„Mai bine mai tîrziu decât niciodată, îmi cer scuze public de la Adrian Năstase”

M-a tulburat aceasta marturie. Citind-o, am inteles mai bine cum era ajutat, in urma cu 10 ani, linsajul mediatic in timpul regimului Basescu, de reprezentantii „anonimi” ai statului paralel. Ii sunt recunoscator domnului Gheorghe Smeoreanu pentru acest gest de eleganta.

Postat de Curierul zileijoi, 12 mai 2022, 00:10:00în:  Gheorghe Smeoreanu18 ComentariiVizualizări: 1.150

  • Din punctul meu de vedere


Războiul din Ucraina are, printre alte definiții, și pe aceea de război moral. Să dă o luptă cumplită între două sisteme de valori împletite într-un nod gordian și tare mă tem că nodul va fi tăiat de sabia ascuțită a intereselor financiare.


Iată de ce simt că acest război m-a obosit, ceea ce sună totuși a blasfemie, deoarece familia mea, prietenii mei, societatea în care trăiesc nu se află sub bombardament și nu plătesc tribut de sânge.
În fine, luați aceste cuvinte nu ca pe o introducere, ci ca pe un fel de codeală, codeala celui care ar vrea să spună ceva ce nu îi convine, iar pentru asta amână clipa adevărului.
Această rubrica are aproximativ o mie de cuvinte, așa încât nu mai pot consuma din ele cu speculații și figuri de stil jurnalistice.
Să trecem la subiect.
Îi poți reproșa unui ziarist că n-are talent, că e vândut, că e lipsit de onoare și demnitate, dar vă spun cu mâna pe inimă că acuzația cea mai gravă este aceea că s-a înșelat, se înșeală și se va mai înșela.
Acuzați-mă și voi recunoaște.
Voi recunoaște fără măcar să aștept acuzația.
A fost o vreme când am greșit cu privire la vinovăția unor oameni, iar cel mai important dintre cei asupra cărora m-am înșelat este fostul premier Adrian Năstase.
De ce spun asta abia acum ? Fiindcă am amânat, m-am codit, cu ziceam mai sus, pentru că am lăsat de pe o zi pe alta, ani după ani. Am evitat să pun pe pagina albă a computerului și pe pagina de ziar recunoașterea faptului că a fost o perioadă a vieții mele, de om și de ziarist, în care m-am lăsat înșelat ca un prost și am comis, fără să vreau, dar cu deplină eroare morală, crime jurnalistice.
Vreau să mărturisesc una dintre ele.
Zilele trecute, am primit un telefon de la Adrian Năstase. M-a întrebat dacă știu care este sursa unui articol apărut în criterii.ro în urmă cu un deceniu, dispărut apoi, dar preluat de ziaruldevalcea.ro și ținut în viața internetului până în zilele noastre.
Am înțeles că era o simplă curiozitate a dlui Năstase să afle de unde și până unde dăinuia în rețea acest articol aberant cu privire la un presupus testament al domniei sale prin care împărțea familiei, înainte de tentativa de a-și pune capăt vieții, bunuri și valori de zeci de milioane de dolari sau euro, nu mai știu precis.
Adevărul iese întotdeauna la iveală, autorul unui omor poate fi descoperit peste ani și ani.
Am rămas mut, am dat din colț în colț.
Nu mai vorbisem de două decenii cu Adrian Năstase și acum vocea domniei sale îmi punea întrebarea simplă dacă acel articol are o sursă, un autor, o semnătură.
N-are !
Articolul este doar un gunoi, preluat acum zece ani din groapa de gunoi a internetului, urmând un trend. Trendul de a crede că Justiția începuse să-și facă datoria, să scoată la lumină averi furate poporului, iar primul mare hoț dovedit s-ar fi numit chiar fostul prim – ministru Adrian Năstase.
Într-un asemenea hal de îndobitocire mă adusese și pe mine sistemul, ca pe atâția alții, dar alții nu contează, grav este că eu trăiam în minciună și, ziarist fiind, propagam minciuna.
Vreo trei ani am stat cu solzii pe ochi.
Nu știu nici acum ce m-a făcut să văd din nou lumina, dar atunci când s-a întâmplat, am înlemnit. Fusesem ceva timp o unealtă a Sistemului, crezusem că, în sfârșit, Justiția funcționează, când în realitatea crudă și cumplită totul era o epurare a țării de tot ceea ce avea elita ei politică mai bun.
Sistemul trebuia să îi bage la pușcărie pe toți cei care, prin inteligență și personalitate, prin experiență și caracter, s-ar fi putut opune deznaționalizării, renunțării la suveranitate, jafului fără precedent în istorie.
Ei știau că Adrian Năstase trebuia băgat la închisoare și, dacă ne gândim bine, nici nu putea fi concepută o Românie în genunchi, în primul rând cu Adrian Năstase dar și cu alții ca el, lăsați în libertate.
Sistemul lucra, iar eu i-am fost complice.
Însă când m-am trezit, m-am revanșat.
Am fost și sunt unul dintre cei mai clari în dezvăluirile despre Statul Paralel și perfidia cu care s-a lucrat pentru distrugerea țării. Sunt în Criterii Naționale, pe net și pe print, sute de articole în care am arătat cum elemente din Justiție și din Servicii au fost combinate pentru a distruge demnitatea clasei politice și capitalul românesc.
Am fost blocat pe net, am suferit atacuri asupra site-ului, am fost pus pe lista neagră de la Sibiu a publicațiilor cenzurate.
Târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată, îmi cer scuze public de la domnul Adrian Năstase.
Articolul acela nu mai există pe Criterii. Sper că din acea ediție print s-a ales praful.
Adrian Năstase nu mi-a reproșat nimic, cred că atunci când m-a sunat era chiar amuzat. Trebuie să-i mulțumesc pentru că mi-a dat posibilitatea să recunosc că la începutul deceniului trecut m-am lăsat înșelat de Sistem.
(Parțial înșelat, fiindcă tot eu am fost acela care a dezvăluit că primarul Mircia Gutău a fost o victimă a Statului Paralel și am propus să primească, în închisoare fiind, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Rm. Vâlcea, ceea ce s-a și întâmplat).
Adrian Năstase m-a rugat să aflu, în cazul în care pot, cum a apărut în Criterii acel mizerabil articol. Nu știu, n-am habar, a fost o producție a Statului Paralel pe care o credeam, pe vremea aceea, autentică.
Era, în fond, un gunoi, a minciună cu spume.
Războiul din Ucraina m-a obosit moral. Știu că adevărul despre această catastrofă va ieși, cândva, la lumină.
Aproape totul iese, cândva, la lumină.
Gheorghe Smeoreanu

