Din nou, la Cornu

Dupa calatoria la Paris si cateva zile in Bucuresti, am ajuns, in week end, la Cornu. Zile superbe, desi astazi este innorat. Am pregatit solariile iar Daniela a pus tot felul de rasaduri in cutii mari, umplute cu compost. Si zmeura sau capsuni in curte.

Se simte aerul de primavara, care este anuntata si de „activitatea” mierlelor. O parte din pomi au inflorit. Probabil, in doua saptamani, totul va fi in floare. Pomii sunt dati cu var si am reusit sa „toaletam” vita de vie. Am pus si cartofii. Porumbeii au trecut cu bine iarna.

E seceta destul de mare, asa incat speram sa ploua zilele astea.

Urmaresc alegerile din Franta. Vor fi surprize? Vom vedea. Dupa Brexit si plecarea Angelei Merkel, alegerea lui Marine Le Pen la presedintia Frantei ar arunca in aer Uniunea Europeana.

Razboiul din Ucraina, pe de alta parte, erodeaza succesele economice post-belice din Europa si afecteaza stabilitatea politica a lumii.

In tara, condamnarea Elenei Udrea mi-a lasat un gust amar. Mi-a adus aminte de momente pe care voiam sa le uit.

Liberalii isi aleg un nou presedinte. Cel anterior era specialist in gaurit barca guvernarii. Romania are nevoie, in aceasta perioada, de stabilitate si de partide responsabile la guvern.

25 de gânduri despre “Din nou, la Cornu

  1. Oare se mai face Romania bine vreodata? Daca am fi sa judecam dupa ce politicieni se perinda prin spatiul public, slaba speranta. Nu se poate spune ca n-a avut sanse.

  2. Domnule Presedinte, clipele petrecute la munte reprezinta o mare binecuvantare pentru sanatatea fiecaruia dintre noi. Eu insumi m-am nascut intr-o zona de munte. Bucurati-va de Cornu, o zona deosebita.

  3. Bine ati revenit la Patria Muma, dupa „vizita de lucru” in Franta, in Orasul Lumina.
    Intotdeauna acasa este locul cel mai tihnit. Este in desfasurare congresul extraordinar al PNL. Nu sunt habotnic, insa in timpul discursurilor de la marele congres mi-am tot facut cruce, cata minciuna si ipocrizie. Ori cu Citu ori cu altcineva la carma PNL-ului, tot o apa si-un pamant.

    • …Ori cu PNL, ori cu alt partid, tot aia e…
      Sub tot mai convins că România nu bate nevoie de alegeri interne. La ce folosește Parlamentul, din moment ce deciziile adoptate la Bruxelles au prioritate față de legislația românească?
      PS
      Urez succes doamnei Le Pen.

  4. Da ,asa este si cu Elena Udrea si cu presedintele pNL care ar fi trebuit sa fie unul mai PNL-ist cu o doctrina adecvata nu pus de cineva asa cum vede toata lumea.Parca si la PSD nu este nimeni sunt oameni fara personalitate ,dar cred ca asa se cere ,prea vin pe aici unii si altii si ne dau ordine sau sugestii sa nu fiu asa rau.Nu inteleg de ce un presedinte este de acord sa i se distruga tara si sa moara oameni pentru un ideal sa fie unii condamnati pentru crime de razboi.Cel mai bun razboi este acela pe care nu-l sustii ,chiar daca vei cistiga .Cam atit, Paste fericit si sa fim sanatosi .

  5. Le Pen ar putea arunca in aer si NATO. Planul ei are in vedere scoaterea Frantei din structurile de comanda ale NATO, ceea ce nu e totuna cu scoaterea Frantei din NATO, dar pe aproape. Un semnal foarte bun pentru Rusia, Ungaria lu Orban, si foarte prost pentru Occident. Nu stiu Polonia cum se va pozitiona, dar cred ca securitatea va prima fata de dorinta de a crea o alianta a dreptei nationaliste, anti-americana, sau fara suport american.
    Ce facea Franta azi daca nu exista NATO? Il invita pe Putin sa asigure „securitatea” Europei? Bun, am vazut cum asigura rusii securitatea statelor suverane. Dar unitatea trans-atlantica va fi ruinata, inclusiv in ce priveste agresiunea Rusiei in Ucraina.
    Si ce o sa se intimple cu cocosheii frantzuji care apara Romania, trimis de Macron. O sa fie „rechemati” in Franta?
    Le Pen la butoane in Franta va fi o bomba ruseasca cu ceas in inima Europei.

