Discursul presedintelui Biden la Varsovia

Un discurs excelent. Cu toate ingredientele. Un discurs de linie care trebuie citit cu creionul in mână.

Fermitate, continut, mesaje pentru toată lumea. Citate relevante local dar si temele generale – democratie, democratic, democratii (folosite de 17 ori), freedom, liberty, „rule-basesd international order” sau international rule-based order” (folosite in acelasi paragraf). Puțin „state of law” (mentionat doar o dată. Probabil că este vorba de acordarea de „indulgente” in materie pentru Polonia.

L-am urmărit cu atentie pe presedintele american. E adevărat, a citit de pe prompter dar „a interpretat” convingător textul. Transmitând empatie, vigoare, solidaritate prin discursul conceput cu profesionalism de speech-writeri.

Mesaje pentru rusi, pentru Putin, pentru ucraineni, pentru polonezi, pentru americani (se apropie alegerile). Ajutoare umanitare, ajutoare in armament, refugiati, etc.

Cine va pierde si cine va câstiga din acest război? Sigur, Rusia va pierde pe termen lung, prin sanctiuni si izolare si prin scăderea veniturilor din gaz natural. In plus, să ne aducem aminte de implozia socială care a distrus URSS in 1991. Ucraina va pierde si ea. Probabil că va pierde unele teritorii. Va avea pierderi imense demografice si economice. Vor avea unele pierderi, prin efectele indirecte ale sanctiunilor, tările din flancul estic al Nato si celelalte tări europene. Germania va fi afectată de limitarea sau oprirea conductelor de gaz din Rusia. Pierderea pietei de desfacere a Rusiei va afecta numeroase companii europene si câteva americane. China va câstiga geostrategic (blocarea americanilor in Europa si intârzierea transferului in Asia/Pacific), „măcinarea” arsenalului de război rusesc si american in Ucraina, „obligarea” Rusiei de a vinde (mai ieftin) resurse spre Est (China, Asia).

Probabil ca SUA vor câstiga mai mult decât vor pierde. Vor (re)câstiga influenta in Europa si, mai ales, in „Noua Europă” (formula lui Rumsfeld). Din cele câteva milioane de refugiati, SUA au promis că vor prelua 100000. Bănuiesc că nu itisti sau ingineri de sistem ci muncitori si casnice. Tările din NATO isi vor dubla cheltuielile pentru inarmare. De unde vor cumpăra oare noile echipamente? Europa va achizitiona, in locul gazului rusesc, gaz lichefiat din SUA. Se pare că mai scump.

Nu cred că Putin a prevăzut, când a invadat Ucraina, care vor fi consecintele geostrategice dar si economice pentru zone largi ale lumii dar si pentru cetătenii Rusiei. In plus, la Varsovia, in finalul discursului, Biden a făcut o apreciere ce va fi interpretată de unii ca un indemn: „this man cannot remain in power”.

PS Presedintele Biden a mentionat-o, la Varsovia, pe prietena sa, Madelaine Albright, care s-a stins din viată in urmă cu câteva zile si care a avut un rol important, intre altele, in impunerea „valorilor si principiilor democratice” in Kosovo, unde sunt străzi care ii poartă numele si unde a fost dezvelită si o statuie a sa. Poate că acestea ar fi sugestii si pentru primăria Bucurestilor?

30 de gânduri despre “Discursul presedintelui Biden la Varsovia

 1. Da, mi-a plăcut și mie. Se văd profesionalismul și experiența.
  Politica e o ocupație ca oricare alta, în care e nevoie de pregătire teoretică și de experiență cât mai bogată.
  Rumunii preferă ageamiii, inșii fără pregătire în domeniu, și fără experiență, pe principiul „un chirurg lucrează mai bine dacă n-are școala de medicină și practică îndelungată.”

  Apreciază

 2. Interesant sa ma gasesc din nou in usor dezacord cu pozitia dv. macar pentru respectul limbajului diplomatic la care intotdeauna ati aderat cu vadita maiestrie. Sa ceri eliminarea presedintelui rus e sub minima decenta in relatiilor internationale. Pentru mine e mai degraba expresia disperarii cand alte solutii nu sunt intrevazute. El si Victoria l-au cautionat pe petrov sa va elimine din viata politica, nu-i pot acorda vreo circumstanta atenuanta. Efectul basisimului va afecta Romania pentru multa vreme, din nefericire.

