10 gânduri despre “Interviu cu ministrul de interne al Republicii Moldova, Ana Revenco

  1. O discutie-analiza care nu trebuie pierduta cu Dan Dungaciu la EVZ despre viitorul incert al razboiului in Ucraina, cu implicatii pentru constructia de securitate europeana, inclusiv Romania.
    Sunt multe elemente gandite la rece, si viziuni care stimuleaza intelectul. Mi s-a parut extrem de interesant comentariul cum NATO a fost deschisa in anii 2000 pentru Ucraina sa adere, dar nu era pregatita ca natiune. Voiau sa suga la doua vaci, si la rusi si la occident. Nu aveau o identitate nationala bine definita. Se intimpla asta si in Republica Moldova, Da Dungagiu o numeste „perversitate identitara”, cu aceiasi gandire ca pot sa fie si cu Vestul si cu Rusia, ceea ce ii va trage in razboi si vor fi iar ocupati de rusi. Si Belarusul a oscilat un pic spre Vest, ca pe urma sa fie inchitaita strategic de Rusia.
    SUA au aratat Europei ca nu exista nici o contructie de securitate europeana fara SUA. UE nu e in stare sa isi asigure securitatea singura pe termne lung.
    Atentie si la Armenia, acum uitata de rusi, ocupati cu razboiul in Ucraina, dar Rusia e azi mult mai apropiata de Azerbaijan.
    Urmatorul asalt rusesc in Ucraina va arata mai clar care vor fi implicatiile pentru Romania, Europa, si pacea in lume. China sta si ea si adulmeca vintul…

    https://www.youtube.com/live/X1aEvc0lxOI?feature=share

  2. Avem o „diplomatie chelner”, extraordinar a insumat Dan Dungaciu ce se intimpla cu diplomatia romana, si un leadesrhip chior, beteag, si incapabil sa ofere o viziune cu strategii aferente.
    De asta suntem tratati de Austria si alte tari cu „mai adu o sticla de bere, chelner Romania!”, „Hai misca-te mai ager la masa noastra daca vrei bacsis intrarea in Schengen!”.
    Un adevarat „concert de idei” pe care diplomatii nostri ar trebui sa il asculte.
    De ce nu este Dan Dungaciu Ministru de Externe, sau Presedinte? Probabil nu isi doreste, dar eu il vreau sa ma reprezinte:)
    De astfel de oameni are nevoie Romania in functiile cele mai inalte! Nu stiu insa daca isi doreste…
    Daca o sa se faca in Romania „Partidul Clasei Intelectuale”, votez pentru dictatura oamenilor inteligenti.

    • Sa stii ca si Troțki , Lev Davidovici, creatorul RKKA era inteligent.
      Si Lenin….
      Si mai afla ca Paul Joseph Goebbels , Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din anul 1933 până în 1945, era doctor in filozofeala la Heidelberg ..

      Asa ca ai frija ce iti doresti

  3. Excelent punctat de Dan Dungaciu re. interesele americane nu pot sa fie mereu congruente cu cele ucraeniene, adica pot fi diferite. La fel si in cazul Republicii Moldova, nimeni nu a promis sprijin militar Moldovei daca este atacata de rusi, sau, ca sa nuantez, nimeni nu a spus ca va lupta alaturi de soldatii de acolo (cei 2000 „haiduci profesionisti” din Armata Moldovei).
    Asa cum arat gandirea strategica a Romaniei, Republica Moldova nu are nici o sansa sa nu fie inglobata in noul URSS, asa cum vrea Putin, daca Rusia va strapunge apararea ucraeniana indeajuns. Si sunt mult mai motivati azi sa o faca, pentru ca, asa cum spunea si Dan Dungaciu, au motiv sa isi apere Patria de tancurile germane…
    Daca Republica Moldova va fi usor inghitita-anexata de Rusia, cu Romania va fi mai dificil, ca membra NATO. Dar Rusia nu s-a grabit niciodata, ba din contra ei au stat aproape un deceniu pina sa declanseze acest razboi. Asa ca se vor uita atent si vor incerca impreuna cu China sa slabeasca SUA, intern in primul rind, sperind sa aduca la putere un nou Trump, daca nu chiar pe el. E foarte positbil ca americanii sa fie „vrajiti democratic”ca nu are sens sa mai inarmeze Ucraina, si ca Ucraina sa accepte o pace negociata de SUA cu Rusia, in care UCraina sa cedeze teritoriile anexate si sa le recunoasca ca parte a Rusiei. Poate nu cu Zelenski, dar nu se stie nici la ei, in interior, cum vor evolua lucrurile politic. Acum pare monolit, nu se stie insa peste 6 luni.
    Sigur ca sper ca Ucraina sa cistige, dar cunosc bine indirjirea rusilor, si capacitatea lor de a lua pumni, ca sa-i dea inmultit inapoi, cu orice pierderi umane.
    Dar oare ce s-ar intimpla sub o SUA condusa politic de o conducere care nu mai vrea sa sustina NATO, sau sa o sustina conditionat, cu niste conditii pe care membri nu pot sa le accepte? Daca SUA s-ar retrage din NATO, e foarte probabil ca Europa ar fi sub conducere ruseasca…Mai toata, poate inclusa si ea in noul URSS pina la Atlantic, visul rusilor din toate vremurile. Deocamdata, ocupa lateral lumea, pe la cei doi poli, periferii continentale..

