Despre prezent

In ultima vreme, am fost mai putin activ pe blog si fb. Explicatia tine de o anumita lipsa de entuziasm si de interes pentru subiectele „zilei”: accidente de masini (breaking news – soferul fratelui lui Tzanca a lovit patru automobile), zecile de anunturi despre cum vor creste pensiile, declaratiile lui Zelenski, capriciile vremii, condamnarea „ferma” de catre NATO si UE a anexarii celor patru provincii de catre Rusia, mesajele cu diez ale lui Iohannis si catre cine se indreapta gandurile lui, nemultumirea lui George Simion ca nu este lasat sa-si parcheze autobuzul in poarta guvernuluiu, etc.

Mai sunt oare relevante ideologiile pentru partide? Nu cred. De aici competitia pentru mesaje relevante doar pentru viitoarele alegeri. Nicio discutie de fond despre numarul satelor si comunelor depopulate care ar trebui sa fie regrupate sau despre numarul bugetarilor care ar trebui readus sub un milion.

M-am plictisit sa repet nevoia de pregatire a tinerilor pentru politica in cadrul unor institute de genul „Ovidiu Sincai” sau la departamente de partid. Nu e mai simplu sa dai bani din subventiile guvernamentale la statiile de stiri?

E adevarat, nu mai avem probleme sa elaboram propria noastra politica externa. Mergem disciplinati la ancora UE si NATO. Mesajele si declaratiile lui Putin vor adanci insa clivajele intra-europene. Ungaria, Serbia, Italia, Polonia, probabil Germania isi vor cauta propriile exituri din crizele actuale.

In mod paradoxal, pana de curand, NATO mergea spre Est, spre Rusia; acum Rusia merge spre Vest, spre NATO. Bufferul initial dispare iar linia de demarcatie devine exploziva. Ar trebui sa fim ingrijorati pentru ca ne aflam in zona de contact. S-ar putea ca, in final, Ucraina sa fie sacrificata. Dar dupa alte criterii decat cele sugerate de profesorul Marga. Alte tari se vor uita, in continuare, la spectacol si vor fi preocupate sa vanda arme. Noi, deocamdata, stam bine cu „postura” si cu ” rezilienta”.

9 gânduri despre “Despre prezent

  1. „M-am plictisit sa repet nevoia de pregatire a tinerilor pentru politica in cadrul unor institute de genul „Ovidiu Sincai” sau la departamente de partid. Nu e mai simplu sa dai bani din subventiile guvernamentale la statiile de stiri?”

    Și dacă v-ați plictisit să le dați idei de ce nu preluați inițiativa unui centru de cercetare și formare politica a tinerilor .
    Se pot preda cursuri de etică politică, de teorie politice , de diplomație etc.

  2. Adevarat, de ceva vreme ati fost cam „inactiv” (pe blog), ce-i drept cotidianul incarcat de care avem parte nu prea merita comentat pe aici, oricum comenteaza altii pe „sticla” mult si nimic.

  3. Are mare dreptate Adrian Năstase. Noi, numai avem niciun fel de politica externa înafară de a sta cuminți și ascultători în bancă NATO si UE.Criticam dor de este rusesc,pana si Dostoievski,Ceaikovski,Tolstoi sau Iuri Gagarin sunt facuti bolsevici. A te avea bine cu vecinii este cat se poate de normal. Sunt sigur ca daca Putin ar arunca bomba nuclrara in Marea Neagra, SUA si NATO ar riposta aruncand bomba similara…tot in Marea Neagra, sa-l sperie pe Putin. Mizeriile astea de posturi TV, cauya sa ne bage in cap ca lui Putin nu-i mai functioneaza mana dreapta. Am vazut cat de bine strangea cu mana dreapta mainile aliatilor sai.. este facut nebun ca-si intregeste tara…de ce nu avem si noi nebuni din ăștia?

  4. Care bugetari sa fie redusi? Cei care, majoritatea, au salarii modeste, cat castiga un manelist neimpozabil intr-o noapte, sau cat dau unii pe o sticla de sampanie intr-un club? Bugetarii care lucreaza in conditii logistice modeste, in comparatie cu angajatii din privat? Bugetarii care au salarii mari sunt foarte putini. Aceasta ura pentru bugetari nu se potriveste cu ideologia de stanga si nici promovarea tezei statului slab, sau cresterea somajului. La fel cum nu e deloc bine sa punem si Dreptul International Public in cui.

  5. În rândul bugetarilor sunt și cadrele didactice și medicii. În unele colege este o mare lipsă de profesori, apelându-se la profesorii renumiți aflați la pensie, iar spitalele, policlinicile duc lipsă de medici specialiști,iar posturile sunt blocate.
    În ceea ce privește pregătirea politică a tinerilor, avem prea mulți tineri frumoși și liberi pregătiți politic la ,,Școala lui Soros”.
    M-au urmărit mereu zicerile lui Mircea Eliade referitoare la destinul poporului român: ,,Isroria neamului românesc n-a fost decât o lungă, necontenită halucinantă hemoragie. Ne-am alcătuit într-un uragan și am crescut în vifor. Popor de frontieră, luptam și muream pentru toți. Muream , mai ales, plătind miopia și neghiobia altora”.

    • Mare dreptate avea istoricul si filozoful Mircea Eliade. Daca astazi am afirma asa ceva in neoasa democratie romana imediat am fi catalogati in fel si chip.

  6. Romania se prabuseste economic , ca de altfel toata economia europeana mai putin Polonia care beneficiaza de gaz norvegian. Dar ce sa vezi, bucurie mare astazi : Petrom ar putea trece sub controlul unui consortiu norvegian care ar dori sa preia 51% din actiunile OMV cu conditia ca 80% din din necesarul de consum anul al Austriei sa fie furnizat de acestia. In afacerea asta noi pe unde suntem, sau nu mai contam ?

Lasă un răspuns