  Apreciază

 3. Domnule Premier adevarat, discursul trebuie “digerat” cu creionul in mana, de aceasta data un discurs extrem de bine conceput cu toate “ingredientele” si excelent rostit. In privinta democratiei mult clamate si vehiculate am mari indoieli, simtim si la Bucuresti “valurile” acesteia ( pe cocioc, parca se simte un iz ai anilor ‘50-’60). Oare de ce n-a poposit si pe la Bucuresti Dl. Bider ? In continuare suntem tratati cu dubla masura, ca tara de (din) linia doua.
  In privinta pierzatorilor, primii sunt cei din Europa, adanc pierzatori sunt cei din Rusia. Ucraina pierde pe termen scurt si mediu, apoi toata lumea va face investitii solide in acest spatiu, totul e sa nu degenereze situatia, avand in vedere ca sunt semnale in acest sens. Nimeni nu vrea sa cedeze, sa recurga la anumite compromisuri, diplomatia e mare suferinta. Marii castigatori ai “meciului” european vor fi cu certitudine China si SUA. Industria de armament va cunoaste o inflorire (mondiala), nu la noi ci la ei. Noi vom cumpara in continuare jafuri pe banii grei si achitate-n avans.
  De Madelaine Albright numai de bine, Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca in pace iar, in privinta impunerii „valorilor si principiilor democratice” in fosta Iugoslavie sa nu amintim de victimele colaterale nevinovate trecute cu vederea si sub mare tacere la vremea respectiva.
  Domnule Premier pana la urma cu Romania cum ramane ?

  Apreciază

 4. Un discurs răstit: Macularea piarului? Biden, o propagandă neagră la Varşovia?

  Presedintele SUA, Joe Biden, si-a dezvaluit adevarata masura a intentiilor geopolitice la Varsovia, nu la Bruxelles, care era o scena mai mare, prin summiturile NATO, UE, G7.

  Este unul din rarele cazuri cand un actor de talie mondiala accepta o scena mica! Nu stiu care a fost cauza, probabil o contradictie intre spiritul defensiv NATO si cel belicos Biden.

  Ciudat a fost si ca nu s-a dus direct la Varsovia, ci la granita Poloniei cu Ucraina, unde i s-a vazut parerea de rau ca nu o poate trece. A fost o tulburare de protocol si de prioritati?!

  Stricarea avionului presedintelui polonez Duda, care trebuia sa-l duca sa-l intampine pe Biden, la Rzeszow, mi s-a parut un semn providential. O prefata neagra a fost si Albright.

  Discursul lui Biden la Varsovia a fost o impachetare cu PR a propagandei negre. Biden a avut toate libertatile de limbaj, specifice propagandei negre, la adresa lui Putin si a Rusiei.

  “Macelar”, “criminal de razboi”, apel la “schimbare de regim” si alte “lingvisme” ale lui Biden, incarcate de antirusim, au maculat pentru mult timp eleganta si curtoazia piarului.

  PR-ul e deja obosit, e istovit de suprasolicitare. Peste 15o de firme de PR din SUA servesc propaganda de razboi a Ucrainei cu povestioare si filmulete scenarizate ultra-emotional.

  Cuvintele “Nu vă temeți” nu ii sunt originale, Joe Biden a copiat un indemn al Papei Paul al II-lea, din 22 octombrie 1978, in Piata Sfantul Petru, cand si-a inaugurat pontificatul.

  Expresia “teritoriul NATO”, reiterata de Biden si in acest discurs, este subversiva. Ea contine un antisuveranism disimulat intr-o retorica care sustine contrariul. Exista state suverane, fiecare este stapan pe orice centimetru al sau, nicidecum supranationala NATO.

  Afirmatia lui Biden ca “va fi o batalie lunga” starneste ingrijorari europene, care vor sa inlature cat mai grabnic focarul de razboi ucrainean de pe teritoriul Europei. Aici intentiile europenilor coincid cu ale rusilor, care vor sa incheie operatiunea speciala pana pe 9 mai.

