Deschiderea expoziției „Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene”, la Oradea

Fundația Europeană Titulescu, alături de Muzeul Municipiului București, Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea Arhive Diplomatice, Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea organizează vernisajul expoziției Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene, care va avea loc marți, 12 aprilie, de la ora 13.00, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, Str. Armatei Române, nr. 1/A.

Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări inițiate de Fundația Europeană Titulescu, dedicate împlinirii a 140 de ani de la nașterea marelui om politic și diplomat și se va desfășura în prezența președintelui Fundației Europene Titulescu, Prof. univ. dr. Adrian Năstase.

În contextul aniversării unei personalități atât de complexe, Fundația Europeană Titulescu, al cărei scop principal este restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, a inițiat o serie de contacte, cu instituții reprezentative ale statului român pentru realizarea unor acțiuni culturale, menite a readuce în atenția opiniei publice, personalitatea lui Nicolae Titulescu.

Expoziția este un omagiu biografic, ce include documente și fotografii de epocă originale cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu, aflate în patrimoniul instituțiilor, care și-au unit forțele în acest demers cultural de excepție. Între documentele cu aplecare politică și diplomatică se găsesc și obiecte personale care au aparținut marelui diplomat, neexpuse public niciodată până acum.

Livretul militar, pașaportul, jurnalele anilor 1920-1930, bicornul de diplomat, cărți de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea , medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor etc., pot fi, de asemenea, admirate în expoziție.

Fotografii înfățișându-l pe Nicolae Titulescu în compania unor mari oameni de stat, scrisori către oamenii politici importanți ai vremii, documente care atestă importanța demersurilor sale politice și diplomatice, printre care Pactul de organizare al Micii Înțelegeri, semnat la Geneva, la 16 februarie 1933, Convenția de definire a agresiunii, încheiată la Londra, la 3 iulie 1933 și Pactul Antantei Balcanice, semnat la Atena, la 9 februarie 1934, întregesc acest demers expozițional.

„Remarcabil om politic, cu rol esențial într-o serie de decizii importante pentru România, jurist și profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, cu un talent anticipativ de excepție al evenimentelor, punând în dezbatere idei, care, peste ani, aveau să se dovedească de o mare acuratețe și pertinență, întreaga carieră diplomatică a lui Nicolae Titulescu, una dintre cele mai strălucite personalități ale politicii internaționale din acea vreme, s-a bucurat de admirație și prețuire și pe plan internațional.

Ideile sale originale, precum colaborarea popoarelor pe plan economic și politic prin acorduri, buna vecinătate între statele mari și mici, solidarizarea împotriva actelor de agresiune, păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, respectarea suveranității și egalității tuturor statelor în relațiile internaționale, au contribuit la definirea unui diplomat, considerat de mulți istorici drept cea mai importantă personalitate internațională din perioada interbelică”, a declarat Adina Rențea, curator al expoziției.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12 aprilie – 12 mai 2022.

9 gânduri despre “Deschiderea expoziției „Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene”, la Oradea

 1. Dmitri Peskiv, acest Gobbels al lui Putin, a dat un interviu la Sky News in care a afirmat ca tot ce s-a vazut la TV despre Butcha este „fake news”.

  „…He told Sky News’ Mark Austin that „we’re living in days of fakes and lies” and verified photos and satellite images of dead civilians in the streets of Ukrainian cities were a „bold fake”.

  „We deny the Russian military can have something in common with these atrocities and that dead bodies were shown on the streets of Bucha,” he told Sky News.

  He maintained the whole situation in Bucha, where photos show many murdered Ukrainian civilians, was a „well-staged insinuation, nothing else”. „

  A mai spus ca firma care a prezentat imaginile din satelit lucreaza cu Pentagonul.

  Nu a prezentat nici o proba in apararea Rusiei. Doar Rusia are sateliti militari la fel de performanti ca si ai SUA, si, daca era atit de convins ca e un „fake” al SUA, dece nu a venit imediat cu probe verificabile de la satelitii ruseshti, sa infirme ce a prezentat media Occidentala? Probabil ca o sa vina dupa ce vor altera ei imaginile…

  Despre NATO mai spune ca:

  „…we’re deeply convinced that NATO is a machine for confrontation, it’s not a peaceful alliance. It was tailored for confrontation and the main purpose for its existence is to confront our country.”

