La Paris, cateva zile

In urma cu 18 ani, eram la Washington, pentru a depune documentul de ratificare de catre Romania a Tratatului Atlanticului de Nord. Incredibil cum au trecut anii… Descoperim acum, in situatie de criza la frontiera noastra, cat de important a fost si este acel proiect.

Zilele acestea, sunt la Paris pentru mai multe intalniri si pentru participarea la un eveniment diplomatic.

Astazi, am fost la sediul Academiei meseriilor diplomatice, al carei presedinte, Jean Claude Couseran – fost director al serviciilor de informatii externe franceze in perioada in care eram eu premier in tara – a fost, incepand cu 2007, si directorul Academiei diplomatice internationale, institutie la care Titulescu a fost vicepresedinte. Din pacate, Academia nu mai functioneaza. Sa vedem daca mai poate fi adusa la viata si daca putem sa recuperam arhivele referitoare la Romania.

De asemenea, l-am vizitat, la sediul Institutului francez de relatii internationale, pe Thierry de Monbrial, presedintele institutului si membru fondator al Fundatiei Europene Titulescu. Am avut o lunga convorbine despre situatia din Romania, despre alegerile prezidentiale din Franta si despre conflictul ruso-ucrainean.

10 gânduri despre “La Paris, cateva zile

  1. Sp;icuiri
    Colaborarea secreta a Wall Street-ului cu bolsevicii se va concretiza, dupa puci, printr-o serie de mari contracte: “General Electrics”, de pilda, va obtine un contract fabulos pentru electrificarea Rusiei. La randul sau, “Standard Oil Company”, imperiul lui Rockefeller, cumpara 50% din campurile de petrol de la rusi, cu toate ca oficial se spunea ca au fost nationalizate. In 1927, Standard Oil, prin partenerul său «Vacuum Oil Company» obţine si dreptul exclusiv de vânzare a petrolului rusesc în ţările europene si construieste prima rafinarie din Rusia.Iata alte cateva din firmele americane profitoare ale puciului bolsevic: Gillette, Du Pont, Harriman, Hammer, Singer, Harvester, Westing House, Ford, Caterpillar, General Electrics, firmele englezesti Royal Dutch, Shell, Metro-Vickers, Birmingham Arms, Stery, Ferguson, firmele franceze Duverger, Schlumberger, Duralumin si firmele italiene Fiat, Nobile, Montefiore. Multi dintre “medicii” de pe Wall Street vor face apoi, decenii la rand, colosale afaceri cu URSS. Ca, de pilda, Armand Hammer (“miliardarul rosu”) ori Averell Harriman.
    Harriman a format cu statul bolsevic o firma maritima, care opera in regim de monopol. A capatat concesii pentru exploatarea (cu mana de lucru ruseasca, foarte ieftina, impulsionata de activisti si ofiteri CEKA) imenselor zacaminte de mangan din muntii Caucaz. Nu intamplator, acelasi Harriman va deveni trimis al SUA la Moscova si confidentul lui Stalin pe relatia cu SUA.

    https://www.timpul.md/articol/adevarul-despre-revolutia-bolsevica-din-1917-46706.html

  2. Mi se pare curios să menționați în același comentariu două nume incompatibile, după părerea mea: NATO și Titulescu.
    Nicolae Titulescu a fost un mare diplomat și un pacifist prin definiție, ….
    .. Franța poate și ar trebui să re- devină partenerul strategic cel mai important al României… chiar dacă pe moment pare greu de imaginat.

