Cateva ganduri despre postura si 1 Mai

Tendintele in moda masculina, la nivelul liderilor politici, s-au schimbat in ultimii ani.

Iata, spre exemplu, premierul Bulgariei a venit la conferinta de presa de la Palatul Victoria cu camasa deschisa la gat si si cu cravata atarnand. Probabil ca aceasta este noua „postura” cool. Imi aduc aminte de eleganta fostului premier bulgar, Simeon de Saxa Cobourg-Gotha dar asta era, probabil, o tinuta depasita.

Sigur, uneori te poti adapta la ambianta. Florin Citu, presedintele Senatului, in Romania nu poarta cravata dar cand pleaca in SUA pentru a se intalni cu un consilier al unui senator american, isi pune cravata. Iti pui cravata in functie de gradul de respect pentru interlocutori. Daca este nevoie, iti sufleci si manecile ca sa arati cat mai popular.

Un exemplu de constanta il reprezinta Putin. Manecile de la haina ii ajung pana la jumatatea palmei, depasind marginea camasii. Pare cumva ca se agata de ele.

Evident, la moda sunt hainele militare, incluzand tricouri stretch la baza gatului, pe modelul Zelenschi. Aceste tricouri, in diferite culori, sunt folosite si de moderatorii unor televiziuni, pe sub veste care se inchid la un nasture deasupra buricului.

In ceea ce priveste discursurile, avem moda americana – folosirea de catre vorbitor a doua promptere laterale, moda NATO – gesturi sus/jos, simultane, cu ambele maini, moda franceza – miscarea permanenta a capului, moda romaneasca – „ambuscade” ale jurnalistilor pe holurile parlamentului, cu politicieni care incearca sa se salveze.

Astazi este 1 Mai – Ziua internationala a Muncii – care si-a pierdut complet semnificatia initiala. Ea devine, tot mai mult, pentru unii tineri, o zi a distractiei neingradite, hranita cu prafuri albe, alcool si muzica electronica trap (si in viitor si galop).

Pentru a-l cita pe Denis de Rougemont, „decaderea unei societati incepe atunci cand ne intrebam ‘ce se va intampla?’, in loc sa ne intrebam ‘ce putem sa facem’?”

11 gânduri despre “Cateva ganduri despre postura si 1 Mai

  1. Hristos a înviat. Și apoi ce mai e normal în ziua de azi?! Mai nimic. Tinerii, chiar educați și stilati, sunt atrași de ceilalți…Nu este sigur că nu vor asta. Sigur este că valul este uriaș, iar a te împotrivi, e contra naturii. Mai bine sa vedem de pe margine ce se mai întâmplă…că viața e mereu imprevizibilă. Un 1 Mai mai puțin muncitoresc….

  2. Mi-a placut enorm subiectul abordat, ironia fina si bineinteles invatamintele ce trebuie trase din „Cateva ganduri despre postura si 1 Mai”, eu mai putin insa, politicienii, cei cu vizibilitate la posturile tv si nu numai au multe de invatat.
    De 1 Mai, Ziua internationala a Muncii, de Armindeni, Dumneavoastra, tuturor multa sanatate si petrecerea acestei zinel intr-un mod cat mai agreabil.

  3. Stau și mă gandesc cum ar fi arătat România, daca domnul Adrian Năstase ar fi fost președintele acesteia, in locul marinarului.
    Cu siguranță ar fi fost o țară mult mai respectată, mult mai bine pusa la punct.
    Oare de ce aleg românii doar ticalosi?

  4. Solicit de urgenta clasei politice urmatoarele masuri : 1. Plafonarea preturilor la carburanti si alimentele de baza pentru 1 an .
    2. Majorarea salariului minim la 3000 ron si reducerea contributiilor
    3. Amanarea ratelor pentru 1 an.
    4. Dotarea cu tehnica NATO de ultima generatie a 100 batalioane tactice.
    De 1 mai am vazut Vikingul …

  5. Premierul Bulgariei? Care premier al.. Bulgariei ?
    Sunteți simpatic, fie involuntar, fie subtil ironic intenționat.
    Boris Borisov era premier al țării vecine, așa cum dvs erați premier al României.
    Insul despre care scrieți este detașat și relaxat din simplul motiv că statul de drept bulgar, copie a celui românesc, i-a validat investirea și asigurat imunitatea, via Ambasada…
    .. Și pentru cei care tot speră că domnul Adrian Năstase s-ar mai putea implica în politica României, le spun următoarele:
    Chiar de-ar fi cu 20 de ani mai tânăr, acest reloaded nu este compatibil cu această Românie. Poate în alt univers, alter ego – ul domniei sale ar fi, în conjunctură diferită, premier în funcție.
    La urma urmei să gândim pozitiv, să visăm frumos privind la pereții goi ai acestei țări, nu ne costă nimic..

  6. Apropo de 1 mai. Din ce vad eu, nu prea mai există sărbători, există doar zile libere a căror petrecere urmează tiparul de care vorbiți. Semnificația nu contează. O alternanță între constrângerile programului de muncă și desfrânare, haosul promiscuu al zilelor libere, asta e viața.

  7. Decit constata paranoiei lui „homo sovieticus” din mintea liderilor rusi incorsetati in costume de care „se agata”, accept „decaderea” croitoreasca a lui Zelenski, care conduce tara lui ca „unul dintre ai sai”.
    Mai cred ca e total OK sa ai lideri cu manecile suflecate, sau cravate nesincrone, daca capul le este la soarta natiunilor lor si mainile ocupate cu munca pentru tara. Dar realizez ca fiecare natie, cu specificul ei.
    Nu stiu ce sens are sa sarbatoresti 1 Mai pe timp de razboi. Nici 9 mai. Asteptam sa sarbatorim cind razboiul se va incheia.

  8. Am uitat sa adaug ca eu am apreciat intotdeauna eleganta domnului Nastase atunci cind apare public. Dar asta pentru ca hainele complementeaza un om distins cu gandire eleganta. Pina la urma, nu haina il face pe om. Mai important decit haina, e sa fii curat, pe dinauntru si pe dinafara.

    • Totusi .. titusi un ofocial in execitzu funtiuniii trebe si el sa arate … nu ca ala .
      Ca cica tinuta miliatara ?Aia e „tinuta” ?

  9. Toate ,,micile detalii” pe care le-ati amintit sunt de o importanta nebanuita. In timp ce analistii se pot gandi ca-s alese in scop de ,,marketing maximizat”, altii (mai ales ,,conspirationistii”) pot gandi ca scopul e de a face praf ,,regulile”, alea putine care inca mai palpaie. S-a transmis mesajul ca pentru a fi ,,sef de stat”, ,,sef de guvern” sau pur si simplu ,,sef” nu mai e nevoie ca sa inveti sa porti o cravata. La ce te mai poate ajuta o tinuta sau o atitudine decenta cand ,,actorii politici” caruia i te adresezi devin din ce in ce mai nesemnificativi. Este ca si cum actorii din piesa ,,O scrisoare pierduta” ar fi pusi sa joace ,,In puii mei”. Important e ca pandemia a fost suspendata pe perioada trecerii vecinilor nostri spre vest. Restul e tacere!

Lasă un răspuns