Marius Ghilezan, „Traiane, tot securist ai rămas!”

Stăreția Înaltei Curți de Justiție și de Casație l-a popit pe Traian Băsescu. Popii l-au botezat. Din momentul scufundării în apă, poartă numele oficial de Securistul Petrov. Procurorii trebuie să înceapă cercetarea penală pentru fals în declarații. Normal, ar trebui să demisioneze din calitatea de europarlamentar. Traiane, tot securist ai rămas!

Traiane, a rămas așa cum am stabilit în iunie 2004 la ziua lui Orban: “pentru mine, tot securist ești!”

Nu obișnuiesc să povestesc despre oamenii politici pe care i-am consiliat la un moment dat. De data asta sparg embargoul.

Traiane, nici nu știi cât de mic începi să fii! Parafrazându-te!

În iunie 2004, la ziua de naștere a lui Ludovic Orban, ai venit către masa la care stăteam retras. Făceam o serie de calcule. M-ai întrebat ce calculez. Mai știi? Și ți-am răspuns că nu ies cele 260 de milioane de dolari, aduse statului român prin transporturile de la Anvers. Cu ceva ceasuri înainte mi-a dat prețurile pentru un șlep, un petrolier, distanțe, ceva de gen. Însumând, nu-mi ieșea suma astronomică. Atunci, îți mai amintești, mi-ai povestit despre drogurile pe care ambarcațiunile tale le transporta, armele dintr-o țară africană, în alta? Mai multe detalii nu vreau să-ți mai dau.

Traiane, tot securist ai rămas! Episcopii statului de drepți te-au botezat în Iordanul lumii noi

Țin minte, că la un moment dat, a venit Vasile Blaga, vicepreședintele desemnat pentru viitoarea campanie electorală. “Lasă piticul, că te trage de limbă.” I-ai răspuns sec, “ăsta micu nu mă dă în primire.” Și nu l-am dat. Nici pe vremea protestelor anti-Băsescu. Mi se părea o taină, pe care nu o pot mărturisi. În câteva ceasuri, mi-a mărturisit relația lui cu Securitatea. Astăzi, episcopii statului de drept de la ÎCCJ, mi-au dat dezlegarea. Traian Băsescu e securist cu patalama.

Nu te vei supăra, dacă de mâine îți vom spune, simplu, Petrov.

Coane, ne-ai popit cu anticorupția. Te-ai vândut Victoriei Nuland, pentru ca să fii miruit de înalții papi ai ordinii mondiale.

Ai înființat Binomul. Pe mâna ta, criminalii au ucis elitele economice ale României. Teroare cu DNA, ți se datorează în exclusivitate.

Traiane, ai călcat pe cadavre! Tot securist ai rămas

Ai pus-o pe Monica Macovei, ministrul justiției, pentru că te-a sunat George. Care George? Șeful suprem al statului ascuns. De la tine, li se trag mii de ani de pușcărie și celor pedepsiți pe nedrept.

Îți mai amintești cum cum povesteai că-l trimiți la beci pe Rușanu? Ai reușit. Dar despre Traian Remeș, pe care nu-l suportai? S-a dus și el la Domnul, fiindcă justiția ta l-a condamnat și trimis la pușcărie, pentru că ar fi primit șpagă caltaboși.

Să mai reamintesc cititorilor, când pe drum spre mare, mă întrebai dacă știu cât reprezintă 1,5% dintr-un contract BEI? Că asta e șpaga pe care o ia un primar? Îți era ciudă că Radu Mazăre a reușit și tu nu. Îți mai amintești, barosane?

De Frunzăverde mai știi? Apa trece pietrele rămân

Sigur că ai uitat, la fel ca și de legăturile cu Partidul Popular European, asigurate de Sorin Frunzăverde. Mai știi, Coane, pentru ce s-a dus omul la bulău? Pentru că le-a recomandat la optzeci de primari să voteze în turul doi cu alesul regimentului, unit cu Potomac, Klaus Iohannis. Acolo, frigul, nervii și disperarea i-au provocat cancerul ucigaș. N-ai avut milă! Gardienii nu l-au lăsat să se trateze într-un spital respectabil din Viena. Sigur, ți-a fost camarad și l-ai aruncat de pe punte în mare. A murit. N-am văzut să-i trimiți la înmormântare nicio coroană. A fost matelotul de care te-ai lepădat.

