Dejun si Colectia Al Thani

Ieri, la pranz, am avut onoarea de a fi invitat la un dejun oferit pentru mine de Bernadette Servan- Schreiber, sora cunoscutului om politic – cel care a scris volumul „Le defi americain”. Au participat trei profesori de la SciencesPo si Corina Coman – cea care a fost consilierul meu principal pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Am discutat despre alegerile din Franta, despre Uniunea Europeana si, desigur, despre conflictul din Ucraina.

La sugestia lor, am mers apoi sa vizitez expozitia organizata in Palatul, restaurat, al Marinei, din Place de la Concorde. Expozitia cuprinde o parte din colectia uluitoare (6000 de piese) a seicului Hamad Ben Abdullah Al-Thani, in varsta de 39 de ani, varul emirului Quatarului. Piesele pe care le-am vazut in Palatul Marinei sunt superbe si de valori imense. Piese vechi de mii de ani din Egptul antic, din Mesopotamia, din Asia, din America latina. Alte parti din colectie au mai fost expuse la Londra sau la New York.

La Paris, seicul Al Tani a cumparat in 2007, de la familia Rothchild, un palat, „L’Hotel Lambert”, cu 60 de milioane de euro.

PS Am adaugat o imagine a uneui bust al imparatului Hadrian, realizat in secolul 13, in Italia si completat cu perle si aur in secolul 16.

24 de gânduri despre “Dejun si Colectia Al Thani

    • @fragmentarium: „In 2022, presedintele american Joe Biden este autorul crimei geopolitice a inlocuirii resurselor energetice din Rusia. ”
      ========
      Vorbești de crime, adulator al lui Putin, marele criminal și măcelar al secolului 21?

      Credeam că după ce lumea întreagă a văzut masacrul de la Bucha efectuat de hoardele sălbatice ale imperiulului răului, vei avea bunul simț să te ascunzi sau să regreți că ai susținut crima Rusiei împotriva umanității.

      Dar nu, nerușinarea propagandiștilor ruși este fără margini.
      Am văzut-o și la Șoșoacă, și mulți cu creierul spălat.

      Voi toți, Șoșoacelor, prin poziția pe care o adoptați de susținere a unui genocid, sunteți părtași la crimă.

      Să vă fie rușine!

      • Pe rug cu inamic democrație, pe rug cu toți cei cu capetele țuguiate…
        De cenzură și înscenare ai auzit, MP-ule ? Tu înghiți tot ce vezi la CNN ?

      • @ZeV: „De cenzură și înscenare ai auzit, MP-ule ?”

        Taci, măi agentură. Încearcă să vorbești coerent românește, nu traduce din maculatură rusească.

        Vezi că pe tătucul secției voastre de spionaj rusesc din România, unul Kuzmin, îl paște plecarea în lumea făgăduinței și a dreptății, parcă Rusia se cheamă.

        Dar, la voi, o asemenea rușine se plătește cu Siberia.

        Ce vă faceți fără șef? Sau rețeaua voastră este bine implantată?

        Fragmentarium abia așteaptă promovarea și poate ajungi și tu plutonier, măi ZeVzecov, ca să-i lustruiești ciubotele lui Fragmentariov.

  1. Domnule Premier ma bucur pentru Dvs. ca sunteti in afara si departe de mocirla care domina politica de pe cocioc si nu numai aceasta. Parisul-„orasul lumina” va ramane intotdeauna o destinatie interesanta chiar daca acesta a fost vizitat de nenumarate ori iar, personalitatile care v-au dat atentie si v-au onorat cu un dineu sau discutii pe teme diplomatice si nu numai, inseamna ca inca reprezentati o personalitate de prim rang a politicii si diplomatiei, de la Marea Chinei la Atlantic si peste aceasta, de la Reykjavik la Capul Bunei Sperante, adica o personalitate planetara unanim recunoscuta. Ma bucura faptul de a fi contemporan cu Excelenta Voastra.

