Anul 2023

Am intrat intr-un nou an, inevitabil cu speranta ca vom avea vremuri mai linistite. Nu cred insa ca va fi asa. Nici in plan intern si nici in plan extern.

Vizita presedintelui Bulgariei la Viena, pentru a participa, impreuna cu cancelarul Austriei la Concertul de Anul Nou sau anuntata vizita a lui Nehammer in Bulgaria, pe 23 ianuarie, au distrus si ultimile iluzii in legatura cu functionarea „tandemului” romano-bulgar in strategia intrarii in Spatiul Shengen. In timp ce la noi se discuta de imoralitatea unei abordari separate, iata ca Bulgaria nu are probleme de constiinta in a-si promova, individual, interesele. Asa cum a facut si in prima faza Schengen, atunci cand a obtinut eliminarea vizelor pentru cetatenii sai de la 1 ianuarie 2001, cu un an inaintea Romaniei. Este o lectie dura pentru conducatorii romantici ai Romaniei.

Nu-mi place sa va aduc aminte nici felul in care, in perioada interbelica, Polonia a incheiat, separat, un Pact de ne-agresiune cu URSS, desi se angajase sa nu semneze un astfel de document decat simultan cu unul incheiat de Romania.

Concluzia pe care o putem trage de aici este ca va trebui, in perioada urmatoare, sa ne amintim ca tarile nu au prieteni eterni ci doar interese permanente.

14 gânduri despre “Anul 2023

  1. Stimate Domnule Prim-Ministru,

    Aveți perfectă dreptate în tot ceea ce ați scris în acest mesaj.

    La mulți ani!

    Cu profund respect,

    V.Buga 

       

    Sent: Monday, January 02, 2023 at 10:56 AM

  2. Romania trebuie sa gandeasca – sa stie sa joace cartea prieteniei cu Ucraina- sau sa o conditioneze caci Ucraina nu a fost si nici nu va fi prietena noastra.Dar suntem obligati sa fim! Conditii catre USA, apoi via Germany to UE, via UsA to Orban. Fara jena , dar fara a uita de prietenia Chinei.Probabil nu sunt ancorata in realitate.

  3. Anul Nou 2023, cu sanatate, realizari, prosperitate si pace.

    Din pacate politicul actual nu are niciun plan de tara (se pare ca nu va avea unul), cu atat mai mult nicio perspectiva, nici in plan intern si nici in plan extern. Din pacate relatiile cu vecinii se deterioreaza pe zi ce trece, partenerii bulgari se pare ca incerca sa se detaseze de Romania, o Romanie care n-a ezitat s-o tradeze (initiatii cunosc problema). Ca o parere personala, “cazul Shengen” este minor pe langa jefuirea Romaniei de catre toate firmele austriece si nu numai in ultimii 25 de ani. Sincer nu inteleg de unde denumirea de “conducatori romantici” romani, mai degraba obedienti, farisei, tradatori si nu in ultimul rand nepregatiti pentru inaltele demnitati ale statului. Concluzia este aceea ca Romania este pe cont propriu, trebuie sa-si puna pe prim plan interesele sale. MAE si toate entitatile Statului trebuie sa lucreze 24 de ore din 24 pentru interesele Romaniei insa, cred ca nu avem cu cine.
    Sa dea Domnul noroc Romaniei in 2023, minte agera, profesionalism si patriotism politicului roman.

  4. Sa, interese peramnente. E nobil sa gandesti un interes comun, dar in politica internationala , in ineresul geopolitic al unora si altora, e o naivitate. Pacar. Lumea ar fi frumosa daca s-ar gandi in termenii …romanesti (????)

  5. Țările nu au prieteni eterni, dar România nu are niciun prieten, iar celor pe care i-am avut, le-a întors spatele, la indicațiile partenerului strategic aflat permanent în poziția deasupra.

  6. Imi pare rau, dar nu pot sa fiu de acord cu acest punct de vedere (nu ca ar conta). Este foarte important ca, in cazul in care Bulgaria va dori sa se decupleze de Romania in lupta pentru Schengen, sa faca ea acest gest, nu noi. Noi trebuie sa avem constiinta impacata ca nu am parasit Bulgaria pentru un interes secundar cum este Schengenul, care inseamna de fapt doar „mai multi bani in buzunarele noastre”. Este important pentru sufletul nostru national.

    In ce priveste romantismul, va reamintesc ca Mihai Eminescu a fost un romantic. E drept , nu era politician.

    La multi ani !

  7. Din câte am înţeles, RO a încercat o decuplare de BG chiar l JAI-ul din 8 decembrie. Efectul: neacceptarea deuplării şi iritarea BG. Deci, teoretic vorbind, BG poate să ne-o coacă deoarece gestul RO a fost unul cât se poate de urât. Întrebarea se pune în felul următor: care e procedura decuplării din moment ce până acum nu s-a făcut? Logic vorbind, BG putea cere decuplarea încî din 2012, 2017 au 2019; nu trebuie uitate derapajele RO în materie de justiţie venite, parcă, dinadins să nu intrăm în Schengen.

  8. Continuă să apară fel de fel de informaţii – probabil unele documentate, altele doar din categoria bla-bla-urilor -privind o presupusă separare a BG de RO. De aceea consider oportun o explicare clară cum e posibilă decuplarea pentru ca şi cetăţeanul de rând să înţeleagă.

  9. […] Scrie pe blog fostul premier Adrian Năstase: ”Vizita presedintelui Bulgariei la Viena, pentru a participa, impreuna cu cancelarul Austriei la Concertul de Anul Nou sau anuntata vizita a lui Nehammer in Bulgaria, pe 23 ianuarie, au distrus si ultimile iluzii in legatura cu functionarea „tandemului” romano-bulgar in strategia intrarii in Spatiul Shengen. In timp ce la noi se discuta de imoralitatea unei abordari separate, iata ca Bulgaria nu are probleme de constiinta in a-si promova, individual, interesele. Asa cum a facut si in prima faza Schengen, atunci cand a obtinut eliminarea vizelor pentru cetatenii sai de la 1 ianuarie 2001, cu un an inaintea Romaniei. Este o lectie dura pentru conducatorii romantici ai Romaniei”.Nu prea a observat nimeni la noi, însă, că vizita lui Nehammer în Bulgaria are loc cu doar două zile înaintea Consiliului JAI din 25 ianuarie, de la Stockholm, capitala țării care deține președinția Consiliului UE.Un consiliul informal – înaintea celui din martie – la care nu se iau decizii, dar se pot formula și dezbate propuneri. […]

Lasă un răspuns