  3. Toată familia mea vă iubește! Eu cred că tot romanul care își iubește tara, are acest sentiment! Tot ce faceți, este extraordinar! Mă gândesc să faceți și o scurta pomenire, dacă puteți, in ideea că există preoți români ortodocși,
    la Paris. Eventual , in locul unde a trecut la cele veșnice. Exista in Moldova, locul meu de baștină , o tradiție prin care se dau 24 de ” punți” pentru cel „născut în Cer” ,cum spunea cineva, despre Preafericitul Teoctist , când a plecat la venerabila vârstă pe care o avea. Acest obicei este contestat în unele zone, dar fac o legătură cu acea întâmplare, când un tânăr milostiv dăruiește unui om de condiție modestă, fara haina, frumosul sau palton, pe care abia îl cumpărase. Fără să stea pe gânduri, a dăruit haina sa călduroasă acelui om. Peste câteva zile, intalnindu- se cu el, s- a întristat, văzând că a vandut- o . Noaptea, i- a apărut Hristos îmbrăcat în paltonul sau : ” Nu te întrista, paltonul tau a ajuns la mine! Privește, cat de bine îmi stă cu el!” Hristos, prin binele pe care îl facem semenilor, cat suntem în lume, ne dăruiește” imbrăcămintea” pentru viața în lumina, urmând Lui, cum se canta în noaptea de Înviere” Cămară Ta, Mântuitorule, / O văd împodobită/ Și îmbrăcăminte nu am/ Ca să intru într- însa/Lumineaza- mi haina sufletului meu, / Datatorule de viață!/ Așadar, după această pildă, se împart ” punțile”, conținând articole de îmbrăcăminte, bucăți de ” macat” etc, cu recunoștinta , în numele celui răposat, oridecate ori ne sunt de folos. Dați, orice, spre pomenirea acestui mare om al României, chiar oferind o mică agapă, fie și la biserica, sau împărțind personalului din locul unde și-a dat ultima suflare, Titulescu. Dar trecând peste toate acestea, treburile de Stat au cea mai mare importanță, în demersul pe care urmează să îl faceti, în calitate de Președinte- îmi amintesc de formidabila echipa pe care o conduceți în mod strălucit și vă felicit pentru modul în care o faceți, redând cinstea și demnitatea României , mai mult, amintind lumii despre personalitatea lui Titulescu și importanța lui în relațiile diplomatice în perioada tulbure interbelica. România a fost și este un promotor al Păcii, iar astăzi o faceți cu toată pregătirea de o viață închinată binelui si Păcii între popoare.Va doresc ca tot ce v- ați propus, să izbândiți! Să fie București ” Micul Paris”, ca odinioară, tratat cu dragoste și respect. Primiti salutul călduros al unui om cu inima de român! Iubesc Romania și pe toate popoarele lumii.

  4. Object lesson in a demonstra cat a pierdut Romania dela mazilirea dv., fie numai luand in considerare aprecierea de care v-ati bucurat in elita politica si academica franceza. Dureros cum a (mal) tratat Romania unele din cele mai mari talente/capacitati ale sale, cazul dv. nefiind singular/desi cel mai dramatic.

  5. „acum 18 ani, la Washington…”.
    A fost o piatra de temelie la nasterea Romaniei moderne, democratice. Fara securitate asigurata, mai ales in zona unde se afla Romania, nu poti avea perspective de dezvoltare durabila.
    Astazi pina si Finlanda si Suedia vor sa intre in NATO, odata ce pericolul rusesc s-a materializat, asa cum eu am afirmat cu mult timp in urma, dar probabil am fost luat in deridere de mincatorii de seminte de aici.

  6. Personal, mi-as fi dorit ca AUR sa devina un partid asemanator partidului de dreapta, conservator, de guvernamint din Polonia (Law and Justice (PiS) ), dar fara anumite stridente, ca interzicerea avorturilor, si alte aspecte controversate. In ciuda criticilor de la „progresistii” din UE, a amenzilor de la Comisia UE, acest tip de partid a adus Polonia unde este azi, in centrul atentiei lumii, ca hub al lumii democratice intr-un nexus al Raului, al totalitarismului militarist rusesc.
    L-am vazut pe noul Presedinte ales, Dl. Simion intr-o emisiune la Realitatea Plus vorbind de problemele Romaniei si cum le-ar rezolva el si AUR. M-a frapat ca fizic, fata, arata extrem de asemanator cu Zelenski. Doar ca ii lipseste acel magnetism pe care il are azi Zelenski. Cred ca nu il ajuta nici pe el nici AUR sa traga alti deputati de urechi, la propriu. Nici macar nu a ajuns Profesor, sa dea lectii altora. Mai tarziu, poate, dar acum, mult prea devreme cu asemenea gesturi puerile. Mai mult, actiunile anterioare AUR de „invadare” zgomotoasa a unor institutii ale statului nu dau credibilitatea pe care o cauta.
    Dar lasind la o parte aceste aspecte ce tin de un tip de abordare politica cu care nu simpatizez, totusi mesajul domnului Simion are multe puncte solide, ce reflecta problemele gravissime ale „elitei politice”, anume lipsa de patriotism, incapacitatea de a promova interese nationale si a apara natiunea si identitatea romaneasca in exteriorul tarii, birocratia sufocanta caracteristica unei tari orientale si nu uneia europene, intarzierea tehnologizarii si informatizarii in Romania, marea intarzere in infrastructura si calitatea serviciilor (CFR) intr-o UE ce se doreste lidera in transporturi feroviare, lipsa de transparenta ce inca caracterizeaza multi primari din zonele rurale, furtul din avutul obstesc/bani europeni, mita/shpaga politica pentru acces la contracte, nepotismul si plasarea sotiilor si rudelor in pozitii importante fara ca acestea sa aibe calificarea necesara, indiferenta fata de cetatean si nevoile lui.
    Succes AUR si liderilor sai, dar si politicienilor din partidele traditionale care se lupta intern sa schimbe paradigma „progresista” in care mustesc aceste partide internationaliste!