  Lungirea razboiului ar fi dezastruoasa si pentru Ucraina, care poate ajunge o ruina si depopulata masiv. Ea serveste doar intereselor complexului militar industrial american.

  O problema o reprezinta si absolutizarea articolului 5. Cred ca unele state ar putea sa-l suspende pe perioada crizei ucrainene, ori sa fie activat la cerere. Nu este corect, de pilda, ca articolul 5 sa fie activat din cauza unor litigii teritoriale pe care Ucraina le are cu vecinii.

  Cred ca o suspendare de facto deja exista, Ungaria nu se va implica intr-un eventual razboi. Mai sunt si doua spete istorice, Franta s-a autosuspendat un timp din structurile integrate NATO, iar Romania s-a autosuspendat in interventia din Cehoslovacia.

  Suspendarea voluntara a articolului 5 este mai protectiva ca articolul insasi, ea previne riscul letal al declansarii unilaterale, de o tara membra NATO, a unui razboi cu Rusia.

  Inchei cu parerea ca presedintele american Joe Biden a avut un discurs rastit, la Varsovia, departe de spiritul pacii. In termeni de pierdere si castig, toti vor castiga de pe urma pacii.

  Apreciat de 1 persoană

 5. L-am ascultat pe un oficial ungur la CNN care vorbea despre problema refugiatilor ucraenieni. Nu a ezitat sa sublinieze din start despre cei 500,000 unguri din Ucraina. Apoi l-am vazut pe dl. Aurescu dind interviu la Al Jazeeera. Nimic despre romanii din Ucraina. Asta e diferenta, si asta doare, ca Romaniei nu ii pasa de romanii din afara granitelor, decit cind isi aduc aminte ca trebuie diaspora sa voteze „bine”. Apropo de raspunsul lui Mircea pe un thread anterior, despre „moluste” in politica externa.
  Disecam aici discursul lui Biden. Mai bine ne-am uita si am critica discursul oficialilor romani. Adormi rapid cind incepe uin oficial roman sa vorbeasca dind interviuri televiziunilor straine. Asa ne place sa folosim termeni „euro”, si cit de aparata e Romania de NATO, ce brigada artistica aduce NATO. Dragi domni cu filfizoane, Romania trebuie aparata de romani in primul rind, si pe urma de NATO! Ori romanii, conform unor sondaje vor sa isi apere tara cam in proportie de 30%. Banui ca tot ucraenienii o sa apere in final si Romania.

  Apreciază

  • Si ce nu iti place la matale de aici :

   La vreo două zile după ce armata rusă a început agresiunea asupra Ucrainei, impresionat fiind de rezistența ucraineană care se putea deja vedea, am formulat într-un colț de rețea următorul gînd: „Cînd Rusia va invada România, 49% din noi o taie; 50,9% din noi se vor preda pe loc, să nu cumva să pățească ceva; 0,1% vor rezista și vor sfîrși urît. Ăștia vor fi repede bîrfiți de ceilalți, astfel vor fi repede uitați. Națiunea va supraviețui și de data asta cu pierderi marginale”. Să ridice mîna cel care nu a avut un gînd similar în acele zile! Sau, mai bine, să ridice mîna cel care în acele zile, gîndindu-se inevitabil la ce-am face noi în situația Ucrainei, era sigur că cei mai mulți dintre bărbații României vor pune mîna pe arme, își vor săruta mamele, soțiile, surorile, copiii și vor pleca să dea invadatorului ceea ce merită. Nimeni? Mulțumesc

   Autorul este Sever Voinescu-Cotoi , cica „intelctual” iar revsita din care citez este Dilema Veche .
   Adcia o frunce a intelectualitatii .. care de 30 de ani de zile a facut ce critica asta la coada articolului.

   Acu ma rog stiu ca ordinu e sa …… lizai pe maloruisi da titusi ….