Știu părerea ta despre intelectuali. Când mi-ai spus cum ai salvat cogeamitea petrolierul, turând motoarele invers, altfel decât învățate la școală, pentru a evita un accident, ce ar fi aruncat în aer un sfert din Bosfor. De atunci, ai spus că știința nu valorează doi bani. Că totul e intuiție.

Sigur ai fost, în ceea ce Aristotel, numea zoon politikon, mai pe șleau un animal politic.

Ai avut reflexe și detentă. Dar dacă nu te ajuta sistemul să ciugulești voturile de la Adrian Năstase, din 2004, azi nu aflam că ai fost securist, mă rog turnător. L-ai ciuruit pe fostul adversar. Ciocneau cuburile de ziceau că sunt dinamite, atunci când a încercat să se sinucidă din cauza ta.

N-ai avut mamă, tată ți-a fost regimentul. Acum a venit plutonul de execuție. 

A turnat, dar a și băut

La alegerile din 2009, Mircea Geoană era crispat. Nu a știut să se pregătească pentru “decisiva” dată de tine cu vizita la Vântu. I-am recomandat unui consilier de imagine să-ți pună mâna pe cap, în timpul emisiunii și să-ți spună părintește: ”Traiane, tot securist ai rămas!” Dar s-a pierdut cu firea, ori nu i s-a comunicat. Flacăra violetă l-a făcut. Ai ajuns a doua oară președinte, dar cu ce preț?

Câți au mai rămas alături dintre lăuditorii tăi? Își mai face Liiceanu mea culpa pentru cât te-a lins? Nu. A pierdut banii de la tine pe parfumuri și creme scumpe.

Licuriciul se lasă supt de alții… Altul mai gras că ăsta s-a ras

Îmi pare rău de bătrânețea ta nefericită. Sigur că Marele Vultur atlantic nu te va mai ține în brațe. Ai supt de la licurici, iar acum licuriciului nu-i mai pasă de un amărât de sugaci.  

Dacă ai avea timp, ți-aș povesti că mulți președinți puși de statul paralel american au mierlit-o după colaborarea cu ei. Ai fost o sculă de sistem. Peste cincizeci de ani, generațiile viitoare vor afla, când se vor deschide dosarele, și cadrul și motivul îngenuncherii statului român în cea mai odioasă luptă împotriva poporului român: Mani pulite reloaded.

Ai fost o vreme un înger pentru tânăra generație și a celor care voiau să scape de comunism. Acum, grație păcatelor din trecut ai ajuns un demon.

Vorba mea veche e actuală: Traiane, tot securist ai rămas!” (romanialibera.ro)

18 gânduri despre “Marius Ghilezan, „Traiane, tot securist ai rămas!”

