Marius Ghilezan: De la cauza salvării, la cea a distrugerii

Dacă părinții Generației Z au făcut revoluția, sperând într-o viață mai bună în capitalism, tinerii de azi au trecut prin mai multe stări, induse de noua paradigmă progresistă: de la salvare la distrugere.

Generația decrețeilor, prea ocupată să lupte contra comunismului, ca idee, nu s-a prins cum nomenclatura a zbughit-o să ocupe toate sferile puterii de stat. Revoluționarii fost recompensați cu titluri de “luptători cu merite deosebite.”

Apoi a venit, ca o boare, ritul salvării. Cu haștagul de rigoare. Partea captivă a societății, ușor de sedus, tinerimea română, a fost învățată să fie preocupată de salvarea delfinilor. Nici acum nu se știe cine erau “răii”, preocupați să distrugă specia marină, atât de îndrăgită de oameni. Dar emoționalii salvau. Cu like-uri, cu proteste, cu poze atârnate de gât. Au scos bani pentru diferite ONG-uri. Nu le-a păsat că niciodată nu li s-a prezentat vreun raport asupra stării națiunii de delfini. Banii s-au dus. Cauzele s-au schimbat. Ei au rămas cu titlurile de prieteni ai naturii.

Pentru a ține mintea prizonieră, Diavolul a provocat mereu omul cu lucruri mărunte. Ca să nu aibă libertatea de-a vedea limpede ansamblul și cine este marele și hulpavul manipulator, s-au creat noi fronturi de luptă.

Tinerimea română sedusă de cauze străine

Tinerii români au deprins meseria de activiști ai cauzelor străine. Să se piardă în nimicuri, cum ar fi salvarea croitorașului cenușiu. N-aveau ei de unde să știe, că ceea ce puneam noi în insectar la școală, sub abțibildul de rădașcă, a fost doar un pretext european pentru blocarea construcției autostrăzii Sibiu-Pitești. Li s-a oferit, în schimb, avatar de salvatori.

Se comiteau crime de război, mureau copii de foame în lume, bolile cotropeau continente, subnutrirea era doar un raport ONU, da ei, tinerii, se rezvrăteau împotriva guvernului că nu dădea libertate muștelor să ocupe Consiliul de Miniștri. Erau răsplătiți cu titulatura de împotriviști.

Fel de fel de ciudățenii le-au ocupat, nu doar timpul, ci și mintea.

Cotizau lunar la felurite societăți de apărare a brusturelui. Se duceau în Valea Plângerii, numită în ciuda evidențelor, Parcul Natural Văcărești, să-și facă selfie-uri cu papura și cu boscheții. Era un trend. Mai e și acum. Dar mai puțin revoluționar. Dacă  le spuneai că acolo e o groapă de gunoi, te făceau rapid comunist.  

Și-au făcut selfie-uri cu papura și boscheții

Au urmat protestele de stradă. Tinerii salvau. Părul de ciungă? Ciorapii de unghii? Peturile de tomberon? N-aveau timp de mirări. Era vremea certitudinilor de alții impuse.

Mitingurile de salvare a Roșiei Montane rămân emblematice. Tinerii, scoși de oengeurile sorosiste, nu știu nici acum că rolul lor era să îngroape comoara națională și să-i transforme, pe ei, în săracii Europei, numai buni de cărat tăvi în palatele occidentale.

Prin acțiunile lor rebele, investiția de miliarde de dolari a fost blocată. Minerii au rămas șomeri. 70% au plecat în bejanie. Haștagii primesc în schimb ciorăpei la preț de brățară de aur de la un antreprenor civic.

Treburile au evoluat. Au apărut mânuțele pentru salvarea justiției. Imberbii și buzițele siliconate au fost soldații cauzelor de cotropire a justiției de către securiști. Cântau de bucurie: “Cine nu sare / ia condamnare!” În timpul acesta, firmele românești erau distruse și patronii români, trimiși în pușcării. Dar, tinerii salvau cu mouse-ul de la birou. Ziceau că vor o țară ca afară. Și au ajuns servitorii Europei. Au fost recompensați cu joburi de slugi. Dar ei tot salvau părul de păpădie de vântul pribeag.

Pentru că timpurile s-au ascuțit, ritul salvatării a trecut le next level.

