Seva de mesteacan

In Franta, am aflat dintr-o emisiune tv, ca primavara, timp de 2-3 saptamani, poate fi extrasa seva de mesteacan, care este foarte sanatoasa, continand multe minerale.

Tehnologia este foarte simpla – se face o gaura cu diametrul cam de 1 cm in trunchiul unui mesteacan de 15-20 de ani. In gaura respectiva se introduce o teava din metal prin care curge lichidul incolor al sevei. Se colecteaza intr-un recipient de plastic. La incheierea perioadei de recoltare se pune un cep pentru a opri scurgerea lichidului.

Eu beau un pahar de seva in fiecare dimineata. Atentie, cand se tulbura, lichidul nu mai poate fi consumat. Se recomanda, in special, celor cu optiuni de stanga…

10 gânduri despre “Seva de mesteacan

  1. Cu gandul la padurile de mesteceni din Rusia, riscati sa fiti catalogat drept putinist. Oare asta este deopotriva de stanga?

    • Lumea a luat-o razna. Daca ascultam muzica clasica a unor compozitori rusi sau citim din clasicii rusi ori, plantam mesteceni sau mai rau extragem seva acestora, gata vom fi catalogati prorusi sau mai rau putinisti.
      Am mai amintit ca cel mai important pentru cetatenii romani si deopotriva pentru politicienii de la guvernare este soarta economica a tarii, echilibrul acesteia pe termen scurt si mediu.

  2. Bună seara, domnule Adrian Năstase! Articolul dumneavoastră dovedește altruismul, bunătatea unui om drag, care dăruiește din drag, pentru drag! M- am documentat puțin și am aflat că specia de mesteacan betula ar avea virtuți nemaipomenite, corespunzătoare consumului. Vă doresc sa vă bucurați de timp frumos, de familie si prieteni adevărați! Nu uitați să vă înnoiți nepoteii din cap până în picioare , pentru ziua de Paști, să le dăruiți, în vasul cu apa ( cana ori pahar), în care vor pune oul roșu, simbol al sănătății- facandu- și ” bujorei” cu el, așadar, adăugați banul de argint, să fie sănătoși ca oul roșu și curați și strălucitori la trup și suflet, ca argintul . Noua, părinții ne dăruiau monede din metal cu valoarea cea mai mare.Era frumos! Totul avea farmec! Vă felicit pentru succesul activităților deosebite pe care le organizați, la care participați, în calitate de amfitrion sau coorganizator, pentru hărnicia de care dati dovada, pentru aviditatea de a cunoaște și de a dărui din frumusețea gândirii dumneavoastră! Vă doresc Sărbători Pascale binecuvântate! Anastasios, Hristos a înviat!

    • Stâlp cosmic, Axa lumii, Arbore cosmic , vechind la fericirea mirilor, simbol al Rusiei și Norvegiei…multe și interesante informații la care ne- ați provocat pentru sănătate sufleteasca și trupească! Vă mulțumim, suflet bun!

  3. Bună ziua , domnule Adrian Năstase! Mă gândeam la beneficiile sevei de mesteacan, dar o importanta deosebită o prezintă și recoltarea acesteia, care ar trebui sa se facă în vas de sticla sau din lemn- butoiaș sau ciubăr. Motivul? Sub influența soarelui, dar și la.caldura, recipientele din plastic produc estrogeni, foarte periculoși pentru organismul uman. Vă doresc o după amiază plăcută! Mestecenii au farmecul lor și o simbolistica ancestrală!

  4. Pentru resuscitarea stângii ar fi nevoie de păduri întregi de mesteceni. Vorba unui coleg, nu ne ajung cele din țară..
    Poate după ce se mai relaxează sancțiunile..

    • Este clar de ce in Romania nu exista nicio resuscitare nici de dreapta, nici de stanga sau preferabil de centru-stanga. Padurile seculare ale tarii sunt taiate intr-o veselie, nu stiu cate intinderi de padure de mesteceni sunt in Romania insa, va rog sa-mi ingaduiti sa postez „Doina” (necenzurata) a marelui poet nationalsi parca exista o similitudine cu zilele de azi:

