12 gânduri despre “Înregistrarea dezbaterii din cadrul FET: „Stalinismul – un „accident”al secolului XX?”

  1. Putin si regimul lui revine la stalinism in mod concret. Volgograd nu mai e, se numste Stalingrad sub Putin. Putin merge foarte rapid pe urmele celui mai mare dictator, si ucigas al rusilor in primul rind, asa cum s-a amintit in prezentare, cu niste date curemuratoare despre cit de eficient si crud Stalin si-a executat elitele, inclusiv cele militare. Si sub Putin tot felul de rusi cad pe scari, de la geam, sunt ucisi de „necunoscuti”, sau sunt otraviti, inclusiv in alte state. Deci are si Putin planul lui de executii. Ca sa nu mai amintesc de regimul de teroare pe care l-a instaurat in Rusia, unde oricine poate fi arestat, daca e „demascat” ca a criticat regimul, si armata sa.
    Deci, da, Putin are acum un drum clar de urmat, cel al lui Stalin. Mai are inca de invatat insa despre eficienta cu care sa ucizi rusii. Dar, si aici, a inteles ca „masa” e de baza in orice fel de conflict, si urmeaza exemplul lui Stalin, aruncind la moarte cit mai multi rusi luati cu arcanul de pe unde ii gasesc, sa mearga sa moara in Ucraina.
    L-am vazut vorbind unor copii, ca ei, rusii, detin adevarul absolut si ca sunt pe deplin indreptatiti sa duca acest razboi de „eliberare” a Patriei. Dementa in forma pura pe care orice despot il povesteste cu drag copiilor lui: „Muriti, dragii mei mai bine, libertatea pe care v-o ofera democratia e de fapt o inchisoare!” (m-am inspirat din povestea cu dictatorul din FarCry 6 care isi impusca copilul decit sa il lase in viata in mainile guerillei eliberatoare).

    https://www.rferl.org/a/week-russia-/32254089.html

  2. Noul ministru al apararii german, Pistorius Boris, a declarat ca a fost o greseala sa se renunte la stagiul militar obligatoriu pentru germani.
    Letonia a reintrodus stagiul militar obligatoriu.
    In Romania nici macar nu aud sa existe o asemenea discutie. Ne apara Robin Hood.
    Romania e in ceata pe multe subiecte de politica externa, si nu are initiativa. O lasa altora. De exemplu, Polonia si balticii impreuna incearca sa convinga Comitetul Olimpic International sa interzica sportivilor rusi accesul la urmatoare olimpiada. Romania ce pozitie are?
    Mai mult, Romania e inexistenta cind se vorbeste de ajutorul militar dat Ucrainei. Este si asta o pozitie. Nu stiu daca sa ne mandrim cu ea sau nu, noi romanii.
    Romania nu mai este locomotiva in relatiile internationale, e doar un vagon folosit pe diverse rute de diverse „companii de transport”.

    https://www.dw.com/en/germany-debates-reintroducing-military-conscription/a-64601831

  3. Pentru conducatorii din Republica Moldova un interview foarte bun cu Presedintele Finlandei despre accederea lor in NATO.
    Finlanda nu a fost amenintata la fel ca Republica Moldova de Rusia, chiar si daca Moldova nu a afirmat nimic oficial ca ar dori sa acceada la NATO.
    Putin a avut o conversatie telefonica cu Presedintele FInlandei ieri, si a parut „Calm and cool” despre interntia Finlandei de a deveni membru NATO, doar spunindu-i ca e o „greseala”. Dar nu a amenintat Finlanda, asa cum Lavrov a amenint Ucraina.
    Presedintele Finlandei a vorbit si despre „neutralitate” in actualul context. Poate ca liderii Republicii Moldovei sa revada conceptele lor de securitate, si sa inteleaga ca in afara de NATO nimeni nu le poate asigura securitatea, nici macar Romania, care tace milc.