   Apreciază

 6. PUNE ÎNTREBAREA ȘI, ÎMPREUNĂ, VOM GĂSI RĂSPUNSUL!…
  Va urmez indemnul si pun urmatoarele intrebari, poate unele incomode…dar tolerabile avand in vedere cercul relativ restrans a celor cu acces la blogul dvs…
  I. In afara textelor pompoase din discursul presedintelui Biden despre democratie la puterea n si a promovarii comerciale a unui produs made in Italy – Pizza, care e valoarea practica a demersurilor sale care alimenteaza prima pagina a ziarelor ? Din cate se stie, SUA au facut in trecutul apropiat ceea ce face Rusia acum, in mai multe randuri.
  II. Noua, muritorilor de rand, nu ne-a explicat nimeni, nici democratia occidentala, nici NATO(era bine daca secretarul general adjunct, care vorbeste Romana foarte bine si Engleza nu cum m-as fi asteptat, a fost ambasador atatia ani in SUA) cauzele pentru care Rusia a atacat, fara sa declare razboi,Ucrainei.
  Normal,logic ar fi trebuit sa fie afisat negru pe alb : ce a cerut Rusia, ce a raspuns NATO, tarile Occidentale si DE CE nu au putut fi acceptate principalele cerinte ale Rusiei. Se vorbeste ipocrit de suveranitate, dreptul FIECAREI natiuni de a-si alege propria soarta, democratie pentru prosperitate,promovarea pacii si securitatii in Europa, etc din partea unor tari au avut un alt comportament in situatii identice sau similare.
  Pe scurt…nu cumva ocaua mica a lui Cuza a devenit foarte actuala ?
  III. La fel cum „statul(Roman) a esuat lamentabil”, nu cumva si negocierile anterioare Rusia/NATO?SUA au esuat din nepricepere sau interes strategic ? Nu cumva interese materiale uriase din partea SUA si a Europei Occidentale au condus la alimentarea cauzelor razboiului. Noi,cei de rand, departe de inaltimea elitelor intelectuale, banuim ca miroase de la mare distanta un concept strategic legat de gaz metan, titei, cereale, metalel rare, paduri,etc pe care o Ucraina „democratica” ar putea sa le puna in „cosul de consum” al intregului spatiu economic. Daca mai intra si in NATO, ar avea garantia asigurata, conform art.5 inclusiiv din partea Federatiei Ruse.Democratia si statul de drept, echitatea sociala urma sa fie promovata prin disparitia oligarhilor ucraineni(impreuna cu echipele de forbal sponsorizate) si inlocuirea cu elite democratice precum sponsorii electorali din SUA.
  IV. Opinia publica e baza democratiei, de aceea pentru aceasta tragedie din Ucraina, mass media care lupta pentru pace si democratie, a gasit singurul vinovat – Putin – deoarece:
  1. Este un prost(declaratia unui fost coleg KGB”defectat” ca ar fi ratat testele de recrutare si in final a intrat totusi pe baza de pile- adevarul relevat de massmedia lumii libere)
  2. Este cel mai bogat om al planetei(are mult mai mult decat Elon Musk), in timp ce ceilalti rusi mor de foame. Iahturile sale ocupa spatiul din principalele porturi ale lumii.
  3. Nu are discernamant – desi declarase de mai multe ori despre superioritatea evidenta a armamentului conventional din tarile NATO, are intentia de a ataca statele NATO – tarile baltice, Polonia, Moldova…
  4. Analiza trasaturilor fetei si mimicii lui Putin la …, facute de un psiholog si preotul Gadea demonstreaza ca Putin este bolnav fizic de o boala iremediabila, deci normal ca ar trebui inlocuit. Sigur, daca a spus-o chiar Biden oficial, e normal ca trebuie inlaturat de la conducere, asa cum s-a mai intamplat in tarile latine apropiate.
  5. Va folosi arma chimica in interiorul Ucrainei, motiv pentru care firme din SUA si aliatii occidentali lucreaza intens penyru a le oferi Ucrainei.
  6. Razboiul din Ucraina are un interes pur personal, ca sa ramana in istorie, precum tarina Ecaterina II.
  7. Citesc in presa declaratia secretarul general adjunct : Armata Ucraineana este profesionista, fiind antrenata de catre specialisti din tarile NATO. Simultan, citesc si un comentariu al unui cititor: daca NATO este o alianta defensiva, ce cautau specalistii militari in Ucraina ?
  Astept raspunsuri ARGUMENTATE logic de la cititorii de pe acest blog dar mai ales de la d-l Nastase, care stie adevarul si isi permite sa-l rosteasca…