#slavă și frică

Tinerilor li s-au deschis căi prin care să doneze bani cauzei ucrainiene. Șoferii de Uber recunosc că soluția Ucraina (cu bani în plus) este și acum des folosită. Fără să știe, ei finanțează războiul și plătesc criminalii. Li se trimit în schimb poze cu gropi comune, maternități însângerate, copii morți în bombardamente. Pentru că ritul salvării s-a schimbat, Diavolul s-a îmbrăcat în #slavă.

Turbo-motoarele globalizării sunt turate la maxim. Tinerii occidentali dărâmă statui, aruncă pietre-n vitralii, mânjesc cu rahat operele renascentiste, valorile inestimabile ale occidentului, sportivii sunt puși să îngenuncheze, în păgânul rit al Black Lives Metter, de parcă demnitatea lor n-ar trebui salvată.

Corporatiștii sunt primii care o tulesc, în caz de mobilizare

Tânărul de azi e fericit că are patru metri pătrați și un laptop în locușorul său numit job la multinațională. Mai nou muncește câte o oră pe zi “remote”. Câștigă bine. Ia banii pe PFA. Nu plătește asigurări de pensie sau de sănătate. Că e șmecher. Toacă mii de euro, în excursii scumpe. Nici nu bagă de seamă că nu e decât un sclav modern. Degeaga întrebi programatorii de azi, ce va face când roboții le vor prelau munca și ei vor fi șomeri? I-am explicat recent unui astfel de posedat de corporatism că la începutul secolului trecut, în orașul meu, a apărut munca de șușter. Adică de pingelar. Rapid, meseria a dispărut. Azi, tinerii neliniștiți nu se mai laudă cu străbunicul, fost cizmar.  

Cât despre închinații de la noi, vajnicii trotinetiști, cărora li se face rău când le dă sângele pe năsuc, în marea lovire a boticului de asfalt, sunt convinși că dreptatea e de partea lor, a luptătorilor cu emoticoane și a salvatorilor prin donații pentru mașinăria de război.

Sunt primii care ar tuli-o din țară, în caz mobilizare. Nu și-ar pune bocancii de front. Gleznuțele lor n-ar suporta asemenea afront. Ei rămân simpli căuzași. Luptători în cauze minore. Nu li s-au dat încă titlurile de idioți utili. Dar cocorațiile sunt pe drum.

(articol preluat de pe România Liberă)

13 gânduri despre “Marius Ghilezan: De la cauza salvării, la cea a distrugerii

 1. Ce gaselnita buna de Stefan Gheorghiu de alta data, Societatea Civila, sau pe romaneste cei in civil a fost conceputa in laboratoarele dela Longley de o jumatate de secol. Cei ce adera sunt fie indivizi cu un vadit deficit de relevanta sau mediocri smecheri ce vor sa parvina usor si repede. Ii vedeti deja in Parlament , Guvern si administratie publica, in vreme ce indivizii cu adevarat valorosi se retrag excedati de valul de impostura agresiva.
  Aparitia usr e cea mai buna ilustrare a pecinginei pe fata Romaniei. Suntem pe o barca in deriva care ia apa si nu vede pamantul.

  Apreciază

 2. Foarte sugestiva poza. Ne intrebam mereu ce saluta tinerii, apusul sau rasaritul , stiu spre ce se orienteaza sau confunda amurgul cu zorile? Mai ramane apusul si rasaritul un mijloc de orientare?? Ar exista Ra fara Morfeu sau Morfeu fara Ra? In buimaceala produsa de nemunca si dorinta de a avea de la nastere ceea ce altii au muncit o viata , stiu ei la ce se uita , deosebesc amurgul de zori?!?! PS. Eu cred ca generatia decreteilor nu a facut rau , este o alta generatie care a adus plusvaloare si probabil in conditiile cele mai nefavorabile. Despre orientarea acestei generatii putem discuta, dar despre aportul adus la sustinerea economiei prin munca sunt sigur ca putem spune ca au participat cu prisosinta la plusvalaorea reala , fie ea si materiala fie si intelectuala. Sa vedem ce aduce generatia Z.