  7. Mi se pare bizar ca un lider politic marcant din SUA cere azi ajutorul Rusiei sa publice materiale despre presupuse afaceri murdare ale fiului lui Biden in Rusia, dupa ce Rusia a pornit un razboi in Europa, si aratind spre SUA ca inamicul sau principal. A mai facut-o odata, cerind ajutor Rusiei sa sparga serverele lui Clinton, inainte de razboi.
    Daca Rusia ar fi avut astfel de informatii, crede dl. Trump ca Putin se ferea sa le publice, dupa ce Biden l-a numit „ucigas”, „criminal de razboi”, „macelar”?
    Ce credibilitate politica mai poate avea dl. Trump in lupta sa politica din SUA, cerind ajutorul unui dusman dovedit al SUA, Rusia?
    Nu imi plac „progresistii”, si nici „neo-marxistii” sau cei care vor sa „cancel culture”, dar nu pot sa il inteleg pe Trump cind cere ajutor Rusiei. Cred ca nu avantajeaza pe republicani in batalia electrorala.

    https://www.ctvnews.ca/world/trump-brazenly-asks-putin-to-release-dirt-about-biden-s-family-1.5840684

  8. Furata :

    Gheorghe Gradinaru

    „București, 1997.
    Președintele Constantinescu primește vizita unui grup de experți germani. I se prezintă un masterplan pe transporturi rutiere, adică un proiect cu rețeaua de autostrăzi a României pe următorii 15 ani. Constantinescu zice da și îi trimite la premierul Ciorbea. Ciorbea aruncă și el un ochi, iar cu celălalt le face semn să meargă la ministrul Transporturilor. Nemții stabilesc o întîlnire cu Traian Băsescu, ministrul Transporturilor.
    > Componența delegației era următoarea: o mare companie de consultanță specializată în mari proiecte de infrastructură, un finanțator cu banii la el (Goldman Sachs) și doi constructori de autostrăzi germani. Propunerea era rezultatul unei munci de proiectare și integrare de un an, care fusese elaborată pe spezele consorțiului, fiindcă era evident că dezvoltarea României cerea la modul imperativ un astfel de plan. Urmau să fie construiți 2.900 de kilometri de autostradă care să traverseze țara de la est la vest, de la nord la sud, și să unească toate provinciile istorice și economice între ele. Era luată în calcul creșterea traficului, a activității industriale și agricole, a portului Constanța, a investițiilor străine și a turismului. România era conectată cu țările din jur așa cum erau conectate economiile occidentale și devenea un hub rutier în rețeaua comerțului euro-asiatic. Mai mult, banii erau asigurați de consorțiu (8 miliarde de dolari), iar statul român avea de plată cam 650 de milioane de dolari pe an, cu dobînzile incluse, pentru toată lucrarea (o nimica toată). Neexistînd atunci presiunea deficitului impus de UE, aranjamentul era ușor de pus la punct.
    > 15 ani socotiți din 1997 ar fi însemnat că în 2012 totul era gata. Dar, stați să vedeți. La întîlnirea cu ministrul Traian Băsescu, care trebuia să dureze cel puțin două ore, cei zece reprezentanți ai consorțiului s-au prezentat cu mape, cu planuri colorate, cu retroproiectoare, cu schițe la scară, cu cifre, cu studii, cu grafice de evoluție, cu recomandări și cu garanții. Băsescu i-a întîmpinat cu un zîmbet larg, marinăresc, și i-a ascultat cu cea mai mare atenție. Doar că atenția n-a depășit trei minute. Nici n-au apucat nemții să-și dreagă bine vocea, că Băsescu s-a ridicat, le-a strîns mîna și le-a tăiat-o scurt. Domnilor, știu că băncile vor să facă bani ușor. România nu are nevoie de autostrăzi. Volumul traficului nostru rutier nu justifică un asemenea dezmăț financiar. Noi ne descurcăm cu drumuri naționale și județene. Asta ar fi trebuit să-mi prezentați dacă ați fi fost capabili să gîndiți puțin. Căutați fraieri în altă parte. Cam astea au fost cuvintele vizionarului pe care românii l-au răsplătit de două ori cu demnitatea de președinte al unei țări neasfaltate. Iar nemții i-au ascultat povața și au căutat în altă parte. Așa au ajuns Croația și Slovenia să aibă autostrăzi pe care le invidiază toată lumea civilizată.
    > Toți oamenii prezenți la aceste evenimente istorice trăiesc. Unii povestesc amuzați, alții își aduc aminte cu indignare. Nici unul n-a cunoscut viața în captivitate.
    > Doru Buşcu (329 articole)”

  9. Domnule Premier noroc cu Dvs. tineti steagul dfiplomatiei romanesti pe cel mai inalt catarg, sunteti in aceste zile pe urmele pasilor marelui Titulescu. Din pacate aceste vizite nu sunt oficiale in numele statului roman si nicio luminita nu se zareste la capatul tunelului … diplomatic al Romaniei.

Lasă un răspuns