Katalin Novak – o vizita de provocare

Vizita in Romania a noului presedinte al Ungariei – Katalin Novak nu a fost o vizita oficiala, nu a fost nici o vizita turistica ( nu a mers pe litoralul romanesc) ci a fost o vizita politica de provocare. Vizita a fost organizata in contextul premierii celor doi secui condamnati pentru terorism, al tensiunilor legate de de intonarea imnului secuiesc la doua manifestari sportive si al declaratiilor ambigue ale ministrilor UDMR in legatura cu aceste actiuni.

Aceasta prima vizita in strainatate a presedintei Ungariei a sfidat toate regulile de protocol, de curtoazie, de buna vecinatate si de eleganta. Era normal ca vizita sa inceapa la Bucuresti, la Cotroceni, pentru a marca relatia bilaterala. Ea putea continua cu puncte de program din Transilvania. Katalin Novak a dorit insa sa sublinieze, ca ea nu vine in vizita in Romania ci in Transilvania, sfidand in acest fel suveranitatea statului roman. Transilvania trebuia sa para o provincie a Ungariei. Astfel de provocari au mai avut loc. Unele au primit raspunsul potrivit, altele nu. Si de data aceasta va fi nevoie de un raspuns politic si nu de o lectie despre drepturile kin states, pe care ungurii le stiu foarte bune dar nu le respecta. Pare ca actiunile revizioniste ale Rusiei in Ucraina capata noi reverberatii si la liderii de la Budapesta.

In ultimul secol, atitudinea revizionista a Ungariei a devenit mai agresiva atunci cand a considerat ca statul roman este vulnerabil (in plan intern si in planul aliantelor). Se pare ca acum Budapesta mizeaza pe faptul ca Rusia ar putea impune o noua Conferinta de la Ialta.

Trebuie sa mentionez ca, in conditiile in care Kelemen Hunor a participat la aceasta actiune, intalnindu-se cu presedinta Ungariei, el a devenit complice la actiunea de sfidare a suveranitatii Romaniei, asa cum s-a intamplat si la meciurile de hochei/fotbal, cu ministrii care au asistat fara reactie.

Este posibil ca UDMR, dupa rezultatele de la alegerile din Ungaria si obosit sa gestioneze atatea fonduri guvernamentale in Romania, sa-si pregateasca iesirea de la guvernare.

Cred ca liderii Romaniei ar trebui sa afirme si ei „Romania este Romania. Punct.” Si sa actioneze in consecinta. Spre exemplu:

1. Declararea „persona non grata” a conducatorilor asociatiei care i-a premiat pe cei condamnati pentru terorism;

2. stabilirea unor reguli pentru protectia demnitarilor straini care vin in Romania, indiferent de scopul vizitei (alergari in parc, vizite la biserici, etc). Inclusiv in ceea ce priveste portul de arme pentru insotitori;

3. preluarea urgenta a reglementarilor din Ungaria (tara membra a UE) pentru a fi introduse in legislatia noastra,in privinta achizitionarii de catre straini a bunurilor imobile (in special terenuri agricole si bunuri culturale). Ministerul de externe ar trebui sa pregateasca acest documentar in maxim o luna;

4. Analiza a ceea ce s-a intamplat, din punct de vedere etnic/demografic, in ultimii ani, in Covasna si Harghita, fenomen denumit de unii „ethnic cleansing”;

5. Crearea unei comisii speciale de ancheta in parlament pentru a examina daca romanii din Ungaria beneficiaza de aceleasi drepturi precum maghiarii din Romania.

Sunt adeptul unei relatii corecte, de bunavecinatate cu Ungaria dar nu este posibil ca Parteneriatul pentru secolul 21, pe care l-am incheiat cu premierul Medgyessi, sa fie interpretat doar prin oglinda retrovizoare de catre actualii conducatori ai Ungariei.

Imi este clar ca presedintele Romaniei, in conditiile in care urmareste un post international in perioada urmatoare, nu doreste sa se faca „valuri” pe astfel de teme, cand este nevoie de unanimitati pentru sanctiunile la adresa Rusiei iar Ungaria nu ar trebui antagonizata. Interesele Romaniei sunt altele!

38 de gânduri despre “Katalin Novak – o vizita de provocare

  1. Excelenta analiza, ca de fiecare data! Din partea vizitatoarei… un comportament nepotrivit cu functia pe care o detine! I-o fi palaria prea mare? Sau ramane de analizat doar actul marunt(ca aspect moral, caci politic este urias), sub orice nivel de respect pentru o tara cu al ei popor? Oricum… este obligatorie reactia oficiala, asa cum reiese din materialul postat de dumneavoastra! Va veni reactia? Eu cred ca NU! Dar…vorba unui contemporan: traind si vazand!