  4. Un alt interviu interesant cu seful statului major al armatei Canadei, din 29 ianuarie.
    Armata canadiana are mari fisuri, ca si cea germana, atit la nivelul de inzestrare cit si la resursa umana. Apare clar ca Trudeau a ignorat ani de zile nevoile armatei canadiene, care e destul de subreda si nu pare pregatita in caz de forta majora.
    Ma gandesc ca Putin a gresit atacind Ucraina. Putea mai usor sa anexeze Canada si sa faca un alt fel de URSS. Nu e gluma, e o mare dezamagire cu aceasta clasa politica care nu investeste acolo unde este vital. Asa si cu pandemia, i-a prins nepregatiti cu „supply chain”, ei crezind ca Zeul Free Trade o sa „dea” de toate pentru toti si oricind.
    Speranta lor in China a fost o alta greseala strategica. China nu a fost interesata decit sa fure proprietate intelectuala de la Canada/Occident ca sa se poata ridica la rangul de super-putere, de unde sa poata sa comande tuturor. Fura de peste 25 ani (de pe vremea Nortel), iar liderii de business din Canada i-au convins pina si pe sceptici ca Stephen Harper ca nu e bine sa ii superi pe chinezi, si ca mai bine sa inchida ochii la spionaj daca merge businessul cu China. Astazi se vad roadele acestei gandiri strategice stupide.

  5. Pe un ton mai relaxant de weekend: pentru mine e clar ca baloanele alea erau de la nunta lui Xi cu Putin, si ca ele au fost trimise nasului de cununie Biden in SUA, doar pentru ca nu a putut sa vina la nunta celor doi. Daca fac clatite impreuna, asa cum i-am vazut la TV, sorbindu-se din priviri in timp ce mai intorc cite o clatita, si schimbind zimbitor impresii despre ingredientele folosite, ma gandesc ca ar putea fi un cuplu minunat…Pacat ca nu si-au dat unul altuia sa manince din clatita lui, dar nu e timpul pierdut, Putin abia astepta sa ii ofere clatita cu gust de Ucraina in schimbul celei cu gust de Taiwan:)

  6. Bela Kun a fost ungurul cel care a receptionat cererilor de globalizare a bolsevismului din partea lui Lenin. Trupele romane au ajuns la Budapesta in 2019 sa lichideze raspindirea bolsevismului in Europa.
    Roata istoriei a ajuns in acelasi loc: Viktor Orban raspunde chemarilor Moscovei de a se lupta cu „globalismul” american, cu scopul de a il slabi in UE. De ce credeti ca se lupta Ungaria cu UE astazi? Sigur, sunt problem in UE, dar e evindent sprijinul neconditionat, continuu si puternic al lui Orban Viktor pentru Putin si Rusia lui agresoare.
    O sa ocupe din nou Romania Ungaria pentru a schimba regimul de acolo? Nu cred ca se pune problema acum, mai ales ca Ungaria pare bine inarmata, cu tancuri Leopard pe care Romania nu le are, dar si cu avione F-16, pe care le are si Romania.
    O comparatie militara recenta intre Romania si Ungaria arata un avantaj net romanesc fata de fortele armate ungare, insa, daca se realizeaza o alianta militara a Ungariei cu Serbia, lucrurile se mai echilibreaza militar, cel putin din datele publice.

