Nu avem voie să uităm: 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon

Tratatul de pace cu Ungaria, de la Trianon, din 4 iunie 1920 a fost semnat, din partea României, de dr. Ion Cantacuzino si de Nicolae Titulescu. Articolul 45 din Tratat stabilea:

„Ungaria renunță, în ceea ce o privește, în favoarea României, la toate drepturile și teritoriile asupra fostei monarhii Austro-Ungare situate dincolo de frontierele Ungariei, astfel cum sunt fixate la art.27, partea a II-a (Frontierele Ungariei) și recunoaște prin prezentul Tratat sau prin orice alte Tratate încheiate în scopul de a îndeplini prezenta încheiere, ca făcând parte din România.”

Pe această baza s-a realizat re-intregirea statului român.

Prin legea 256/2020, ziua de 4 iunie a fost declarată Ziua Tratatului de la Trianon, pentru a marca pentru români semnificatia si importanta acestui document istoric. Conform articolului 3 al legii,

(1) Guvernul şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, cu completările ulterioare.”

Sper ca aceste prevederi să fie aplicate pe tot cuprinsul României.

Cred insă că si cetătenii români, nu doar institutiile statului, ar trebui să marcheze importanta acestei zile prin arborarea, in functie de conditii, a tricolorului. In ceea ce mă priveste, eu am luat o astfel de decizie.

10 gânduri despre “Nu avem voie să uităm: 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon

  1. Cred ca ar fi mai boine, mai coresct si mai evropeneste sa en amintim de faptul ca la Trianon Romania a fost nedreptatita!

    „Marii” cica ai nostri „aliatai” s-au comportat mai degraba ca aliati ai Ungariei si nu au tinut cont de tratau din 1916 :
    https://mvu.ro/wp-content/uploads/Foto-1-Harta-conform-tratat-1916-MODIFICATA.jpg

    Ce?
    Ca eu exagerz nitel?
    Doar nitel ?

    Si de ce nu? Nu vedeti ca se poarta , tine si este evropeneste?
    Ca la V se poarta zisa „copilul care nu plange nu primeste țîță!”

    Si mai la est zicala fiind „obraznicu’ manaca praznicu'”

    Asa cva gata cu mabilitatiule!

    la Trianon presupusii aliati erau de fapt Consiliul Bolsevismului (apud Ionel) si mai mult ai Ungariei decat a Romaniei!!!!

    ––––––––––––––––––––

    Cu oarsicare legatura cu subjctu de 1 iunie asta Alinuta Gorghiu zse strifioca prin (ne)Adevarul de grija copiilor refugiati …omitand situatia copiilor cu cetaneie romana, traitori in Romania

    Dintre țările UE, România a înregistrat cea mai mare rată a copiilor expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială (41,5%) în 2020, urmată de Bulgaria (36,2%), Spania (31,8%) și Grecia (31,5%).

    https://romania.europalibera.org/a/eurostat-saracie-copii-romania/31533983.html

    Aproape un sfert din copiii din Uniunea Europeană sunt expuși riscului de sărăcie și, implicit, de excluziune socială, iar România se afla în 2020 pe primul loc în topul făcut de Oficiul European de statistică, cu unul din trei copii expuși acestui risc.

    Da Alinuta trebe sa se afirme ca europeana … ropmanii nefiind destul de evropeni.

  2. Numai că Ungaria horthystă sprijinită de Germania nazistă a încălcat Tratatul de la Trianon, prin Dictatul de la Viena, din 30 august 1940. Ce-i drept, prin Tratatul de Pace de la Paris, din 1947, României îi revine teritoriul luat prin dictat, numai că, onor, Ungaria nu a semnat tratatul separat cu România. Așadar, rămân în vigoare prevederile de la Trianon. Care este actuala politică externă a Ungariei, privind relațiile cu România? Mă întreb și eu ca un cetățean onest și patriot.

  3. Pot afirma ca aceasta zi a trecut neobservata, o simpla zi de 4 iunie, insorita pe alocuri, cu ploi, furtuni, cu suparari, mahniri si nimic semnificativ pe „sticla” in privinta celebrarii acestei zile. „Nu avem voie sa uităm: 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon”.

  4. Ungurii, fac ce doresc in tara noastra. Pe ei nu-i intereseaza nici-un tratat, cu tratatele ei se sterg la fund. Aceasta numai din caiuza conducerii si conducatorilor romani, aflati vremelnic in fruntea statului !
    Atat UDMR, care nu este partid politic, cat si sustinatorii lor din Ungaria nu trebuie sa participe in nicio guvernare. Din cauza lor se intampla nelegiuirile in Romania. Afara cu UDMR de la guvernare !!!