  2. Cu riscul lezarii unor sensibilitati partizane sau part-priuri, evoc memoria convingerilor lui Vadim in legatura cu caracterul revizionist al UDMR. Devenise un sport popular denigrarea acestuia, alaturi de marele Adrian Paunescu, pentru patriotismul lor ardent, avant la lettre. Culmea ipocriziei manipulative este ca Ucrainei i se sprijina vasnic notiunea de suveranitate si mandrie national, in conditiile in care unor tari ca Romania li se cere diminuarea acestora in favoarea marilor puteri si a multinationalelor.
    Cu parere de rau, natiunile isi merita conducerea ce o au/aleasa sau impusa – aceasta din urma tot din pricina slabiciunilor interne.

    • Sprijinul pentru naționalismul ucrainean este conjunctural.
      Dacă vor reuși să ocupe și să ,,terraformeze” definitiv și irevocabil țara vecină, această va deveni o altă Românie pe hartă, adică o altă rumegătoare de muls. Repet, DACĂ vor reuși.
      Ungaria are două avantaje: Nu este ortodoxă si mai are un popor.
      România, din păcate, este doar locuită.
      Mă rog, locuită de cei tot mai puțini care nu umblă brambura pe meleaguri străine.

  3. Stimate Domnule Prim-Ministru,

    Sincere felicitări pentru poziția Dumneavoastră. Câtă dreptate aveți. 

    Să dea Dumnezeu ca sfaturile Dumneavoastră să fie luate în considerare până nu va fi prea târziu.

    Cu deosebit respect,

    V.Buga 

     

    Sent: Saturday, May 21, 2022 at 10:06 AM

  4. Domnule ,NASTASE intadevar a-ti ramas acelasi om politic pe care am avut marea placere sa-l cunosc personal la infintarea FDSN- intruna din salile din uzina Republica,v-am urmarit cariera politica cu toate trairile ei si niciodata nu pot fi de acord cu cei care in decursul desfasurarii evenimentelor au incercat sa va denigreze fara argumente incepand de la replica ,,marilor,, magistrati care v-au condamnat din argumentul,,,nu sunt probe concrete dar trebuie sa -l dam exemplu,,
    Astazi, acum ROMANIA are nevoie de serviciile dv,ma bucura prezenta dv la diverse televiziuni,frumoasa si binevenita replica ptr ,,petrov.
    Reveniti in PSD ,partidul pe care dv impreuna cu dl iliescu l-ati fondat si dati o noua forma ,nu cea a purtatorului de ,fumatul pipei paciii cu adversarii tai politici[gen CIOLACU ]
    Am si acum in minte replica dv legate de comportamentul liderului de partid in legatura cu evenimente mai putin placute din cadrul partidului [nu trebuie sa faci schimbari sau sa iei masuri sa placa opozantilor tai,,nu te vor vota niciodata ce-i care sunt din tabara adversa de dragul schimbarilor tale ,ba dimpotriva slabesti puterea partidului]
    Bine argumentat si puternic semnalul dv in legatura cu vizita presedintelui maghiar,acesta fiind si motivul care ma detreminat sa scriu aceste randuri.

  5. Pertinentă viziune,dar…. Există un mare „dar”.In condițiile actualității contemporane europene,trebuie ca Yohanis ,sau Ciuca ,sau Ciolacu, sau cine-o mai fi pe acolo,să aibă și sustinerea populației românești, chiar dacă nu și a etniei maghiare(din care fac parte).Problema e că în benzinăriile de la granița cu Ungaria 4 din 5 mașini care fac plinul sunt românești pentru că Orban al lor a știut să ia măsuri de plafonare,micșorarea TVA la pâine și altele,spre deosebire de Orban al nostru și viitorii, actuali care nu fac NIMIC pentru ca romanul de rând să resimtă cât mai puțin efectele crizei…Spuneam deci că in aceste condiții, e mai greu ca cetățeanul să susțină orice sau pe oricine(din cei ce conduc,sau NE conduc) .E bun și patriotismul,sunt bune și demagogiile,dar foamea e cel mai bun profesor,dimpreună cu nevoia!!! Iar la acest capitol, stăm bine,rău de tot.Nu-i nimic,vor veni alte alegeri și din nou vom mânca demagogie și harneala,dar*revin la marele „dar”*,până când!!??!!

