Demonizarea lui Tiriac. Cui foloseste?

In ultimile zile, am urmărit desfăsurarea unei campanii de demonizare a lui Tiriac. Stiu ca există oameni nemultumiti de el, stiu că unii il consideră avar, stiu că relatia lui cu presa nu a fost, in general, foarte bună (si nici sponsorizările prea generoase). Totusi, când il judecăm, ar trebui să ne aducem aminte (mai ales) si de lucrurile bune pe care le-a realizat.

Juristii fac distinctie intre donatii si liberalităti. In cazul unei donatii, atunci cand dai ceva, tu te sărăcesti cu bunul acela. In cazul liberalitătilor, tu ajuti pe cineva sa obtina ceva fără ca tu să te sărăcesti. Tiriac a ajutat să se realizeze numeroase proiecte, mobilizând resurse si sponsori iar uneori contribuind si el.

Imi aduc aminte de proiectul cu cele 400 de săli de sport. Nu el le-a plătit, guvernul le-a plătit dar el, pierzând pariul (pe care si-a dorit să-l piardă), a oferit contravaloarea unui Mercedes de ultimul tip in materiale sportive (mingi, plase etc) pentru aceste săli.

Am inteles că a procedat la fel si in calitate de presedinte al Comitetului Olimpic Român. A ajutat, de asemenea, tineri sportivi din România să participe la turnee, i-a ajutat cu echipamente, etc.

Să nu uităm bucuriile pe care ni le-a adus, ca români, participând, inainte de 1989, singur sau cu Ilie Năstase, la meciuri fascinante de tenis (uităm atât de repede!). Sigur, cei mai tineri nu au cunoscut trăirea acelor emotii si bucuria acelor victorii…

Mărturia mea ca premier in perioada 2000-2004 o aduc, in principal sub două aspecte. In anul 2000, Bulgaria obtinuse pentru cetătenii ei eliminarea vizelor pentru Spatiul Schengen. Pentru România, pentru anumite motive – pe care nu le mai amintesc – Germania se impotrivea. Un rol important in negocierile cu Germania pentru depăsirea obstacolelor respective, l-a avut, la rugămintea mea si a ministrului Ioan Rus, Ioan Tiriac. Inclusiv in relatia cu ministrul german de interne Otto Schilly. Dar si mai târziu, pentru finalizarea negocierilor cu UE la capitolul JAI. Nu intru in amănunte.

In al doilea rând, l-am rugat sa mă ajute in mobilizarea unor investitii externe pentru dezvoltarea anumitor proiecte in România. A reusit să aducă in tară importanti oameni de afaceri din Europa si ne intâlneam periodic in cadrul Comitetului investitorilor străini – complement al Agentiei române de investitii străine(ARIS). Unii dintre ei au investit personal. altii au sugerat măsuri legislative si administrative foarte utile. In aceste conditii, cresterea economica a României, in 2004, a fost de 8,4%! Vă reamintesc faptul că atunci nu eram incă membri ai UE si nu ne „permiteam” să ne jucăm si să pierdem zeci de miliarde de euro din bani europeni. Pentru noi, in acea perioadă, investitiile străine reprezentau un motor important.

Unii ii reprosează proiectul Balc. El a gândit acest proiect pentru a atrage in România oameni de afaceri importanti care, după vânătoarea anuală de la Balc mergeau in tară pentru a discuta diverse proiecte de investitii. Prin Tiriac si prietenii lui, inclusiv Klaus Mangold – care era reprezentantul industriei germane pentru Europa de rasărit si Rusia – s-au creat in România fabricile de componente auto, in valoare – cred – de peste 10 miliarde euro, oferind numeroase locuri de muncă si contribuind cu taxe la bugetele centrale si locale. Acum, lucrurile s-au rezolvat, ONG-urile au câstigat bătălia, mistretii au murit de pesta porcină, la Balc a rămas doar gardul iar noile fabrici de masini si de baterii electrice se realizează in Ungaria, unde vânătoarea (ratională) se desfăsoară fără aberantele actiuni ale unor Agenti Green. Dar cu aceiasi oameni de afaceri europeni.

