Dezvelirea statuii lui Nicolae Titulescu, la Chisinău

După patru ani de eforturi, am reusit, duminică, să dezvelim, la Chisinău, statuia lui Nicolae Titulescu. Semnificatia acestui eveniment este extraordinară. In primul rând, mesajul pro-european dar si cel de unitate. Acest monument, asezat in scuarul Nicolae Titulescu, la intersectia Bulevardelor Decebal si Titulescu, este primul monument de for public instalat la Chisinău, in ultimii 30 de ani.

A fost nevoie de o hotărâre a guvernului, de o decizie a Comitetului municipal, de avize, de transportat statuia – opera sculptorului Doru Drăgusin – de la Bucuresti la Chisinău. O lucrare din marmoră albă care cântăreste 6,5 tone si are o inăltime de 4,5 metri.

Un rol important l-au avut presedintele CJ Buzău – Petre Neagu, pentru finantarea scuarului dar si Mircea Cosma pentru toate elementele de logistică (transport, instalare).

Sufletul actiunii la Chisinău a fost Diana Guba, pretorul sectorului Botanica. Un ajutor esential a oferit prorectorul ASEM, Corneliu Gutu, un distins universitar, care ne-a insotit, in cele două zile de sedere in Chisinău, oferindu-ne foarte multe informatii despre evolutiile politice si economice din Republica Moldova.

Dincolo de unele tensiuni locale, dezvelirea statuii reprezintă un bun argument pentru a continua acest tip de actiuni culturale, in asteptarea unor decizii politice.

8 gânduri despre “Dezvelirea statuii lui Nicolae Titulescu, la Chisinău

  1. Felicitări pentru construirea statuii ! Observatie; persoanele doritoare de fotografii să aibă în vedere că nu este indicat să se aseze în fata soclului cu statuia, ci în dreapta si în stânga acestuia, pentru a se vedea în întregime obiectul si nu persoanele respective!
    Aici vinovat este numai fotgraful care trebuia să-i aranjeze !

  2. Bravoo! Bravooo! Felicitari. Ai făcut un lucru extraordinar. Dar numai tu îl puteai realiza. Cu mintea ta, cu puterea ta de convingere și cu prestanta ta. Cred ca noi muritorii putem sa ne închipuim ca din ceruri, Titulescu se bucura sa fie salutat și din Chișinău. Statuia lui din Schei nu mai este singură acum. Are o sora, o alta statuie în Chișinău.Isi dau mana peste Carpați și Nistru. Vai, ce ma bucur pentru ultima ta realizare. Sa-mi trimiți și fotografii. In ianuarie 2023 sa realizezi un pliant cu tot ce ati făcut pentru aniversarea lui Titulescu. Sa fie un document pentru urmași. Si sa dai pliantul/fascicola peste tot, la toate bibl. Si la toate unstitutiile. Sa le trimiți prin posta ca sa fie nevoiți toți sa le treacă în Registru de intrare/ieșire. Ca sa nu le poată arunca. Toate bune, Adina B.

  3.  

    Stimate Domnule Prim-Ministru,

    Cordiale felicitări pentru tenacitatea dovedită în finalizarea, în pofida tutoror opreliștilor, a acestui minunat proiect. 

    Cu deosebit respect,

    V.Buga 

     

    Sent: Monday, October 17, 2022 at 4:12 PM

  4. Felicitari pentru efortul depus in vederea dezvelirii statuii lui Nicolae Titulescu, la Chisinău, la acest an aniversar.
    Va rog, ca o curiozitate, cine este domnul din imagine in dreapta Dvs. ?

  5. Domnule Presedinte va multumesc pentru promptitudine, mi-ati satisfacut curiozitatea Pe domnul secretar general al FET l-am intalnit la fundatie cu ocazia unor dezbateri si nu stiam cine este.
    Am urmarit cu interes intalnirea Dvs. cu dl. Turcescu, pacat ca interviul a avut odurata limitata insa, fata de alte intalniri mi s-a parut ca s-a dezbatut ceva mai mult situatia Chinei si intr-un tarziu ati pus punctul pe „i”, ceea ce asteptam de multa vreme si sigur stiti la ce ma refer.

Lasă un răspuns