2 gânduri despre “Voi merge, la ora 21, la B1 tv, la Robert Turcescu

  1. Duminică seara m-am întors după o săptămână petrecută în Egipt.
    Frumos și confortabil în complexul din Hurgada de la Marea Roșie, frumoase și placute cele trei zile pe vaporul de pe Nil, impresionante Piramidele, Sfinxul sau rămășițelor templelor.

    Dar ca să ajungi la ele trebuie să bați drumurile de la Nord la Sud și să treci prin localități sau să te oprești la punctele de control militarizate de pe autostradă.

    Și aici începe comparația între viața civilizată și viața unui popor needucat, parcă oprit din dezvoltare acum 5000 de ani, pe timpul primilor faraoni.

    Piramidele și Sfinxul se află la periferia unui mare oraș cu toată mizeria unor străzi cu pământ bătătorit în loc de asfalt, cu maldăre de murdărie aruncată peste tot, cu haite de câini care-ți circulă prietenoși printre picioare, cu vânzători ambulanți care-ți bagă agresiv sub nas tot felul de „suveniruri autentice”. Sigur, nu sunt cerșetori ca în lumea civilizată.

    Ah, da, orașul ăsta uriaș cu vreo 22 de milioane de suflete care trăiesc în sute de blocuri lăsate la roșu, cu fierul beton înălțat spre cer ca niște antene în loc de acoperiș sau cu etaje întregi fără ferestre, se numește Cairo.

    Am văzut multe locuri în lumea asta, dar Egiptul este o țară care trăiește încă în trecut și din moștenirea aproape exclusivă a trecutului.
    Piramide, temple, sfinx, canalul de Suez, toate sunt creații ale trecutului și practic principalele surse de venit.

    M-am dus să văd istorie, o istorie a monumentelor și am fost aruncat direct în timpul începuturilor civilizației.

    Privind pe geamul taxiului care mă ducea acasă de la aeroport mi-am dat seama de adevărata distanță între civilizația europeană și cea care vine în valuri invadatoare din regiuni aflate încă la începuturi.

    Sunt încă marcat de cele văzute, de contrastul izbitor dintre lumea actuală care evoluează și o lume stagnând într-un trecut îndepărtat.

    Dar, în mod sigur, este un subiect care merită dezvoltat, mai ales în lumea de astăzi atât de debusolată încât pare să nu-și mai găsească echilibrul.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.