Cât despre Tiriac, el si-a rezolvat problema cu vânătoarea cumpărând prin Namibia sau Zambia câteva zeci de mii de hectare, unde se poate ocupa si de vânătoare. Nu stiu exact unde pentru că acolo nu m-a invitat la vânătoare…

In concluzie, mi se pare stupid să nu folosim in interesul tării contactele lui din străinătate, posibilitatea de a lansa si realiza proiecte, inclusiv cu bani din afara României. Câti astfel de oameni de afaceri de anvergură mai sunt disponibili pentru un lobby de tară? Sigur, nimeni nu este perfect. Am inteles ca inainte de ’89 nu a fost bun in contraspionaj si ca a fost dat afară, după trei ani, din Securitate. Am inteles că este arogant (cunosc si altii). Am inteles că nu vrea să plătescă o chirie majorată la casa din Herăstrău. Ar putea insă să participe la efortul de lobby in Austria si Germania pentru obtinerea intrării in Schengen.

Si cred că si-ar fi dorit ca Turneul Tiriac să se desfăsoare in România pe arena Progresul. Din păcate, BNR a avut alte optiuni. Ne-am concentrat eforturile spre fotbal.

„Suntem români si asta ne ocupă tot timpul!”

16 gânduri despre “Demonizarea lui Tiriac. Cui foloseste?

  1. Nu este ceva de comentat , din păcate adevarul crud este ca “ santem romani și asta ne ocupa tot timpul “ , poate cândva intr-o mie de ani ne vom trezi , dar evident și in zece ani va fi prea târziu , un an BUN !!!

  2. Am participat la o cina de lucru Helmut Khol – Petre Roman – Tiriac …. ( numai rau voitorii nu inteleg contributiile generoase ale lui Tiriac).

  3. in pacate o parte din presa din Romania functioneaza „la ordin” si…pe bani .Tot din pacate intre „deontologia presei” si multi dintre tinerii ziaristi exista un profund clivaj.
    Desi Tiriac este prea inteligent ca sa si doreasca un scaunel prezidential ..totusi inspira frica pentru mediocrii care il doresc.
    Da,Tiriac a trait intr un sistem in care daca vorbeai cu un strain trebuis sa raportezi. Da, ca multi altii a profitat poate de „largesurile”pemis unora, a celor care erau mai ..elocventi. Si daca ce? Am votat un presedinte dovedit colaboratorr pretind unii,majoritari fosti …si ei. Am acceptat ca in toate partidele politice sa fie ,ei, aceia, prezenti. Acceptam inca azi sa fi condusi de mediocriPresa platita si la bocancul platitorului va guita in continuare ceea ce nu l va impiedica pe Tiriac sa si vada de treaba.
    Are nevoie Tiriac de Romania sau invers?
    Cred ca pentru el se aplica :cainii latra …Tiriac trece

  4. Am obsevat aceasta demonizare a d-lui Tiriac. Un post de televiziune l-a terfelit rau de tot, gratuit parerea mea si cel mai grav, ca terfelitul nu s-a putut apara gravelor derapaje din emisiune. Probabil ca s-a primit „ordin pe unitate”, ca legenda tenisului si a afacerilor sa fie manjit cu noroi si de cine, de niste unii care n-au pus in viata lor o caramida peste caramida, de niste calomniatori de serviciu, de armata neterminatilor. Asa cum s-a amintit dl. Tiriac nu este perfect, deci ”sa ridice piatra si sa loveasca doar cel care se simte fara de pacat”, iar sutele, miile de tradatori sa taca. Tiriac a fost si va ramane un patriot care a ajutat intotdeauna Romania insa, sa nu creada cineva ca-l ploua-n gat.

  5. Si nu doar atat , ca il demomizeaza , sa ne uitam si cine sunt si prin ce tehnici il demonizeza, exact aceia care nu sunt in stare sa faca o mărgica. Detractorii lui Tiriac sunt niste „analfabeti „social, niste frustrati la care frustrarile au ca seva interiorul lor gol , neputincios. Zicea cineva „frustrarea bidonului gol” , frustrari nicidecum provocate de oamenii de succes. Niste nimicuri cu potential de nimic.

  6. Există vreo personalitate română care să nu fi fost batjocorită, începând cu Ștefan cel Mare, continuând cu Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și alți domni ori politicieni, după care au trecut la oamenii de cultură, începând cu Mihai Eminescu până la Adrian Păunescu, apoi i-au luat pe cercetători și pe medici, iar în ultimii ani au trecut la sportivi. Probabil, cineva a cerut vreo sponzarizare și Țiriac l-a refuzat. Să le fie rușine tuturor celor care care ne .,,demolează” valorile, din interese doar de ei știute.

  7. Ar trebui început un proiect de țară care sa se întindă pe mai multe zeci de ani și care sa pregateasca specialiști capabili sa ocupe poziții înalte în partide, guvern, ONG-uri, companii multinaționale, etc. Așa am avea o șansă sa facem ceva și pentru țara noastră, sa scăpăm de condiția în care nimeni nu mai are încredere în noi și fiecare face ce vrea la noi.