  7. Nu ar fi existat hitlerism dacă prin sistemul Versailles, Germania n-ar fi fost izolată, si dacă cei patru creatori ai acestui sistem nu ar fi neglijat mentalitatea germanilor ca un popor superior, concept atât de bine conturat în mitologia lor, speculată de filosofi, în special, de Nietzsche. N-ar fi existat nici stalinism, dacă n-ar fi existat marxism, leninism și mai ales un absolutism monarhic, care a ținut poporul în sărăcie , analfabetism, dacă menșevicii ar fi renunțat măcar puțin la lăcomie. Multă ură a acumulat poporul rus- bolșevicii- împotriva exploatatorilor, după cum germanii au acumulat ură împotriva tuturor statelor victoriase în Primul Război Mondial. De aceea, cele două popoare au susținut regimurile dictatoriale, care nu au fost ,,accidente ” al istorie, ci consecința firească a evoluției lor istorice, într-un context extern nefavorabil, dar într-un context intern specific lor. Izolarea celor două state a dus la Pactul Ribbentrop-Molotov, după cum pasivitatea țărilor din Europa l-a încurajat pe Hitler.
    Surprinzător în zilele noastre este că se vorbește doar despre ororile stalinismului, uitându-se cele ale hitlerismului, că nu se mai recunoaște rolul Rusiei în înfrângerea Germaniei, ci al SUA, că s-a uitat de marea catastrofă de la Hiroshima, urmată de cea de la Nagasachi, țările amenințându-se cu ușurință cu folosirea armelor atomice. Nimeni nu comentează crimele de război săvârșite în Vietnam, în Afganistan, în țările din Golf și din fosta Iugoslavie, ci doar crimele Rusiei în Ucraina. La război ca la război. Există război, fără victime umane? Crimele cele mari, care nu sunt comentate, se fac pe timp de pace, când popoarelor li se încalcă suveranitatea, când li se fură resursele sub lozinca dezvoltării, a progresului, când nu le sunt respectate religiile, când minorităților nu li se acordă drepturi, când celor care vor binele țării lor li se fabrică dosare sau sunt judecați pentru așa-zise fapte de corupție, abuz în serviciu, când retribuția nu este în conformitate cu munca depusă, când cel care muncește trăiește la limita existenței, iar adevărații hoți, evazioniști, speculanți, trădători își văd liniștiți de treburile lor, sfidând pe toți Acestea sunt crimele păcii, Din păcate, nici acestea nu sunt accidente ale istoriei, pentru că au devenit permanențe ale istoriei, fiindcă sunt dintotdeauna.

    • Hm …..
      E adevarat ca regiumul tarist era „cam” autocratic… samd …

      Insa ar mai fi virba si despre o finantare externa a bolsevicilor . Inclus de americani! Bancheri americani ….

    • Domnule @Oscar Wilde, nu o sa va raspund la acest comentariu, care s-ar dori inca un argument despre evolutia noastra umana de-alungul istorie, dar si ca o intrebare de ce ne focalizam noi azi doar pe bombele care ucid civili in Ucraina si nu intoarcem capul, sa ne uitam la un film cu invazia mongola. Dar, poate nu am inteles eu mesajul…

      O sa va raspund insa la comentariul pe ca mi l-ati lasat despre cum stau lucrurile in Republica Moldova, contra-argument pentru cei ca mine care se incapatineaza sa tina usa unirii deschisa. Da, fara indoiala ca sunt multi oameni simpli care nu vad inca avantajul unirii cu Romania, dar asa cum dvs, in mediul dvs in care lucrati sau traiti nu sunteti optimist, asta nu inseamna ca altii au aceleasi experiente. Eu am cunoscut romani basarabeni care pur si simplu „ard” de romanism. Il aveti pe Mircea Popescu aici exemplu.

      Eu sunt un tip tenace, care nu abandoneaza vaporul doar ca sufla vintul mai tare. Iau vaporul si merg putin pe alte mari si ma intorc. Si cred ca daca iti pui niste teluri nationale, poti sa le atingi. Doar ca Romania nu si-a pus ca obiectiv national unirea in mod oficial, deci de ce ar actiona in acest sens? Noi mergem sub radar acum, sa nu fim detectati de inamici, doar ca ne-am pierdut in ceata propriilor harti de navigatie,…

      Deocamdata, liderii romani nu fac suficient sa ii convinga pe liderii din Republica Moldova de necesitatea unirii.

      • @Oscar Wilde, argumentul pe care l-ati auzit de la unii din Republica Moldova, ca ei vor sa traiasca intr-o „tara mica”, si cu care dvs. ati fost imediat satisfacut, si ati plecat mai departe este nesemnificativ.
        Daca ganditi serios veti fi de acord cu mine, ca securitatea Republicii Moldova nu poate fi asigurata de o „tara mica” cu 2000 haiduci in fata armateri ruseshti. „Sa nu ne bagam, noi romanii din Romania in ce se intimpla in Republica Moldova”, este un alt argument neserios pe care l-am auzit de la ignoranti.

