea, incapabil sa construiasca spitale (unul in 30 ani).

    Singura „alinare” e ca sistemele de sanatate publica sunt ignorte si in alte tari mult mai avansate ca Romania: UK, Canada. Dar nu ar trebui sa fie o scuza.

    Hai ca s-a trezit si Guvernul, va face dl Ciuca inca o sedinta fulger, cum a facut si cu cladirile cu pericol la seism din Romania. Mai bine in ceasul al 12-lea? Asta e politica, peticire cind ni se rup pntalonii-n dos?

    Am inteles ca i-a luat frumos de perciuni si pe primari. Adevarul e ca astia nu-s in stare, si atunci, nu e mai bine sa vina un General sa faca ordine-n cotetz? Vai, vai, vai, Romanie, cit de in pericol esti tu in acest Occident, ne spun unii popi. Pericolul e ca ramine fara Occident, incapabila cu popi sau fara ei. Sa ne rugam….Dumnezeu insa nu-ti pune in traista, nu pune covrigi in coada cainilor fara stapin din Bucuresti, care maninca bucuresteni la propriu.

    „…Romania’s healthcare system, one of the least developed within the European Union, has been dogged by corruption, inefficiencies and politicised management.

    The state has built one hospital in the last three decades, spends the least on healthcare in the EU and tens of thousands of doctors and nurses have emigrated…”

    https://www.reuters.com/world/europe/romania-investigates-doctors-suspected-reusing-implants-dead-patients-2023-02-18/

    Apreciază

  11. E bine ca exista libertate de opinie si exprimare in Romania. Aflu astfel pe Antena 3 ca Norica Nicolai impreuna cu toate statele europene, e „obosita” de acest razboi, care nu ne-ar interesa, fiind doar unul local, unde Rusia ar vrea acel „buffer”, Donbass, si apoi gata, va fi pace. Sa lasam Ucraina sa se descurce, dar mai bine ar ceda, mai bine s-ar preda, mai bine ar recunoaste ca nu sunt un popor ci o inventie fascista, si ca toti sunt de fapt rusi. Serios?
    Argumentul „forte” a fost ca efectele razboiului sunt resimtite de cetatenii tarilor care nu sunt parte la conflict. Tare asta, si atunci ne vindem libertatea cu singe obtinuta ca sa putem cumpara ieftin gaz rusesc? Acolo se opreste ratiunea, la gaz si mamaliga? Pai atunci suntem usor de cucerit.
    Mi se pare superficiala si neserioasa analiza doamnei Norica Nicolai. Simpatiile pro-ruse sunt evidente. Este exact ce vrea Putin sa auda din Romania.
    Dar pe fondul acestui noul scandal cu Bastroe (cine o fi avut inters sa il produca?) nu ma mira ca apar mustele romaneshti in farfuria cu dulceata cu aroma de gaz a lui Putin.

    Apreciază

  12. India nu va mai fi umilita si santajata de Londra: Birourile BBC, care evazioneaza si tes intrigi subversive, se vor conforma legii indiene

    Pretutindeni in lume Londra isi utilizeaza presa ca agent de influenta globalista, cu un evantai de tinte si misiuni, de propaganda si dezinformare, victimizare si culpabilizare, subversiune si control. Cele mai expuse acestui rol toxic sunt fostele sale colonii, dar si tarile natiocrate, care denunta globalismul si refuza sa i se subordoneze, un model atractiv.

    Imensa Indie, fosta colonie britanica, exploatata salbatic timp indelungat, de pe urma careia Londra si-a pus multe perle si diamante in coroana imperiului, pe care ar trebui sa le restituie si sa-si faca mea culpa, a reintrat in vizorul fostilor stapani, care urzesc planuri neocoloniale, de a-i jefui din nou bogatiile nationale, oprima si saraci populatia si tara.

    De cateva zile la rand, sediile BBC din Mumbai și New Delhi sunt percheziționate de institutii ale statului indian de combatere a evaziunii fiscale. Ancheta vine la scurt timp după ce guvernul indian a interzis un documentar de subversiune si manipulare ostila realizat de agentii BBC, care, folosind schema clasica de victimizare-culpabilizare, il defaimeaza pe premierul natiocrat Narendra Modi, printr-o pretinsa implicare a acestuia în revoltele din trecut.

    Cu circa o lună in urma, agentii BBC si-au imprastiat semintele subversiunii prin difuzarea unui asa-zis „documentar” care insinueaza tendentios un rol represiv jucat de actualul prim-ministru indian în revoltele dintre majoritatea hindusă și minoritatea musulmană, în 2002, puternic instigate extern. La acea vreme, Narendra Modi era ministru-șef al statului Gujarat, în vestul țării, perioada despre care au fost lansate zvonuri cu privire la faptul că nu ar fi făcut „suficient” pentru a reduce violențele.

    Peste 1.000 de persoane, majoritatea musulmani, au fost ucise în violențe și cel puțin 220 au fost date dispărute, potrivit cifrelor guvernamentale. O anchetă oficială ordonată de Curtea Supremă în 2012 nu a găsit nicio dovadă că Modi ar fi fost de vină. Difuzarea filmului în două părți, realizat de agentii BBC, intre care si agenti secreti acoperiti, a fost in mod legal interzisă în țară, în timp ce „puterile de urgență” au actionat conform legii pentru a împiedica circulația unor clipuri din acesta pe rețelele de socializare, aceste guri de gunoi si virusi ale globalistilor. Guvernul indian a fost criticat de opozitie că atacă presa agentilor straini ai dezinformarii si subversiunii. Partidul de guvernământ Bharatiya Janata Party (BJP) a apărat acțiunile guvernului indian și a declarat că societățile, inclusiv agențiile de presă, trebuie „să urmeze și să respecte legea indiană”. India natiocrata si suverana nu va mai fi niciodata umilita si controlata de Londra globalista.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.