  P.S. Nu cred politicienii decidenti care au mandatat echipele de negociere NATO cunosc povestea cu barza care isi abandoneaza unul din puii cu aripa rupta in vremea de inghet, plecand mai departe cu puii sanatosi. Departe de a fi cinic, doar incerc sa fiu pragmatic cu durere in suflet.Zecile de mii de morti, miile de raniti si milioanele de ucraineni alungati in pribegie de razboi, puteau fi salvate, daca decidentii invatau in clasa primara aceasta poveste. De unde se vede ca chiulul elevilor viitori politicieni la ore dauneaza grav societatii…

  Apreciat de 1 persoană

 7. Ref https://adriannastase.ro/2022/03/23/sorin-cristescu-despre-diplomatie-in-vreme-de-razboi/#comments
  ===========================================
  Ghiță, care-i deosebirea între turnător, forțat de securitate să toarne, și membru de partid obligat să dea rapoarte lunare secretarului de partid?

  Știu, știu am auzit tot timpul pe membrii de partid sărind ca arși că „asta era datoria noastră”.

  ===========================================

  Sunt unii care nu stiu de ce chiar cred ca au habar in ce societate au trait.
  Imi aduce aminte de sotia unchiului meu ofiteru’. Fiica de invatator fruntas al PNT carele era si ceva antreprenor, cu liceu terminat de prin 39 (adica .. o femeie „anormal” de cultivata ptr Romania Mare ba chiar peste media franceza! Vorbestc despre 1939!), maritata cu ofiter (unchiu) a fots casnica toata viata, Casnica da cucoana … a avut servitoare pana prin 75-77 !!!
  Tot despre ea … multi barbati din familia tataului ei au facut puscrie politica dupoa 50. Un frate de al ei vreo 3 ani de puscarie .. numa pe arest (adica fara condamnare .. doar arestat ptr cercetare .. )
  Nu dau numele familiei si locu de bastina asa ca sa imi pastrez anonimatul …

  Ei bine si aceasta matusa de a mea era sincer convinsa ca la mitingurile din 1987 poporul urla entuzusiast „Ura! te pupam in fund Conducator iubit” . pe baza a ce vedea la tembelizor.
  Eu.. care am cam „facut” destule mitinguri (cam multe! ata de multe ca uneori avema beneficii ca am participat si fara sa fiu! De ex ptr o cestie in zi de sarbatioare nationala am primit o zi libera.. Ii zic secretarei organizatie de baza „fato bea mai putin! Ca vezi dublu! De data asta amj stat acasa!!!!” Tipa care numa apa si ceva cafea dimineata „ba Ghita chiar daca am vazut dublu .. la cate ai fost meriti!” …. )Geaba ii explicam cucoanei ca eu avem altceva mia bin de facut decat sa scandez ca dementu „Ceusescu si Poporu” (adica sa zic povesti, sa zic bancuri cat mai porcoase, sa joc sah [din ala pitic cat palma], sa citesc, sa barfesc – inclus cu secretara PCR pe Institut ) ea, matusa sotia unchiului ofieteru nu si nu ca a auzit .. Geaba ii ziceam ca am auzit si eu … banda pusa la difizor!!!! Ea stia mai bine ….

  PTR totii atinsii de deficenta mintala numita intelectualism ….. entuziasmul uraleor a fots sincer in 21 august 1968 ,, in 69 pe urma … Cum sa zic am fots la mitingul de la inaugirarea noii cladiri a Politehnicii … 1972 ? MA retrag intr-un loc mai putin aglomerat sa pot citi linistit. Si brisc urale ! ma uiot imprejur alti insi mirati – insi retrasi la o sueta (parca aveau si o sticla .. sa zicem apa minerala), jucatri de sah si vreo 3 cupluiri care se pregataiteau sa sporeasca pipulatia RSR (pupaturi samd .. adica preludii) si dintre noi sute cel putin sute strgand „URA!!! URAAA!!!!” . Erau niste difuzoare .. dua ce ne-am prins [unu a indicat cu bratul sursa!] ne-ma intiotrs la preludii, sah, „borviz” samd)
  Pe urma dupa cum se merita! De exmplu uralele din 2-3 august 1975 au fost sincere. Era vizita lu Gerald Ford ….