      De la Nistru pân’ la Tisa
      Tot românul plânsu-mi-s-a,
      Că nu mai poate străbate
      De-atâta străinătate
      Din Hotin şi pân’ la Mare
      Vin Muscalii de-a călare,
      De la Mare la Hotin
      Calea noastră ne-o aţin
      Şi Muscalii şi Calmucii
      Şi nici Nistrul nu-i înneacă
      Săraca ţară, săracă!
      Din Boian la Cornu Luncii
      Jidoveşte-nvaţă pruncii
      Şi sub mână de jidan
      Sunt românii lui Ştefan.
      Că-ndărăt tot dă ca racul
      Fără tihnă-i masa lui
      Şi-i străin în ţara lui.
      Din Braşov pân’la Abrud
      Vai ce văd şi ce aud
      Stăpânind ungurul crud
      Iar din Olt până la Criş
      Nu mai este luminiş
      De greul suspinelor
      De umbra străinilor,
      De nu mai ştii ce te-ai face
      Sărace român, sărace!
      De la Turnu-n Dorohoi
      Curg duşmanii în puhoi
      Şi s-aşează pe la noi;

      Şi cum vin cu drum de fier
      Toate cântecele pier
      Zboară paserile toate
      De neagra străinătate
      Numai umbra spinului
      La uşa creştinului
      Codrul geme şi se pleacă
      Şi izvoarele îi seacă
      Săraca ţară, săracă!

      Cine ne-a adus jidanii
      Nu mai vază zi cu anii
      Şi să-i scoată ochii corbii
      Să rămâie-n drum ca orbii
      Cine ne-a adus pe greci
      N-ar mai putrezi în veci
      Cine ne-a adus Muscalii
      Prăpădi-i-ar focul jalei
      Să-l arză, să-l dogorească
      Neamul să i-l prăpădească,
      Iar cine mi-a fost mişel
      Seca-i-ar inima-n el,
      Cum duşmanii mi te seacă
      Săraca ţară, săracă!

      Ştefane, Măria ta,
      Lasă Putna, nu mai sta,
      Las’ arhimandritului
      Toată grija schitului,
      Lasă grija gropilor
      Dă-o-n seama popilor
      La metanii să tot bată,
      Ziua toată, noaptea toată,
      Să se-ndure Dumnezeu
      Ca să-ţi mântui neamul tău…
      Tu te-nalţă din mormânt
      Să te-aud din corn cântând
      Şi Moldova adunând
      Adunându-ţi flamurile
      Să se mire neamurile;
      De-i suna din corn odată
      Ai s-aduni Moldova toată
      De-i suna de două ori
      Vin şi codri-n ajutor;
      De-i suna a treia oară
      Toţi duşmanii or să piară
      Din hotară în hotară
      Daţi în seama ciorilor
      Ş-a spânzurătorilor.

      Ştefane, Măria Ta,
      Lasă Putna, nu mai sta
      Că te-aşteaptă litvele
      Să le zboare tigvele
      Să le spui molitvele
      Pe câţi pari, pe câţi fuştei
      Căpăţani de grecotei
      Grecoteii şi străinii
      Mânca-le-ar inima câinii
      Mânca-le-ar ţara pustia
      Şi neamul nemernicia
      Cum te pradă, cum te seacă
      Săraca ţară, săracă!
      (Este preluata din cartea Mihai Eminescu – poezii tiparite in timpul vietii, vol. III, note si variante, editie critica ingrijita de Perpessicius.)

  5. Razboiul din Ucraina: Provocari si inselari strategice

    Despre scufundarea crucisatorului rus Moskva, cel mai recent si proeminent eveniment din razboiul din Ucraina, este greu de spus cat autentic si cat mit contine. Exista multe incidente de razboi celebre din istoria lumii despre care s-a crezut ca au fost victorii marete, dar de fapt au fost doar tactici stralucitoare in niste strategii falimentare.

    Despre atacurile japoneze asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor s-a legendat mult timp ca au fost rezultatul unei surprinderi strategice, realizate de Japonia, in al doilea razboi mondial. Azi, este documentat ca acolo nu a fost o surprindere strategica, ci o inselare strategica, care a permis SUA sa intre in razboi contra Japoniei. Nu spun ca Moskva nu s-a scufundat, este si un filmulet care reda evenimentul, desi la un moment dat in stanga dinamicii de cadre se vede, pentru o fractiune, ceva care pare a fi o aeronava care filma. Dar cauzele opuse sustinute de adversari sunt un indiciu ca undeva se ascunde o improvizatie, care ne obliga sa tratam subiectul ca ramanand deschis, mai ales ca scopuri.

