Urmeaza o noua etapa de terorism politic individual?

Atentatul de la Moscova asupra fiicei lui Alexander Dughin deschide, in opinia mea, o noua faza in conflictul dintre Rusia si Ucraina. In mod categoric, in februarie, Rusia a invadat teritoriul unui stat suveran, cu frontiere garantate international, din dorinta de a „corecta” trecutul. In esenta, este vorba de o actiune de revizuire a frontierelor. Razboiul va continua, fara indoiala, cu forte militare, insurgenti si victime civile „colaterale”.

Asasinarea Dariei Dughin complica insa lucrurile. Ea duce confruntarea la un nivel nou – acte de terorism individual. Dincolo de cine a comandat asasinatul sau de cine l-a executat (vor fi lansate tot felul de teorii), s-a creat un precedent important pentru acest conflict, in care pot fi implicati si terti. Au mai fost astfel de atentate in Orientul Mijlociu, in Germania, in Siria, Iran, Afganistan, cu numeroase masuri de retorsiune. De altfel, primul Razboi mondial a pornit in urma unui act individual de terorism.

In Romania, trei premieri au fost asasinati pana la Al doilea razboi mondial si a existat o perioada in anii ’20-’30, in care s-au intamplat multe asasinate cu motivatie politica.

Recunosc, sunt sensibil la acest subiect pentru un motiv pe care nu prea l-am comentat. Se implinesc, in curand, 20 de ani de cand a avut loc in Romania, dupa Revolutie, primul atentat terorist, in principal ca o amenintare la adresa mea si a familiei mele. La 6 noiembrie 2002, un fost angajat al MAPN care fusese dat afara din armata in 1999, dupa ce a sustras grenade si zeci de cartuse dintr-o unitate militara, a detonat una dintre grenadele furate in curtea Liceului Jean Monnet, ranind cinci elevi si distrugand bunuri materiale. El ceruse bani si solicita o suma mare ca sa se opreasca. Mesajul era pentru mine, ca premier, iar grenada de la Jean Monnet il viza pe fiul meu, Andrei. In acea zi si sotia mea era la cancelaria liceului. Din fericire, Andrei nu era in curtea scolii atunci dar alti cinci copii au fost raniti. In martie 2003, teroristul Ciupercescu a amplasat o alta grenada , in parcul Cismigiu, pe care nu a reusit sa o detoneze. El ceruse telefonic 10 milioane de dolari si alti 40000 de dolari. In final a fost prins, prin eforturile celor de la Doi si un sfert, SPP si ale SRI. A fost trimis in judecata in 2003 si condamnat definitiv in 2007. A fost eliberat conditionat in 2016 si a primit diverse despagubiri de la CEDO si din Romania pentru conditiile din inchisoare.

De ce nu am dat detalii atunci? Simplu, eram in negocierile pentru NATO si Uniunea Europeana si nu doream sa dau o amploare mai mare acestui caz.

Totusi, pentru mine si pentru familia mea a fost un moment traumatic.

Unii vor spune ca fiica lui Dughin era o adepta a lui Putin si ca asa merita. Mi-e teama ca pe acest argument, vom avea, in curand, la stiri, in loc de harti cu fortele militare din Ucraina, anunturi despre masini capcana si lunetisti realizand atacuri teroriste, tintite sau random. Cred ca stiti, dupa atacul cu masina capcana asupra lui Rafic Hariri, din 2005, Libanul a intrat si continua sa fie in haos.

17 gânduri despre “Urmeaza o noua etapa de terorism politic individual?

  1. Nu vă supărați, dar atentatele de până acum din Rusia, împotriva unor dizidenți sau jurnaliști, nu au constituit motive de îngrijorare privind terorismul?

    În plus, Ucraina nu are nimic de-a face cu omorârea fetei lui Dughin, atâta timp cât autoritățile de la Kiev au dezmințit orice implicare.

    Nici Moscova nu s-a repezit să tragă concluzii.
    Pe de altă parte a apărut un comunicat al unei organizații rusești de opoziție anti-Putin care declară că va comite acte de răzbunare împotriva colaboratorilor regimului de la Kremlin.

    Chiar credeți că Ucraina este implicată și că avem de-a face cu terorism de stat?

