Lansare de carte la FET: „Normele imperative în dreptul internațional (Jus Cogens)” de Ion Diaconu

Fundația Europeană Titulescu organizează miercuri 8 februarie 2023, începând cu ora 16:30, lansarea volumuluNormele imperative în dreptul internațional, autor Ion Diaconu.

Invitați speciali:

Alina OROȘAN, Director general al Direcției pentru afaceri juridice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe

Ambasador Prof.univ. Dr. Ion M. ANGHEL, Președintele Asociației Ambasadorilor și Diplomaților de Carieră

Prof.univ. Dr. Mircea DUȚU, Directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române

Moderator:

Prof.univ. Dr. Adrian NĂSTASE

Evenimentul este organizat cu sprijinul Croco și se va desfășura la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47 sector 1. De asemenea, el va fi transmis live pe canalul de YouTube al FET.

Vă așteptăm!

17 gânduri despre “Lansare de carte la FET: „Normele imperative în dreptul internațional (Jus Cogens)” de Ion Diaconu

  1. Asemanarile nu sunt intamplatoare

    „Ce este ieşan?”
    „Un ieşan e un român care locuieşte în chip aproape permanent la Iaşi. Iată o definiţie simplă, necesară într-o vreme în care se abuzează de denominaţia de ieşan. În definitiv, un ieşan nu se deosebeşte fundamental de un bucureştean ori de un craiovean. Există însă un spirit al oraşului care modifică încetul cu încetul pe individ şi-i dă o coloare locală. Chinezul care stă prea mult la Paris, în ciuda ochilor mongolici, capătă fizionomie şi gesticulaţie franceză. Prin urmare, Iaşul este o realitate. Dar precum peştele nu poate trăi pe uscat şi nici pasărea înota, nu poate fi ieşan cine a ieşit din lichidul lui.
    A fi ieşean (sau orice altceva), reprezintă asumarea unui mod de viaţă şi nu doar venerarea – pur formală – a naşterii întîmplătoare.
    Isteria din jurul ideii „decăderii Iaşului” este invenţia ieşenilor care au părăsit, cu mult timp în urmă, Iaşiul. Ei ajung, treptat, extrem de intrigaţi de continua deteriorare „spirituală” a străvechii citadele, cerînd, imperios, măsuri de redresare.
    Sînt mulţi ieşeni care […] se vaietă că nimeni nu-şi aruncă ochii asupra oropsitului Iaşi, dar aceşti ieşeni stau la Bucureşti. […] Ei sînt bucureşteni care vor să profite şi de dulceaţa apei Dîmboviţei, şi de prestigiul cetăţii bahluiene. […] Oricine, din felurite împrejurări, poate ajunge în situaţia de părăsi un oraş în care s-a născut sau a trăit multă vreme. Dar a mai pretinde, de la distanţă, să participi la spiritul unui oraş, iată o frumoasă aberaţie. Aceşti „patrioţi externi” creează, de regulă, clişeele aşa-zisei „decăderi”.”
    (George Calinescu, Jurnalul Literar, 28 mai 1939)

    • Oh, sunt magulit, cit efort „artistic”, cita munca de invesigatia culturala, sa arati ca noi astia din diaspora ar trebui sa facem ciocu mic despre …ce? Exista o lista de subiecte pe care romanii din diaspora nu au voie sa le abordam public, pentru ca…ce? Da stim, in Rusia exista deja aceasta „libertate” de a tacea, oriunde ai fi tu, ca rus. Tineti-o pentru voi. Timp pierdut.

    • Nu pot da „Apreciaza”, asa ca folosesc acest mod. Daca @trexsr ar fi fost ceva mai atent, nu ar fi simtit o „sageata” imaginara impotriva diasporei.
      Este o preluare, un citat, dintr-un articol din anul 1939, publicat de George Calinescu in Jurnalul Literar.

