Mai ales in această perioadă, suntem constienti de importanta aderării noastre la NATO. Până in 2004, drumul a fost insă lung si complicat. Cu destule obstacole. Spre exemplu, in 1997.
As vrea să cititi astăzi un document din 1991, in care sugeram, ca ministru de externe, primii pasi in relatia cu NATO. Trebuie să precizez că nota respectivă a fost aprobată de premierul Petre Roman.
Subliniez faptul că sugestia de a porni relatiile de parteneriat cu NATO prin tratate/mecanisme bilaterale (Partnership for Peace – PfP) a apartinut României (această sugestie i-am transmis-o, la acel moment, secretarului general NATO, Manfred Worner).
Sunt voci care vin cu argumentul pueril ca Romania ar trebui sa fie cumva „neutra” in acest conflict. Aceste „voci” pun la indoiala apartenenta noastra la NATO. Poate ar trebui sa nu ii suparam pe rusi, si sa iesim din NATO, asa cum ne-a rugat frumos Putin cu „ultimatumul” sau. Pentru ca „pachetul” pe care l-a prezentat inainte sa inceapa acest razboi, a fost de fapt un „Ultimatum” dat Occidentului-NATO. In traducere libera, Putin afirma ca daca nu tarile occidentale pleaca capetele si nu se implementeaza rapid ce vrea Rusia, Rusia va ataca Occidentul, incepind cu Ucraina.
Romania daca nu era in NATO dardaia ca si Republica Moldova, de la care unii analisti aici au mari pretentii. De ce nu e Moldova bogata, si repede va rog, cu un side de cartofi prajiti. Moldova va fi bogata, alaturi de Romania, unita cu Romania. Asta e solutia cea mai rapida. Cealalta, cu o republica independenta care va adera la UE la un moment dat, cred ca e o solutie proasta, foarte riscanta, o mare pierdere de timp si bani, mai ales pentru UE, si mai ales ca nu se stie in perioada asta de „pre-aderare” ce fel de evolutii police vor fi in tarile UE, si mai mult, in conextul acestui razboi. daca nu va mai exista UE, la cine o sa mai adere Republica Moldova?
Eu o sustin pe Maia Sandu si guvernul sau, dar vad si crapaturile din aceasta constructie romaneasca. Mi se pare prost gandit sa faci intai un RDG, doar pentru ca mult mai tarziu, sa vedem, daca, cum si cind ne unim cu RFG, daca ne lasa Rusia. Nu trebuie sa ajungem acolo, sa fim iar dependenti de vointa Rusiei pentru unire. Avem acum cel mai bun context pentru unire, evident, rezolvind cu cap problemele cu Transnistria, Gagauzia, si discutind cu Ucraina, ca partener.
ApreciazăApreciază
Pentru cei carora nu le miroase bine analiza mea despre Moldova: familia mea a cunoscut valul de pro-romani unionisti din Basarabia, scriitori basarabeni ca Vieru, Dabija si altii. Glasul lor de iubire de neam transcede analizele reci, sau pripite, sau rau-voitoare. Acesti buni romani au visat sa fim uniti, fara granita la Prut, ei traind in URSS si fiind asupriti de rusi. Noi, cu tot Ceauseshtii, totusi traim in Romania, aveam voie sa vorbim limba materna. Ei nu aveau voie sa spuna ca sunt romani, nu aveau voie sa vorbeasca in limba romana, nu puteau sa scrie cu alfabet romaneasc, latin, si doar chirilic, rusesc, si nu aveau cum sa se roage la biserica romana, ci doar in ruseshte, la Biserica „Krasnaia Armia” a lui Kiril de azi.
Nu imi doresc sa aiba aceiasi soarta din nou!
ApreciazăApreciază
Cred că trebuie să învățăm că nu suntem „noi” și „voi”, ci doar NOI.
Altfel, ved că există o mentalitate care prinde rădăcini: noi-românii, contra voi-diaspora sau voi-basarabenii.
Mai rău, deja vorbind de basarabeni se spune moldoveni, gândind că este vorba de un alt popor, poporul moldovenesc, așa cum, cu părere de rău, se exprimă chiar Maia Sandu.