  6. Din pacate om observat doar or reactie timida a MAE , doar a unui secretar, domnul Aurescu inca isi scrie pozitia, sau nu. Avem politicieni care sa contracareze intelgint , sa abordeze cu consecventa toate aceste manifestari iredntist- soviniste? NU mai avem. Probabil ca atitudini ca cele din acest minieditorial al dumneavoastra sunt cauza inlaturarii politicienilor de prim rang, nu punctual, in general, au fost inlaturati pentru pozitii si pozitionari inteligente. Nici macar juxtapusul de la Cluj -Napoca nu l a dus mintea sa aiba o pozitie pendinte sau post , inteligenta. Sugestiile dumneavoastra sunt excelente, dar nu vor fi transpuse pentru tocmai ca sunt ale dumneavoastra. Sa dea Domnul sa le transpuna mamelucii nostrii iar eu sa zic am gresit!! Sanatate tuturor romanilor si cetatenilor !

  7. Corect si la obict.Cine comemoreaza 1 decembrie si sfideaza legile tarii ,nu are ce cauta in Romania.
    Tot ce se mai poate spune este,pe limba lor…

  8. >>”Cred ca liderii Romaniei ar trebui sa afirme si ei „Romania este Romania. Punct.”

    Daca noi nu aratam ca suntem stapini in tara noastra, deja vin altii sa ne arate ca ne sunt stapini: isi cinta imnul cind vor si unde vor in Romania, presedinti vin si ne insulta pe noi romanii, au partid politic care guverneaza si implementeaza agenda Ungariei in Romania.
    Ungurii sunt exact ca rusii, cu mentalitati imperiale, de stapinitor. Nu toti, dar, celor mai multi le place mult ce cinta Budapesta. Nu am auzit de nici o contestare intre maghiari a ce face Budapesta in Romania, deci sunt uniti, ca si rusii.
    Ne conduc oficial prin UDMR, dar ar vrea cumva sa oficializeze, sa se declare rasa superioara, iar pe romani, din nou la matura.
    Oare politicenii nostri cind or sa se trezeasca din somnul cel de moarte? Miorita se poate rescrie si cu ciobanashul ungurash care biruieshte.
    E un moment prielnic pentru a ne enunta romanismul in lume, dar tot Budapesta cistiga pe spinarea noastra, Foarte enervant.

  9. Nu stiu ce peste vrea Romania sa fie, dar imi e clar ca nu vrea pe model polonez, nationalist, ci un fel de hibrid in care sa nu existe nationalism, ci un fel de europenism ritualic, care ar putea fi intitulat „euro-cultist”, crescut cin modelul „prolet-cultist”, dar unde clasa conducatoare e cea „europeana”, si nu „proletariatul”. Un bun roman a caracterizat acest „model” ca fiind de „molusca”, pentru ca nu exista nisci o contradictie intre a fi nationalist si europenist. Sunt doua notiuni complementare, si nu care se resping. „Europenistii”, in special „progresistii”, vad nationalismul ca pe o calamitate pe acelasi palier cu comunismul. Ori, dupa cum vedem, nationalismul francez sau german e inca bine merci, si are aspiratii de conducatori ai Europei. Polonia vine din urma ca lider nationalist al Europei de Est, si le spune pe fata Frantei si Poloniei ca au ramas in urma, pe ceas rusesc.
    Romania pe al cui ceas merge? Pare ca noi inca folosim clepsidra.

  10. Am fazut in Estonia, Finlanda si Polonia, toate aceste state au programe de aparare teritoriala, unde civilii invata sa foloseasca armele in cazul unei invazii straine.
    Romania are asemenea program de aparare, ca romanii simpli, femei, barbati sa stie cum sa ia arma in mina sa isi apere tara? Sau ne apara francezii si americanii?
    Cred ca ar fi o dovada de patriotism ca romanii sa participe intr-un asemenea program. Ar putea fi inceput in Transilvania, ca semnal catre Ungaria revizionista, si de ce nu, chiar cerind secuilor sa participe. E si tara lor, nu?

  11. Iata, un articol bun despre credibilitatea scazuta a Germaniei (si Frantei) ca buni conducatori europeni, in special fata de Europa de Est. Germania are nevoie de o noua Ostpolitik care sa creasca increderea est europenilor.
    Sa ne amintim, ca acum citeva zile, Macron vorbea cu Putin despre cedari teritoriale ale Ucrainei in favoarea Rusiei. Ce inseamna asta, daca Rusia se apropie de Romania la Gurile Dunarii? Ca Macron ii va da lui Putin Republica Moldova pentru o noua falsa promisiune ruseasca?
    Premierul britanic, Tuss, este mult mai eficient fata de acest conflict, si aparent mult mai „european”. Est europenii si Ucraina au mai mult aincredere in Marea Britanie decit in francezi si germani. Tuss a afirmat ieri ca Marea Britanie e dispusa sa acorde asistenta militara Republicii Moldova. Si eu am mai multa incredere in britanici!