        Singurele modalitati realiste de a asigura securitatea cetatenilor Republicii Moldova inainte de a fi asimilata si anexata in URSSul Putinist, in cazul in care Ucraina e invinsa, sunt:

        1. Unirea cu Romania fara ca Rusia sa mai spuna ca a „ales” sa intre singura in NATO ca argument de a ataca Romania intregita. Unirea se poate face fara Transnistria, daca se recunoaste independenta acestei pseudo-republici, in acord cu marile puteri occidentale;
        2. Sa intre in NATO singura, fara unirea cu Romania. Sanse mici sa indeplineasca conditiile de aderare;
        3. Sa obtina garantii de securitate de la SUA, Anglia, Franta, UE etc, in caz ca e atacata de Rusia sau alta tara ca Bielorusia, as zice un instrument mai riscant, vezi Memorandumul de la Budapesta.

  8. Balonul meteo doborat de SUA: Greseli majore si acuzatii absurde determina China sa fie „puternic nemultumita” si sa „îşi rezerve dreptul” la reactie

    Actiunea voluntarista si nefondata a SUA de a recurge la forta si dobori un balon meteo chinezesc, deviat accidental, de curentii de aer, deasupra Statelor Unite, a provocat „puternica nemultumire” a Chinei si „dreptul de a raspunde”.

    SUA au facut doua mari greseli, de a se folosi de un accident pentru a utiliza forta (1) si a distruge un obiectiv civil de cercetare stiintifica a fenomenelor meteo grave (uragane si furtuni devastatoare), de interes international (2).

    Acuzatiile SUA ca ar fi fost un balon-spion sunt nefondate. Ele sunt categoric infirmate de posibilitatile reduse ale relativ arhaicelor aerostate de a cerceta obiective la sol, lucru care il fac cu maxima precizie mijloacele moderne, satelitii, de la inaltimi fara identitate nationala, ci aero-cosmica.

    Nimeni nu critica sau doboara satelitii SUA care spioneaza teritoriul Rusiei si fortele sale armate care desfasoara operatiunea militara speciala din Ucraina. Problema e ca inaltimea de trei ori mai mare (24-37 km) la care se afla un balon meteo, comparativ cu inaltimea de zbor a avioanelor comerciale (12 km) face ca nici zona lor sa nu mai aiba o identitate nationala, ci aero-terestra internationala.

    Cercetarea efectuata de baloanele meteo are o relevanta ridicata ca precizie si acuratete in zona de la inaltimea la care se afla, care e si de interes stiintific, pentru formarea si circulatia curentilor de aer, generatori de uragane si furtuni.

    Cercetarea la sol cu dirijabile meteo, de la inaltimea destul de mare la care acestea se afla, este irelevanta ca precizie si acuratete. Incidentul a mai scos la iveala si un alt aspect, ca mijloacele de supraveghere si detectie in spatiul aerian pot provoca erori si inselari, pot fi lacunare sau aproximative, putand lua drept tinte niste obiecte civile care evolueaza accidental, neintentionat intr-un anumit spatiu aerian. In astfel de cazuri, totul se lasa pe seama interpretarii, care poate introduce erori umane, care pot fi fatale. Joe Biden a facut o greseala ordonand doborarea unui balon meteo, pentru care trebuie sa-si ceara scuze si SUA sa acorde compensatiile corespunzatoare pentru pagubele produse.

    Un razboi nuclear accidental ar fi suprema si ultima nebunie, zeul tehnicii si stiintei are si el propriile slabiciuni, care trebuie puse sub controlul strict al rationalitatii umane.

    • Draga @fragmentedebalon, indignarea ta e artificiala. China ar fi trebuit sa fie „nemultumita” si „indignata” daca China detecta baloane americane in spatiul sau aerian.
      „Marile greseli” pe care fals le atribui americanilor sunt o fabricatie chinezeasca, si ca orice „produs chinezesc”, e ieftin si slab calitativ.

Lasă un răspuns