    • Da, domnul Adrian Năstase a reușit transcendența, în viață fiind.
      Totuși, aș fi curios ce ar alege, domnia sa, ca simbol al Franței,dacă ar fi nevoit să o facă: Catedrala Sacre Coeur, sau Turnul Eiffel ?

      • Franta are un simbol ce-i drept neoficial, cocosul galic. Poate cel mai bine ar fi ca noi romanii in aceste zile sa avem oarece simboluri.

  2. Citez din speeech-ul lui Zelensky de la Consiliul European din 25 Martie a.c.:

    „…Lithuania stands for us. Latvia stands for us. Estonia stands for us. Poland stands for us. France – Emanuel, I really believe that you will stand for us. Slovenia stands for us. Slovakia stands for us. The Czech Republic stands for us. Romania knows what dignity is, so it will stand for us at the crucial moment. Bulgaria stands for us. Greece, I believe, stands with us. Germany… A little later. Portugal – well, almost… Croatia stands for us. Sweden – yellow and blue should always stand together. Finland – I know you are with us. The Netherlands stands for the rational, so we’ll find common ground. Malta – I believe we will succeed. Denmark – I believe we will succeed…”

    Urmeaza treaba cu Viktorah super-nationalistul, amantul lui Putin in UE.

    „..And we believe that Germany will also be with us at the crucial moment.

    Nu am inteles deloc cum de ne aseamana Zelensky cu Germania, ca vom fi alaturi de Ucraina „in momentul crucial”. Care moment crucial? Ce inseamna de fapt asta? Am inteles ca Germania are ciclul mai intarziat, dar ce legatura are asta cu Romania? Romania aduce tamponul? Imi cer scuze ca sunt un pic mai liber la gura, dar cred ca maine Zelensky, daca va vorbi Parlamentului Romaniei, trebuie sa lamurasca asta, pentru ca Romania, din cite am vazut, este cu Ucraina, mai putin vocala, dar este. Romania a permis tranzit de ajutoare umanitare, de echipamente, si am inteles si de material militar.

    Am inteles ca Romania mai are niste MIGuri vechi care tot cad. Dati-le domnilor MIGurile alea cumva, ca au nevoie sa se apere. Doara apara si Romania, si toate statele UE!

    Sunt atre curios ce o sa spuna maine Zelensky in Parlamentul Romaniei, si cum va fi intimpinat de reprezentantii romanilor.

    https://www.president.gov.ua/en/news/promova-prezidenta-ukrayini-volodimira-zelenskogo-na-zasidan-73809

  3. Iata ca am gasit si o dezmintire a Ambasadorului Ucrainei la Bucuresti din 24 Ianuarie 2020 despre asa zisa gafa – in presa romana – unde s-a mentionat ca Presedintele Zelensky ar fi numit pe romani „ocupanti” ai Bucovinei. Conform Ambasadorului ucraenian, a fost o traducere gresita din ucraeniana in romana. Totusi „Bukovina was taken by Romanian…” e inca incorect pentru ca romanii nu au luat-o cu japca, ci a existat un process natural in care reprezentantii celor din Bucovina au hotarit impreuna sa se uneasca cu tara mama, Romania.
    Bine ar fi ca Zelensky sa recunoasca aceste lucruri asa cujm au fost ele, si nimeni sa nu mai distorsioneze Istoria. Romania nu poate sa aiba pretentii teritoriale, dar, trebuie sa lucreze cu Ucraina – dupa incheierea razboiului – la un viitor comun, unde atit ucraenienii din Romania cit si romanii din Ucraina sa poata sa isi pasatreze limba, cultura si religia. Se poate, eu sunt increzator! Ucraina nu e o tara de nebuni ca Rusia!

    „Ukraine’s ambassador to Romania, Oleksandr Bankov, has blamed a controversy over words attributed to the Ukrainian President about the Northern Bukovina region on a mistranslation.

