Trei decenii de la revenirea in tara a Regelui Mihai

Recent, Sabina Iosub a realizat, la Antena 3, un documentar despre vizita Regelui Mihai in Romania, in perioada 25-27 aprilie 1992. S-au implinit trei decenii de la acel eveniment deosebit. Stiu ca, in anii care au trecut, multi au explicat felul in care s-a organizat acea vizita. Vreau sa subliniez insa ca Ministerul de externe a avut un rol principal. Poate si pentru ca adjunctul meu la Externe, liberalul (monarhist) I.V.Sandulescu era prieten cu tatal meu, de la Manastirea Dealu, si amandoi aveau amintiri de la liceul militar cu „Prinicipele Mihai”. Iar tatal meu fusese decorat de Regele Mihai, in 1944, cu „Steaua Romaniei” pentru fapte de arme pe frontul anti-nazist.

Revenirea in tara, dupa 1989, a Regelui Mihai a fost marcata, desigur, de numeroase tensiuni. Am cunoscut o parte dintre ele, in calitate de ministru de externe, in perioada iunie 1990-noiembrie 1992. Acele intamplari au fost relatate in cele 10 volume  ale cartii mele „Romania dupa Malta” (publicate in perioada 2006-2011). Sunt putini, probabil, cei care au avut curiozitatea sa le consulte. M-am gandit insa ca ar fi interesant pentru cei care vor sa inteleaga, acum, felul in care s-au derulat unele momente delicate, legate de revenirea in tara a Regelui Mihai, sa adaug notele redactate de directorul meu de cabinet de atunci, ambasadorul Traian Chebeleu, pe acele subiecte. Daca nu aveti rabdare sa cititi toate aceste pagini, va rog sa mergeti direct la notele din 31 iulie 1992, ce contin scrisoarea de multumire pe care mi-a adresat-o  secretarul particular al Regelui Mihai, Constantin Brancoveanu, pentru felul în care am ajutat „excelenta desfăşurare a călătoriei sale în ţară de Paşti”. Indemnul se adreseaza mai ales carcotasilor…

VOL. 2

28 decembrie 1990 10.20 La Adrian Năstase, împreună cu Romulus Neagu şi Arxente Frăsincar. Cetăţenia regelui Mihai. (p.402) 12.00 Telefon la Berna: vorbesc cu ambasadorul Nicolae Iordache. Regele şi Ana au avut paşapoarte britanice. Li s-a dat viză diplomatică. (p.402) 15.10

VOL. 3

21 februarie 1991 10.35 Adrian Năstase, ministru de Externe al României, este primit de Juan Carlos I, Regele SpanieiAdrian Năstase: Referitor la Rege: prin ambasadorul nostru la Berna i s-a propus să facă o cerere de redobândire a cetăţeniei române. Vrem să găsim o formulă convenabilă ambelor părţi şi demnă pentru un fost şef al statului român. Juan Carlos I: I-a spus lui Mihai că sunt lucruri delicate, care trebuie tratate cu atenţie. A discutat cu Antoniade. I-a spus că e stupid să meargă aşa în România, fără o discuţie prealabilă cu puterea de la Bucureşti, dar a făcut-o. El a spus să nu o facă. De acord să facem lucruri deştepte. Trebuie lucrat cu cel care are puterea. Adrian Năstase: Să lăsăm deschisă în continuare posibilitatea unei discuţii între părţi. Juan Carlos I: Dacă el, Mihai, ar fi mai deschis, ar putea ajuta guvernul în luarea unei decizii favorabile. Adrian Năstase: Regele ar putea avea un rol deosebit de constructiv. Juan Carlos I: Regele Simeon îşi ajută foarte mult guvernul de la Sofia. Adrian Năstase: Asigură că vrem să tratăm pe Maiestatea Sa şi familia în mod normal. La fel, şi cu ceilalţi membri ai familiei suntem foarte deschişi. Juan Carlos I: Va fi bucuros să ajute la stabilirea unei comunicări normale.Întâlnirea se termină la 11.10. (p.368) 

31 martie 1991 13.05 La Adrian Năstase, cu probleme curente. Actul de abdicare a Regelui a fost recunoscut pe plan internaţional, deoarece guvernele următoare au fost recunoscute de ţările occidentale. (p.284) 

2 aprilie 1991 13.20 La Marcel Dinu. Idei referitoare la interviul privind Regele: Actul de abdicare s-a produs în anumite împrejurări, pe care nu le discutăm. A avut nişte efecte recunoscute de toată lumea. Am stabilit relaţii diplomatice cu numeroase state. Nimeni n-a condiţionat vreodată aceste acte de restaurarea monarhiei. Nu s-a pus problema invalidării acelui act de abdicare. Disponibilitatea noastră, comunicată de ambasadorul nostru la Berna, rămâne. (p.310