  Apreciază

 8. Foarte bun mai ales comentariul dumneavoastra . Ce iluzii sa avem in fata regimului lui Putin ? Deja Kuzmin , slujbasul trimis la noi , recidiveaza cu provocarile ” cei 22 de ani de ocupatie romaneasca in Basarabia ” . Si scurgeri de la nazistii rusi evoca ” denazificari ” in tarile baltice , Polonia si Republica Moldova . Pe cand ” denazificarea ” Frantei , Vladimir Vladimirovici ?
  Sa-i asteptam la Odessa ca sa vedem intentiile lor privind spatiul romanesc ?
  Cel putin acest regim sangereaza si slabeste pe zi ce trece in luptele cu admirabilii si demnii ucrainieni la Harkov , Nikolaev , Kerson si in zona Kiev .
  Fiecare tun , fiecare tanc , fiecare avion , fiecare soldat rus scos din lupta definitiv de catre ucrainieni este un lucru bun pentru Romania .

  Apreciază

 9. Pentru o judecată limpede/cu simț politic ar trebui de aflat cam ce se mai întâmplă prin Kossovo, după 24 de ani de pacificare natoistă! Pot fi întrebați și sârbii care încă viețuiesc acolo despre cum le este traiul zilnic! Altfel, ar fi prea multe de spus despre discursul, în realitate recitarea, bunicului Joe!

  Apreciază

 10. Pentru cine are bunăvoința sa judece la rece si sa lase la o parte patura emoțională așternută dibace de uriasa mașinărie de propaganda vestica, va vedea clar ca acest război, ca de altfel absolut toate din ultimii 50-60 de ani , a fost conceput, elaborat si inițiat de NATO( a se citi SUA) care a forțat pana dupa orice limita de acceptare mâna lui Putin. Imaginați-va cum ati sta cu soția, cu familia in casa si încet incet apar la geam niște indivizi care se stabilesc acolo si se uita rânjind amenințători la tine . Strigi la ei, iesi sa le ceri sa plece, ii intrebi ce vor, poate au treba prin alte părți, începi sa ii ameninți, nimic. Ei tot acolo, Ba mai mult încep sa își aducă un scaun, un pat. Încep sa se uite pe geam spre frigider, mai arunca câte un ochinla soție.. evident ca la un moment dat cand auzi un zgomot la clanța ușii iesi cu parul in mâna sa cureți ograda ta de pericol. Si din acest război este evident ca Rusia indiferent de rezultat iese foarte șifonată, economic in primul rând, militar in al doilea si cel mai probabil si social, SUA au numai de câștigat ( dupa cum Dl. Nastase bine a sugerat mai sus) Europa care își cam întindea aripile da de marginea coliviei , iar Ucraina …. care Ucraina?….