    • Cel mai mare rău și nedreptate este făcut de Români cu ei însuși.Ne conduce tupeul,hoția și incompetenta.Birocratia,salariile mari de la stat și pensiile speciale ne conduc.Hotii de Dâmbovița care care zi și noapte pădurile din Ardeal cu sprijinul guvernului.Arata tot tabloul.

  5. Avem guvern bolnav, slab..
    Nu marcam ziua în schimb de Rusaliile catolice ziua de 4 iunie este marcata de steagurile și mulțimea saseasca?
    DORMI IN PACE GUVERN PROST.!

  6. Hristos s-a înălțat !
    Din păcate, România nu își aduc omagiu patriotilor adevărați , ca Nicolae Titulescu !
    Președintele Ungariei a venit la București cu convingerile lui, dar Nicolae Ceaușescu a fost foarte ferm, ca și Traian
    Basescu și l-a pus la punct !
    U.D.M.R a fost înființat cu acordul lui GhinIon Iliescu !
    Are politicieni fermi și versați !
    Imnul politicienilor romani (fragment):
    “Buna țara, rea tocmeala
    Fir-ar ea de rânduiala
    Aia hoți, ăștia hoți
    Mama lor la toți
    Vin ai noștri, pleacă ai noștri
    Noi rămânem tot ca prostii
    Aia hoți, ăștia hoți
    Mama lor la toți !”
    Machiavelli a avut perfecta dreptate, ca “fiecare popor are conducătorii pe care ii merita !
    Comparați-l pe Viktor Orbán, premierul Ungariei cu ai noștri !

  7. Doresc sa fac cateva adaugiri comentariilor colegilor de blog. Nu stiu daca trebuie sa ii invinuim numai pe vecinii nostri maghiari, cauzele slabiciunilor noastre trebuie cautate acasa, aici pe malurile Dambovitei si nu numai. Recent un deputat al Parlamentului Romaniei, cu ocazia Zilei Tratatului de la Trianon aflat in incinta unui cimitir militar, cu ocazia celebrarii acestei zile, era sa fie linsat in ziua amiaza mare.
    Nu stiu daca mai are rost sa discutam de politica externa a Romaniei atat timp cat diplomatia de acasa se afla in agonie, la cheremul altora.

  8. De Rusaliile Catolice, Ungaria a încălcat din nou regulile în relaţiile cu România: Sute de steaguri ale statului ungar la procesiunea de la Șumuleu Ciuc

    Drapelele de stat sunt simboluri oficiale care indeplinesc roluri de identificare, delimitare, semnalizare si schimburi de mesaje. Plecand de la aceste scopuri universale, un privitor strain la transmisiile tv de la procesiunea catolica de la Sumuleu Ciuc ar fi putut crede, luandu-se dupa simbolurile de statalitate, ca evenimentul avea loc in Ungaria.

    Probabil aceasta ambiguitate subversiva a fost si scopul politic al Budapestei, care a finantat si organizat pelerinajul ungarilor la sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, cu ocazia Rusaliilor Catolice. In marea masa de credinciosi catolici, de circa 300.000 de oameni, din toata Europa, fluturau ostentativ, transmitand mesaje de falsa teritorialitate, sute de steaguri ale statului ungar, de parca Ungaria se mutase in Romania!

    Practic, Ungaria a pus, in mod inacceptabil, monopol politic pe un eveniment religios, desi acesta a fost unul international, cu participanti din multe tari europene. In mod normal, sanctuarul catolic de la Sumuleu Ciuc ar fi trebuit sa fie semnalizat de simbolurile Romaniei, ca tara gazda, si ale Uniunii Europene, fiind tara membra a comunitatii paneuropene, precum si ale statelor participante, in raport de 1:1, asa cum se intampla la toate evenimentele internationale. In masa de pelerini nu aveau ce sa caute drapelele de stat ungare. Ori, in contrapondere, ar fi trebuit sa fie si drapele romanesti, in aceeasi proportie de unu la unu, avand in vedere ca avem si romani credinciosi catolici, cat si ale tarilor participante. Poate ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, ori un reprezentant al presedintiei sau ministerului cultelor, ar fi trebuit sa fie prezent, sau macar sa fi transmis un mesaj. O solutie ar fi si dispunerea de drapele ale statelor participante de-a lungul cailor de acces (vezi imaginea atasata, cu modelul australian). Ma gandesc ca nici organizarea nu are trebui lasata pe maini din afara, sa fie coordonata de statul roman. Nu este normal ca un stat strain sa aiba monopol pe un eveniment din Romania.

Lasă un răspuns