Vizita, la Fundatie, a unei delegatii de la Ministerul de externe al Chinei

Ieri, am primit, la sediul Fundatiei nostre, o importanta delegatie compusă din sase diplomati de la Ministerul de externe al Chinei. Delegatia a fost condusă de reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri europene, ambasadorul Wu Hongbo. Inainte de a ocupa acest post, domnul Wu a fost subsecretar general ONU pentru chestiuni economice si sociale. I-am povestit, de altfel, despre vizita pe care am organizat-o, in 2004. cand, impreună cu Antonio Guterres – actualul secretar general ONU, pe atunci presedinte al Internationalei socialiste, am mers de la Bucuresti la Beijing pentru a normaliza relatia dintre PCC si Internationala socialistă.

La intâlnire a participat si noul ambasador al Chinei la Bucuresti, Han Chunlin.

Delegatia chineza a vizitat, in aceste săptămâni, mai multe tari europene – Franta, Belgia, Ungaria, etc (anul trecut, Germania si altele) – pentru o evaluare mai amplă asupra unor evenimente recente.

Principalele teme discutate au fost:

  1. Conflictul dintre Rusia si Ucraina in context global. Pozitia Chinei;
  2. Relatia China/UE, in lumina sanctiunilor reciproce si a suspendării, in urma cu un an, a procesului de ratificare a Acordului global de investitii (si comert) dintre China si Uniunea Europeana;
  3. Relatiile bilaterale Romania/China.

Discutia a durat aproape două ore.

12 gânduri despre “Vizita, la Fundatie, a unei delegatii de la Ministerul de externe al Chinei

  1. Sunt curios ce ați discutat la punctul 3.
    Se poate coopera la modul serios cu China, în condițiile și mai ales restricțiile impuse de SUA ?
    Doar Victor Ponta ar spune probabil că da, având ca circumstanță atenuantă incapacitatea de a se maturiza…

    • Sunt convins ca s-au atins si dezbatut toate punctele de discutie si cel mai important mi se pare respectul de care se bucura in randul dimplomatilor chinezi, domnul presedinte FET, domnul prof. univ. dr. Adrian Nastase, eminent ministru de externe si premier al României.
      Ca o parere personala, daca am fi cultivat indeosebi relatiile economice cu China am fi avut numai de castigat, altfel ne-am „aliniat” la trendul turmei UE.

  2. Stimate Domnule Președinte,

    Sincere felicitări pentru această întâlnire .Sunt profund convins că oaspeții chinezi au putut afla lucruri interesante de la Dumneavoastră.

    Cu deosebit respect,

    V.Buga 

     

    Sent: Wednesday, June 01, 2022 at 9:02 PM

  3. Hristos s-a înălțat! Să fie pace și binevoire între oameni! Să ne cinstim eroii, care ne-au lăsat o țară întregită, frumoasă și bogată! Un gând pios pentru strămoșii noștri și pentru toți cei dragi nouă, care au plecat Dincolo, iar noi să ne înălțăm spre credință și spiritualitate divină!

  4. Hristos s-a Inaltat ! Sa aveti o zi de Inaltare binecuvantata.
    Cinste si vesnica pomenire tuturor eroilor neamului cu ocazia celebrarii Zilei Eroilor.

  5. Ceea ce nu vor sau nu pot statele, pot face organizatiile private … dezghetate…
    Ar fi interesanta pozitia partii chineze, mai ales in contextul actual…
    Stiut fiind faptul ca ei pregatesc un eveniment sau proiect cu 5-10 ani inainte, m-as intreba daca evenimentele din Ucraina erau in „graficul” sau nu….si care ar fi, in final, rezultatul?!?!

  6. Buna ziua,
    Felicitari, domnule Adrian Nastase!
    Aveti inca resurse nemasurate, sa intretineti relatii diplomatice
    într-o maniera eleganta, dar si consistenta politic!
    Apreciez intreaga activitate stiintifica si educationala pe care o aveti!

  7. ,,Autoritățile din Bulgaria au luat decizia de a tăia subvenția pentru hotelurile care găzduiesc refugiați din Ucraina și, totodată, au anunțat că-i vor da afară din hotelurile de pe litoral.”
    ..Ca răspuns, aceștia au mânjit cu excremente pereții camerelor de hotel scriind ,,Slava Ukraina”.
    Să fie primit – adaug eu..
    Propun guvernului României să -i transfere din Bulgaria la Mamaia, să bea și ei șampanie de 1000 euro în camere de 5 stele plătite în prealabil de crema aristocrației bucurestenesti. În fond și fițoșii români ar trebui să facă acte de caritate, nu doar autoritățile din România pe banii multor fraieri români care, unii dintre ei, nici nu au văzut vreodată marea…

Lasă un răspuns