Foarte interesanta vizita la Oradea…

M-am intors aseara de la Oradea, unde am vernisat Expozitia aniversara Nicolae Titulescu, la Muzeul Tarii Crisurilor, expozitie care va ramane deschisa timp de o luna. La deschiderea Expozitiei, au vorbit directorul Muzeului, Gabriel Moisa, reprezentanta Muzeului Municipiului Bucuresti – care participa cu mai multe obiecte ce i-au apartinut lui Titulescu – si curatorul expozitiei, Adina Rentea. Au participat notabilitati locale, episcopul Bisericii ortodoxe, un public numeros incluzand foarte multi tineri.

In dupa-amiaza aceleiasi zile, am tinut o conferinta cu tema „Actualitatea lui Nicolae Titulescu” si am raspuns la intrebarile si comentariile celor din sala. Sper sa primesc inregistrarea evenimentului si o voi prezenta ulterior. In acelasi cadru, istoricul Liviu Taranu a prezentat, in premiera, volumul recent aparut „Doua decenii de activitate la Fundatia Europeana Titulescu”. Este vorba doar de rapoartele de activitate ale Fundatiei din perioada 2002-2021, la care am adaugat 150 de fotografii de la intalnirile noastre.

Doua cuvinte despre oras. Oradea, pentru mine, a fost de nerecunoscut. A trecut ceva timp de cand am fost acolo. Au dreptate cei care spun ca Ilie Bolojan a fost un magician pentru locuitorii orasului, care au acceptat scarificiile necesare pentru realizarea unor proiecte de infrastructura, pe termen lung. Centrul orasului cu frumoase zone pietonale, vechea Cetate restaurata, cladirile istorice puse in valoare, muzeele, catedralele, curatenia sunt rezultatele unui efort inteligent pe termen lung. Intre ele, vechea Cetate a devenit un loc de meditatie asupra celor 7-8 secole de civilizatie de dupa invazia mongolilor. dar si un loc de cultura. Am admirat acolo o expozitie de harti ale Dunarii si Balcanilor, adusa din Germania. Interesant de vizitat este si Muzeul Templului masonic din Oradea, restaurat cu fonduri europene.

5 gânduri despre “Foarte interesanta vizita la Oradea…

  1. @Mircea Popescu, am inteles. M-a enervat spunerea ta ca „i-as iubi pe rusi”. Nu ii iubesc de loc, si ma refer evident la razboiul ce l-au initiat, agresiunea, barbarismul, si mentalitatea lor istorica. Acest popor va trebui dresat sa accepte un compromis astfel incit Rusia sa nu mai poata ataca niciodata o alta tara, si sa fie un pericol pentru pacea mondiala. Ce pretentii avem de la triburile din Africa sau Arabia, daca Rusia ataca o alta tara Europeana? Cum sa ne mai aratam noi ca „model” lumii cu un stat barbar ca Rusia? Cine vrea, in afara de citiva propagandisti, o lume in care Rusia si China sa domine cu sistemul lor totalitar-imperial? Rusia este astazi dulaul Chinei, muscind din Europa, in timp ce stapinul o apara de hingheri.

  2. Ma bucur ca orasele romaneshti se dezvolta si devin din ce in ce mai tentante pentru turismul european. Proximitatea fata de Ungaria a fost un avantaj, dar ma intreb ce se va intimpla in viitor, cu o Ungaria izolata in Europa, sau mina in mina cu Le Pen, si Vucovic, toti mari iubitori de Putin? Nu ca Macron ar fi altfel, dar daca aceasta UE va fi „explodata” de Franta si Ungaria, atunci Occidentul incet-incet va deveni oficial pro-rus, ducind aceiasi politica ruseasca, de „de-americanizare”, de rupere a legaturilor stabilite cu SUA si Canada.
    Le Pen ar dori acelasi „reset istoric” adica intoarcerea ceasului in timp si revenirea la o Europa a natiunilor interbelice. Putin viseaza la fel cu intoarcerea in timpul URSSS. Iar aceasta conjunctura in care se incearca „resetul” european de nationalisti este foarte buna pentru Putin si foarte proasta pentru Romania si Estul Europei, avind in vedere pericolul rusesc.
    Deci nu afirm ca mai mult nationalism si suveranism nu e bun in UE, ci:
    1. Momentul e prost
    2. Modul in care Le Pen il vrea nu e clarificat complet: cume il va face, in ce perioada de timp, care este de fapt agenda? Multe lucruri ascunse publicului si multe declaratii populiste