  2. Bună seara ! Domnule Prim-ministru mare dreptate aveti, asa este!O constatare, la noi, in România respectarea si pza cetătenilor ei lasa mult de dorit!Noi, familia mea eram toti in casa la ora 21, 30, cineva a sunat la interfon dar nu am deschispeste 2 minute s-a deschis usa de la intrare in apartament, numai ca aveam pus lantul de sigurantă si nu a putu intra. Am iesit si liftul deja cobora! Am schimbat butucul la yale, mi-am scurtat lantul printr-un surub cu piulită si incui usa in trei puncte yală, lant si yală in broasca usii.Noaptea urlă, tipă si beau băuturi spirtoase si se droghează tineri si chiar copii de 12, 14, 16 ani.Organele de ordine cu greu fac fată pentru ca sunt putini. De pilda astănoapte, unii tineri l-auinjunghiat pe unul, baltă de sînge, au venit politistii, salvarea si i-au ridicat pe toti care erau in spatele blocurilor. Sa vedem daca si in seara aceasta se vor mai aduna altii in spatele blocurilor.Aveti dreptate, nu mai avem nici-o sigurantă!!!Cu pretuire, Miroslav

  3. […] Unii vor spune ca fiica lui Dughin era o adepta a lui Putin si ca asa merita. Mi-e teama ca pe acest argument, vom avea, in curand, la stiri, in loc de harti cu fortele militare din Ucraina, anunturi despre masini capcana si lunetisti realizand atacuri teroriste, tintite sau random. Cred ca stiti, dupa atacul cu masina capcana asupra lui Rafic Hariri, din 2005, Libanul a intrat si continua sa fie in haos”, a scris Adrian Năstase pe blogul său. […]

  4. Sincer, nu stiu ce va urma, oricum la ceva bun nu ne putem astepta. Cred ca este mare nevoie de o resetare la nivel diplomatic, de si in abordarea problemelor extrem de sensibile ale politicii externe la nivel mondial. Pentru aceasta am avea mare nevoie de oameni extrem de capabili, buni cunoscatori a macropoliticii, minti agere, buni negociatori, am avea mare nevoie de un Nicolae Titulescu si alti asemenea, „monstrii sacri” in diplomatie, oameni care nu stiu ce inseamna sa dai cu pumnul in masa.

  5. ,,Scopul scuză mijloacele!” Rămâne de văzut care a fost scopul asasinării Dariei Dughin. Mijlocul pentru a se atinge scopul a fost de neconceput, indifernt de cine a fost gândit. S-ar putea să nu fi aparținut celor două țări aflate în război, ci unei a treia forță, care vrea ca acest război să nu se oprească și, mai mult, să se declanșeze unul mondial. Deocamdată, noi facem presupuneri.
    În ceea ceea ce privește cauzele care au dus la declanșarea conflictului, acestea puteau fi evitate, dacă Ucraina renunța de politica de deznaționalizare a minorităților și le acorda toate drepturile, așa cum o face România și dacă Putin reușea să negocieze și să fie calm.Nu cred că Putin vrea să refacă Împeriul Țarist sau pe cel Sovietic, pentru că ar avea multe probleme de rezolvat de la cele etnice, la cele economice, politice, culturale.
    Putin are dreptate când spune că Rusia este o putere mondială independentă și nu dorește să fie sub dictat străin. Eu mă întreb: de ce Rusia nu poate dori acest statut și, de pildă, S.U.A. are dreptul la acest statut?
    Părerea mea este ca noi să ne vedem de treabă și politicienii noștri să găsească soluții pentru a rezolva toate crizele cu care se confruntă România și să nu ne mai păcălească. Ei cred că noi nu vedem că profită pentru a se îmbogățească de pe urma crizei energetice și alimentare? S-au obișnuit cu faptul că românașii pot fi manipulați, pentru că sunt proști. Să nu uite,că atunci când prostimea se va revolta va fi mare jale!

  6. Chiar și Zelenski ar trebui să se teamă, rachetele hipersonice îl pot găsi oriunde s-ar ascunde.
    Sper ca Occidentul să realizeze că e tipul să promoveze și ceva constructiv in relația cu Rusia, altfel războaiele mondiale precedente ar putea părea, prin comparație, simple jocuri video de-a războiul…

  7. Aparent fara legatura ….

    Ascultam o prezentare verde-triumfalist /;romanii nu mai cumpara masini diesel ciu prefera electricle si hibridele!