    https://www.dw.com/en/war-in-ukraine-is-germany-losing-its-eu-leadership-role/a-61879431

  12. Am citit ca francezii au instalat un sistem foarte modern de rachete MAMBA in Romania. E unic in Europa, spun specialistii, care pare sa complementeze sistemul american de la Deveselu, lovind rachet balistice.
    Foarte bine, un semn de crestere al increderii romanilor fata de Franta! Le vor folosi insa francezii sa loveasca tinte ruseshti daca NATO comanda asta, sau trebuie Macron mai intai sa se converseze cu Putin?
    E vreun militar pe aici care ne poate compara sistemul american cu cel francez?
    Romania are mare nevoie de submarine in Marea Neagra, si flota militar-navala mult mai puternica…Vad ca se dau arme de ultima generatie Ucrainei, si sper sa ii invinga pe rusi. Dupa asta insa, daca rusii cumva vor fi invinsi, Ucraina va deveni o mare putere militara in zona Romaniei, si bine ar fi sa fim prieteni. Altfel decit pina acum.

    „“Operated by around 100 airmen, the MAMBA medium-range surface-to-air system is a sophisticated weapon system that can provide a protective bubble for the benefit of the forces operating in the coverage area,” the French General Staff explained on May 19, 2022. “In order to increase the efficiency of the system and to meet the needs of NATO’s Integrated air and missile defense (IAMD), it is connected and integrated via a tactical data link to the Romanian defense system and to that of NATO.”

    The MAMBA system can track 100 trajectories and engage 10 of them simultaneously, with up to 48 missiles ready to fire. It is the only European system designed to counter ballistic missiles. The Aster 30 missile it employs, developed by MBDA, can hit aircraft up to 120 kilometers away, and ballistic missiles at 30 kilometers. ”

    https://www.aerotime.aero/articles/31066-france-mamba-air-defense-system-romania

  13. Respecta-te pe tine însuți și va urma, precum noaptea zilei, că vei fi respectat de toți ceilalți. Am făcut o parafrază dintr-un citat shakespearian. Cum să așteptăm respect din partea străinilor, și nu orice străini, când suntem conduși de decenii de cei vânduți acestora? Cum sa fii respectat ca stat când ți-ai vândut și ultimul dram de suveranitate acelorași straini care ne desconsideră și ne socotesc doar buni de salahori pe ogoarele și în casele lor? Cum să fii respectat când ești ultima națiune din Europa la toate capitolele? Acum ați înțeles?

  14. Perfect de acord. Maghiarii întotdeauna au făcut numai ce au vrut ,chiar și în țara altora .
    Politicienii de acum sunt doar marionete ieftine în mâinile marilor interese,majoritatea din Vest.
    Nu că înainte nu erau,dar parca ,mai aveau o fărâmă de mândrie națională și mai ales,aveau stofa de politicieni.
    Domnule Năstase ,deși în timpul când ați fost la putere s-au făcut și multe lucruri îndoielnice (cum ar fi „privatizarea COS Târgoviște,daca nu mă înșel) ,măcar arătați a politician.
    Ăștia sunt de-a dreptul aroganți și nesimțiți (a se vedea marele faraon Tutankamutu,ce ne conduce țara cu mâna lui înțeleaptă ) .

  15. Iata ce afirma doamna Presedinta a Ungariei:

    „..Transylvania’s Hungarian culture is “not a thing of the past but a part of our present and key for our future”, the president said, adding that “Hungary would not be the same without Transylvania”…

    Eu sunt de acord ca maghiarii, ca si cetatenii romani de alte nationalitati trebuie sa li fie sprijiniti sa isi pastreze identitatea, fie de Guvernul tarii unde traiesc, fie de rata de care sunt legati. Nu suntm rusi, sa incercam sa ii lichidam in Romania, sau sa le suprimam identitatea, obligindu-i pe toti sa se declare de nationalitate romana.

    Dar respectul trebuie sa fie reciproc, pornind cu respectul fata de istoria comuna, cu dureri de ambele parti. In final insa, Romania este statul in care traiesc acesti maghiari, alaturi de etnici din altge minoritati care stiu sa respecte Romania. Toti, inclusiv maghiarii, ar trebui sa sa arate loialitate statului roman in primul rind, si apoi statului maghiar, chiar si in regiunile unde sunt majoritari in Transilvania.