  Paranoia ruseasca e boala lunga si grea, si din pacate ne afecteaza pe toti pentru ca pacientul e liber. Rusia ataca Ucraina, ei omoara civili, tot NATO e vinovat pentru presupuse intentii de a ataca Rusia. NATO chiar s-a abtinut, cu greu, pina acum sa intervina, stim foarte bine. Si s-a abtinut inclusiv pentru a proteja poporul rus, pentru ca stim ca orice razboi mondial intre NATO si Rusia va fi unul nuclear in care Rusia va fi stearsa de pe harta, impreuna cu noi toti. Inconstieta, China se joaca cu focul cu strategia ei de a isi privi adversarii razboindu-se, sperind ca acestia sa slabeasca, pentru ca apoi ei sa poata domina. Iar Rusia, in dementa liderilor sai, crede ca o alianta cu China o sa ii salveze. O lume plina de nebuni la butoanele natiunilor!

  https://news.sky.com/story/ukraine-war-putins-spokesman-denies-war-crimes-but-admits-significant-russian-losses-12584552

  Apreciază

 2. De ce nu oprește Ucraina robinetul de gaz rusesc către Europa?

  Cel mai sigur loc în care te poți adăposti în Ucraina este sub vreo conductă magistrală de gaze. Acolo nu cad bombe, nu aterizează rachete, nu zboară gloanțe – iar dacă din întâmplare se întâlnește un soldat rus cu unul ucrainean, probabil că au voie să se bată doar cu pumnii și picioarele, să nu ia foc ceva.

  https://www.romaniacurata.ro/de-ce-nu-opreste-ucraina-robinetul-de-gaz-rusesc-catre-europa/

  Apreciază

 3. A inebunit lumea!!!!!

  Dupa faza cu distributia pastilelor de iod , azi in Adevarul Ce nu trebuie să facem în caz de explozie nucleară. Cei mai simpli paşi şi de ce primele 15 minute sunt esenţiale Citeste mai mult: adev.ro/r9yx70

  As zice ca sunt unii care abia astepata sa se dea cu bombA sau cu gaze de lupta ….
  Götterdämmerung….. da …

  Apreciază

 4. Recursul repetitiv la Titulescu este o , sper eu, o necesară cură de pacificare a comunității asociate acestui blog.
  Vom vedea, în timp, și gradul ei de eficiență…

  Apreciază

  • Nu cereti altora o referire pe blog asupra personalitatii marelui diplomat roman, Titulescu. Nici macar cetatenii din Romania in trecere prin Brasov, nu urca in Schei sa lase o floare, sa mangaie crucea si sa se reculeaga langa mormantul marelui Titulescu.

   Apreciază

 5. Iata un articol bine documentat despre cum isi minte China populatia despre Ucraina, pe acelasi model rusesc. De fapt, cele doua guverne care isi controleaza media, au semnat acorduri de cooperare, iar platformele chinezesti sunt pline de materiale anti occidentale si anti ucraeniene care inspira la ura fata de NATO, UE si SUA.

  Desi face eforturi sa se arate drept „neutra” in acest conflict, si sa apara ca un fel de Tatuc al speciei umane, China ramine un stat totalitar, care functioneaza pe baza de minciuni, si propaganda comunista.

  India, un alt stat care „aspira” la muschiul lui Putin. Sa vedem cine o sa ii apere cind o sa fie vreun aliat al lor atacat, sau ai lor ucisi, sau vreun interes al lor national in pericol. Prietenii la nevoie se cunosc, dar si neprietenii.

  https://www.dw.com/en/ukraine-war-how-russian-propaganda-dominates-chinese-social-media/a-61375386

  Apreciază

  • Există viață și în afara NATO, UE și SUA. Aș spune că majoritatea populației lunii își trăiește normalitatea existențială în afara imperiului…

   Apreciază

   • Da, Ucraina se „bucura” din plin de viata in afara NATO si UE. Isi traieste „normalitatea existentiala” chiar acum, atacata de Rusia.

    Apreciază

 6. Hai ca asta e bina !!!
  https://www.lefigaro.fr/culture/un-convoi-russe-transportant-des-oeuvres-d-art-inestimables-saisi-a-la-frontiere-finlandaise-20220407
  –––––––––––––
  Camioane ruseşti care transportau opere de artă „inestimabile” au fost interceptate, în acest weekend, atunci când repatriau în Rusia colecţii împrumutate de mai multe muzee, între care Ermitaj. Valoarea lor a fost asigurată la mai mult de 42 de milioane de euro, au anunţat autorităţile finlandeze, scrie Le Figaro.

  Inspectate la postul de frontieră din Vaalimaa, între Helsinki şi Sankt Petersburg, trei camioane transportau, potrivit gărzilor, un lot „inestimabil” de picturi, sculpturi şi antichităţi care aparţin mai multor muzee ruseşti. O încărcătură de bunuri de lux, deci, au stabilit vameşii finlandezi care au confiscat colecţia în virtutea sancţiunilor europene prin care sunt oprite orice transferuri către Rusia de astfel de obiecte.

  Citeste mai mult: adev.ro/ra08sz
  ========================================

  v si https://www.lefigaro.fr/culture/guerre-en-ukraine-la-russie-exige-ses-titien-canova-et-picasso-pretes-a-l-italie-20220311

  https://today.euro-24.com/entertainment/art/23077.html

  nu iii vad bine pe fini… Sunt prea legati de piata Rusiei … ata ca desfacere cat si ca importuri

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.