  1. DESPRE MONDIALIZARE VERSUS SUVERANITATEA APUSA A STATULUI
    Sa incepem prin a aminti cateva articole ale Legii Supreme ,CONSTITUTIA ROMANIEI
    ARTICOLUL 1
    (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. PRIN INFEUDAREA FATA DE CEE,PRIN RECUNOASTEREA FAPTULUI CA LEGILE COMUNITATII EUROPEENE SUNT DEASUPRA LEGISLATIEI INTERNE SUVERANITATEA A DISPARUT OARE?
    (2) Forma de guvernământ a statului român este republica.
    (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.EVIDENT DE LEGEA SUPREMA, DE CONSTITUTIA ROMANIEI
    DACA NE REFERIM LA CAZUL LUI ADRIAN NASTASE,DA, NU ESTE SINGURUL, CE CONCLUZII PUTEM TRAGE ATUNCI CAND, CITET, A FOST ENUNTAT FAPTUL CA”TREBUIA DAT UN EXEMPLU”?
    Ce este Democratia? Democrația (în traducere literală „conducere de către popor”, din grecescul δημοκρατία – demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere”) este un regim politic care se bazează pe voința poporului. ATUNCI CAND PARTIDELE POLITICE SI NU PARLAMENTARII DECID CE SE VOTEAZA….
    ARTICOLUL11 11
    (1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.ACORDUL ROMANO UCRAINIAN PRIVIND GRANITELE UCRAINEI ARE O VALABILITATE DE CINCI ANI. SEMNAT FARA ACORDUL ‘DEMOCRATIC’PREALABIL AL POPORULUI,CONTINUAT DE DOUA ORI SUB IMPERIUL LUI BASESCU ,EL, TRATATUL TREBUIE SA FIE ACCEPTAT SAU NU?NOI AVEM ACOLO,IN UCRAINA APROAPE 500.000 DE ROMANI SI MOLDOVENI
    ARTICOLUL 20
    (1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.
    (2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.
    CAPITOLUL II
    Drepturile şi libertăţile fundamentale
    Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică ARTICOLUL 22
    (1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.
    (2) Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.
    ARTICOLUL 23
    (1) Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile.
    (2) Percheziţionarea, reţinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai în cazurile şi cu procedura prevăzute de lege.
    ARTICOLUL 27
    (1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.
    ARTICOLUL 30
    (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. CE FACEM CU RECENTA DECIZIE A PARLAMENTULUI PEIVIND ASA ZISA LIBERTATE DE GANDIRE SI EXPRIMARE?
    (2) Cenzura de orice fel este interzisă. CA MAI SUS
    ARTICOLUL 44
    (8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.UNII CONFISCA YAHTURI, ALTII PROPRIETATI ALE OLIGARHILOR RUSI PE UNDE APUCA.
    LA NOI SE PRACTICA OARE SI NU DE AZI ACELSIS LUCRU?
    IN FATA CELOR DE MAI SUS SI CEI CARE DIRIJEAZA LUMEA MARE DAR SI AI NOSTRII AU INVATAT (DE FAPT SI AU INSUSIT) O METODA ABSOLUT SUBLIMA ,CAEA CARE DUCE LA INVOLUTIA MASELOR,LA A FACE MIEI DIN OAMENI.
    :
    Cititi, ganditi…si trageti concluziile de rigoare

    DECALOGUL CHOMSKY
    Noam Chomsky (n. 1924) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
    1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
    Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
    2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
    Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
    Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
    3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
    Pentru aceasta: Mecanismele propagandei „albe” (oficială, integral asumată de guvern), „gri” (parţial asumată) şi „negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
    4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
    Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
    5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
    Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
    6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
    Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
    7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
    Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
    8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
    Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
    9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
    Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.

    10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
    Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

    • „Traian” ar trebui sa nu mai fie un reper oneros pentru nimeni , ascunzandu- se după degete, folosind ” tertipuri”, ” curvindu- se”ori pocnind din degete ca să- i iasă ” jocul”, câștigul, deși toate activitățile sale erau ca satele lui Potemkin. Oameni care , deși știau , au ales să trădeze, să se folosească , aducând prejudicii tarii și unor oameni valoroși, prin fraudarea alegerilor prezidentiale.

  2. Domnule Ring, va salut reimprospatarea juridica, pe baze constitutionale, pe care o aduceti in discutie. In opinia mea, si nu numai, profesorul de drept international Adrian Nastase a fost supus unor nedreptati ingrozitoare. Sper insa ca ele sa cada, la urmatoarele alegeri prezidentiale, precum un castel construit pe nisip. Ar fi un efect implacabil al inexorabilei legi cosmice a actiunii si interactiunii, pe care oamenii nu o pot controla. Totusi, cred ca acelasi lucru se incerca, acum, cu fostul presedinte Traian Basescu. In opinia mea, un presedinte de tara trebuie sa fie uns cu toate alifiile, care sa-l faca alunecos, precum un luptator de sumo. Spun acest lucru cu speranta ca evenimentele din 1989, cat si cele care au urmat, pana azi, ne-au alfabetizat in materie de liderologie si imunizat, cat de cat, la epidemia de manipulare. Am avut experienta nefasta a unui lider extrem de onest, care a sfarsit nemeritat la Targoviste, desi nu a fost un Truman atomic sau un Bush ultra-belicos. Cred ca trebuie sa ne aparam si promovam liderii patrioti, pe care ii percepm cu inima, care nu ne insala. Istoria este un continuum, in pofida ccelor care vor sa o fragmenteze.