    „…Withdraw France from NATO’s military command structures”
    * Create a „European Alliance of Nations” intended to progressively replace the European Union
    * End Franco-German cooperation agreements established since 2017..”

    https://www.reuters.com/world/europe/far-right-le-pen-cloaks-nationalist-policies-with-social-veneer-2022-04-04/

    • Cati ani ai ?
      ANi omenesti nu cainesti!
      Stii ca Franta nu a facut parte structurile de comanda ale NATO?I Ca sediul prim a fost la Paris?!
      Ca de abia in 1995 s-a reintegrat in Comitetul Militar?

      Crzi cumva ca Rusia de azi e mai priculoasa decat era URSS in 1977 ?!

      Deci cati nai ai de nu stii dele de mai de sus ?

    • @trexsr, chiar așa? Vă ieși Franța din NATO cu Le Pen președinte?

      Văz că propagandă progresistă prinde bine în Canada.
      Bine, nu-i de mirare.

      Dar faptul că progresistul luminat Macron luptă din răsputeri pentru eliminarea NATO din Europa prin formarea unei „forțe militare europene”, cum s-o numi?

      Când se cerea Franței și Germaniei să participe la înlăturarea lui Sadam, Macron, Merkel și Putin se întâlneau frățește la Sankt Petersburg pentru a discuta crearea unei forțe militare comune.

      Tot Franța lui Macron construia două nave de război înzestrare cu cea mai înaintată tehnologie pentru Rusia.

      Păi, cel puțin Macron are o lungă istorie de iubire cu Putin și Rusia și a fost un permanent cui al lui Pepelea în NATO.

      Macron s-a pupat cu Putin și l-a scuipat pe Trump.
      A iubit Rusia și a urât America.

      Dar, în fond, spălați-vă pe cap cu Macron, cu iubirea pentru ruși, cu „valorile” europene progresiste.

      Cu ele cu tot, Europa este din nou în pragul războiului continental și este atât de oarbă și inconștientă încât nici nu-și dă seama cum a ajuns aici.

      Prin Lend-Lease Act votat acum două zile de Senatul american, Ucraina va primi în sfârșit armamentul necesar fără scărpinatul după ureche francez și german.

      • >>”Dar, în fond, spălați-vă pe cap cu Macron, cu iubirea pentru ruși, cu „valorile” europene progresiste.”
        Si tu, Brutus?
        Putin ne va invinge in final, cu atita „fratie”. Pe romani, foarte usor, pentru ca noi ne taiem giturile inainte sa ne invadeze cineva.
        Adios amigos!

      • Trump spunea la inceputul invaziei Rusiei in Ucraina ca Putin a „savvy” si „genious”. Inteleg ca esti de acord cu el?
        Comentariul meu e facut pe baza un articol din Reuters. E Reuters o „agentura progresista”? Hai sa fim seriosi…Da, si Macron si Le Pen sunt iubitori de rusi, ca si majoritatea francezilor. Ca si ungurii si austriecii. Iubitori pe baza de bani, pentru ca sunt obisnuiti sa faca afaceri cu ei.
        Care e raul cel mai mic pentru pace, stabilitate in Europa? Macron sau Le Pen?