  4. Probabil stiti de declaratia lui Biden „nici un centimetru in teritoriul NATO”, avertisment dat Rusiei. Doar ca NATO are un tip de „deployment”-debarcare (scuze nu situ termenii militari1) in tarile din Est, care permit „reinforcements” in citeva zile (nu am timp acum sa ma uit exact cit timp). Asta inseamna practic, ca daca Rusia apuca sa intre militar pe teritoriul unui stat NATO, tot ce poate NATO sa garanteze este ca o sa suplimenteze trupelor NATO dupa ce invazia si ocuparea unui teritoriu s-a produs. Ori asta nu garanteaza ca NATO va cistiga cumva, in functie de situatia pe front, pe cite fronturi, cite trupe/echipamente are. Deci, daca China incepe un razboi in Taiwan, si SUA sunt fortate sa se focalizeze acolo militar, ce resurse vor mai fi ca europenii sa se lupte cu Rusia, mai ales daca Rusia are timp sa isi linga ranile, si sa inroleze din populatiaa ocupata pentru scopul sau de razboi? Vedem ca nu are nici un fel de dureri de cap sa inroleze ucraenieni sa lupte contra ucraenienilor dupa ce ocupa teritorii…
    Bun, multi imi vor reprosa, ca, Ucraina va cistiga. Doamne Ajuta! Doar ma gandesc: daca lucrurile nu vor sta asa cum ni se prezinta la TV si armata ruseasca nu e chiar atit de demoralizata? Pai nu mai e, ei se lupta acum sa isi elibereze „Patria” (adica to ce a fost in URSS= Mama rusa), si sa invinga nazismul occidental, reprezentat prin tancurile germane. Au o noua motivatie istorica sa arate lumii ca ei cistiga orice mare razboi, chiar daca nu a fost asa…
    De aceea am intrebat ce ar face Romania, daca cumva fortele existente NATO pe teritoriul nostru ar fi invinse intr-un prim atac, si atunci asteptam „redeployments” care poate nu au sa vina. Ce face Romania? Devine parte a noului URSS si avem alte generatii care ii asteapta pe americani?
    Treaba e foarte serioasa, si guvernantii nostri fac clatite cu dulceata la Bruxelles…

  5. Ma uit la hartile militare de la diverse posturi unde analisti militari prezinta posibile scenarii. Pina acum, mai toti vorbeau de posibilitatea ca ucraenienii sa ii bata rapid pe rusi si sa se retraga (prost inarmati, moral slab etc, erau argumentele pina acum).

    Azi vedem ca rusii avanseaza incet incet la Bahmut, si ca ucraenienii sunt in defensiva, fara sa poata sa avanzeze in alte regiuni.

    Ma intreb pina ajung trei sute tancuri (daca ajung) din tari NATO in Ucraina, va reusi Ucraina sa tina piept, pentru ca se vede ca odata ce au pierdut teritorii, extrem de greu sa le recupereze.

