Doua zile la Muntele Athos

Nu am rabdare sa stau prea mult timp in acelasi loc, in vacanta. De aceea, m-am bucurat sa pot merge cu Andrei, pentru doua zile la Muntele Athos. Nu este asa de simplu. Iti trebuie un fel de invitatie, trebuie sa obtii viza, faci un test covid. Nici calatoria nu e foarte usoara. Trebuie sa mergi cu masina, apoi cu vaporul. Ajungi intr-o alta lume, intr-un alt timp…

Sfantul Munte este considerat „Gradina Maicii Domnului”, locul unde i-a fost sortit Maicii Domnului sa vesteasca Evanghelia fiului sau,Iisus Hristos.

Pe Athos sunt 20 de manastiri (al caror numar nu poate fi modificat), 12 schituri si numeroase chilii. In total aproximativ 1500 de monahi si cam 1000 de muncitori. Cele 20 de manastiri au cate un reprezentant in ceea ce este parlamentul si exista si un mic executiv care se ocupa de problemele administrative. Niciuna dintre manastiri nu este romaneasca. Ele sunt grecesti – 17 iar celelalte rusa, bulgara si sarba. Exista insa un schit romanesc – Prodromu, ce tine de manastirea Marea Lavra.

Am vizitat mai multe manastiri, beneficiind de ospitalitatea parintelui Petroniu, de la Chilia Sf. Gheorghe, care ne-a ajutat sa intelegem o parte din istoria indelungata si complicata a acestui loc al rugaciunii pentru intreaga lume.

Voi reveni cu alte comentarii.

6 gânduri despre “Doua zile la Muntele Athos

  1. Ce coincidență… astăzi am fost cu soția la mănăstirea Bucium din Iași, unde se află o copie a Icoanei Maicii Domnului Podromița, originalului fiind la schitul românesc de pe muntele Athos..
    Poate voi reuși să ajungem acolo, desigur, fără soție, care va admira muntele de pe mare…
    Uneori mă întreb, tradiționalist și creștin ortodox fiind, dacă unele nuanțe, restricții și excepții din tradiție nu ar trebui retușate, fără ca fondul canonico- liturgic să fie afectat..

  2. Toate aprecierile mele! Să vă fie de folos duhovnicesc! Sunteți cu adevărat remarcabil , din toate punctele de vedere!

  3. […] Cele 20 de mănăstiri au câte un reprezentant în ceea ce este Parlamentul și există și un mic executiv care se ocupă de problemele administrative. Niciuna dintre mănăstiri nu este românească. Ele sunt grecești – 17, iar celelalte rusă, bulgară și sârbă. Există însă un schit românesc – Prodromu, ce ține de mănăstirea Pantocrator”, a scris Adrian Năstase pe blogul său. […]

  4. Detaliile administrative pălesc în fața experienței spirituale. Pe când împărtășiți câteva gânduri,/experiențe/trăiri din Sfântul Munte?

Lasă un răspuns