    Adica in fine nne-au venit mintile la cap si ne integram in ERRORpa , adoptand naravuri evropenesti..

    Da?
    Insa ce sa vezi ?
    gama Daci8a nu mai ofera nici un motor Diesel .. Nici Audi .

    Da … cica nu are legatura …

    Doar tehnica de inter[pretare .. ca aia din armata „spladat Plantinu 1 si 3 ocupate! A;lege ! Ce plantin vrei sa fii ?

  8. Fara nicio legătură cu „momentul traumatic” pe care l-ați trăit, în toamna lui 2002 – nefericită împrejurare, care, de ce sa n-o spun, m-a tușat… -, va semnalez (deși, posibil, asta nu e o noutate pentru dvs.) – că tot s-au împlinit, ieri, 78 de ani de la 23 august 1944 – articolul părintelui dvs., Marin Gr. Năstase, din broșura „23 August 1944. Culegere de articole” (Buc., Ed. Politica, 1964, pp. 102-105, apărut inițial în „Scînteia”, în 14 și 16 august 1964, la doua decenii de la acel eveniment (care, după cum bine a scris un mare istoric contemporan, prof. dr. Ioan Scurtu, „nu trebuie blamat sau minimalizat și nici elogiat sau supraestimat. El trebuie privit cu spirit critic…”). Tatăl dvs. – aflat, atunci, scrie el, „la practică” la Uzinele Rogifer, din Tohani – evocă zilele de 26 august- prima decadă din septembrie ’44 și acțiunea eroică a „bateriei albastre” , condusă de el ca lt. de artilerie, în lupta cu inamicul nostru de după cotitura din 23 august (nu discut, aici, cum a fost făcută, care i-au fost consecințele nici pentru România și nici pentru cursul final al războiului). Respect și omagiu tuturor acelora, fara de număr, care – atunci și oricând – au luptat pentru Patrie!

  9. uauuuuuuuuuu!!!

    Instanța a decis că ordinul de arestare a fostului premier bulgar, Boiko Borisov, ordonat de Kovesi, a fost ilegal

    În luna martie a anului 2022 fostul premier bulgar, Boiko Boisov, a fost arestat, împreună cu fostul ministru al finanţelor, Vladislav Goranov, şi alți politicieni din partidul său GERB. Acum, instanța a stabilit că ordinul de arestate, care ar fi fost dat chiar de Laura Codruța Kovesi, a fost ilegal.

    https://evz.ro/instanta-a-decis-ca-ordinul-de-arestare-a-fostului-premier-bulgar-boiko-borisov-ordonat-de-kovesi-a-fost-ilegal.html

    Deci ca cam asa : primul mare suces al Parchetului European a fost ilegal ?!!!

  10. Ce uemeaza dupa antropogen ?
    Idiocenul !

    ================================================================

    Imbécilisation de l’espèce, le passage à l’Idiocène

    https://www.francesoir.fr/societe-sante/imbecilisation-de-l-espece-le-passage-l-idiocene

    Toate studiile psihometrice din lume arată o scădere a coeficientului intelectual începând cu anul 2000. Cu cât este mai mare nivelul IQ-ului național, cu atât este mai mare căderea. În afară de studiile psihometrice, acest lucru demonstrează și empirismul. Un adolescent de 14 ani înțelege în medie ce ar fi înțeles un copil de 10 ani născut înainte de 1975. Unul dintre simptomele acestei regresii este pierderea vocabularului, semnalată de numeroase studii începând cu 2017. Adevărata dramă relevată de această sărăcire este cea a dificultății de memorare pentru generațiile în devenire.
    ==============================================================

  11. E adevarat ce spuneti, se intra intr-o noua etapa a conflictului, in care asasinatul e vazut drept o cale pentru a ii pune capat. Nu se stie daca Ucraina sau o grupare dornica sa elimine influenta lui Dughin se afla in spatele acestui asasinat.
    Nu prea sunt de acord cu dvs ca Libanul e in haos de la asasinarea lui Hariri. Dupa asasinat a urmat retragerea trupelor siriene, au fost alegeri libere, gen Aoun a revenit si si-a facut partid, iar primul mandat de premier al lui Saad Hariri a fost foarte prosper si fara violente. Debutul razboiului in Siria a schimbat peisajul in Liban.

Lasă un răspuns