    La discutia cu tancurile nu ma pricep, dar ma intreb ca un novice: ajung 300 tancuri cind rusii au mii? Ajung aceste tancuri fara sprijin aerian, pentru ca inteleg ca tancurile sunt vulnerabile fara aviatie. Deci, fara F-16, Mirage sai stiu eu ce avioane, tancurile alea sunt si ele tinte usoare.

    NATO, UE, SUA au afirmat ca sprijina Ucraina „as long as it takes”, dar cu cit e mai long, cu cit dureaza mai mult, cu atit mai greu sa furnizezi armament in timp util, pentru succesul planurilor armatei. Acum, eu habar nu am ce discuta la Pentagon, dar sper sa aiba totusi planuri inteligente pentru succes, nu pentru a pierde.

    Urmatoarea tinta e Estonia sau Moldova, deci nu as vrea sa vad harti militare la canale occidentale unde se discuta despre operatiuni militare in curs in Romania sau alt stat NATO.

  6. O ascult pe doamna Pippidi, politolog pe B1 TV vorbind despre Republica Moldova si NATO. Dansa considera ca cetatenii din Republica Moldova, pe buna dreptate (din cauza de frica fata de rusi adica, asta e „buna dreptate”), nu vor ca Moldova sa intre in NATO, ci doar in UE.
    Intrebare pentru doamna politolog Pippidi: si daca Moldova intra in UE si nu in NATO, cine ii garateaza securitatea daca Rusia reuseste sa isi indeplineasca visul imperial de refacere a URSS? Crede dansa ca o Moldova in UE e complicat de cucerit militar de Rusia daca si dupa ce a inghitit Ucraina?

      • @Mircea Popescu, interesant, eu ma gandeam la o recunoastere a independentei Transnistriei, dar exista acest punct de vedere ca ar deveni un aliat al Rusiei.
        Pina la urma e vorba de timp, cit ai sa iti atingi obiectivele, si sa folosesti strategii adecvate.

        Depinde de cum vor merge lucrurile in acest razboi:

        – Daca razboiul este cistigat de Ucraina, atunci poate ca, in functie de diplomatia noastra, Ucraina sa fie dispusa chiar la un schimb teritorial : Transnistria contra unor teritorii romaeshti din Ucraina (varianta maximalista pentru noi).

        – In cazul incheierii unei paci defavorabile Ucrainei, prin care Ucraina sa fie fortata (de conditiile de pe teren, de aliati, de dusman) s-ar putea discuta doar de o cedare a Transnistriei Ucrainei, in cazul in care Rusia accepta asta, pentru ca va deveni parte la negocieri. Ucraina nu va mai fi dispusa probabil sa mai „schimbe” nimic cu Romania, iar Rusia va fi foarte atenta sa isi consolideze pozitia mai mult in regiune (varianta minimalista pentru noi). Greu de presupus in acest context ca Rusia va accepta orice fel de reunificare cu sau fara Transnistria, sau ce va cere ea la schimbul acceptului sau. Banui ca nu va accepta deloc unirea, pentru ca ii convine sa aiba Transnistria lipita acolo, ca „pion otravit”, ca sa poata sa isi urmareasca scopurile de refacere a URSS.

        – Mult mai multe constringeri insa ar fi daca Rusia ar cistiga razboiul, pentru ca „pionul otravit” ar putea deveni intreaga Republica Moldova, si atunci visul reunificarii (inteleg ca „unirea” s-a resalizat odata si basta!) se poate transforma intr-un cosmar in care „maldavanii putinisti” ar dori sa se uneasca Republica Moldova cu Moldova din Romania, sa realzeze o ruptura a Romaniei, si sa formeze un at stat din P(utin’s) URSS. In acest moment idea e putin fantezista, tinind cont ca Romania e in NATO si UE.
        Poate ca Putin in acest scenariu odata ce a refacut URSS, si va fi venit la Prut, va cere imperativ ca Romania sa iasa din NATO, asa cum a cerut deja in „ultimatmul” sau catre Occident.

  7. Moment greu si pentru intelectualitatea din Romania.
    Ne-a parasit Academicianul Razvan Theodorescu, un om de o mare cultura si o inteligenta sclipitoare.
    Condoleante familiei, prietenilor.

Lasă un răspuns