16 gânduri despre “„Mai bine mai tîrziu decât niciodată, îmi cer scuze public de la Adrian Năstase”

  1. Ce simplu pare pt dl „ziarist”, distrugi viața unui om , distrugi o țară chiar, prin consecințe, pt că altfel era România azi, dacă în locul unui golan securist era ales președinte un intelectual de clasă, fie el și arogant, apoi …spui scuze, am greșit, era o scorneală a sistemului, nu era nimic adevărat ! Sunteți vinovat dle Smeoreanu , nu aveți nici o scuză, toți cei care nu-și fac și nu și-au facut datoria de „câine de pază a democrației”, cu respect pt profesiunea de jurnalist ar trebui să plătească , la propriu chiar !

  2. Desi simbolica, este doar o mica reparatie morala. Ar trebui insotita de mea culpa din partea atator politicieni, juristi, securisti, jurnalisti si simpli plebei ce s-au dedat la acte marsave de invinuire nedreapta a celui mai bun prim-ministru din ’90 incoace. Judecand dupa starea politicii din tara, este iluzorie o asemenea recunoastere a vinovatiei. Cred numai in justitia imanenta, iar faptul ca amfitrionul este cu noi este evident o manifestare a acesteia.

  3. E totuși, un început! Lista celor care ar trebui să își ceară iertare e mult mai mare! Dar suferințele îndurate, dar umilințele? Dar stigmatizarea întregii familii? Toată țara ar trebui să își ceară iertare pentru lașitate și lipsa discernământului in alegeri! Consecințele sunt dure și le suporta tinerii acestei țări, imaginea țării !