    • Despre evoluția României, că țara, bunăstarea tuturor românilor, promisă, aveți ceva sa ne spuneți, în cele două mandate ale celui pe care îl puneți la rana? D spre ” răsplătirea” favorurilor pentru vot exprimat și alte tertipuri- vezi selfie, numirea în funcții importante- inspector scolar județean înv primar, director la culte, serviciu la Cotroceni, locuri de munca bine plătite, mese la restaurant contra vot, retragerea oamenilor care i- au ” aranjat” treburile…diaspora ” la trei secunde” etc, copil Udrea…Mai vreți?

  3. L-am auzit pe un general chinez cum afirma ca situatia cu Taiwanul e complet diferita de cea care a declansat razboiul din Ucraina pentru ca Taiwanul a fost si ve fi teritoriu chinez. E adevarat doar 15 state au recunoscut Taiwanul (Guatemala, Honduras, Haiti, Paraguay, Nicaragua, Eswatini, Tuvalu, Nauru, Saint Vincent and the Grenadines, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Marshall Isalnds, Palau, Vatican City. Tiate statuletze mici si fara greutate in negocieri de mare calibru. Deci, pentru China, ar fi mult mai usor de explicat o invazie/razboi pentru a recuceri aceast insula.
    Pe de alta parte, Corea de Nord a reusit sa construiasca o racheta balistica care poate cara focoase multiple si lovi SUA. Ce altceva remarcabil a facut Coreea de Nord pentru umanitate? A dat o mare familie de dictatori.
    Ministrul de externe chinez a venit in mare secret in India (vizita nu a fost ante-anuntata), si e usor de presupus ca China ar dori sa rezolve problemele de granita cu India, pentru a o aduce mai usor in sfera ei de influenta. India are deja o relatie frateasca cu Rusia. Pe de alta parte, Nuland a vizitat India si le-a promis arme si garantii de securitate, nu stim la ce schimb dar putem sa presupunem usor. India este actorul principal acum, curtat de inalte porti, si are puterea sa schimbe fundamental relatiile Occidentului cu Asia tocmai pentru ca poate pivota. Nu cred ca India va reusi sa isi mentina linia de neutralitate, si sa pretinda ca are relatii bune cu toate statele implicate in acest conflict.

  4. Am citit un portret al Chiorului făcut de G. Pădure, care-l cunoscuse înainte de 89 la Anvers. În sec al19-lea, când se cultiva specia fiziologiei, relatarea d-lui Pădure ar fi fost fiziologia ticălosului. Are meritul de a fi subliniat unul dintre imboldurile adânci ale ticăloșii, invidia.
    .

  5. Interesant, Romania ce sanctiuni a aplicat Rusiei? Ce proprietati ruseshti ale unor oligarhi au fost confiscate? Ce proprietati ruseshti au fost nationalizate? Ca sa nu mai spun cum se zbenguie neprihanita propaganda rusa prin Romania, iar seful lor Kuzmin ne tot ameninta si ne vorbeshte de rau, fara nici o consecinta. Ca si cum dl. Kuzmin ar fi fost acreditat in alta tara!
    Si Romania inca a doua din coada din tarile UE ce dependente de gazul rusesc. Si tot ne tremura…pleoapele cind ne priveste Kremlinul.
    Pe urma ne miram ca Biden nu a fost in Romania, si ca au trimis-o pe Kamala sa vada cit de poluat e aerul la Bucuresti timp de trei ore. Bine, Kamala e deosebit de bine vazuta, ca performanta, in SUA…asa ca nu ma mira ca au trimis-o in Romania, sa nu-i expire capacitatea, aia cita mai are.
    Aaa, extern, da, condamnam, vai vai, ce rai sunt rusii, dar cind ajungem acasa, uitam tot, si ne asteptam sa vina trupele NATO. Cu asa politicieni, citi vor sa emigreze inca? Au sansa sa se dea drept refugiati ucraenieni…
    Duplicitatea Romaniei in ce priveste condamnarea Rusiei e evidenta. Invatam si noi de la Viktorash Orbanel. Papura care se unduie tot papura ramine…

    https://www.statista.com/statistics/1201743/russian-gas-dependence-in-europe-by-country/

