Expozitie Nicolae Titulescu la Castelul Stirbey din Sinaia

Fundația Europeană Titulescu, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe-Unitatea Arhive Diplomatice, Arhivele Naționale ale României, Romfilatelia, Primăria Sinaia şi Castelul Știrbey – Muzeul Sinaia organizează expoziția Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene, al cărei vernisaj  care va avea loc miercuri, 10 august,  ora 13.00.

            În contextul aniversării unei personalități atât de complexe, Fundația Europeană Titulescu, al cărei scop principal este restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, a inițiat o serie de contacte, cu instituții reprezentative ale statului român pentru realizarea unor acțiuni culturale, menite a readuce în atenția opiniei publice, personalitatea lui Nicolae Titulescu.

            Evenimentul este dedicat împlinirii a 140 de ani de la nașterea marelui om politic și diplomat și se va desfășura în prezența președintelui Fundației Europene Titulescu, Prof. univ. dr. Adrian Năstase și a primarului orașului Sinaia, dl. Vlad Oprea.

Expoziția este un omagiu biografic ce include documente și fotografii de epocă originale cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu, aflate în  patrimoniul instituțiilor ce și-au unit forțele în acest demers cultural de excepție. Între documentele cu aplecare politică și diplomatică se găsesc și obiecte personale care au aparținut marelui diplomat, neexpuse public niciodată până acum.

„Livretul militar, pașaportul, jurnalele anilor 1920-1930, cărți de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea , medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor etc., pot fi admirate în expoziție.

Fotografii înfățișându-l pe Nicolae Titulescu în compania unor mari oameni de stat, scrisori către oamenii politici importanți ai vremii, documente care atestă importanța demersurilor sale politice și diplomatice, printre care Pactul de organizare al Micii Înțelegeri, semnat la Geneva, la 16 februarie 1933, Convenția de definire a agresiunii, încheiată la Londra, la 3 iulie 1933 și Pactul Antantei Balcanice, semnat la Atena, la 9 februarie 1934, întregesc acest demers expozițional.

Remarcabil om politic, cu rol esențial într-o serie de decizii importante pentru România, jurist și profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, cu un talent anticipativ de excepție al evenimentelor, punând în dezbatere idei, care, peste ani, aveau să se dovedească de o mare acuratețe și pertinență, întreaga carieră diplomatică a lui Nicolae Titulescu, una dintre cele mai strălucite personalități ale politicii internaționale din acea vreme, s-a bucurat de admirație și prețuire și pe plan internațional.

Ideile sale originale, precum colaborarea popoarelor pe plan economic și politic prin acorduri, buna vecinătate între statele mari și mici, solidarizarea împotriva actelor de agresiune, păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, respectarea suveranității și egalității tuturor statelor în relațiile internaționale, au contribuit la definirea unui diplomat, considerat de mulți istorici drept cea mai importantă personalitate internațională din perioada interbelică”, a declarat Adina Rențea, curator al expoziției.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 – 30 august 2022, între orele 10:00 și 18:00.

Un gând despre “Expozitie Nicolae Titulescu la Castelul Stirbey din Sinaia

  1. Trump&FBI, o abatere a atentiei de la crizele SUA

    Presedintele SUA, Joe Biden, nu mai este vocal politic. El a rama fara suflu, sub povara gravelor crize pe care politica sa globalist-progresista le-a provocat Statelor Unite.

    Depasit de situatia interna si de crizele cu Rusia si China, Biden a ales sa plece in vacanta. Nu inainte de a-l impinge in centrul scenei pe fostul presedinte Donald Trump, intr-un scenariu FBI care sa abata atentia de la crizele Americii.

    Trump si-a preluat rolul, pozand in victima a perchezitiei FBI si al „vanatorii de vrajitoare”. Insa rolul de „persecutat politic” i se potriveste lui Trump la fel de prost ca cel de zana buna si frumoasa unei vrajitoare hidoase si rautacioase.

    Spre aducere aminte, Trump si-a chemat sustinatorii si i-a condus in megamascarada denumita „Asaltul asupra Capitoliului” (6 ianuarie 2021), dupa care i-a predat oamenilor lui Biden pentru represiune politico-juridica.

    El a devenit de atunci sinonim cu un individ inselator, care-i ademenește pe alții să-l urmeze, ducandu-i la pierzanie.

    In mentalul colectiv al americanilor, Donald Trump este ireversibil asociat cu personajul negativ Pied Piper, un flautist din Hamelin dintr-o legenda germana, care cu muzica din fluierul sau magic i-a ademenit pe copiii din oras sa-l urmeze, iar de atunci nu i-a mai vazut nimeni, niciodata.

    Desigur, „fluierul” lui Trump este mass-media, pe care il foloseste si Biden. Asemenea epicii „Asaltul Capitoliului”, Donald Trump isi „fluiera” acum povestea „Perchezitia de la Mar-a-Lago”, resedinta sa din Palm Beach, Florida, despre care spune ca „este sub asediu şi a fost percheziţionată şi ocupată de numeroşi agenţi FBI”. Dar pe acest nefast „The Pied Piper of Mar-a-Lago” nu-l ia nimeni in seama!

Lasă un răspuns