  Apreciază

 11. „Macelarul” ne spune ca mai are carne de tun rusesc, si ca si-a indeplinit obiectivele in prima faza a „operatiunii millitare”, desigur, de binefacere pentru poporul ucraenian oprimat de Occident. Banuim ca atunci cind vorbeste de „obiective indeplinite” se refera la prima faza de crime de razboi. Sa ne pregatim, deci, pentru a doua epistola de iubire catre Occident.
  Destul de bizar insa mi s-a parut si raspunsul Ambasadoarei SUA la NATO la intrebarea jurnalistului de la Fox News despre epopeea cu avioanele poloneze MIG pe care polonezii ar fi vrut sa le dea SUA sa le dea ea Ucrainei, dupa care SUA s-au gandit ca nu, nu vrem sa-l suparam pe Putin si mai tare, dupa care…doamna Ambasadoare a afirmat ca orice tara NATO e suverana si poate sa decida cu ce sa ajute Ucraina. Adica, spune doamna Ambasadoare lumii ca Polonia are liber la expediat avioanele in Ucraina din partea SUA, daca asta e dorinta lor. Bun, dar ceva nu are sens aici: daca polonezilor le-a fost frica sa decida ei de unii singuri, sa trimita direct avionele, ce decizie suverana mai poate lua Polonia? Si riscurile nu sunt aceleasi, fie ca le da Polonia, fie SUA? Nu implica NATO indiferent de cine da acele avioane? Ma rog, complicate sunt caile de a nu-l supara pe Putin mai mult decit este. Pentru ca este precis extrem de nervos, judecind dupa interventia in care multzumea Ros Gvardia pentru insuccesele sale. Pardon, multele „succesuri”.
  Dar, sa nu ne isterizam, sa stam linistiti si mai ales lucizi. Copii, gravidele, batrinii ce ii vedem la televizor nu au fost ucisi de gloantele si rachetele ruseshti. Suntem asigurati de propaganda rusa ca Ucraina isi omoara proprii cetateni. Peste tot unde au omorit rusii civili se piteau niste avioane MIG ucraeniene. Iar civilii nu erau de fapt civili, ci insurgenti fascisti ucraenieni. Nu va mai uitati dragi romani atita la canale americane; va mint aia acolo non stop sa va ia banii, sa va colonizeze, sa va jefuiasca… Urmariti, daca mai prindeti, doar canalele prietenoase ruseshti.
  Unii romani inca le prind, vazind niste demonstrati in Bucuresti care se „lupta” pentru „neutralitatea” Romaniei. Cine ii mina dom’ne pe astia-n lupta pentru „neutralitate”? Tare curios sa aflu sursa de inspiratie.

  Apreciază

  • p[ai e ca la Braila „Frate frate da barza=i pe bani!!!”

   Daca polacii dau direct Ucrainei MIG uri;e 29 .. le DAU! Adica d’a moca.

   Daca polacii incrdinteaza MIG urile dinati SUA care apoi … e e o cestie. SUAA ar a vea de unde sa dea inapoi un numar echiovalent de F 16 reconditinate ba chiar de F 18 ca si9 29 este bimotor!!!!
   Ete na citu si piscotu siu vezi zicala de la Braila ba!

   Ma prg daca se mai gasesc pe iundeva ale noiastrte .. putem sa lke dam noi. Titu e sa zica ucruianienii prin ce pct de vamna le primesc si cum vor sa le fie livrate – cu trenu, cu autoicamiinu sau cu … caruta? Ca prin gtija alaora givene de la noi care erau mai prvest, mai antiociomuniste, mai … 29 urile noastre …… au devenit statice!

   Da sa stii ca si SUA ar putea livra …. ca sunt cateva care zboara in SUA „Used by private defense contractor Air USA for adversary training services.”

   A da.. Siz ici ca esti canadoc amu ? Atunci iti recomand un film

   Apreciază

 12. Discursul lui Biden ? Evident un plagiat admisibil. Cu o singură contribuie personală, cred că a pronunțat …elenski, pentru a se conforma corectitudinii politice. (Z)

