21 de gânduri despre “Discutiile cu americanii nu sunt niciodată simple. Un exemplu: intrevedere cu ambasadorul american la București, Michael Guest, în 2003

  1. Probabil din cauză că politica externă a Americii este strâns legată de politica internă.
    Și aici apar complicațiile.

    Interesul (ideologia) partidului care „deține” Casa Albă, păstrarea unei balanțe cu celălalt partid, influența mediilor de afaceri, interesul Pentagonului uneori în conflict cu al Departamentului Apărării, sunt factori interni.
    Cei externi sunt mai variați și mai complicați: alianțe și rupere de alianțe, zone instabile, amenințări globale, amenințări directe, contramăsuri, terorism difuz sau dirijat, etc.

  2. Inca in document pentru istoria diplomatica Romania-SUA, care ne arata gradul de frustrare al conducerii Romaniei de atunci cu modul evaziv al SUA de a raspunde concret la intrebari valide, ce tineau de interesul national al Romaniei.
    Raspunsurile la intrebari de genul „de ce?” sunt intotdeauna mai compleze decit o singura parere, iar eu sunt putin avizat sa comentez. O sa spun doar ca la acea data SUA pareau ca isi doresc un alt tip de putere/guvern in Romania, si nu aveau de gand sa sprijine Guvernul Nastase. Cred ca dl. Guest are raspunsurile pertinente. Asteptam cartea sa.

    • Da isi doreau un guvern mai portocaliu care sa se asorteze cu O”Laba.

      De fpat la data aia .. se cam schimba ce credeau amerlocii ca vor . C VENI LATA GASCA DE CVONSIGLIERI ASA CA ..
      In 2000 muricanii erau inca cu „majoritatea morala” si traditia. Azi sunt cu BLMC si cu „diversitatea”

      Ada.SI au primt ce au asteptat. Adica Nalyy Burtoiu nu a cedat nimic din reconstriuctie, Apa Alba a primit destule cointracte de se3cruritate iar Romania prin Basescu a stern o datorie de 2 miliarde dolarei – platibili in petrol …

  3. Ce a obtinut Romania privind :
    – sustinerea cheltielilor suplimentare pentru participarea militara;
    – participarea la reconstructia Irakului;
    – recuperarea datoriei Irakului fata de Romania.
    Cu toata consideratiunea,

  4. O POZIȚIE ROMÂNEASCĂ DEMNĂ, DOCUMENTATĂ , JUSTĂ, CURAJOASĂ. Da, merită respect. Ce păcat însă că n-am prezentat interes pentru cei mari, care ne-au tratat și ne tratează cu ,,hai vino mâine,,. Da, în politică e foarte important să spui și NU, evident motivat.

  5. Să credem în Republica Moldova!

    În Ucraina se pare că Rusia a început ofensiva.
    Concomitent, în Basarabia se agită unul dintre partidele pro-rusești, partidul lui Șor.
    Oare vor urma altele?

    La Chișinău a căzut guvernul.
    La București se pregătește schimbarea (pardon, rotirea) guvernului, așa că nimănui nu-i mai pasă de ce se întâmplă peste Prut.
    Instabilitate pe toate fronturile.

    Maia Sandu pare cu adevărat speriată, dar ține cu dinții de dragostea ei, statalitatea cea fără viitor.
    Tocmai de aceea, și-a încheiat discursul disperat prin care anunța pericolele destabilizării cu un îndemn la schimbarea credinței:
    „Să credem în Republica Moldova!”

    Ignorând unionismul prin aducerea acestei credințe sectare, oare cât va dura noul guvern ce se va forma?

  6. O alta referinta buna pentru vitejii nostri diplomati si lideri de tara.

    Stim ca Finlanda si Suedia sunt tinute la usa NATO de catre Turcia si Ungaria. Iata ce afirma Ministrul German al Apararii despre asta:

    „To make it clear once more, Finland and Sweden fulfill the criteria we have agreed upon together as NATO members in Madrid,” Baerbock said, in reference to last summer’s NATO summit, where the two countries formally requested to join the military alliance”

    Cind o sa fie la fel de transparent, clar si ferm Ministrul de Externe al Germaniei fata de Austria in chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, cind e un caz in oglinda cu cel al Finlandei si Suediei, unde o tara NATO se opne ferm (Turcia) si alta o intirziata (Ungaria)? Ungaria e mai preocupata sa discute cu Belarusul decit despre aderarea la NATO al celor doua tari nordice.

