La Balcic

Trebuie sa recunosc, nu am fost niciodata, pana acum, la Balcic. Am profitat de faptul ca a trebuit sa vin la Constanta, intre altele pentru vernisarea unei expozitii Titulescu, astazi, aici, la Muzeul de arta si am plecat pana la Balcic pentru a vizita Palatul Reginei Maria. Istoria Palatului nu o reiau – trecut in 1940, prin Tratatul de la Craiova, in jurisdictia bulgara, impreuna cu jumatatea de sud a Dobrogei. In circumstantele cunoscute…

Regina Maria a murit in 1938. Ea a dorit ca inima ei sa fie depusa la Balcic. Asa s-a intamplat dar, in 1940, cand Balcicul a intrat sub autoritatea Bulgariei, caseta cu inima Reginei a fost dusa la castelul Bran iar apoi, prin anii 1960, caseta cu inima Reginei Maria a fost dusa la Muzeul de istorie a Romaniei.

Locul este mirific prin gradinile care inconjoara castelul. Cladirea poarta amprenta arhitecturii balcanice si este realizata in piatra alba si lemn. Piesele din interior sunt eterogene, probabil adunate pentru a crea atmosfera acelor ani.

M-a impresionat sa intalnesc acolo multi romani, veniti sa viziteze acest loc plin de romantism dar si de dramatism istoric.

9 gânduri despre “La Balcic

      • Mi-am permis sa intreb deoarece credeam ca stiti numele acelui soldat turc(cel putin asa ne-a spus ghidul)ce a salvat-o pe Maiestatea sa Regina Maria de la inec. Undeva apare scris numele,mult timp l-am tinut minte ,era parte din legenda locului.Marturisesc -si pe mine m-au fermecat gradinile, coasta marocana, capela reginei (unde lipseste inima), simplitatea gratioasa a castelului si tristetea transformarii lui in Casa Scriitorilor bulgari( era prin 1982).

    • La Balcic am fost mulți, mulți ani în urmă într-o excursie de o zi de pe litoral. Mai încercasem înainte să merg la Ruse, dar n-am fost lăsat.

      A fost și prima mea ieșire în străinătate.

      Fiind cu Dacia tatălui meu, am putut să dau o fugă și pe la Nisipurile de Aur, dar și la Caliacra, care m-a impresionat deosebit.

      Și de atunci am un cui în inimă pentru că România a pierdut acea zonă minunată din cauza lui Antonescu care a cedat-o fără să clipească la ordinul Germaniei.
      Ba chiar l-a arestat pe comandantul Armatei Române din Dobrogea care s-a opus acestei cedări.

      Cică schimb de populații și proprietăți, dar și astea în defavoarea noastră și ca suprafață și ca număr de oameni.

      Și, această trădare a intereselor naționale este trecută sub tăcere și astăzi.
      Probabil ca să nu-i supărăm pe bulgari.

      După cum, tot din lașitate, și în problema Unirii cu Basarabia, ținem ciocul, nu mic, ci închis.

      Și totuși există o declarație a Parlamentului României datată din 24 Iunie 1991 care cere în mod expres:
      „Parlamentul României afirmă hotărît poziţia sa de a aborda cu deplină responsabilitate această problemă. În acest sens, solicită Preşedintelui ţării, Guvernului României, tuturor forţelor politice din ţara noastră să acţioneze în spiritul acestei declaraţii, în vederea împlinirii năzuinţelor legitime ale populaţiei din teritoriile româneşti, anexate cu forţa în urma înţelegerilor secrete stabilite prin Pactul Ribbentrop-Molotov.”

      Domnule Prim-Ministru, aveți măcar o vagă idee ce s-ar putea face pentru ca solicitarea Parlamentului din 1991 să fie luată în serios de Președinte și de Guvern?

  1. Eu am fost acum 10 zile.
    Cam haos. Am platit doua bilete: palat si gradina botanica separat. In total cam 14 euro. Daca nu era povestea as fi considerat ca nu merita. Din pacate nici povestea nu a fost foarte bine prezentata. Noroc cu vinaria.
    Intradevar romanii tin in viata acest loc. Bulgarii mai putin. ei doar profita

  2. Vazand titlul acestui articol, credeam ca urmeaza o comparatie intre Casteleul din Balcic si cel din Mamaia, in subsolul caruia se adapostise un grup de oameni ai strazii si mirosea ingrozitor cand treceai prin zona, asta in centrul celei mai renumite statiuni de pe litoralul romanesc. In loc de punct de atractie pentru turisti, era un loc pe langa care era insuportabil de trecut( fiindca o faceam, zilnic , in conediul de anul trecut). Asa ceva numai in Romania este posibil….

  3. Noroc cu bulgarii care au lasat castelul reginei de la Balcic intact si se ingrijesc de acesta si toata proprietatea, incluzand gradinile. Noi romanii avem privilegiul de a fi aproape de castel pentru a-l vizita. In schimb acasa in Romania ne cam batem joc de patrimoniul cultural national, vezi soarta castelului Bran si ceva exemple ar mai fi.
    Poate se intampla o minune, un cutremur politic si da Domnul sa se schimbe din temelii clasa politica actuala, tradatoare, amortita, obedienta si lipsita de profesionalism si patriotism iar, romanilor multa sanatate, echilibru si cat mai multa intelepciune.

Lasă un răspuns