  Apreciază

 13. Germania Federala si RDG-ul s-au reunificat (Wiedervereinigung) la 3 OCTOMBRIE 1990 printr-un tratat numit 2+4. E un lucru de notorietate. Mutatis mutandis o intrebare foarte stimate Domnule Prim-Ministru f.i.f. = fost in functie si Prof. Univ. Dr. Adrian Nastase: Romania si Republica Moldova ca state teoretic absolut si libere si independente shi suverane, shi democratice dar si membre ONU oare se pot ele UNIFICA/REUNIFICA NEINCALCAND asadar DREPTUL INTERNATIONAL DELOC de ex. printr-un TRATAT NEGOCIAT cu maxima inteligenta politica IN SPIRITUL celor CONSFINTITE IN SFATUL TARII (Ion Inculet, Pantelimon Halipa si alti eroi legendari) DIN 27 MARTIE 1918 , UN TRATAT ACUM DIN 2022 SI EL DE ANVERGURA ISTORICA – SA-L NUMIM 1+1 – SEMNAT ATENTIE DE IOHANNIS SI CIUCA DIN PARTEA ROMANIEI SI MAIA SANDU SI NATALIA GAVRILITA DIN PARTEA REPUBLICII MOLDOVA ? Finalitatea ar fi desigur o „ROMANIE MARE” MEMBRA DE DREPT ATAT UE CAT SI NATO AB INITIO FARA SA SE MAI CEARA SEPARAT O NOUA ADERARE – Moldova fiind juridic „aspirata” benevol de Romania actuala ca fiind „fratele mai mare” ! Observatii adiacente: 1) Rep. Moldova/Basarabia ar avea IMENSUL AVANTAJ DE A INTRA FARA NICI O OPRELISTE BIROCRATICA DIRECT DE AZI PE MAINE IN UNIUNEA EUROPEANA – CEEA CE PRIN CEREREA EI DE ADERARE LA UE DIN 3.3.2022 A DOVEDIT CA O DORESTE ORICUM , FIE SI CU TEORETICUL „DEZAVANTAJ” DE A INTRA SI IN NATO CEEA CE INSA AR INSEMNA TOTUSI CA FIECARE CENTIMETRU PATRAT DE PAMANT DIN BASARABIA SA FIE APARAT – CONFORM ART.5 NATO CU MAXIMA „CERBICIE” SI PE PRICIPIUL CELOR 3 MUSHCHETARI – UNUL PENTRU TOTI; TOTI PENTRU UNUL – DE CATRE FOARTE PUTERNICA ALIANTA NORD-ATLANTICA ! Multumesc mult pentru atentie !

  Apreciază

 14. Noua « democraţie »

  Anunţând măsuri « punitive » împotriva Rusiei, alocuţiunea ţinută de Joe Biden sâmbătă seara la Varşovia marchează încheierea epocii post război rece. Încrâncenarea discursului anunţă totodată şi o epocă nouă în lumea modernă, cea a confruntărilor decisive pe toate palierele între Rusia pe de o parte, şi SUA cu vasalii ei pe de alta.

  Preşedintele american se consideră apărătorul democraţiei « sugrumată » de Rusia. A evitat însă să menţioneze că în ultima perioadă a existat în Ucraina o aglomerare de sute de consilieri militari occidentali şi o cantitate crescândă de arme de ultimă generaţie. Coroborată cu înmulţirea atacurilor pe linia de armistiţiu din Donbass şi cu ameninţările din ce în ce mai numeroase de sancţiuni economice, până la nivele nemaiîntâlnite până acum, o asemenea escaladare sugera că lucrurile nu se vor opri aici şi că se încearcă intimidarea Rusiei pentru a nu interveni în cazul unei acţiuni a forţelor armate ucrainene în Donbass.

  Toate acestea au fost interpretate de Kremlin ca un indiciu că un nou război în Donbass este inevitabil. În aceste condiţii, conducerea Federaţiei Ruse a avut de ales între abandonarea totală a populaţiei ruse din Donbass (care ar fi fost urmată foarte probabil de deschiderea unui nou front în nordul Crimeei), ori expunerea la sancţiuni economice similare cu o blocadă totală.

  Astfel, Kremlinul a considerat că nu există decât o singură soluţie pentru Rusia ca mare putere, şi anume să nu ducă un război defensiv, ci să treacă la ofensivă ca să rezolve pentru totdeauna situaţia Donbassului şi să oprească avansul NATO până la graniţele sale.

  Operaţia militară din Ucraina a deschis însă un nou capitol în istoria contemporană, înlocuind competiţia dintre marile puteri (China, Rusia, SUA) cu o confruntare deschisă economică, politică şi militară în vederea repoziţionării polilor geo-politici mondiali.

  Apreciat de 1 persoană

 15. Am vazut rapid titlul si primul paragraf si reactia mea a fost: „Ce v-o fi apucat sa aduceti osanale unui individ, oricare ar fi acela?” Nu este stilul Dvs! Am renuntat sa citesc cu atentie. Acum, vazand comentariile, am citit si mi-am dat seama de eroare! M-ati pacalit! Ironia din articol este geniala!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.