    Nu e poezie, e realitate: Romania se intinde pina la Tisa, si include Ardealul. Aici, in Transilvania suntem majoritari, si de aici ne tragem ca popor, din daci, din Sarmisegetuza. Nimeni nu are dreptul sa ne rada de pe harta, si sa ne jigneasca in tara noastra, a tuturor romanilor, oriunde s-ar afla ei!

    Vizita doamnei in Transilvania a fost o provocare, pentru ca a evitat sa se intilneasca cu reprezentanti romani, si s-a intilnit doar cu Kelemen Hunor. Este o greseala diplomatica in primul rind, la care a raspuns MAE din Romania, in mod corect. Si, da, la intrebarile din presa maghiara daca poate sa inceapa in comnflict diplomatic romano-maghiar, raspiunsul e „da”, el a inceput, si se datoreaza Ungariei! Aici duce nationalismul unguresc. Noi am fost mult prea toleranti pina acum, cu prententiile maghiare de la Budapesta.

    https://hungarytoday.hu/president-katalin-novak-transylvania-museum-complex-szentendre-budapest-hungary-orban-government/

  16. Cred ca este foarte relevant pentru Romania, ca vizita controversata a Presedintei Ungariei in Romania s-a desfasurat la Budapesta chiar in ajunul conferintei CPAC (Conservative Political Action Conference) al conservatorilor americani, in speta a Republicanilor din SUA, care a avut loc in SUA….pardon, unde? La Budapesta! Ce cauta americanii conservatori la Budapesta? Sa ia exemplu de la Orban!!! Li se pare ca e bun, asa autoritar, extremist, rasist cum e! Si invata cum sa inceapa sa controleze media in SUA de la Orban! Imaginati-va o America care ar fi o Ungarie mai mare….Putin viseaza demult la o astfel de SUA, infratita cu Rusia, si care sa o lase sa se zbenguie oriunde in Europa de Est unde crede ea ca e stapina. Multi analisti conservatori americani se intreaba azi ce face Bidencu SUA in Ucraina, de ce cheluieste atitia bani acolo, si il blameaza pentru inflatia mare si preturile la petrol? Pai daca ii lasam pe rusi sa inainteze in Ucraina, nu cresteau preturile la petrol, spun acesti analisti conservatori. Nu se intreaba insa cit ar fi marsaluit la este bocancii ruseshti…banui ca i-ar fi durut in shpitz si daca invadau Romania sau Polonia, dupa Ucraina.

    Republicanii americani – condusi de Trump chiar si cind nu e la putere – sunt fascinati de „liderii puternici” ca Viktor Orban (si Vladimir Putin), si pare ca vor sa se adape din acest tip de curent super-nationalist.

    Faptul ca Trump si aliatii sai au gasit „apa sfiintita” la Budapesta cred ca ridica putin parul la Bucuresti, pentru ca, evident, un viitor Presedinte SUA de la Republicani, ar da un imbold actiunilor separatiste maghiare din Romania.

    In final, problema e intotdeauna despre incapacitatea oamenilor de a asigura un echilibru, ideologic, militar, care sa metina pacea. Si eu sunt atras de nationalism, dar realizez pericolul cind pierzi controlul, si lasi liberi monstri nationalismului pe campurile planetei. In oglinda, vedem hidra globalismului care sterge identitati, sterge istorie, si creaza noi zei amagitori.

    https://www.theguardian.com/us-news/2022/may/20/viktor-orban-cpac-republicans-hungary

  17. trexsr, vrei să ne convingi că nazismul ucrainean (pe care românii din Ucraina îl cunosc) -sprijinit de Partidul Democrat – este mai bun decât naționalismul maghiar ?
    Apropo, te-ai sucit rău de tot cu orientarea politică, văd că nu mai ești partizan trumpist. Te-o fi lovit vreun curcubeu ? (Z)
    PS
    Dacă vrei să convingi comunitatea acestui blog de ,, adevărul” tău oscilant, îți sugerez să urci norma de postări la cel puțin 20 comentarii per topic. Sună și amicii să te ajute, dacă nu-ți ajunge timpul. (Z)

    • Nervosi cu Ucraina, mai (Z)ambila?

      >>”trexsr, vrei să ne convingi”

      Pe tine nu vreau sa te conving de nimic. Tu ai convingeri ferme.

      Realitatea pe care iti construieshti imaginea aici pe blog ne arata ca tu te-ai inshurubat – folosind tehnica „tampon” – cu mult aplomb in dosul Maicii Rusii, pregatit mereu pentru a linge din pozitii destul de dificile clantele atinse de regimul lui Putin.