  8. Corect, fiecare din noi, si mai ales oameni ca Tiriac, multi-conectati „noduri” in „retele”/networks sociale mai puternice pot ajuta Romania si interesle noastre nationale. E profitabil sa ai asemenea acces la retele in noduri importante, mai ales in „globalismul” de tip occidental.

  9. Off topic, dar cred ca e nevoie de consemnat, pentru viitorul incert al omenirii, ultima declaratie a lui Lavrov:

    „…Using Ukraine as a proxy, he said, „they are waging war against our country with the same task: the ‘final solution’ of the Russian question”.

    „Just as Hitler wanted a ‘final solution’ to the Jewish question, now, if you read Western politicians … they clearly say Russia must suffer a strategic defeat….”

    Cind spune „they” se refera la SUA si aliatii sai europeni. Cit de normala este aceasta declaratie va las pe voi sa ganditi, si eventual sa comentati.

    https://www.reuters.com/world/europe/russias-lavrov-likens-us-actions-those-hitler-napoleon-2023-01-18/

  10. Urmaresc in direct transmisiunea „live” pe YouTube a discutiei despre Planul Marshall. Din pacate, audienta online variaza intre 4, 6, 5, foarte putini interesati, din care unul sunt eu.
    Au fost date interesante, cifre, lucruri reci care spun lucruri calde sau si mai reci. Atmosfera a fost bine intretinuta spre final de un domn ce pare fan al lui James Bond, si care ne povesteste de „eminenta cenusie” (de ce „cenusie”?) care a creat CIA, si cum a actionat aceasta „subversiv” in a schimba alegerile din Italia etc. Sigur ca SUA si Occidentul se lupta cu comunistii, si ce bine ca au cistigat, altfel nu cred ca mai avea loc sesiunea asta! Dar, toate serviciile secrete functioneaza pe aceleasi principii, doarmetodele difera si …viziunea.
    S-a vorbit pe larg despre „activitati clandestine”., „actiuni subversive impotriva statelelor…”.
    Pe alocuri, mi s-a parut o recuzita a procuraturii impotriva „crimelor” CIA. Mi s-a parut putin nedrept sa nu fi invitat macar un domn de la CIA sa poata sa vorbeasca cu proprietatea termenilor si a istoriei organizatiei. Probabil, generatiile viitoare vor discuta despre „vitejiile” serviciilor noastre, si despre rolul lor subversiv la adresa propriului stat si natiuni.
    Re. Planul Marshall, si cum s-a finantat dezvoltarea Europei Centrale si de Est dupa caderea comunismului, pacat ca nu s-a amintit de modul n care au finantate aceste state, si conditionarile eferente. Au existat diferente mari de abordare a acestor state, iar Romania nu a fost favorita. Ironic, favorita Ungaria de odinioara, campioana la „liberalism”, e acum codasha la finantari de la bugetul UE pentru ca a devenit o tara „semi-liberala”. O fi dat gresh UE, Ungaria, sau ambele?

  11. Ion Țiriac este un simbol national, orice ar spune cohorta de epigoni aciuați prin diversele ,,CNN”-uri mai mult sau mai puțin românești.
    Chiar este amuzant, pentru mine cel puțin, să vezi aceiași papagali rostogolind tot felul de mizerii pe care le prezintă drept adevăruri supreme doar prin asocierea cu numele răsunătoare ale oligarhiei informaționale globaliste.
    De fapt, Ion Țiriac este pur și simplu un român demn, oriunde s-ar afla. Abia în al doilea rând este un om de afaceri de succes.
    Deci, trebuie demolat, este cât se poate de simplu.

  12. off topic
    Referitor la scandalul Greenfield Baneasa. vinovati sunt dezvoltatorul si am certitudinea ca nu are toate avizele in regula si nu in ultimul rand cei care si-au cumparat apartamente acolo. Cu totii trebuiau sa cunoasca toate caile de acces, cat de legale sunt. Mai nou locuitorii cer ca un drum forestier care traverseaza padurea Baneasa sa fie redata circulatiei publice, adica sa se mai deschida un drum de acces spre acest cartier aflat relativ in mijlocul padurii Baneasa. Ma gandesc ca poate n-ar fi rau sa taiem si padurea Baneasa si asa ciuntita toata, „plamanul” Bucurestiului, ca sa aiba loc si drumuri de acces locuitorii noului cartier.

Lasă un răspuns