O dedicatie pentru Nicolae Titulescu

Zilele acestea, am facut putină ordine in bibloteca mea, de fapt am rasfoit diferite carti ramase in uitare. Intre ele, am gasit un volum de poezii ale lui Mircea Dem. Rădulescu, intitulat”Leii de piatră”, publicat la Bucuresti, in 1914.

Mircea Dem Rădulescu a fost un poet si un dramaturg, născut in 1889 la Giurgiu, care a urmat cursurile Facultatii de drept de la Bucuresti si care a fost membru al Societătii Scriitorilor Români. A luat numeroase premii pentru volumele de poezii si de teatru. A murit in 1946, la Bucuresti.

Volumul „Leii de piatra” fost primul volum publicat de el.

M-a mirat să gasesc tipărită, pe pagina de gardă a volumului său, o dedicatie pentru Nicolae Titulescu. In 1914, Titulescu avea 32 de ani. Din 1910 fusese transferat de la Iasi la Facultatea de drept a Universitătii din Bucuresti iar din 1912 a fost ales deputat de Romanati (reales in 1914).

Oare ce l-o fi detrminat pe tânărul poet, de 25 de ani, să dedice primul său volum de poezii lui Titulescu? Inclin să cred că Mircea Dem. Rădulescu l-a avut profesor pe Titulescu la Facultate si că admiratia pentru el l-a indemnat sp pună această dedicatie oficială pe prima carte pe care a publicat-o. Poate că, in timp, vom afla mai multe…

8 gânduri despre “O dedicatie pentru Nicolae Titulescu

  1. off topic
    Pentru cei care inca n-au aflat, uzina de pompe „Aversa” a ajuns la nivelul 0, este un morman de moloz. Supravietuiesc inca cladirea administrativa si fostul institut de proiectare/cercetare pompe. Vis a vis o alta „panorama” cu scheletul celebrei hale 100 apartinand fostei uzine de Mecanica Fina iar, Centrala Mintia apartinand Complexului Energetic Hunedoara a fost vanduta la un pret derizoriu. Romania mereu surprinzatoare.

    • Auzi, mai domnule Anonimus, ți-ai pus vreodată întrebarea câți ar mai dori sa muncească într-un atelier/uzina, gen Aversa? Poate indieni, chinezi..ca prețioșii de romani nu vor mai face asta nici de-acum într-o mie de ani. Mai ieri se urla pe străzi, ,, jos comunismul ,, cu tot ce avea el la pachet, evident, iar acum va trezira-ți bocind după el. O dădeați cu ,, Oleee, ca afara!!! ,, , acuma ,, oala, olita..,, vreți ca odinioară.. Dar ipocriți și de neînțeles mai sunteți. Și asta care vrea lămuriri în privința homosexualității.. pe cine intereseaza lucrurile astea? Homosexualitatea, adulterul.. De multe ori nu este interesata ,, partea vătămată,, cât sunt interesați alții. Ca sa vezi ce penibili pot fi unii. Noroc ca au posibilitatea de a rămâne anonimus.

      • O abordare cat se poate de superficiala, chiar gresita si ma etichetati fara sa ma cunoasteti. Ati amestecat mai multe problematici de la nemunca romanilor, la indieni, comunisti, chinezi si ipocriti, bocitori, la homosexuali. In privinta intrebarilor incercati sa vi le puneti dvs. , eu am raspunsuri la multe dintre acestea.
        Ganditi putin mai profund si incercati sa faceti analize si postari mai concise, fara tenta de hater. Sa auzim numai de bine !

  2. Fără legătură cu subiectul…

    Domnule Adrian Năstase, presupun că vă dați seama de marea responsabilitate pe care o are un om politic, având în vedere că deciziile sale au consecințe pe termen lung pentru un întreg popor. Nu știu cum un om cu nivelul dvs. de inteligență și pregătire a putut lua anumite decizii total neinspirate.

  3. V-am urmărit la o emisiune tv afirmând că nu mai faceți politică și vreți să fiți doar șeful propriei dvs. familii. Vă respect decizia, dar consider că aveți datoria morală de a vă strădui să îndreptați câteva lucruri:

    – dezincriminarea homosexualității;

    – vânzarea Petrom (știu discuția, dar era mai bine să fi încercat o renegociere sau chiar amânarea sau chiar renunțarea la integrarea în UE – apropo, la ce ne-a folosit integrarea dacă avem a doua cea mai mare rată de emigrație după Siria?);

    – înființarea DNA (s-au văzut consecințele);

    – înființarea CNCD (ultima „ispravă” – amendarea cu cuantumul maxim a lui George Buhnici pentru nimicuri spuse sub influența alcoolului, probabil).

    Știu că nu mai aveți nici o funcție, dar ați rămas totuși un „influencer” în politică. După cum vedeți, deciziile luate în urmă cu aproape 20 de ani au consecințe și în prezent, așa că aștept de la dvs. să faceți un prim pas pentru îndreptarea acestor lucruri, fie măcar o „mea culpa” exprimată public.