      Daca erai roman rezonai putin cu situatia prezentata, si exprimai si tu un sentiment, acolo, patriotic. Daca nu esti, ce te bagi unde nu-ti fierbe oala? Intrebare retorica, pentru ca stiu exact de ce isi bagi nasul rusesc in gulashul unguresc.

  18. trexsr
    Ce ai baut apa dupa Paunescu si Vadim ?
    Asa intectual traansatlantic esti tu ?

    Normal ca „Ungurii sunt exact ca rusii, cu mentalitati imperiale, de stapinitor. ….
    Normal; ca noi nu zicem nimic, nimocutza…

    Vezi tu .. acum cca 32 de ani, un grup ultrareprezentativ al intectuialitatii romane de rot nou , apusean samd se ducea sa isi caute r4ecunoassterea inistutionala la Budapedsta.
    Constectau constiinciosi spusele nu mai stiu carei advocate austriece ca „de ce sa invete ungurii din Romania sa vorbeasca romanerste ca cadn romanii ar putea s ainvete sa voirbeasca o limba evropeana adica ungureste?” . Aia fiind advocata unele lucruri trebe intelse mai altfel – adica clentii mei e europeni de voi nu suntem siguri …

    E .. si maretele noastre intelecte si morale ultraverticale .. ei bine so=au loiuat angajamente fata de presu Goncz sa ne ieduce pe noi ca
    – suntem bobor milostiv, feminin cu vocatia supunerii , begetal ce mai !
    – ca ungurii , ca si rusii e boboare dinamice, maducline cu gena conductoare care nu pot fi ca noi …

    Ei bine si si-au ideplinit ahgajamentu.

    Ceva mai taziu tovarasia sa Mihai Sora decalra despre Iliescu «Iliescu est incoherent: il clame au sujet de la Bessarabie ce qu’il recuse pour la Transyl­vanie.» (v https://victor-roncea.blogspot.com/search?q=Mihai+Sora fotocop[ie pagina revista Express si artocol reprodus integral. la mica barfa eu sunt cel care a pus pozele …asa cum sunt si ala carew a pomenit de Dusmanul Natural)

    Si .. si cand fu bataie din Transnistria .. cui ii pasa?
    Inte;ctualilor romani? Nu …

    Sau se facu ceva scandal peste bolata ptr grupul Ilascu ?
    Nu …

    Da cu titi sunt cu slava Ucrainei …..

    A! Da sa nu uit – eu de un an platesc muot5 mai mult la buleftrica …

    • Ghita, nu pot sa suport nesimtirea maghiara si ruseasca. Astept sa se inalte si ai nostri „ca brazii”. Nu poti ramine un „popor de molushte” fara sa fi mincat. Ori te schimbi, ori esti mincat.

    • Nevasta ma intreaba daca am terminbat de scris „scrisorile de dragoste pentru poporul roman” 🙂 Dom’ne, poate nu s-a inteles acolo pe Dealuri: una e sa fi „tolerant” si alta sa fii „prost de tolerant”. E la fel ca si aia „sa fii cinstit”. Una e sa fi „cinstit” si alta sa fii „prost de cinstit”, adica sa iti lezezi interesele personale afirmind ceea ce tu consideri ca este adevarat.
      In ce priveste abordarea de simboluri nationale, stiu ca romanii sunt „prost de toleranti”. Mi se pare OK sa ridici steagul maghiar, dar alaturi de cel romanesc si european intr-o localitate unde traiesc majoritar cetateni etnici maghiari. Dar sa pictezi „borne de granita” cu steagul maghiar pe teritoriul Romaniei, si sa vina Presedintele Ungariei sa se afiseze linga ele, mi se pare o insulta de neinghitit, care trebuie sa i se raspunda ferm si proportional, dar proportional mai puternic din Romania. Ca si rusii, ungurii stiu doar de frica, si sunt experti la mintit.
      Stiu ca Romania depinde de votul maghiar prin forurile internationale (sa fie primita ca membru), dar nu cumva ar fi mai eficient ca Romania in consens cu alte tari prietene sa actioneze pentru scoaterea Ungariei din acele forumuri ale statelor democratice, ca sa nu ne mai emotionam la vot?
      Eu nu as permite unei unguroaice, fie ea si Presedinta, sa vina sa ma insulte la mine acasa. As scoate imediat UDMR de la guvernare, si ar interzice ca organizatii etnice sau partide sa fie formate pe criteriu etnic. As ameda-o pe Presedinta Ungariei si i-as trimite amenda la Budapesta, iar daca nu o plateshte, nu as lasa-o sa intre in Romania! Ce bine pentru unguri ca nu sunt eu Presedinte al Romaniei!

