„Dialoguri neconventionale” la FET: Adrian Năstase-H.D.Hartmann

În cadrul seriei de „Dialoguri neconvenționale”, Fundația Europeană Titulescu vă invită să participați la dezbaterea cu tema ”Noul Război Rece: focare de conflict și tensiuni”. Ca de obicei, invitatul d-lui prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET, este dl. H.D. HARTMANN, analist Defense Romania.

Evenimentul va avea loc miercuri, 21 septembrie 2022, începând cu ora 17:00 și va putea fi urmărit live pe site-ul Fundației și pe canalul de YouTube al acesteia.

3 gânduri despre “„Dialoguri neconventionale” la FET: Adrian Năstase-H.D.Hartmann

  1. Noua „Drang nach Osten” si „Marea masa de biliard”

    In „noul razboi rece”, masa de biliard pare mai sugestiva decat tabla de sah. Cel putin din perspectiva diferentei dintre dinamic si static, in cazul comparatiei dintre cele doua jocuri de strategie, din care se inspira competitorii geopolitici.

    „Marea tabla de sah” (Zbigniew Brzezinski, 1997, SUA) si-a pierdut intr-o mare masura din atractivitate si realism. Configurarile pe care le viza erau limitate la Eurasia si conservau inechitatea vechii ordini mondiale, globaliste. „Marea masa de biliard” asteapta sa fie scrisa (sau poate a fost deja scrisa, dar cu alt titlu, de un autor din Rusia). Ea vizeaza un alt nivel, ordinea mondiala, schimbarea ei in bine, cu mai multa echitate, democratie si multilateralism, si are o nevoie imperioasa de o ideologie cuprinzatoare, racordata la nevoile oamenilor si natiunilor de schimbare, care nu poate fi decat antiglobalista. Victoria contraofensivei globalist-naziste de la Harkov este un pas inainte al Drang nach Osten (Expansiune spre Răsărit), care modifica datele problemei si, evident, necesita o alta abordare. Este clar ca Operatiunea Militara Speciala (SOW) a Rusiei in Ukraina e depasita, nu mai are rost, in conditiile in care Occidentul globalist impinge lumea spre Al Treilea Razboi Mondial. Cred ca sintagma „noul razboi rece” este inselatoare, spre a ascunde un nou razboi mondial, spre care Vestul marsaluieste deja in Est. Dar si fara aceasta posibilitate, existential sumbra, „noul razboi rece” are o caracteristica – asimetria coplesitoare -, care face ca „un nou razboi rece” sa nu mai fie de fapt „un nou razboi rece” clasic. Asimetria coplesitoare in cauza se refera la raportul geopolitic. De o parte se afla tarile multilateralismului, care detin majoritatea covarsitoare a suprafetei, populatiei si resurselor pamantului. Aceste tari sunt sarace si emergente, in ciuda superioritatii lor nete in materie de suprafata-populatie-resurse. In tabara adversa se afla fortele unilateralismului, un numar mic de tari superbogate, care isi datoreaza bogatiile unor sistematice si indelungate prelevari (ca sa nu le spunem furturi) din avutiile naturale si din cele muncite ale natiunilor, prin relatii economico-financiare injuste, de tip colonial/neocolonial, care fac ca ordinea mondiala, instaurata de unilateralisti, sa fie nedreapta si inacceptabila.

    Reflectand la imaginea care insoteste anuntul Centrului de Studii Strategice al FET, imi spun ca doua bile mai mici impreuna inseamna cu certitudine mai mult decat o bila putin mai mare dar singura. In aceasta relatie principala, la care se vor adauga multe altele colaterale, se afla, cred, si cheia evolutiilor viitoare. Un cadru pentru discutii neconventionale este cu adevarat constructiv si minunat.

  2. Vor fi niste „dialoguri neconventionale” extrem de interesante, extrem de argumentate mai ales ca va fi un dialog Adrian Năstase-H.D.Hartmann, in toata aceasta „bulversare” mondiala si funeraliile reginei Elisabeta a II-a si noua „era” regala a regelui Charles al III-lea.
    Astept cu nerabdare aceasta dezbatere.

Lasă un răspuns