NATO, Speech la National Press Club din Washington

Urmărind conflictul din Ucraina, avem sentimentul că umbrela de securitate NATO exista pentru noi dintotdeauna. In realitate, nu au trecut nici 20 de ani. Asa cum am spus la depunerea instrumentului nostru de ratificare a Tratatului NATO, in martie 2004, pentru noi Războiul rece s-a incheiat doar atunci.

11 gânduri despre “NATO, Speech la National Press Club din Washington

  1. S-a terminat Razboiul Rece, iar Rusia a inceput un Razboi Fierbinte.
    Suntem asigurati de diversi oameni politici si reprezentanti NATO ca Romania e protejata, dar un razboi tot un razboi este, si daca Rusia va ataca orice stat NATO in mod conventional, nu e clar daca NATO are echipamente pentru a proteja fiecare obiectiv, mai ales cele civile, pentru ca rusii sunt destul de barbari sa aleaga obiective civile pentru bombardaente. Noi ne protejam militar unitatile energetice, sau daca e lovita Romania romanii vor indura ca ucraenienii? Avem suficiente adaposturi si rezerve? Exista planuri pentru civili? Cum va merge economia pe timp de razboi? Multe intrebari, putine raspunsuri, si nu doar de la liderii romani dar, in general, de la cei occidentali.
    Nu mi-e clar nici ce „umbrela” are SUA/NATO pentru America de Nord. Putin a amenintat iar, de curind, ca orice tara care va ataca Rusia va fi ..a formulat in sensul ca nu va mai exista, deci ameninta ca va folosi arme nucleare puternice pe care am inteles ca le poseda. Cred ca orase mari precum New York, sau sediul Pentagonului sunt tinte pe care nebunii de la Kremlin le considera tinte strategice.
    Hitler nu a reusit ce a reusit Putin: sa ameninte intreaga planeta cu disparitia vietii, fie si in mod indirect. Razboiul inceput de el si banda lui de ucigashi are deja un efect devastator la nivel planetar, la inflatie, la preturile la energie, la criza alimentara etc. In nebunia lor, ei cred ca Rusia va invinge. Nimeni nu va invinge. Satana poate, dar cred ca se inseala pina si Satana, odata ce nu va mai avea fani in viata.

  2. Am vazut scenele penibile de la Iasi, cu „badaranelile” AUR-istilor, sau cel putin asa apare din presa. Urasc badarania si violenta, inclusiv cea verbala. Arata la dficitul nostru mare de educatie si civilizatie. Astia sunt noii „lideri” care vor sa conduca o tara europeana?
    Pe de alta parte, de cea a puterii, am asistat la un specacol politic al Corului Vanatorilor PSD-PNL, barbatesc. Unde sunt fetele de la Capilna in politica romaneasca? Ce imagine proiectam in afara, cind nu se vede nici o femeie lider in politica la asemenea evenimente care ar trebui sa arate ca totusi, femeile romane pot spera la acelasi tratament, daca tot nu il au. Am fost socat sa vad un semn de „circulatie” spre o anumita biserica care spunea „Accessul femeilor intezis”. Wow, inteleg, natiunalism, dar cine vrea sa se intoarca intr-un trecut unde femeia era la cratitza si la facut si crescut copii, iar barbatul avea dreptul sa o snopeasca in bataie pe principiul neaosh „bataia e rupta din Rai”?

  3. Sholz, guvernul sau si Germania trebuiesc felicitati pentru ca au luat aceasta decizie de a trimite tancuri impreuna cu Polonia, SUA, UK in Ucraina. Orice succes al UCrainei de a incheia militar acest razboi e un succes al Occidentului/NATO si Romania ar trebui sa fie si ea fericita.
    Nu detectez insa prea multa incintare piblica de la cei care conduc azi Romania. Ca sa fiu sincer, foarte multa tacere in ultimul timp de la guvernanti despre implicarea cu sprijin militar al Romaniei in acest conflict.
    Inteleg ca Romania ar fi cel mai sarac stat NATO, conform rusilor, iar noi acceptam asta?
    Noi cu ce sprijinim militar Ucraina? Daca suntem in NATO de ce ne e teama sa vorbim public pe tema asta? Sau nu avem niciun tanc de oferit Ucrainei? Bun, atunci ceva pushcoace otomane mai avem?
    Ca tot vorbim de „deterrence” in cadrul NATO. Asta se face cu inzestrare tehnica, sa il faci pe adversar sa analizeze si sa traga concluzia ca nu e cazul sa te atace, sau daca o face, stie ce pierderi o sa aibe. Noi cu ce ii speriem pe rusi? Cu tunurile de la muzee? OK, o sa mi se reprosheze ca avem trupe NATO si echipamente NATO. Are NATO, dar Romania? Daca NATO decide la un moment dat sa se retraga strategic din zone ale unui posibil razboi in Estul Europei, noi cu ce ne aparam totusi tara? OK, inteleg, pirjolim culturile, otravim fintinile, ne retragem in munti. Alte strategii avem?

      • Ghita, iata o conversatie mai productiva decit cea cu extraveralul. Tu esti militar. Daca le avem, ucrainienii stiu sa le repare, daca-s ruseshti.
        Mai mult, cine citeste afla. Exista UMB care produce tancuri romaneshti. De astea nu avem de dat?
        Ungaria, de exemplu, are 57 tancuri Leopard, si nu da nici unul Ucrainei. La fel de generoasa…sigur ca militarii, strategii din Romania, trebuie sa gandeasca in asa fel incit sa poata anihila tancurile ungureshti, daca ne ataca, chiar si in NATO fiind. Grecii cumpara la greu armament si are si ea cuteva sute de tancuri Leopard, dar nici ea nu da nici unul Ucrainei, banui din acelasi motiv strategic cu pericolul turcesc. Ca in politica nu prea e cu iubire…

  4. Romania trebuie sa fie pregatita pentru toate posibilitatile. Vorbeam chiar acum o zi doua despre scenariul in care Ungaria ar alege sa iasa din UE si NATO.

    Iata ca analisti americani chiar spun ca asta ar trebui sa se intimple pentru ca Ungaria (si Turcia) incalca acordul politic al NATO despre valori democratice comune.

    Care vor fi consecintele pentru Romania intr-un asemenea scenariu? Are Romania o pozitie oficiala, alta decit tacerea lunga? Dar pentru NATO, ce greutate strategica ar mai avea fara Ungaria si Turcia? Daca razboiul se extinde putem conta pe Ungaria si Turcia ca se va lupta cu Rusia, sau vor trada?

    In plus, nu mi-e clar daca exista un mecanism de excludere a unui membru in Trataul NATO, sau doar una dintre partile semnatare poate sa ceara sa iasa din organizatie pe baza unor prevederi in acest tratat.

    Sigur, acest analist conservator e doar o voce, dar analiza lui arata ca subiectul e important si e pe masa.

    https://www.mediafax.ro/externe/washington-examiner-turcia-si-ungaria-trebuie-sa-fie-suspendate-din-nato-21536573

  5. Ma bucur ca Republicanii sunt de acord cu Democratii in SUA in ce priveste aprobarea pachetelor militare pentru Ucraina. Semnal bun pentru lumea occidentala din care Romania face parte!

  6. off-topic, a ajuns o banalitate ca unele femei sa isi vinda corpul pentru a naste copii pentru alte cupluri. Ori asta nu este tot o forma de exploatare a femeilor, cind o fac pentru bani?

Lasă un răspuns