    President Volodymyr Zelensky was quoted as saying that the region, which formed part of Romania between the two world wars but is now in Ukraine, was “occupied by the Romanians” in 1919.

    “Few Romanians have seen the Ukrainian President’s original declaration in Ukrainian. Instead, they have taken the English translation, where the original sentence … ‘Bukovina was taken by Romanians’ was translated as …‘occupied by Romanians’,” Bankov wrote on Facebook on Thursday.

    “Those interested can easily verify this in the original video,” Bankov added in a post, in which he acknowledged connotations of illegitimacy in the term “occupy” and voiced “sincere regret” over the controversy caused by the inaccurate translation.

    Zelensky made the „disputed comments on Wednesday during a speech marking Ukraine’s Day of National Unity.

    https://balkaninsight.com/2020/01/24/ukraine-denies-president-accused-romania-of-occupying-region/

  4. La 1 aprilie 1941 la Fantana Alba, rusii au comis un masacru tipic rusesc, omorind mii de romani fara aparare ce incercau sa se intoarca in Romania. Cit de asemanator este cu ce s-a intimplat in Ucraina, in Bucha, Harkiv, Irpin etc in 2022!!! Arata spiritul barbar rusesc, care se perpetueaza peste veacuri.
    Romanii ar trebui sa declare zilele astea de doliu national, sa coboare steagurile si sa pastreze momente de rememorare comune a durerilor neamului.

    https://youtu.be/I4jrWIw8-F8

  5. Profilul “geografic” şi geopolitica “înlocuirii”

    Bustul sculptural al lui Hadrian, împarat roman între anii 117-138, din colectia Al Thani, expusa la Paris, este impresionant ca opera de arta, document istoric si valoare financiara.

    Cand am vazut imaginea lui Hadrian, prima impresie a fost ca profilul sau geografic pare diferit de cel european. Profilul geografic este un substitut natural, deci neutral, al celui zis “rasial”, tributar ideologiei si falsitatii ierarhiei. Nu exista rase, ci doar oameni si geografie.

    In sens larg, as spune si primordial, omul geografic, influentat de geografie, este tot atat de real ca omul nordic, omul saharian, omul montan, omul stepei si asa mai departe. Orice om are o matrice geografica, un cod al locului, o amprenta a habitatului. Geografia ii asociaza pe oameni in grupuri mari si le determina culturile si religiile, ca adaptari de supravietuire. Ea le adapteaza locului alimentatia si imbracamintea, fixate in tipare culturale si religioase.

    De Hadrian sunt legate doua reimpartiri ale Daciei, succedate la scurt timp, in doua parti, in 119, si apoi in trei parti, in 123. Erau semne ca rezistenta dacilor era din ce in ce mai activa. Rezistenta daca l-a obligat pe imparatul Aurelian sa retraga legiunile romane la sud de Dunare, in 271. A fost esecul inlocuirii dacilor cu populatii aduse din imperiul roman.

    Retragerea armatei romane, insotita de administratia civila – cele doua forte de ocupatie fiind inseparabile, eventuale ramasite civile fiind prea putine si colaterale -, pune serios la indoiala teza originii occidentale, de “insula latina in marea slava”. Teza a fost sustinuta de regimul comunist, dar si de regimul monarhic, ca un parti-pris, el insusi fiind de sorginte occidentala. Probe istorice, trecute sub tacere, ne atesta originile estice si continuitatea daca, acoperite cu un paravan vestic, si ne indrituiesc revenirea la etnonimele dac si Dacia.

    Aceasta tema antica e un prilej de discutie actuala despre alte inlocuiri, motivate geopolitic, care trebuie tratate drept crime impotriva omului si a geografiei. Crimele de inlocuire sa fie mereu in atentie, ca drept la memorie, si condamnate, potrivit dreptului international.