VOL. 6 

12 iulie 1991 9.30 (Traian Chebeleu, n.b.(Întâlnire cu Regele Mihai (la reşedinţa sa din Versoix). Discuţie generală, la cererea sa. Mi s-a spus că sunt invitat la un ceai de Prinţesa Margareta. Îi las un White Paper cu evenimentele. Audienţa se termină pe la 10.00. (p.104) 20.15 La Misiunea permanentă. Scriu telegrame acasă. Fac o telegramă personal pentru Adrian Năstase de relatare a întâlnirii cu Regele Mihai. (p.105)

VOL. 7 

28 octombrie 1991 Declaraţii făcute de Adrian Năstase, ministru de Externe al României, într-un interviu acordat Agenţiei Kyodo. „Fostul rege Mihai I al României este liber să se întoarcă în ţară“ – a declarat, în cursul unui interviu acordat agenţiei Kyodo, ministrul român de Externe, domnul Adrian Năstase. Şeful diplomaţiei române a negat existenţa vreunei interdicţii de reîntoarcere în ţară a regelui, forţat să abdice de la conducerea României în decembrie 1947 de către autorităţile comuniste. „Nu există nicio problemă în acest sens“ – a afirmat domnul Năstase, adăugând: „Înţeleg că el doreşte să-şi revadă ţara“. Diplomatul român a precizat, cu toate acestea, că orice tentativă a regelui Mihai I de a se reîntoarce în România trebuie precedată de obţinerea unui paşaport românesc, sau de o viză românească, în cazul în care se hotărăşte să folosească, din nou, un paşaport diplomatic danez. „El nu poate să vină (în România), în calitate de rege, deoarece nu mai este rege, dar ca persoană particulară are acest drept“ – a explicat domnul Adrian Năstase, arătând că orice fel de pretenţii regale vor complica probabil procedurile de acordare a vizei. Cu alte cuvinte, domnul Năstase recunoaşte că guvernul este tentat să condiţioneze acordarea vizei de motive legate de vederi politice. Cât despre dreptul de a judeca dacă Mihai I este sau nu rege, dacă România este regat sau republică ilegală– să lăsăm şi istoria să rostească adevărul.4 (p.193

VOL 9 

20 aprilie 1992 21.15 La Adrian Năstase. Îi prezint proiectul de scrisoare al domnului Nicolae Ţâu. Îl informez despre ştirile privind vizita fostului Rege Mihai la Suceava. (p.213) 22.30 Telefon Berna. Mă sună ambasadorul Niculae Iordache. Îl informez despre intenţia ex-Regelui Mihai de a veni în vizită în România. Îi spun să urmărească şi să sfătuiască stafful Regelui să facă formele legale. (p.214) 21 aprilie 1992 9.20 La Adrian Năstase. De făcut o ştire de presă că Ambasada de la Berna va da viză de intrare în România fostului Rege Mihai. (p.221) 10.20 Telefon Berna. Vorbesc cu ambasadorul Niculae Iordache. A transmis Regelui că aşteptăm paşapoartele pentru viza diplomatică, pe care numai ambasadele o pot acorda. Secretara a spus că va informa şi va trimite paşapoartele. (p.222)21.50 La Adrian Năstase. Discuţie generală despre vizita lui Hans-Dietrich Genscher şi despre vizita Regelui Mihai. Terminăm pe la 22.40. (p.246) 22 aprilie 1992 9.50 Telefon Berna. Mă sună ambasadorul Niculae Iordache. A dat astăzi dimineaţă viză de intrare în România Regelui Mihai şi soţiei, precum şi unui însoţitor, Morvan Alain Jacques René. Au prezentat un paşaport diplomatic danez, pe care scrie „Mihai, Rege al României“. (p.248) 12.50 La Adrian Năstase. Îl informez ce a fost la conferinţa de presă. În legătură cu Regele – Adrian Dohotaru a primit un telefon de la Radu Boroianu (Ministerul Culturii) că Regele ar vrea să stea la Palatul Elisabeta. (p.249) 17.00 Telefon Berna. Vorbesc cu ambasadorul Niculae Iordache. A dat viza pentru Rege pe 4 zile, cât a cerut. (p.249) …   

Informez despre solicitarea unui emisar regal, pentru protecţia Regelui – telegrama de la Londra. Terminăm pe la 22.35. (p.250)

23 aprilie 1992 18.05 Adrian Năstase, ministru de Externe al României, primeşte în audienţă pe Iolanda Stranescu, reprezentantă a Regelui Mihai. Iolanda Stranescu: Mulţumeşte pentru cooperarea de până acum. Două lucruri care îi preocupă. Prima – avionul să aterizeze la Suceava. Este un avion particular de 8–9 locuri. Adrian Năstase: Pentru noi nu este o problemă. Iolanda Stranescu: Ar prefera direct Suceava. Poate comunica oficial. A doua problemă este securitatea şi paza. Adrian Năstase: Asigură de dorinţa noastră de a nu crea obstacole şi ca vizita particulară să se desfăşoare civilizat şi fără probleme. Aţi văzut din modul cum am abordat în privinţa vizelor. Am vrut să trecem peste tot ce ar fi putut crea probleme, inclusiv pentru Principesa Elena. Problema conectării cu acţiunea politică – este foarte important să evităm acest lucru. Riscul de provocări şi diversiuni. De văzut foarte atent programul. Biserica Sfântu Gheorghe este în centrul Bucureştilor, a doua zi de Paşti. Va fi multă lume. Vizita trebuie să iasă bine, pentru ca uşa să rămână deschisă. Decizia este, însă, a dumneavoastră. Vă pun în legătură cu generalii Gambrea şi Carp. (…ies din audienţă pe la 18.30, pentru a da telefon la generalul Gambrea şi la SRI pentru a trimite oameni la noi la ora 19.30. Revin la audienţă la 18.35) Putem implica şi SPP. Să dăm şi un comunicat de presă. Audienţa se termină la 19.25. (p.256) 