  6. Ref .. intrebare pusa acu 2 zile si rapsunsul … a se vedea la
    https://adriannastase.ro/2022/03/22/lansare-de-carte-la-fundatie-sorin-cristescu-diplomatie-in-vreme-de-razboi/#comment-240731

    =======================================================================

    Ghita Bizonu’ spune:
    martie 23, 2022 la 2:33 pm

    Ce-i aia „bosniac” ?!

    trexsr spune:
    martie 24, 2022 la 1:53 pm

    Un fel de Ghitza Contra.

    ========================================================================

    Inainte de 1992 nici dracu nu auzise de „bosniaci” ca natie.
    IN RSFI se condiera/decalra pficial ca in Republica Socialistă Bosnia și Herțegovina sunt 3 etnii : sarbi, croati si .. si .. musulmani. (asta oo puteai invata si i9n liceu …)Toti puteai fi prescurtati „bosniaci” ca :bonso-hertzegi” era mai fastidios .
    Acu asa intre noi 2 + N (cati urmaresc blogul) de cand mama lu Procest Verbal religia islamica defineste o .. natiune ? Adica vrei a zice ca tircii si persii si irachienii sunt o … natiune ? (ma rog stiu prostani din stia … cca 60%dintre cei din Roimania si spre 90% cand e vriba de transtalnatici.*). La genratiile tinere … si mai ales partea „ocidentalizata” nu se fac dsitinctii et6nice in cadrul popoarelor de religie musulmana .. ce le este marocanu ce le este indonezianu…

    E bione … si la un moemnt dat o unii dintre musulmanii din Republica Socialistă Bosnia și Herțegovina incep sa aibe si ei viziuni … de ex unu Alija Izetbegović care scire o „Declaratie islamica” in care , printre latele se afirma „Nu poate exista pace sau coexistență între credința islamică și instituțiile sociale și politice non-islamice… statul ar trebui să fie o expresie a religiei și ar trebui să-și susțină conceptele morale.”. Si asta fu reucniswcut ca … democrat!

    Si apoi cu largul concurs al unora de peste balta „musulmanii” ” din Bosnia-Hertzegiovona au devenit „bosniaci” . Si provest .. desi modeul dorit de Izetbegović era Pakistanul …

    Si ukte asa „occoidentalizarea” de duoa 90 a insemnat de faopt reunceperea cinflictelor religioase … sub protectia apuseana!

    * Regula bioznica :persoanele de fata sunt intitdeauna incluse!!!!

  7. Si totusi … 10 ani pe scaunul cel mare … cand eram (si suntem) intr-un ,,parteneriat strategic”, eram in NATO si UE (si suntem). Sigur n-o fi stiut nimic astia importanti, decizia definitivă a instanței luandu-i prin surprindere! Da’ daca pe ,,parteneri” nu i-a deranjat? Fiind unul dintre ,,actorii politici” ,,fara mama, fara tata” si-a jucat rolul care i-a fost incredintat cu mult ,,talent”. D-nul Nastase, oricat de mult s-ar fi straduit, nu putea sa ,,joace’’ cu atata succes rolul ,,bufonului’’ de care era nevoie in acele vremuri. La cum au evoluat lucrurile, e lesne de inteles ca in beneficiul ,,capitalistilor cinstiti”. Imi zice un amic ca: ,,ne-au lasat ‘in fundul gol’ si ne pun ,,sa radem unii de altii”. Grotesc spectacol! Ramane o dilema, totusi. Noi poporul, o sa mai reusim vreodata sa ne punem pe scaunele mari dintr-ai nostri care sa nu ia ,,șpagă caltaboși”. Sau ni-i pun altii in continuare, dupa care ni-i arata cat de ,,spagari” sunt pusii? Tragic e ca ne mai este permisa doar ,,bucuria’’ survenita in urma ,,executarii’’ vreunui ,,fost important’’.