    Valurile masive de imigratie ilegala in Europa, dupa 2015, au fost provocate de geopolitica inlocuirii, decise de Obama si finantate de Soros. In Ucraina, inlocuirile cu globalisti au fost implementate prin revolutia portocalie din 2004 si lovitura de stat (euromaidan) din 2014.

    In 2022, presedintele american Joe Biden este autorul crimei geopolitice a inlocuirii resurselor energetice din Rusia. Acest unilateralism globalist este o crima organizata impotriva economiei de piata si un genocid impotriva popoarelor tarilor pe care le ameninta si intimideaza sa se alinieze SUA, cu pretul crizelor economice si sociale.

    In Franta, in care au loc alegeri prezidentiala in aceasta luna (cu tururi de scrutin pe 10 si 24 aprilie), candidatul prezidential de dreapta Eric Zemmour a denuntat, sambata, la un eveniment electoral, “marea inlocuire”, o crima geopolitica impotriva omului si geografiei, prin care populatia autohtona europeana este substituita cu imigranti, in special africani.

  6. Ce am putea spune azi despre natiunea maghiara care a ales a patra oara un lider si un regim prieten cu criminalii de razboi rusi? Mie mi se pare evident ca locul Ungariei nu este in UE ci alaturi de Rusia. Doua natiuni criminale prin asociere si accept tacit al Ungariei cind Rusia comite crime inacceptabile in Ucraina. Ungaria si Rusia sunt doua tari foarte asemanatoare. Orban a spalat pe creier pe maghiari 12 ani de zile, limitind accesul la presa independenta. Cu acelasi tip de propaganda, extremist nationalista si izolationista, dar aici e si vina Bruxellului „progresist”, care nu a gasit o linie de echilibru si de dialog cu Ungaria, cu ungurii. Iar Germania si tari „progresiste” vechi din UE au continuat sa pompeze bani in buzunarele lui Orban asa cum au facut si cu Rusia. Ungaria, este o matrioshka mai mica a Rusiei, visind la dominatia rusa in Europa, si reimpartirea teritoriilor Romaniei, si de ce nu ,din Slovacia si Ucraina (mi se pare evident, chiar daca Orban nu declara asta).
    Serbia, o alta poveste de dragoste cu Rusia.
    UE si NATO, Germania in primul rind, ar trebui sa aibe un alt tip de dialog cu Ungaria, dar si cu Serbia, tara care afirma ca vrea in UE. Si daca Ungaria vrea mult cu Rusia, nu ar trebui obligata sa fie si membru UE.

  7. Am ascultat in direct cuvintarea dlui Zelenski in Parlamentul Romaniei. Lasind la o parte aspectele tehnice penibile – noi, romanii nu prea le avem cu tehnica – discursul mi s-a parut OK. As fi insistat mai mult pe ce putem sa facem impreuna acum si in viitor. E bine ca a amintit despre reconstructia Ucrainei si dorinta sa ca firme din Romania sa participe dupa razboi. Am retinut ca doreste sa discute despre drepturile comunitatii romaneshti. Noi nu cred ca le-am cerut mai mult decit am facut noi pentru comunitatea ucraeniana.
    Zelenski nu a cerut arme de la Romania. Probabil ca nici Romania nu are suficiente. Dar a confirmat ca daca rusii iau Odessa, urmatorul pas e Moldova. Alo, NATO, se aude?
    Cred ca nu mai avem timp de certuri gen Bastroe si tot felul de discutii inutile in acest moment. E o buna ocazie sa pornim cu Ucraina intr-o noua relatie mult mai apropiata. Avem ce invata de la ei, mai ales la capitolul patriotism. Si acum e momentul sa aratam in fiecare zi ca suntem prieteni cu ei, indiferent ce facem, putin sau mult, orice gest conteaza.
    E adevarat ca Ucraina se bate pentru Europa, si deci, si pentru Romania. Nu ca i-ar pasa lui Orban, sau lui Vucic. Dar trebuie sa ne pese noua, polonezilor si sper, bulgarilor.
    Rusii, daca cistiga in Ucraina, nu se vor opri nici la Nistru, nici la Prut.