      • @Anonim, si la ce foloseshte „sageata”? Cine e tinta, daca nu disapora sau eu personal?

  2. Un titlu incitant. Sper sa pot sa cumpar cartea cind vin in Romania anul asta, daca ma lasa Putin.

    Am vazut pozitia MAE fata de pretentiile maghiare, sub imperiul gandirii lui Viktor(ash) Orban, despre asa zisul „drapel secuiesc”. Buna argumentatia MAE, dar cred ca asta nu va opri pe ungar(ashi) sa continue cu „presurizarea” Romaniei. Din fericire pentru noi, singura lui audienta e la Moscova. La Bucureshti vine doar pentru gaze…propun oficialilor romani sa consume multa fasole inainte de vizitele lui Orban in Romania, si in general sa ii tratam pe ungurii cu pretentii fata de Romania cu multe gaze produse natural, biologic si organic. Sunt cele mai sanatoase.

    https://mae.ro/node/60993

  3. Iata si lucruri importante pentru poporul roman:

    „Granița Imperiului Roman în Dacia, la un pas să fie inclusă în UNESCO. E vorba 1.500 de kilometri pe actualul teritoriu al României Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Granița Imperiului Roman în Dacia, la un pas să fie inclusă în UNESCO. E vorba 1.500 de kilometri pe actualul teritoriu al României”

    Felicitari initiatorilor si le doresc succes pina isi ating obietivul.

    https://ziare.com/limes-dacic/limes-dacic-imperiul-roman-patrimoniul-unesco-dosar-romania-1787594?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

  4. Ma uit in direct la cuvintarea lui Zelensky care a fost primit ca un Erou in Parlamentul Marii Britanii. Realizez ca media este un instrument atit de puternic in acest razboi hibrid.
    Modul in care este administrat razboiul si imaginea lui sunt fundamentale pentru capacitatea de a inspira trupele si cetatenii. Aici Rusia a pierdut, clar.
    Ucraina si UK croiesc o relatie stratgica speciala. E bine ca Romania sa se gandeasca la viitor, si cu se plaseaza in acest conflict linga granite. Pare ca Romania e foarte tacuta, si nu participa mioitar in nici un fel. Nu stiu daca e o strategie buna entru viitorul relatiilor in Europa de Est, cu o Ucraina mult mai atasata de Polonia, tarile baltice.
    Sigur ca ma intreb de ce Iohannis nu il invita pe Zelensky in Romania. Nu pentru un concert Untold, ci pentru o viitoare pozitionare a Romaniei, care inteleg ca vrea contracte de reconstructie.
    I-a dorit Regelui Charles „long, long life”. Poate prin Regele Charles sa putem sa ne conectam mai bine cu Ucraina.
    Zelensky vorbeste mult si de „evil”, „libertate”, asa cum spun si eu, si altii, despre acest conflict, unde pina si Biserica Ortodoxa Rusa e condusa de un fost KGB-ist. Nu putem vorbi de o „biserica a Domnului” ci de un „Cult Satanist” care nu are de a face nimic cu ortodoxia si Dumnezeu.
    In cer sunt regulile Domnului, pe Pamint o ordine bazata pe legi („rule based order”). Rusia ne propune nu o ordine ci un mare haos. Inacceptabil!
    Sa vedem insa ce arme livreaza Occidentul Ucrainei in afara de citeva tancuri, fara sa stim exact cum va ataca Rusia int-un nou val (cum si cu ce). Din punctul meu de vedere, avioane si elicoptere de lupta sunt vitale, ca sa protejeze tancurile Altfel, au si rusii metode sa le anihileze rapid, o spun analistii militari.

    • @trexsr: „Nu stiu daca e o strategie buna entru viitorul relatiilor in Europa de Est, cu o Ucraina mult mai atasata de Polonia, tarile baltice.
      Sigur ca ma intreb de ce Iohannis nu il invita pe Zelensky in Romania.”
      =====
      Foarte bine. Ucraina are mai multe de „depănat” istoric cu o Polonie desființată și ea teritorial de imperiul slav cu atitudini de sălbatici siberieni cu pretenții europene.