    Pe de alta parte, insistenta relatarilor ca Moskva ar fi fost lovita de doua rachete Neptun, de fabricatie ucraineana, dar care culmea erau experimentale, in probe deci, si si-au atins din prima tinta, si inca ce tinta!, indeamna la rezerve si la luarea in considerare a ipotezei ca retorica Neptun e un act de propaganda, de asumare a unei victorii de catre Ucraina, si, de ce nu?, de scoatere din cauza a implicarii militare directe si mascate a SUA. In acest ultim caz curge si discursul relativ evaziv al SUA privind evenimentul, in care foloseste cuvinte precum „crede ca”, „estimeaza”, „se pare” etc, dar pe care il atribuie in mod cert Ucrainei, ca actiune de razboi si munitie folosita, greu de sustinut ca este „defensiva”.

    In aceasta ecuatie de probabilitati si improbabilitati se inscrie si avertismentul transmis clar de Rusia catre SUA, printr-o nota diplomatica, ca Washingtonul sa inceteze inarmarea Ucrainei, în care susţine că in caz contrar vor exista ”consecinţe imprevizibile”. Avertismentul a fost dezvaluit vineri de Washington Post, dupa ce preşedintele Joe Biden a aprobat – imprudent sau calculat, daca vrea cu orice pret al treilea razboi mondial – un nou ajutor militar oferit Ucrainei, in care extinde tipurile de arme. Zborul cu o prima transa din armamentul SUA pentru Ucraina soseste in 24 de ore in regiune. Ramane de vazut daca va intra, cand si pe unde, pentru ca rusii au avertizat ca orice transfer occidental de arme in zona de conflict este o tinta legitima. Cazul Moskva ofera Rusiei cel mai bun motiv de a declara razboi Ucrainei, situatie in care rusii nu se vor opri decat la Kiev, cand se va opri si ceasul istoriei ca presedinte al nesabuitului provocator Volodimir Zelenski, instigat de SUA. Rusia a anuntat deja reluarea atacurilor asupra Kievului.

    Un al doilea mit, construit de occidentali, in special de americani si britanici, ultimii fiind si cei mai activi in manipulari ostile, care ii vizeaza pe toti, nu numai pe rusi, se refera la o pretinsa impotmolire a operatiunii speciale a Rusiei in Ucraina, la retragerea fortata a rusilor din regiunea Kievului si din nord sub presiunea fortelor ucrainene si la esuarea planului initial al Moscovei de a cuceri intreaga Ucraina. Adevarul militar gol-golut, sustinut de colosala armata rusa care a maturat totul in calea ei pana la Kiev, este ca retragerea din zona capitalei si din nord a facut parte din plan, ca a fost o defluire planificata spre est si in sud, ca urmare a faptului ca obiectivele au fost indeplinite. Acest lucru l-au inteles si analistii anglo-saxoni, dar au preferat propaganda „retragerii” si „impotmolirii”, pentru a-i defetiza pe rusi, pe de o parte, si controla mental, dar periculos pe aliati, pe de alta parte, ca rusii nu ar fi atat de tari militar, ca armata le este demoralizata si in descompunere si ca pot suferi infrangeri etc. Acest tip de discurs defetist si inselator este, trebuie sa o spunem, si o stimulare subliminala a agresivitatii NATO, ca parte a unei agende ascunse. Acesti corifei ai intrigilor si manipularii au uitat ca i-au oferit, in regim de urgenta, azil politic lui Zelenski, ca il chemau in exil la Londra sau la Washington, cand ocuparea Kievului era iminenta. Doar ordinul Moscovei a oprit intrarea in Kiev, cu o motivatie probabil aproape de rationamentul in genul „haideti sa ne retragem, ne-am atins obiectivele, le-am tras o batuta de pomina, speram sa fi priceput semnalul”. Cu toate acestea, de ultima ora au aparut noi elemente ale Rusiei privind tabloul geostrategic al Ucrainei. Este vorba de posibilitatea, evocata de CIA si repetata papagaliceste de Zelenski la CNN, ca „Putin sa foloseasca arme nucleare tactice”, despre care cred ca mai degraba vor fi strategice. Apoi, este vorba de utilizarea în premieră de Rusia de bombardiere cu rază lungă de acţiune împotriva Mariupolului, despre care nu vad o necesitate tactica, ci mai curand una strategica, de antrenare a pilotilor de pe acest tip de bombardiere, cu misiuni strategice.

Lasă un răspuns