Și dacă noi subliniem această diferență, atunci de unde furia asta a românilor că în Ucraina este recunoscută limba moldovenească?
Primii vinovați sunt liderii României care sunt, vezi Doamne, revoltați din cauza limbii moldovenești, dar vorbesc exclusiv de Republica Moldova și de moldoveni.
Și asta, pe de o parte o fac din ipocrizie, iar pe de altă parte din politica de menținere voită a divizării națiunii.
ApreciazăApreciază
Urmaresc live transmiterea de la Fundatie pe YouTube despre Stalin.
Felicit Fundatia pentur ca aveti o formula imbunatatita, cu invitati care pot sa se exprime liber. Domnul de la Asociatia „Pro-Basarabia” a avut o interventie elocventa despre Rusia sovietica si Rusia de acum, aproape neschimbata acolo unde conteaza.
Multumesc ca l-ati invitat!
La fel de interesanta a fost si scurta interventie a unui domn – nu cred ca a fost prezentat – care ne-a spus despre dl Danielopol care ar fi salvat sute de mii de evrei din Transnistria, care au venit sa traiasca in Romania. Asta e un fapt putin cunoscut, dar important, pentru ca imaginea Romaniei promovata de Rusia despre „fascistii romani” este incompleta, fara aceste fapte enuntate. Foarte interesant!
ApreciazăApreciază
„VIENNA, Feb 1 (Reuters) – Austria’s Raiffeisen Bank International (RBIV.VI), one of the European banks most exposed to Russia, earned more than half of its profit last year from Russia, a market it is considering exiting after the invasion of Ukraine.
That is a larger share than in 2021, when Russia contributed almost a third to the group’s net profit. The division has been helped by a stronger rouble.
Profit from Russia was 2.058 billion euros ($2.24 billion), while profit at the group was 3.797 billion euros, figures published by the bank on Wednesday showed…”
https://www.reuters.com/business/finance/austrias-rbi-earns-growing-share-profit-russia-2023-02-01/?utm_source=Sailthru&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Global-Investor&utm_term=020123
ApreciazăApreciază
„..A deadly knife attack on a German regional train has triggered a debate on deportation laws and their application. The suspect, a Palestinian, was living in Germany despite his criminal record…”
Citi europeni trebuie sa mai moara pentru ca politicienii europeni sa inteleaga ca nu imigratia islamica e solutia pentru UE? Mai ales daca nu esti in stare sa ii triezi si sa identifici pe cei criminali, extremisti, pentru ce ii astepti? Citi crestini sunt primiti cu aceleasi drepturi in tari islamice? Banui ca sunt unii care merg sa faca bani in tari bogate din Golf care sunt islamice, deci trebuie un pic de triere si judecata case by case, dar, din Palestina, din Iran, din Afganistan, din Somalia? Aste asunt clar tari care exporta terorism islamic. Da, cei care pot sa dovedeasca ca sunt refugiati politic, persecutati de islamici, sigur ca da, sunt multi oameni inteligenti care pot fi primiti in UE din toate tarile islamice. Dar selectionati mai bine, si nu sa vina en-gross.
https://www.dw.com/en/germany-debates-tougher-deportation-rules/a-64570699
ApreciazăApreciază
Care e gradul de vulnerabilitate al Romaniei, comparat cu al balticilor, cu al Poloniei, cu al Ungariei, cu al Moldovei, asa cum e vazut de la Kremlin?
Ungaria, clar, dupa ce Orban a pensionat peste o suta generali unguri antrenati de NATO, m-as gandi ca nu doar ca nu e vulnerabila, e un posibil partner militar al rusilor.
Polonia? Foarte solid aparata, cu multa tehnica de ultima ora NATO, probabil nu cea mai buna alegere pentru o strapungere militara in Europa de Est. Plus proximitatea ei de Germania, nu foarte tentant pentru strategii rusi.
Balticii? Vulnerabili, dar aproape de nordul europei, gata rapid sa intervina, inclusiv din Finlanda.