      Noi, în schimb, în afară de atitudinile noastre prietenoase unilaterale, n-am avut și nu avem parte din partea Ucrainei decât de exact aceeași atitudine siberiană slavică: teritorii ocupate și români supuși deznaționalizării.

      Invitarea lui Zelenschi ar fi o lingușeală fără sens și chiar umilitoare.
      Ajutorul umanitar și chiar militar este perfect acceptabil, dar să nu uităm că după război vom avea de discutat și niște vechi probleme nerezolvate, măcar cele legate de soartă românilor de acolo.

      Eu aș fi mai reținut. Susținerea este una, periatul lingușitor al hainelor este altceva.

      • OK, iata un punct de vedere opus dar argumentat, deci putem respectuoas sa dialogam, chiar daca, aparent avem puncte de vedere diferite.
        Eu cred ca trebuie lucrat si cu morcovul si cu nuielusha. Aratat ca suntem parteneri occidentali si buni vecini care ajuta Ucraina in razboiul de agresiuine rusa (asta e acum proritatea , sa cistge Ucraina, altfel toti pierdem). In acelasi timp avem clar interes ca Ucraina sa respecte legile europene despre drepturile persoanelor apartinind altor minoritati. Cred ca au aratat mai multa deschidere in ultimul timp, fiind de acord cu propunerea lui Titus Corlatean pentru analiza de catre Comisia de la Venetia.
        Si nu cred ca britanicii l-au invitat ca sa-l lingusheasca pe Zelenski, iar daca chiar au facut, tot cu interes. Interesul e comun: fara avansul Rusiei si anexari teritoriale!
        Vezi si planul demascat de Zelenski si Ucraina despre cum au incercat rusii sa aplice niste strategii acolo in Moldova, sa destabilizeze si sa dea jos guvernul Maia Sandu. Nu ca noi nu ne-am fi imaginat asta dar a confirmat.
        Maia Sandu si ceilalti din Guvernul Moldovei ar trebui sa aiba paza personala mult sporita, pentru ca nu ma inodiesc ca se va atenta si la viata lor daca Rusia o cere.

      • Pe de altă parte, constat că „echipa” lui Trump din Congres, vreo 11 congresmani, fac presiuni pentru încetarea susținerii Ucrainei de către Statele Unite.
        Unul dintre argumente este că America trebuie să înceteze să apere hotarele altor țări.
        Este o politică clar izolaționistă, care, dacă se întinde, mi-e frică să nu afecteze securitatea și interesele strategice ale României.
        Printre altele, cele legate de reintegrarea Basarabiei în România, pe care le vor lăsa la discreția unei UE care se opune.

        Din fericire, pentru moment, 3/4 dintre americani se pronunță în cel mai recent sondaj, în favoarea susținerii Ucrainei.

        Totuși, acei basarabeni care sperau ca America să susțină Unirea, ar trebui să revină cu picioarele pe pământ.
        Unirea se va putea face doar prin forțe proprii, printr-o politică comună București-Chișinău și prin crearea unei mase unioniste critice.

        Să nu fiu greșit înțeles. Susțin Partidul Republican pentru principiile conservatoare, l-am votat pe Trump, dar nu pot să nu critic și să fiu de acord cu abandonarea rolului de mediator al Statelor Unite în situații care periclitează stabilitatea lumii.
        Cu atât mai mult a lumii din care provin.

      • Bun, s-au intinit. Cite dorinte mai am? 🙂

        „Președintele Klaus Iohannis a susținut, de asemenea, necesitatea de a menține presiunea asupra Federației Ruse, inclusiv prin adoptarea de sancțiuni suplimentare. Președintele României a transmis Președintelui Volodîmîr Zelenski sprijinul țării noastre pentru formula de pace.”