    • @trexsr: „Dar a confirmat ca daca rusii iau Odessa, urmatorul pas e Moldova. Alo, NATO, se aude?”

      Ce are NATO cu Moldova?

      Moldova se află sub umbrela NATO.

      Părții din Moldova de dincolo de Prut, Basarabia care-și ține cu dinții secesionismul, ar trebui să i se pună întrebarea: „Alo, Basarabia, se aude?”

  8. Rusii au afirmat ca masacrul de la Bucha este o inscenare ucraeniana. Argumentele lor au fost demontate de BBC prin „fact -checking”, la linkul de mai jos.

    Parca nici nazistii nu omorau populatia sub ocupatie – exceptie evreii, tiganii si persoane cu dizabilitati – cum o fac rusii in Ucraina, si nu doar la Bucha, dar si la Irpin, si se pare ca oriunde se retrag lasa in urma crime de razboi infioratoare.

    Ce orori!

    https://www.bbc.com/news/60981238

    • Pai chiar BBC spune ca ce se vede din satelit „par” a fi „bodies”. Cum adica „par” a fi? Sunt sau nu sunt?

      • Uite, descriere a unui civil cum ucraenian ucis in genunchi de soldat rus cu un glonte in ceafa, vazut de la poarta. Daca tu ai ceva dovezi de la satelitii ruseshti ca au fost omoriti de americani, prezinta-le ca sa ai un moment de glorie. Altfel, am inteles, tipica munca de diversiune ruseasca pe care o depui aici fara mult succes.

        https://www.bbc.com/news/world-europe-61003878

  9. Ungaria nu a fost niciodata mai izolata in Occident. Va mai aduceti aminte cind Romania era „oaia neagra” a Europei? Ungaria este azi oaia neagra.
    Ungaria este izolata nu doar de Occident dar si de tarile cu care era in Visegrad. Polonia si celelalte tari Visegrad au refuzat sa se intilneasca cu Orban, dupa ce acesta a aratat o apropriere nefireasca cu Putin, singurul sau aliat de facto. Si asta e periculos pentru UE, dar si pentru Romania.
    Stim ca Ungaria are nevoie de gaz rusesc, e dependenta. Dar de ce este dependenta? De ce nu a acceptat sa lucreze cu Romania? Parca intr-o perioada vroiau sa fie hub in UE pentru gazul romanesc…care nu s-a mia extras, Acum insa se va extrage. Si ungurii vor mai avea pretentii, sau vor incerca sa se apropie de Romania?
    Daca ungurii nu o sa simta ca traiesc mai prost sub Orban, atunci UE va continua sa piarda si Putin sa cistige.

    https://www.bbc.com/news/world-europe-60978909

      • Ce stii tu ?Adevarat ,ungurii sunt mai evoluati cultural decat romanii , sunt mari cititori , educati , instruiti .Atat . O duce Ungaria mult mai bine pentru ca la Kecskemet si Tatabanya se castiga cu 150 de euro mai mult decat la Constanta sau Baia Mare ? Cand inca inainte de 1918 comitatele din Ungaria aveau venituri pe locuitor de 3 ori mai mari decat cele din Ardeal , fiind in aceeasi tara in epoca ? Decalajul s-a redus . E demna pentru ca sunt date contractele firmelor cumnatului lui Viktor ? Ca tata lui Viktor avea toate comenzile pentru balast din Ungaria ? Ca semneaza contracte in secret cu rusii chinezii si sarbii fara sa comunice nimic ? Ca Viktor il frecventeaza pe psihopatul de la Kremlin si se ocupa in discutiile lor si de ” frontiera ungaro-romana ” si de ” Moldova mai mult de jumatate in Romania ” ?! ?!

Lasă un răspuns