La Muzeul national din Bran, evenimentul „Contributia Bateriei Albastre la actiunile Corpului de munte din zona Făgăras”

Am participat, ieri, la un frumos si emotionant eveniment de omagiere a celor care au format „Bateria Albastră” de muncitori, de la Fabrica Tohan, condusa de tatăl meu, locotenentul Marin Năstase, si care a contribuit la apărarea Brasovului pentru a nu fi ocupat de trupele germane, in retragere de pe Frontul de Est. Timp de 10 zile (intre 24 august si 5 septembrie), cei 57 de componenti ai Bateriei, au efectuat peste 2600 de trageri ,cu obuze aduse din uzina, cu doar trei tunuri (folosite, in mod obisnuit, pentru testarea munitiei), blocand inaintarea trupelor germane spre Brasov. Au fost citati prin ordin de zi pe armată pentru curajul lor iar tatăl meu a fost decorat de Regele Mihai cu „Coroana României cu spade)/”Steaua României”.

Evenimentul a fost organizat de Filiala „Cultul Eroilor” din Bran (Filiala „Nicolae Titulescu”), in colaborare cu Muzeul national din Bran. Au fost facute mai multe expuneri si au avut loc discutii libere cu invitatii.

PS Aduc, inca o dată, un omagiu fiebinte celor care l-au votat de doua ori pe Basescu – cel care a blocat construirea autostrazii Comarnic/Brasov – si pe care i-am admirat in ambuteiajele de pe DN1, petrecandu-si o parte semnificativa din week end in automobile.

5 gânduri despre “La Muzeul national din Bran, evenimentul „Contributia Bateriei Albastre la actiunile Corpului de munte din zona Făgăras”

  1. Vox populi vox Dei , de aceea a fost ales un turnätor domnule Nästase. Nu stim de ce a trebuit , nu vom afla !

  2. Un eveniment cultural, de omagiere laudabil, o aducere aminte a bravurii Bateriei Albastre la actiunile corpului vanatorilor de munte din zona Făgăras.
    In privinta Muzeului national din Bran am o nedumerire. Dupa stiinta mea Castelul Bran nu mai apartine romanilor, este o afacere privata si exista multe probleme in privinta castelului, a vamii si a anexelor. Nu stiu care este statutul Muzeul national din Bran si care este patrimoniul acestuia..

      • Va multumesc pentru raspunsul Dvs.. Stiam ca sunt probleme in ceea ce priveste patrimoniul castelului, elemente de mobilier regal si multe multe altele pe care la un moment dat le-am putut revedea in cladirea vamii unde, niste inimosi patrioti mutasera Muzeul Bran din castel. Ma bucur ca in continuare la Bran exista un nucleu de inimosi patrioti si probabil cu concursul acestora s-a putut organiza evenimentul pe care l-ati onorat cu prezenta si luarile Dvs.de cuvant.

Lasă un răspuns