    Eu mai am o problema cu acesti „nationalisti” moderni ai Europei: modul in care se raporteaza la libertatea presei. Orban a instaurat ijn Ungaria, ca si Putin, o medie de stat favorabila lui. La sedinta de presa de ieri a lui Le Pen am vazut cum o tinara care a ridicat o pncarta cu o inima pe care era Le Pen si Putin a fost trintita la pamint si trasa pe jos pina la iesire. Daca asta este libertatea de exprimare intr-o Franta nationalista, m-as lipsi fara probleme.

    Pe de alta parte, in Serbia, apropierea fata de Rusia e marcanta, inclusiv achizitionarea de echipamente militare ofensive sofisticate, care pot ameninta Romania. Romania tace.

    In Bosnia sirbeasca, au aparut niste formatiuni paramilitare finantate de Rusia, care agita nationalismul sarbesc. Am vazut ce au facut la Srebrenitza nationalistii sarbi.

    Eu cred ca patriotismul e necesar acum, sa isi iubeasca oamenii tara in primul rind politicienii. UE poate fi schimbata treptat din interior, ca tarile membre sa aibe suveranismul necesar sa spuna „Nu” Bruxellului, mai ales in politici fortate de refugiati, dar si alte aspecte.

    • @trexsr
      Din pacate departarea de Europa, de Romania va cauzeaza, interesati-va mai mult de Patria Muma, din tarana acesteia proveniti. M-ar interesa mai mult soarta Romaniei, evolutia politica si mai ales economica a acesteia, bunastarea cetatenilor romani, in loc sa ma uit peste gard la maghiari sau sarbi. Nu doresc sa incing spiritele dar, vecinii nostri de la est, cei care sunt in razboi au dat dovada si dau in continuare dovada de suveranism si mult nationalism insa, azi e sanatos sa treci cu vederea acest aspect, nu da bine in conjunctura actuala. Pentru o mai buna acuitate a postarilor dvs. pe acest blog, va rog sa va informati cat mai temeinic. Cum e cu dubla masura ?

  3. E … nu doar Bolojan.

    De zic de ani Oradea are bafta /sau isi face bafta. Prima data am vazut Oradea prin 1981 .. si m-a uimit cum reuseau sa „mentina echilibrul” intre vechi si nou Dica gaeau unde sa introiduca si „ctitorii” dar fara sa amestece, strice vechiul. Pe strada pietonala erau vreo 3 cladiri noi… vedeai ca sunt noi .. „dar se incadrau” ….
    M-am mirat si am auzit ca arhitectul seef al orasului a reuzat unele „sugestii” si ca primaruml=-a sprijinit….
    A1 Are si unele zone mai plictisoare (uenle vechi) si Nufarul … care e cam ca Berceniul sau Miliatri. Insa Rogerius prin 87 arata placut .
    Pe urma au renovat Vulturul Negru .. era deja ceva .

    Nu contest meritele lui Bolojan … dar el a continuat (cu brio) ce a „mostenit” . Ca de fapta asta este „secretul” sa continui ce merita continuat ….

    Ma rog nu am mai fots pe la Felix din1997 …. dar zau ca mi-ar plcea sa stiu vreo 2-3 zil;e in Oradea .. Un orsa f placut

  4. Domnule Premier, Oradea a fost si ramane un oras superb pe malurile Crisului Repede sau „Micul Paris” de pe Cris sau de pe raul Peta.

Lasă un răspuns