    • Ghitza, am baut apa dupa eroii neamului din care ma trag, aia de mergeau cu jalba-n protzap la Imparat, ai eroi care au murit trasi pe roata. Nu vreau ca poporul meu sa mai mearga cu jalba-n protzap la Viena, Budapesta sau Moscova. Au murit destui romani pentru intregirea neamului, si nu mai vreau sa vina vre-un strain sa isi bata joc de noi la noi acasa, in tara noastra, iar noi sa spunem ca ne place si ca mai vrem.
      Ar trebui ca toti romanii sa fie indignati si sa ceara, frumos, Presedintelui, conducatorilor, sa ia atitudine, sa sustina patriotic tara. Acum e timpul Presedintelui sa isi puna geaca rosie si sa protesteze si el ca cetatean, daca nu ca Presedinte.
      Tu crezi ca aici in Canada nu exista reguli si ca fiecare face ce vrea? A indraznit cineva sa isi bata joc de Canada fara sa existe un raspuns adecvat? Sunt legi care trebuiesc respectate. Nu vine nici un Presedinte al altei tari sa isi infiga steagul in pamintul Canadei, indiferent cine e la conducere.

  19. Cred ca actiunile provocatoare ale Ungarie la adresa Romaniei vor continua. Ca si rusii, liderii unguri, inclusiv sarpele UDMR din sanul Romaniei, testeaza permanent capacitatea elitelor romaneshti, ca sa vada pina unde pot merge si cind si cum vor fi opriti.
    Sigur ca te astepti la un raspuns diplomatic adecvat din partea Romaniei, si el a venit de la MAE. Cred ca MAE trebuie sa informeze adecvat partenerii europeni, americani, englezi si canadieni si sa isi solidifice relatiile cu The Five Eyes.
    Romania isi va spori sansele de a supravietui ca stat unitar daca devine o putere regionala, mai mare ca Ungaria, si celelalte din jur adunate, in special militar, dar si de influenta. Aici sper ca serviciile noastre sa lucreze pentru interesele Romaniei.
    In Ungaria asistam la aceiasi nostalgie imperiala, ca si la Rusia. Sunt doua state revizioniste, partenere, care nu ma indoiesc ca lucreaza impreuna prin diverse colturi intunecate ale lumii pentru a domina acolo unde pot. Iar Ungaria are mari vise de a domina Romania. O face, partial, prin UDMR, un partid care – daca nu se leapada de vipera de la Budapesta – ar trebui scoasa de la guvernare de neo-PSD si neo-PNL. Mai mult, pentru ca acest partid, desi aflat la guvernare, actioneaza pe contrasens, si fara acordul Guvernului Romaniei, ar trebui imediat interzis in Romania, impreuna cu partide secesioniste. Si daca nu sunt legi pentru a face asta, Parlamentul si Senatul Romaniei ar trebui de urgenta sa adopte noi legi ale sigurantei tarii, si sa defineasca care sunt agentii straini in Romania.
    Pentru inceput, as face cit mai multe exercitii militare ale Armatei Romane, si NATO in Transilvania. Mai mult, as cere Armatei Romane sa infiinteze un program de memorie istorica activa, inclousiv plantarea steagurilor romaneshti, si semne clare ale suveranitatii statului roman in Transilvania.

  20. Am vazut si eu la B1 TV poza in care Presedinta Ungariei s-a pozat cu un stilp pictat in steagul maghiar pe un deal din Romania. Mesajul ei este unul extrem de sfidator si suparator pentru orice roman.

    Presedintele Romaniei are vreo reactie? In momentul in care Presedintele altui stat vine la tine in tara, neanuntat, discuta doar cu reprezentanti al partidului etnic aflat la guvernare, si apoi, tine in brate o borna cu steagul tarii ei – vopsit de cine? – in tara ta, in Regatul tau, tu ce reactie ai? E ca un act de razboi, sa vina si sa isi infiga steagul in pamintul tarii tale. Inseamna ca te-a cucerit. Domnule Presedinte Iohannis, ne-au cucerit tara ungurii? Macar sa ne anuntati daca ati depus armele, v-ati predat inamicului, sau daca ati cedat Transilvania Ungariei.