    La fel ar trebui să procedeze și dl. Victor Ciorbea, din mandatul căruia datează legea instituirii pensiilor așa-numite „nesimțite”.

  4. LA MULȚI ANI, LIMBII ROMÂNE! LA MULȚI ANI, SLUJITORILOR EI! UN PIOS OMAGIU CELOR CARE AU TRECUT DINCOLO, LĂSÂNDU- NE OPERE LITERARE ÎN DULCEA NOASTRĂ LIMBĂ!

    • Aseară târziu, m-am întors de la Chișinău.
      Ieri a fost zi liberă în Basarabia pentru sărbătorirea limbii române, numită Ziua Limbii Noastre.
      Câteva impresii despre acea zi și jumătate, printre basarabeni, zilele viitoare.

  5. Iată ce s-a întâmplat la Chișinău:

    Masa rotundă la Chișinău

    Acum două zile am participat la Chișinău, la un eveniment, gen masă rotundă, la care au fost prezente formațiuni politice și civice.
    Tema acestei mese rotunde a fost „Integrarea Românească”.

    Meritoriu a fost faptul că după mulți, mulți ani, politicieni basarabeni dintr-un larg spectru politic au încercat să discute și să găsească soluții pentru salvarea Basarabiei și pentru întărirea spațiului național românesc, în aceste momente de criză națională și globală.

    Chiar dacă a existat o confuzie inițială, unii dintre participanți considerând că este vorba de constituirea unei platforme și alianțe electorale unioniste, până la urmă, majoritatea participanților, reprezentând formațiunile lor, au semnat o Rezoluție comună pentru alcătuirea unui Grup de Integrare Românească, care este văzut ca o o interfață de discuții și dezvoltare a strategiei de integrare între Chișinău și București, cu o participare largă politică și civică.

    În continuare, este prezentată Rezoluția adoptată prin semnăturile reprezentanților partidelor și celorlalte formațiuni.

    Poate un punct extrem de important este semnătura reprezentantei partidului de guvernământ, PAS.

    Zilele următoare, vor avea alte discuții la Chișinău pentru lărgirea acestui Grup și pentru constituirea colectivului de dialog cu Bucureștiul, pe baza platformei propuse în Rezoluție.
    ======
    30 August 2022

    Rezoluția „Chișinău”

    În ziua de 30 August 2022, a avut loc la Chișinău o Masă Rotundă a unor partide și formațiuni civice pe tema Integrării Românești.

    Cu această ocazie,
    – pornind de la perspectiva concretă a viitoarei integrări a Republicii Moldova în UE;
    – constatând că România și-a manifestat odată în plus întreaga disponibilitate de a sprijini necondiționat acest process;
    – considerând că existența unui spațiu comun, coerent românesc în cadrul UE devine o necesitate stringentă pentru afirmarea intereselor poporului român și pentru stabilitatea europeană la granița estică a Europei Unite;

    părțile participante la Conferința de la Chișinău din ziua de 30 August 2022, au decis constituirea unui GRUP pentru INTEGRAREA ROMÂNEASCĂ, un instrument transpartinic și civic permanent de lucru și dialog cu administrațiile de la Chișinău și București.

    Scopul principal îl constituie stabilirea unei strategii de dezvoltare menită să accelereze procesul integrării spațiului din stânga Prutului în cadrul marii familii europene din care face parte populația basarabeană.

    In acest scop, GIR va acționa ca un grup de analiză și dialog pentru:
    1. Stabilirea direcțiilor de integrare românească economică, fiscală, socială și juridică;
    2. Stabilirea priorităților sociale și economice;
    3. Evaluarea resurselor umane și investiționale;
    4. Urgentarea creierii infrastructurii comune românești de transport și comunicații;
    5. Întărirea capacităților de apărare în condițiile unei accentuate presiuni externe;
    6. Stabilirea condițiilor necesare trecerii de la principiul ”în singur popor, două țări”, la ”un singur popor, o singură țară”.

    Participanții au exprimat principalele puncte de vedere ale formațiunilor lor, așa cum rezultă din Procesul Verbal, parte integrantă a actualei Rezoluții.

    S-a convenit asupra unor puncte comune de vedere și s-au asumat responsabilități ferme pentru realizarea programului de acțiune.

    S-a convenit crearea unui grup interpartinic de dialog cu partenerii politici de la București pentru implementarea unor puncte de interes comun din platforma promovată de GIR precum și a altor propuneri de interes comun avansate de partea română.

    S-a acceptat lărgirea GIR cu reprezentanții altor formațiuni politice și civice care aderă la principiile de dezvoltare prezentate în strategia GIR de dezvoltare și integrare a Republicii Moldova în cadrul spațiului comun românesc de dezvoltare.

    Părțile semnatare se angajează să respecte și să-și îndeplinească atribuțiile asumate.
    ===
    A se vedea (https://mipopescu.wordpress.com/rezolutia-chisinau/)

Lasă un răspuns