  8. La un post tv cu ceva timp in urma venise o d-na ministru din vremea „impuscatului”. Aceasta a afirmat despre Basescu-Petrov ca inainte de ’89, capitanul avea acces la cele mai inalte cabinete ale statului, iar d-nei ministru pur si simplu ii era frica de el. Nu stiu de ce nimeni dupa atatia amar de ani de la „revolutie” nu pune degetul pe rana si sa spuna cine era cu adevarat capitanul de cursa lunga Basescu si atunci avem raspunsurile cu privire la Presedintele Basescu-Petrov. Cel mai bun indiciu este acela al incendierii navelor din portul francez Rouen.

  9. Pentru Mircea Popescu: Câteva repere de care să se agațe să nu cadă în deriziune

    Privind unele comentarii eronate ale domnului Mircea Popescu la doua articole din urma de pe acest topic, care mi-au fost semnalate alarmant de senzorul personal de inadvertente, initial mi-am linistit constiinta cu ideea ca ele nu merita mai mult decat de a fi ignorate.

    Insa mintea, aceasta maimuta care nu sta nicio clipa locului, mi-a batut un piron in cap cu intrebarea: “Dar unde e solidaritatea ta de generatie?”. Asa ca m-am hotarat ca trebuie sa-i ofer lui MiPo cateva repere de care să se agate pentru a nu cadea în prapastia deriziunii.

    Cred ca Mircea e cu putini “anisori” inaintea mea, insa am inradacinata o puternica cultura a respectului pentru cele doua diviziuni naturale primordiale, varsta si sexul. In plus, mi-am amintit, autodojenitor, de peiorativul “batranul domn”, pe care Adolf Hitler il utiliza cand vorbea de președintele Germaniei Paul von Hindenburg, care l-a pus cancelar.

    Termenul de cancelar nu i-a placut lui Hitler, l-a si desfiintat, la fel si pe cel de presedinte, dupa moartea la scurt timp si suspecta a lui Hindenburg, instituind titlul suprem “fuhrer”, un sumativ al celor doua, si impunand adresarea cu formula de subjugare “mein fuhrer”! E de mirare ca cele doua indicii freudiene nu au dus la citirea psihologiei abisale de tiran!

    Dar iata ce derutant ma intreaba Mircea Popescu, in data de martie 20, 2022 la 7:30 pm: “Fragmentarium, cum impui respectarea tratatelor?”, ca dupa unele bajbairi nereusite sa irumpa voit incuietor: “Nu cumva dreptul internațional este o noțiune lipsită de conținut?”

    Probabil ca la prima intrebare a plecat de la comparatia invalida intre dreptul national, a carei respectare este impusa de catre stat prin functia sa de coercitie/represiune, si dreptul international, pentru a carui respectare crede gresit ca e nevoie de ceva similar – o entitate de management al violentei globale, un stat global, un guvern mondial, o tiranie globala, a unei natiuni “alese”, “unice” si “indispensabile”, de stapani globali ai neamurilor sclave.

    Ii ofer lui MiPo doua repere, pentru a nu cadea in desuetudinea mitologizarilor globaliste. Unul este din lumea relatiilor interpersonale, celalalt din mediul relatiilor de piata, in care nu este nevoie de violenta. Ce faci cand un individ, care ti se da drept prieten, iti pretinde unilateral ba una ba alta, practic profita in stil mare de tine, ba te si lucreaza pe la spate?

    Il mai chemi in vizita la tine sau te mai duci la el acasa? Nu, spui “stop!”, il eviti sau o raresti cu el, te derelationezi, nu mai cultivi relatiile bilaterale. La fel este si in relatiile de piata, cand un negustor este necinstit, te fura la cantar, iti da marfa proasta sau te insala la pret, mai cumperi de la el sau ii mai vinzi? E clar, si-a papat credibilitatea, nu vrei sa mai ai de-a face cu el, il tai de pe lista de vanzatori-cumparatori, piata este mare, alegi liber!