Moldova? Nesimnificativa militar, usor de cucerit la orice ora, nu pare tentanta decit ca punct de strapungere prin Romania.
Romania pare cea mai vulnerabila in zona, si pozitionata satisfacator pentru o strapungere spre o Ungarie prietena, o Serbie frateasca, o Bulgarie indecisa, o lume slava unde nu le suntem prieteni, si o Austrie neutra militar, dar aproape de Rusia economic. 5000 soldati NATO in Romania, ceva avioane si tancuri franceze, citeva unitati Patriot, fara flota semnificativa militara la Marea Neagra. Plus niste lideri usor de corupt la o adica, si o cultura a plecatului in fata noilor stapini. Ce vad la capul Romarm ma ingrozeste.
Daca Putin a pus armele nucleare in Belarus, noi de ce nu am pune arme nucleare in Romania? Pace, bun, o sa ma injure multi, dar arma nucleara e cea mai buna descurajare azi. Te ameninta Putin cu arma nucleara? Il ameninti si tu.
ApreciazăApreciază
Imi doresc sa fie putin probabil scenariul in care Ucraina ar pierde, si rusii ar avansa spre Moldova, dar nu pot sa nu ma intreb ce ar face Romania daca Rusia ar avansa spre Moldova? Avem dorinta (tel strategic) si capacitatea de a apara Republica Moldova, sau o lasam prada rusilor, abandonindu-ne fratii de peste Prut, si continuind la rindul nostru o istorie de abandonare teritoriala?
Avem planuri comun stabilite cu NATO sa nu lasam Rusia sa avanseze militar peste Nistru?
Eu nu aud decit niste vagi formulari politice, fara nici un fel de promisiuni pentru romanii de peste Prut. Nu mi se pare normal! Un stat nu poate sa isi abandoneze astfel populatia in mainile unui cuceritor. Macar sa promiti ca lupti si ca vei fi un obstacol.
ApreciazăApreciază
L-am auzit pe fostul scriitor al cuvintarilor lui Putin, acum la Tel Aviv, prevazind o lovitura de palat militara si inlocuirea lui Putin cam intr-un an, dupa ce Rusia va mai pierde inca un numar impresionant de soldati, in aceasta noua faza a invadarii Ucrainei. Nu a spus insa cine l-ar putea inlocui, si ce directie ar lua o noua putere in Rusia: vine o putere si mai dura, sau una mai soft, care ar dori sa incheie razboiul in termeni mai putini favorabili Rusiei? Din punctul meu de vedere, as face un asemenea Pax incit Ucraina si UE sa conduca Rusia, si capitala sa se mute de la Moscova la Kiev, asa cum ar fi visat rusii, dar condusi de ucraenieni. Vise…
In orice caz, fara SUA, Europa ar fi cu pantalonii jos in fata rusilor. Armata germana e nepregatita pentru un razboi cu Rusia, avind mari probleme cu tehnica de lupta, cu inzestrarea armatei. Noul ministru al Apararii german, Pistorius cred, pare mai determinat decit foasta ministra, dar lasa clar sa se inteleaga ca e nevoie de timp pentru reconstrutia armatei. Ei, sa vedem cit timp avem la dispozitie pentru a construi aceasta aramata capabila si de defensiva si de ofensiva. Intrebarea e valida pentru toate statele europene din NATO, inclusiv Romania. Polonia va cheltui 5% din PIB pentru aparare/sectorul militar. Polonia apare ca cel mai dinamic stat est european care va avea o inzestrare militara de calitate. Chiar nemtii sunt putin ingrijorati ca statele din estul europei vor fi poate mai inzestrate decit cele din Vest…nu stiu cit de reala este aceasta afirmatie insa e clar ca estul europei e mult mai dornica sa se inarmeze cit mai repede decit Germania. Si atunci, de ce Germania si Franta sunt vazute ca fiind pilonii apararii UE? Poate ca estul europei va fi aceasta platforma, pentru ca la Vest nu se vad pericole majore. Cine sa ii invadeze la Vest pe europeni, in afara de refugiati?
ApreciazăApreciază