    https://www.dw.com/en/fact-check-russias-disinformation-campaign-targets-nato/a-64675398

  7. Cred ca Austria merge pe acelasi drum ca si Ungaria in ce privieste prosperitatea poporului austriac, inca foarte buna, pentru ca aplica principiul ambivalentei (teoria diversitatii in relatii economice) dar intr-un moment greu si cu alegeri facute gresit pentru viitor.
    Aici e ca la poker, arati o fata fericita de invingator (in ale imigratiei si stapin peste subiect), dar la bluffat ai carti proaste. Austria nu e tocmai in asura sa impuna Europei o solutie cu garduri si tzepi. Nu o sa reuseasca.
    In ciuda zimbacelilor de palat, treptat vor avea ceva problemutze, si fie Austria va deveni o Ungarie rigida si nerecompensata, fie va alege o cale imposibila, cea ne-europeana, sau / si izolationista (gresita pentru ca Austria are nevoie de access in exterior, si se bazeaza pe comert si schimburi bancare; they know it!). De aceea se tot codesc sa scoata Reiffheisen Bank din Rusia, de acolo inca vine profitul celo mai mare, dar si o perspectiva rea pentru ei. Intotdeauna, intr-o clasa, elevul indisciplinat e mai intai atentionat, apoi se gasesc alte moduri de a il convinge. Romania stie foarte bine prin ce a trecut in anii ’90-’00.
    Sa ramai pe o piata a unei tari considerate inamic, care e un stat complet nedemocratic si dictatorial, care a inceput un razboi in Europa, impotriva Europei din carefaci parte, si tu sa continui sa ii finantezi aparatul de razboi, inseamna ca nu impartasesti tocmai valori europene cu alte state colege in Uniune.
    Austria a fost atentionata. Va mai fi. Eu as prefera Austria sa ramina un stat european, sa aleaga corect si sa nu aiba de suferit, cum fac azi ungurii. Asta inseamna SI sa abordezi un altfel de comportament fata de romani si bulgari.

    • Nu știu cât de izolaționistă va fi AUSTRIA, dar nu-i exclus să înceapă să adopte poziția Elveției.
      Mai independentă în luarea deciziilor externe și mai aspră in privința imigranților.

      • O observatie cat se poate de pertinenta. Nu trebuie uitat faptul ca Austria de azi este urmasa imperiului austriac si a monarhiei duale austro-ungare, oricum istoria este complicata in acest spatiu carpato-danubiano-pontic.

  8. „Discutiile (diplomatice) cu americanii nu sunt niciodată simple”, in general cu marile puteri negocierile dicutiile, negocierile diplomatice sunt dificile, iar reprezentantii diplomatici ai tarii „in inferioritate” trebuie sa fie intotdeuna sclipitori, iar Romania intr-o vreme nu prea indepartata a excelat la acest capitol exemplele, fiind nenumarate.
    Astazi, pe taram diplomatic, Romania traverseaza un desert.

  9. Rusia priveste acest razboi ca unul „existential”. Au pornit razboiul ca sa se apere. Cu toate ororile aferente, inclusiv furt de copii ucraenieni, si fortarea adoptarii in Rusia, acestia devenind cetateni rusi. Mai rau ca turcii otomani. Aia macar cereau mai intai.
    Acest regim total dement, daca simte ca e aproape de sfarsit, e in stare sa foloseasca bomba nucleara.
    Putin a spus lumii ca „Rusia nu are granite”, si unui copil rus i-a spus cinic ca „lumea nu poate exista fara Rusia”.
    Chinezii par si ei inconstienti, intarind aliante cu state teroriste si profund anti-demnocratice ca Iranul. Nu stiu cita inteligenta arata asemena „constructii”, care tot la o dorinta de dominatie duce. Cred ca e clar: China nu doreste pacea ci se pregateshte de razboi!
    In final, intrebarea va fi: „Cine a lansat primul bomba, ei sau noi?”. Nu va mai avea cine sa raspunda decit ecoul. Poate pina atunci Elon Musk reuseste sa plece pe Marte si sa populeze acolo planeta cu cloni si clone, sa perpetuam specia pe alte planete. Cine stie, poate asa a aparut viata si pe pamint, cu niste „refugiati galactici”.

Lasă un răspuns