  Apreciază

 3. L-am urmarit in ultima vreme pe jurnalistul Marius Ghilezan, scrie si vorbeste (ca invitat la posturi tv) la obiect, poate prea la obiect fata de alti „mari” jurnalisti. Il respect din suflet, a atins coarda sensibila maturilor acestei tarii, a celor cu o gandire profunda, care mai greu se duc dupa „fenta”. A facut prin acest articol (aspru) o radiografie a tuturor palierelor societatii actuale, a #-ului in general, in prag de sarbatoare nationala si ma bucur ca exista.
  Ma intreb, astazi in Romania se mai fabrica banalele cuie ? Sa nu mai amintim de altele mai complicate.

  Apreciază

 4. La un concurs transmis de o televiziune, un tanar absolvent de academie militara a fost intrebat cu ce se asociaza numele lui Horea la Tebea cu un gorun sau o salcie?Raspunsul a fost .Pe langa comicul situatiei am avut si un gust amar despre educatia unor tineri.

  Apreciază

 5. Londra a inlocuit razboaiele opiului cu cele hibride: Jurnalist BBC, agent de subversiune la Shanghai

  Un incident relevant pentru aroganta imperiala, intrigile geopolitice si colonialismul mondial al globalistilor de la Londra a avut loc la Shanghai, unde un jurnalist BBC a fost insarcinat cu misiuni de agent de subversiune al SIS (MI6).

  Instigarile la revolte si subversiunile antistatale sunt forme de razboi hibrid, pe care Londra pare sa le foloseasca ca substitute agresive la razboaiele opiului impotriva Chinei. Jurnalistul britanic Edward Lawrence a fost retinut temporar de politie la un protest din Shanghai, in timp ce, infiltrat printre demonstranti, care cereau relaxarea masurilor sanitare anti-covid, isi facea meseria de instigator la nesupunere, impotriva ordinii publice si sigurantei nationale.

  Agentul britanic s-a opus cu violenta si injurii retinerii, fiind nevoie sa fie imobilizat, incatusat si dus la sectia de politie. El nu s-a identificat ca jurnalist, in schimb s-a deconspirat printr-un truc folosit de agentii de instigare si subversiune, scriind pe Twitter că „cel puțin un cetățean chinez care a încercat să-l scape de bătaia polițiștilor a fost arestat.”

  Apreciază

  • @fragmentariumpolitic
   Interesanta postarea Dvs. . Probabil ca tot ceea ce se intampla azi in China nu e numai din cauza covid-ului, ci unul cu ceva coarne la purtator si-a bagat … coada.

   Apreciază

  • cred ca e oarecum simplu. putem considera ca ce face china&rusia (1.5 mld oameni) e ok, ca aceea este calea. sau putem considera ca „vestul colectiv” (1mld oameni) e ok, ca aceea e calea. asta e lupta vremurilor, acestia sunt combatantii (cica sua se lupta cu rusia prin proxi- ukr. sau ca china se lupta cu sua prin proxi-ru. vom vedea).
   cred insa ca e clar ca nu putem fi decat in una dintre barci.

   povestea asta cu tinerii cam fraieri si aburiti e cam aiurea dar persista. am 50+ ani. vad generatia mea mai de graba aburita si ametita, needucata, ne cuplata la lumea de azi, etc.
   gen copiilor mei, cu toate rebuturile aferente, pare a fi mai in ton cu vremurile si nu chiar atat de decuplata de realitati.

   Apreciază

 6. ”Surse politice susţin pentru Știrile ProTv că reprezentanţii OMV Petrom și-ar dori şi modificarea legii off shore astfel încât statul să menţină redevenţele pentru gazul pe care îl vor exploata la nivelul de acum şi să renunţe la dreptul de preemţiune. Acest lucru ar însemna că reprezentanţii companiei austriece nu vor fi nevoiţi să oferteze întâi statul român pentru gazele exploatate.”
  Despre Calul Troian, OMV, spurcat fie-i numele, d-le Prim-ministru aveti ceva de comentat?

  Apreciază

 7. …tineretul nu a fost sedus niciodata de cauze straine neamului din care a/au facut parte sau din cine stie ce alta temelie, ci doar de tendinte, de realitate, de prezentul lor.
  Tinerii sunt aripile unui neam. Tinerimea educata de oricand a deschis ferestrele, omenirii in ansamblu, doar. Sa ne aducem aminte doar de tinerii pasoptisti, ai neamului romanesc de dintotdeauna.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.