    Inca astept reactia de la Cotroceni. Pina acum, pe site-ul Presedentiei e liniste pe acest subiect.

    https://www.presidency.ro/

  21. Este destul de jenant să vezi că atâția bărbați români, sau de origine română se coalizează într-un adevărat delir virtual împotriva unei….femei, fie ea și președintă a țării vecine, venită să facă spectacol printre conaționalii săi din Transilvania.
    Furia steril-patriotardă a unor comentatori de pe margine trecuți binișor de prima tinerețe nu reflectă altceva decât un acut sentiment de frustrare în prezența unei femei frumoase care a reușit în politică.
    Isi imaginează cineva că neomarxiștii euroatlantici vor critica acțiunile stimatei doamne ? Iată și motivul pentru care Iohannis (zis și Tutankamutu) tace… omul este bine pregătit dpdv politico-corecto-ideologic.
    Mă aștept ca patrioții lu’ nea Iancu să-l confrunte cu vioiciune, în fluvii de cuvinte, pe Viktor Orban, adevăratul deținător al puterii la Budapesta, nu să alerge după ilustrația poleită a unui top model care nu duce nicăieri…
    PS
    Aprop, când rupem relațiile diplomatice cu Rusia ? Ce mai așteptăm ? Armata ucraineană nu are efective nelimitate…cineva trebuie să întrebuințez armele occidentale în teatrul de război, că au costat mulți parai, nu e de glumă..Show must go on.

    • Ha, cita gentiletze, si aplomb in verb. Cind era vobra de Victoria Nuland, aia nu era de femeie, nu, si era stearsa pe jos de propaganda rusa!
      Totusi, chiar ii jignesti pe cititorii acestui blog, coborind argumentativ la nivelul asta. Evident ca eu o critic pe Novak nu pentru ca e o frumusetze de femeie. Nu are importanta cine e Presedinte, un el, o ea, un transgender, importante sunt actiunile lor. Actinile lui Novak nu sunt ale unui ungur oarecare, ratacit prin Romania.
      Eu daca vin si plantez tricolorul pe Kremlin, tu ce Kalinka o sa grangureshti?

      • Treaba ta ce plantezi pe Kremlin, nu ma intereseaza. Sa ma suni cand ajungi acolo, sa-ti dau o mana de ajutor. Le voi spune ca suntem amici, chiar daca nu suntem si nu vom fi niciodata. (Z)

    • ZeV(zecea)

      o femeie care actioneaza in calitate de sef de stat, de sef de guvern nu e femie decat ca .. curtouzie si ca i se zice „doamna” . Da candd este in execitzu functiei ea este de fapt DOMNUL (inclus cu ..testicole – alea are armatei „sale”!)
      In acest sens poate ai auzit de une Elisabeta Tudor ajunsa pe tronul Angliei. Stii cumva cum semna ? Elisabeth Rex .Rege nu regina! (cat despre accesprioile masculine … am asa p omprsoe ca Filip 2 a gsait ca corsarii englezi le aveau prea mari si supranumerare …. v doar isprivile lui Henry Morgan ajuns sir Henry Morgan ….)Betsy aia .. ca rege a fost m,ai „barbat” decat tac-su!

  22. Analiza si propunerile Dumneavoastra ca intotdeauna binevenite si pertinente insa, nu vad pe cineva din Romania sa ia taurul de coarne sa puna in aplicare cele 5 puncte sugerate. Se pare ca cei 3 „C” au alte prioritati inclusiv domnul din varful dealului.
    Mi-am exprimat parerea despre acest subiect in anteriorul topic.

  23. trexsr, ești paranoic, cu accente îngrijorătoare de isterie. Păcat că nu există și clinici psihiatrice virtuale pentru cazuri extreme de derapaj limbo-ideologic care amintesc de recitalurile demențiale ale liderilor fasciști de tristă amintire, urmare (foarte probabil) a campaniilor media de intoxicare gen ,,cancel culture”.
    Angelicul Trudeau se pare că a reușit să transforme Canada într-o fermă perfectă a unității în diversitate.
    Merită felicitări.
    Dar voi, ceilalți, nu.

    • Cunosc „argumentul Lavrov”: voi declansati razboiul, noi suntem de vina pentru ca existam. Nu stiu cine e mai bolnav psihic.
      Cunosc si argumentul „daca nu esti cu noi, esti fascist”. Ma intreb la randul meu, cine e pacientul?

  24. E (si) ceva amuzant in vizta asta …
    Preşedinta Ungariei s-a aflat SI la Alba Iulia pentru dezvelirea statuii principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen…

    Partea amuzanta este chiar acest Bethlen …. cam primul din zona care a considerat ca Mihai Patrascu zis de turci si Mihal;y Seitanoglu (fiul dracului) a lasat , totusi , un exemplu demn de a fi urmat. Asa ca zisul Gabor s-a astraduit si el sa faca .. sa acolo ceva ceva cam ca o unire. Si , cel mai hazloi este fpatul ca este „acuzat” ca a inceput sa viseze la un regat al .. Daciei!!

Lasă un răspuns