    Dreptul international nu este lipsit de sens si nu se aplica prin violenta. Forta lui consta in a prescrie reguli, care prin unitate si solidaritate, de tip concert mondial, sa fie aplicabile tuturor, cat si opozabile celor care le incalca, sub sanctiunea oprobriului si marginalizarii. Nimeni nu poate suporta la nesfarsit povara de a fi singur, izolat, exclus, tratat ca un paria.

    Dar MiPo mai spune o nespusa, in martie 25, 2022 la 5:28 pm, ca politica titulesciană ar fi “o diplomație de birou, sterilă”. Nu-mi vine sa cred ca poate exista o atat de scandaloasa si neavenita reducere la “zero” a magnificelor contributii politico-diplomatice ale lui Nicolae Titulescu, un geniu al diplomatiei, recunoscute international si statuate la Liga Natiunilor.

    Definirea agresiunii in relatiile ruso-romane si a liniei Nistrului ca frontiera intre cele doua parti, prin tratatul nefinalizat Titulescu-Litvinov, nu a fost o gratuitate, sunt o bogatie, o zestre diplomatica, care la momentul potrivit va fi scoasa si pusa pe masa negocierilor.

    Firul rupt in 1936 va fi refacut, de contemporani sau viitorime. El va fi punctul de pornire a operationalizarii retrocedarii Basarabiei, nu e o problema de daca, ci de cand, intr-o noua arhitectura privind securitatea europeana, care e asteptata, legitima si necesara. Abisinia? A fost un avertisment titulescian, cunoscand ca un precedent poate devini regula.

    Dar de procesul optantilor, magistral pledat si castigat de Titulescu, o fi auzit MiPo?! Cat despre Ionel Bratianu (Ion I.C. Bratianu, nu I.C. Bratianu), a fost o alta minte stralucita. E absurd sa-l pui in contradictie cu Titulescu, cand de fapt unul a fost precursor si celalalt succesor, intr-o complementaritate desavarsita, in interesul romanilor si al Romaniei. Amandoi au impartasit destinul unui sfarsit tragic, Titulescu, exilat de regele Carol, in ale carui vederi brune nu intra diplomatia pacii, si Bratianu, mort suspect in urma unui tratament gresit pentru un virus gripal (!), dupa ce se opusese succesiunii lui Carol la tron.

    • @fragmentstium s totuși:
      „Cum se impune respectarea dreptului internațional?”

      Lași lumea pe mâna unui nebun să fie distrusă, „izolându-l”, dar asigurându-i drept de veto asupra deciziilor lumii?

      Cu dedicație.

      Se întoarce pe Pământ un cosmonaut rus după mai multe luni în spațiu și este pus la curent cu ultimele evenimente:

      – Conform președintelui Putin desfășurăm o operațiune militară
      specială în Ucraina. De fapt, este un conflict între Rusia și NATO
      pentru a se stabili cine va domina lumea în următoarea sută de ani.

      – Care e situația acum?

      – Am pierdut peste 15.000 de soldați, 6 generali, 500 de tancuri, 3
      nave, 100 de avioane și 1000 de camioane și transportoare blindate.

      Cosmonautul cutremurat întreabă:
      – Și NATO?
      – NATO încă n-a sosit.

  10. Băsescu a fost ales pentru promisiunile sale că va stârpi corupția.
    Metodele le-a expus încă din campanie: am să-i împușc cu mâna mea pe miniștrii asupra cărora va plana suspiciunea de corupție; voi instala țepe în Piața Victoriei.
    Metodele plac rumunilor, care vor execuții pe suspiciuni care planează și pe articole media.
    Rezultatul? Condamnarea aiurea, pe articole de presă inspirate de ură (cazuri „emblematice” de corupție; toată lumea știe…), a unor demnitari care contribuit la dezvoltarea țării în momente grele.
    Rezultatul 2? Oamenii cu carte, experiență și educatie d-acas’ n-au mai intrat în politică, iar acum avem d-ăilalți.

Lasă un răspuns