  4. Nu mai este nimic de mirare traim in epoca „trendurilor”, care mai de care explozive. Acestea au facut si fac mult rau unor persoane, unor grupuri sau cel mai grav unei tari intregi, facem parte din acest scenariu si vinovati nu sunt cei care lanseaza „trendul” ci aceia care mesteca si inghit cu mare nesat fara sa gandeasca ca se pot „otravi” iremediabil iar, cei cu ceva bun simt si creier dupa o vreme incearca sa-si faca mea culpa, in zadar, raul a fost facut.
    Cum amintea reputatul economist, fostul ministru Ilie Serbanescu cu mult timp in urma, suntem de multi, multi ani o colonie de mana a n-spea, asa ca trebuie sa ne ducem crucea.

  5. Era prin 2011, când fiind ofițer MAI,am participat la un instructaj DGA,nesecret, la care a trebuit sa participe in 2zile absolut toată suflarea din inspectorat. S-a precizat sa activitate se tine cu absolut toată suflarea MAI,intr-un tur de forța prin țara, și era efectuată nemijlocit de un anume cms. sef. Panait, șeful Serviciului Prevenție , am înțeles. Erau imagini și texte proiectate și comentate de Panait. A început cu monologul maestrului H.Malaiele ,”Alua sau a nu lua”, și a continuat cu banalități filmate cu minicamere la cravata la polițiști rutieri și altele, nimic însă impresionant sau atât de relevant , ca sa merite atâta efort logistic și de personal. A urmat însă punctul culminant, după cum mi -am dat seama, când Panait ne-a proiectat pe ecran și marele cazuri de corupție cu care se confruntau ei(?),fara prea multe vorbe sau explicații ci doar acuza de mare corupție :1. Adrian Nastase cu casa din Zambaccian și 2. Gigi Becali cu nu știu ce. Mi-am dat seama atunci de șmecherie pt ca niciunul nu era condamnat de vreo instanța iar la Cluj era proaspăt flagrantul cu Apostol și a lui 19 tel.mobile, urmașul lui Boc, despre care nu s-a spus nimic. Și nici de altcineva, ci doar de fostul prim-ministru și patronul unui club de fotbal cunoscut in UE. Atunci am fost sigur de ce va urma, de josnicia acelei activități bine bugetate,iar de restul ce ca mai zic ca doar știam cine e Basescu și atunci ca și acum. Problema e acel Panait sau Panaite cum s-a prezentat, probabil chestor acum, omul acesta are conștiința curata ? Cu respect, O zi buna va doresc !

  6. Ma uit la cele doua destine antagonice, parca dintr-un film, dl. Nastase vs. dl. Basescu. Cind unul sus, celalalt jos. Dl Nastase reabilitat azi dupa multi ani durerosi, invitat prin diverse studiouri, respectat. Dl. Basescu in cautare de SPPisti sa il apere de ziaristi.
    Dl. Nastase, ramas la catedra, profesor universitar, scriitor, analist politic, vinator, om de mare cultura, conduce cu succes o Fundatie ce foloseshte Romaniei si romanilor. Dl. Petrov, ocupat cu mutatul, cu Elena, se lupta cu alegerile ce le-a facut in trecutul securist-comunist.
    Dl. Nastase participa la colocvii internationale, si e apreciat in continuare de lumea civilizata. Dl. Basescu, asa cum am prognozat cu ani in urma, a fost scapat din brate de americani, si partial de europeni si cu perspectiva de a cara o gramada de dosare prin justitie. Unul e liber, celalalt doar aparent liber, si nu e clar pentru cit timp.
    Cred ca ar fi un subiect foarte bun pentru o carte din care sa invete si junii politicieni de azi. Poate dl. Nastase isi va scrie memoriile la un moment dat. Asa cum il stiu de departe, nu cred ca Dl. Basescu va avea prea mult spatiu acolo, pentru ca, in final, e vorba de un om atit de mic care ar fi vrut sa fie mare si inalt, doar ca nu a putut sa atinga inaltimea ceruta de functiile alea cheie in stat. Pentru diplomatii adevarati, lucrurile personale negative sunt mai putin importante. Destinul lor e sa construiasca toata viata.