24 aprilie 1992 16.00 Telefon Berna. Mă sună ambasadorul Niculae Iordache. În programul vizitei lui Adrian Năstase la Berna va fi o întâlnire la Parlament la ora 14.45, iar la ora 16.00 va fi o conferinţă de presă. A transmis programul vizitei Regelui Mihai la cabinetul lui Adrian Năstase. (p.258)

26 aprilie 1992 14.10 La Adrian Năstase. A lipsit o oră. Vine cu doamna Dana Năstase şi cu Andrei Năstase. Discuţie privind vizita Regelui. Pleacă la 14.25.

27 aprilie 1992 10.30 La Adrian Năstase. Schimb de impresii referitoare la vizita Regelui. (p.260)

28 aprilie 1992 16.05 Adrian Năstase, ministru de Externe al României, susţine o conferinţă de presă. Întrebare: Puteţi comenta vizita fostului Rege Mihai? Adrian Năstase: Da. Două comentarii. Suveranitatea este acum a poporului. Prin Constituţie, poporul a ales republica. Pentru români este foarte greu să accepte ideea monarhiei după ce abia au scăpat de un „rege“ comunist. Desigur, poporul poate să-şi schimbe punctul de vedere. Dar, pentru moment, am decis prin Constituţie că avem republică. Există tendinţa unora, nesemnificativă, că o schimbare a formei de stat poate aduce rezolvarea problemelor. În ceea ce priveşte vizita, era clar că am oferit cooperarea noastră. Era o vizită privată şi am pus-o în acord cu autorităţile competente. A fost un exerciţiu pozitiv. Autorităţile au cooperat pentru a avea o vizită normală, fără conotaţii politice. Vizita a fost un examen de maturitate pentru forţele politice din România şi pentru cei ce au organizat vizita. Ministerul de Externe a avut un rol important. Conferinţa de presă se termină la 17.10. (p.276) 

VOL. 10 

31 iulie 1992 Scrisoare adresată lui Adrian Năstase, ministru de Externe al României, de Constantin Brâncoveanu, secretar particular al Regelui Mihai. Secrétariat personal 31.07.1992 Mult stimate domnule ministru, Fiind în ţară acum vreo două săptămâni, am regretat că nu am avut plăcerea de a vă întâlni la Ambasada Franţei cu ocazia zilei de 14 iulie. Doream, în mod special, să vă transmit aprecierea Majestăţii Sale pentru felul în care aţi ajutat excelenta desfăşurare a călătoriei sale în ţară de Paşti. Sper să fiu din nou în ţară peste o săptămână sau zece zile şi să am plăcerea unei întâlniri atunci. Cu deosebită consideraţiune şi stimă, (ss) conf. universitar Constantin Brâncoveanu Secretar particular Domniei Sale Domnul Adrian Năstase Ministrul Afacerilor Externe (p.331)

3 gânduri despre “Trei decenii de la revenirea in tara a Regelui Mihai

  1. off topic
    Toate televiziunile nationale prezinta dezmatul de la malul marii, „bautura, femei” si adaug, putina mancare, mult,mult circ si praf alb. Mai bine guvenanatii nostri s-ar „focusa” pe tanara generatie, ca parere personala, extrem de „dezordonata” in timp ce altii sunt solidari cu vecinii nostri aflati in razboi sau cu fratii moldoveni. Nu vad din partea niciunei parti o actiune intreptata inspre pace, toti atata focul razboiului iar, parca diplomatie nu mai exista, toate partile par a fi inflexibile. In tot acest timp Unchiu’ Sam aflat „departe de lumea dezlantuita”, peste ape, asmute prin diverse tertipuri cancelariile europene, cat si pe cele din apropierea „teatrului” de razboi. N-am ce spune, le convine, le vine manusa tot ceea ce se intampla.

  2. Fantastica munca diplomatica pentru reconciliere si tara!
    Eu am un respect deosebit pentru Regele Mihai, o mare personalitate istorica a Romaniei.
    Vad cum si azi Casa Regala a Romaniei – cu „disidentele” si problemele aferente care trebuie totusi vazute – sprijina Romania sa devina un stat consolidat demicratic si liber.

Lasă un răspuns