      • Si ZeV si tu votati cu Le Pen. De ce? Pentru ca, desi aparent va impungeti aici, promovati aceleasi idei ca si Moscova despre „globalismul” cel rau, si cum statele nationale trebuiesc sa fie „eliberate”, fie de UE, fie de SUA, de orice aduce ulterior avantaj Imperiului Rus. Fara SUA, faa UE si fara NATO, stim ce se va intimpla cu Europa de Est. Putin a dat semnalul ca cere ca Romania sa iasa din NATO.
        Ce il va opri sa atace Romania, daca ii va reusi pina la urma cucerirea Ucrainei si o schimbare de regim (care acum nu pare posibila)? Ca e membra NATO? E inca la sud mult mai slab aparata ca Polonia, Balticii si ei sunt vulnerabili si usor atacabili. In acest scenariu, cine va folosi bomba nucleara primul: SUA, Anglia, Franta sau Rusia?
        Inca odata, „globalismul”, ca si „progresismul” ca si „nationalismul” sunt rele atunci cind dezechilibreaza balanta gindirii strategice. Si globalistii, si progresistii si nationalistii ar trebui sa inteleaga ca nu au alta solutie decit sa isi dea mina pina opresc Rusia sa mai declanseze astfel de razboaie pentru a isi reface Imperiul. Daca se tot bat in timp ce Rusia cucereste, iar China se consolideaza, atunci Occidentul e doomed.

      • @trexsr, ușurel cu nervii.
        Una la mână că nu votez în Franța.

        Pe de altă parte, ce ți-e Le Pen, ce ți-e Macron când este vorba de Rusia?

        Ei sunt întruchiparea dragostei francezului pentru „sufletul sălbatic, dar în același timp tandru” al poporului rus.

        Cu NATO este clar că nu au ce face.
        Macron scrâșnește din dinți că trebuie să ia parte la această acțiune, dar n-are ce face. Dacă ar fi după cum ar vrea el, mâine ar cere ieșirea.
        Dar cu cât este o țară membră mai mare, cu atât îi este mai greu să se retragă.

        Faptul că este promotorul și că bate din pinteni să se creeze armata europeană, chiar nu-ți spune nimic?

        În general, Franța nu este și nu a fost un aliat de nădejde în NATO.
        Prea are cocoșul galic coada colorată și creasta roșie.

        Pe de altă parte, Le Pen „se bucură” de o reclamă proastă făcută de progresismul european.
        Așa că dă-mi voie să fiu mai circumspect.

        Fiind naționalistă și conservatoare, este un mare atuu pentru mine😉

        Dacă ai ceva de criticat legat de gazul rusesc, vezi in primul rând la nemți, cei mai importanți plătitori ai Rusiei.

        Cât despre Trump, și-a înghițit cuvintele.
        Apoi, chiar dacă votez republicanii, nu sunt chiar orb că să-i urmez

      • @trexsr, te asigur că nu votez în Franța😉

        Cum spuneam, spălați-vă pe cap cu cei doi candidați francezi care sunt întruchiparea dragostei franceze pentru „sufletul sălbatic dar tandru al poporului rus” și, în același timp, aliați nu tocmai loiali Americii și NATO.

        Amândoi.

        Li se străpezesc dinții când este vorba de NATO și de americani, dar n-au ce face și scrâșnesc din dinți.

        D’aia vor armată europeană care să colaboreze cu Armata Roșie, pentru a se desprinde din NATO.

        Dar cu cât o țară este mai mare, cu atâta are mai multe obligații pe care trebuie să le onoreze.

        Și, desigur, personal, prefer naționalismul! și suveranismul, nu tendințele progresiste, nu măsurile stupide impuse Europei împotriva încălzirii globale (vezi costurile, vezi interdicțiile, vezi scăderea calității vieții), nu discriminarea pozitivă, nu impunerea „valorilor europene” care se schimbă mereu politic ca niște ciorapi, nu o Europă fără state naționale.

        Ce ar fi făcut Trump? Bună întrebare.

        Deși și-a înghițit vorbele despre Putin, nu este clar despre ce poziție ar adopta.

        Chiar dacă votez cu republicanii tocmai datorită ideologiei naționalist-conservatoare, sunt destule aspecte pe care nu le agreez.

        În cazul Ucraina, constat, la unii republicani, o poziție reținută, exprimată cu jumătate de gură, spre izolaționismul clasic: „America pentru americani. Europa să se descurce”.

        Și ca român, ca european treaba asta mă deranjează.

        Dar văd că treceți cu vederea cea mai pro-Rusia țară europeană, Germania, motorul Europei.

        Și dacă Germania și Franța fac cu ochiul Rusiei, atunci vedem care este profilul general al Occidentului

        Noroc cu experiența fostelor țări comuniste … mai puțin Serbia și Ungaria.