    • @trexsr
      Ceea ce mi se pare relativ dubios este faptul ca nimeni nu are curajul sa puna punctul pe „i”. Si unul si altul respectiv dl. A. Nastase si Basescu-Petrov platesc pentru faptul de a fi suparat pe cineva, pe nimeni altul decat pe Unchiu’ cu ajutor nemijlocit a unor cozi de topor mioritice.

      • @Anonim, nu contest, si am mai discutat aici pe larg cazul domnului Nastase. Pina la urma, mai bine sa fi scapat din brate – daca ai materie cenusie iei in calcul cind iti programezi cariera politica – decit sa papi „Hamburgheri Noviciok” serviti de Chef-ul de la Kremlin.

  7. Mai e una „buna” ruseasca: „Suntem mai avansati ca americanii. Avem rachete cu care putem distruge Terra de citeva ori mai mult decit americanii”.

    • Se numeste capacitate de overkill.
      SUA si Rusia au aceasta capacitate…. acum vreo 10 ani se condisera ca , cumulate, capacitaile erau de 3,5 pamente Pamant.

      E o chestiune cae nu trebuie uitata.

  8. Am urmarit pe Trinitas TV o emisiune intersanta despre un roman, Vasile Soimaru, care a scris o carte impresionanta intitulata „Romanii din jurul Romaniei”. Aparuta in 2014, eu abia acum am aflat.
    Un mare patriot, autorul pledeaza ca visul nostru este de reunificare, ca popor separat prin pactul Molotov Ribentrop. Evident, are un mesaj clar pentru politicienii romani, si din stinga si din dreapta Prutului.
    Pentru ca e pro-roman i-a fost interzisa intrarea in Ucraina.
    Alo, dl. Zelensky, noi ne-am deschis inima pentru ucraenieni. Voi, pe cind?

    https://youtu.be/SXpG-NrZ9C0

  9. Felicitari Ucrainei pentru ca a cistigat Eurovision! Si bravo pentru ca au eliberat Harkiv! Le doresc succes sa isi elibereze tara de agresori!
    Ma bucur ca Romania, Moldova, Polonia si Lituania a dat voturile Ucrainei la Eurovision! Un pic cam politic, dar merita sa aiba ucraenienii si momente de fericire!

  10. Aproape totul iese, cândva, la lumină. Depinde de ca cand e acel candva. Ca dupa moarte .. pocainta …. ?!

    Era, în fond, un gunoi, a minciună cu spume . Uneori, dintr-o perversa curioazitate ma intereseaza astfel de „gunoaie” … L-am gasit (si savvta. Merita salvat!)
    Solzi pe ochi ? Nu si pe creier ?

    Asa, facand abstractie de nume si personaje ..la o prima vedere (adica daca ar fi testamentu lu Nelu Betivu’ din Drojdieri) mi s-ar parea ciudata cum unu din fii e tratat cam cu ….. cotu si piscotu. Adica cam de copil vitreg .. In mod normal s-ar lasa cu minim o contestatie la tribonel (iar in Drojdieri si cu contestatii cu paru’) .

    Si acum aduncandu-mi aminte de persoanele implicate …. mi se pare nitel ciudata prevederea :
    11. Cele trei apartamente moştenite de la mătuşa Tamara în 2006, în valoarea de 400.000 de euro vor fi moştenite fiecare de Dana, Andrei şi Mihnea, de comun accord între ei.
    Hm …. respectiva matusa nu era ruda cu testatorul.. Se sustinea ca avea propriile surse de venit (bijuterii de valoare) . Deci in mod normal mostenirea zisei matusi ar fi revenit nepoatei ei, recte sotiei testatorului .. iar autorul testamentului nu ar fi avut cum sa dispuna de mostenirea regretatei matusi ….

    Adica , si la o prima citire „pe diagonala” apar cateva ….. ? „ciudatenii”. Ca sa le accepti iti trebuiesc si solzi pe creier (ziceam ziele trecute cuiva „da probe aveti?” „Nu, dar stiu! Politia cauta probe nu eu!” De unde stie? Ca nu e proasta !!!! Asta e cetateanu normal .. daa se par4e ca si ziaristu normal!!!)

Lasă un răspuns