        Presedintele Romaniei a transmis sprijin pentru „formula de pace.” Exista o „formula de pace” si noi nu o stim? S-a discutat despre o „formula de pace” acum la Consiliul European? Eu nu am azuti decit apel la mai multe arme, mai repede trimise. Asta e „formula de pace”?

        https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/intalnirea-presedintelui-romaniei-klaus-iohannis-cu-presedintele-ucrainei-volodimir-zelenski-cu-prilejul-reuniunii-extraordinare-a-consiliului-european

      • Nu am posibilitatea sa dau un „Apreciaza” insa, folosesc aceasta metoda, ocazie, sa va apreciez postarea extrem concisa si la obiect in ceea ce priveste relatia cu Ucraina/Zelensky. In ceea ce priveste Romania s-a achitat cu brio de sarcinile ce-i revin in caz agresiune asupra unui stat vecin insa, vecinii ne trateaza cu o desconsiderare crasa si „teritorii ocupate și români supuși deznaționalizării.” Inchei prin a va cita din nou prin „Susținerea este una, periatul lingușitor al hainelor este altceva.”

    • Draga @trexsr, ma bucur ca ai constatat ca “eroul” (isi joaca impecabil rolul) Zelensky este primit peste tot cu mare fast. “Realizez ca media este un instrument atit de puternic in acest razboi hibrid.” si adaug, ca din partea ambelor parti beligerante. Din pacate constat si un alt aspect, lipsa unui efort din partea tuturor pentru pace, ci carbuni pe foc pentru declansarea unui cataclism mondial. “Nu putem vorbi de o „biserica a Domnului” ci de un „Cult Satanist” care nu are de a face nimic cu ortodoxia si Dumnezeu”, asa este, insa nu stiu ce are Zelensky cu romanii si biserica din Bucovina iar, Romania nu reactioneaza, are loc o prigoana rasiala, etnica, la adresa populatiei romane din zona si nu numai. Sa vedem ce ne rezerva viitorul, sper unul ceva mai conciliant, nu livrari masive de arme grele pentru un razboi generalizat, ci o putere a diplomatiei si a negocierilor intense dintre parti si nu numai.

      • @Anonim, efort a fost, si de la Papa, si de la Secretarul General ONU, si de la Macron, si altii. Dar nu ai cujm sa cauti pacea cind unul din beligeranti cauta razboiul. Nu poti sa faci pace cind unul vrea sa o impuna cu forta pe teritoriul altui stat. Nu exista cred nici o cale.
        Tu cum vezi aceasta cautare de pace, concret?

  5. „…Ukraine belongs to Europe, its future lies in the European Union. And this promise holds true,” Scholz said.

    On Tuesday, Russia’s defense minister said that Western arms supplies to Ukraine were effectively dragging NATO into the conflict, warning this could lead to an „unpredictable” escalation.

    But Scholz hit back, as he said: „It is not NATO at war against Russia. It is Russia’s invasion of Ukraine.”

    „Putin will not achieve his goals — not on the battlefield and not through a dictated peace,” Scholz said. „This is clear after one year of this war.” „”

    Cu referire la momentul artistic al lui George Ban, cu ce drept se pronunta Schultz, ca neamt, in treburile ucraenienilor? Nici macar nu e ucraenian si ii turuie guritza despre subiecte…”Cum isi permite acest strain, sa taca!”, dixit Radio Moskva!

    https://www.dw.com/en/scholz-says-putin-will-not-achieve-his-goals-in-ukraine/a-64639064

  6. @trexsr
    Indiferent de eforturile celor enumerati mai sus, menirea diplomatiei este sa se „bata” pana la capat si nu odata s-au gasit solutii diplomatice, cai de dezamorsare a tensiunilor, un compromis unanim acceptat de catre parti.

Lasă un răspuns