        Macron

    • Indiferent cine va fi la Palatul Elysee in urmatorii ani doamna Le Pen sau in continuare dl. Macron, nu cred in schimbari spectaculoase la nivel de NATO vor fi insa, la nivel de UE. Ne putem astepta la o „repozitionare” a intereselor franceze care doreste sa fie o „voce” in jocul european si va fi indiferent de cine va sta in fotoliul de la Elysee. Sa nu exageram in schimbari „dramatice” in configuratia europeana. Foarte probabil ca suveranismul sa imprime Europei un nou avant. Securitatea ca securitate in Europa insa, interesul economic poarta fesul.

  6. E a doua oara cind Udrea fuge din tara fara sa fie oprita dupa condamnare. Arata starea jalnica a statului, incapabil. Nu stiu daca cineva se va sesiza daca Putin va trimite Armata Rosie eliberatoare la Constanta.
    In rest e de inteles, agentii Moscovei ne recomanda sa ne lasam „pacificati”, eventual sa inchidem ochii la crimele rusesti inimaginabile. Pe de alta parte, putini contesta ca unele din aceste crime probabil facute din greseala chiar de ucraenieni. Situatia cu bomba Tochka care a ajuns intr-o gara ucigind civili nu e 100% clara.

  7. Instituțiile franceze nu mai există… statul e mort! Macron, daca va mai castiga un nou mandat, va acționa pentru o lichidare a statului francez în favoarea unei integrări Europei federale, anticamera unui guvern mondial.

  8. When asked what benefit we gain from freezing and starving the EU with Russia sanctions Victoria Nuland responded „less Europeans.” (i.redd.it)

  9. Duel Emmanuel Macron – Marine Le Pen în al doilea tur de scrutin din 24 aprilie, exact ca în 2017. Fàrà comentarii. Scor deplorabil pentru Partidul Socialist (1,7%), rezultat asteptat cu o astfel de candidaturà.

  10. Nu contest idea ca ar fi mai poate bine sa ai o alianta de state nationale in Europa decit o uniune semi-federalizata de state, cu birocratie excesiva la Bruxelles. Dar, doar sa enunti ca vrei o Europa a statelor nationale, fara sa explici si cum sa o faci, pe timp de razboi, e un mare avantaj dat Rusiei.
    In primul rind vorbesc de „timing”, cind Europa trebuie sa arate ca e unita impotriva Rusiei agresoare. Sa aduci o agenda care presupune demolarea UE, ce s-a format timp de decenii, este, evident, o provocare inimaginabila pentru o Europa deja slabita de crize nenumarate. Ce sanse de succes ar avea un asemenea proiect pe timp de razboi?
    Pe de alta parte, ne-am minti singuri daca nu am recunoaste ca Romania, Polonia, Cehia, Ungaria, statele baltice si celelalte state est europene au beneficiat enorm de pe urma acestui UE detestat de nationalistii de pretutindeni. Mai putin de Polonia astazi. Pina si UE a realizat marea provocare de a impune dreptul unional ca super-drept pentru naitunile europene membre.
    Nu cred ca vor exista solutii radicale viabile pe termen scurt si mediu. Cred ca tot un compromis va fi acceptat, ceea ce este apropare de ce inseamna UE azi: o entitate politica de state aliate, care, in final, tot ele iau deciziile importante in Consiliul European.
    Relativ la Le Pen: a afirmat ca nu vrea sa renunte la gazul rusesc, deci, clar o viziune contrara stetelor UE.

  11. By the way,pe fasia de pamant de linga poteca de ciment,sta bine ,plantate lalele olandeze!Referitor la poteca de ciment :putin socat,ca sa fiu sincer!-personal puneam pietre!Unde este simtul estetic al colectionarului de arta,Coane?

  12. Îmi pare că mafia dictatorului Vladimir Putin ocupă, în lipsa unor măsuri de intervenție reale, din interior nu doar Ucraina și R. Moldova, dar chiar și Uniunea Europeană. După Ungaria, credeți că urmează Franța?

Lasă un răspuns