12 gânduri despre “Sorin Cristescu despre „Diplomație în vreme de război”

  1. off topic
    Mare „explozie” mediatica, Justitia a hotarat ca Basescu-Petrov ar fi fost turnator la Securitate. Basescu-Petrov si nu numai, acestia ar trebui judecati, primul, daca si-a turnat colegii, iar ceilalti multi, foarte multi pentru faptul ca l-au acoperit si nu in ultimul rand marea „armata” de votanti pe care nu doresc sa-i categorisesc.
    Daca vom afla cu acte publice, publicate, ca acesta a fost ce-a fost, am pierdut multi, multi ani din viata, iar toti acolitii ar trebui sa se ascunda in gaura de sarpe, nu sa-l infiereze cu „ura” revolutionara. Foarte multi, azi sunt oameni politici, „oameni mari” datorita acestuia. Rusine tuturor, mai ales Justitiei, CNSAS si altora.
    Inca un aspect de luat in seama, pe vremea comunismului toti capitanii de vase comerciale si altii, erau obligati ca la intoarcerea in tara sa dea informari la Securitate.

  2. Se pare că axa București -Londra-Washington nu crede nici ea în lacrimi… cel puțin nu în lacrimile lui nea Traian zis și ,, dragă Stolo Petrov”.
    Hai la CEDO, neamule, cu siguranță judecătorii progresiști ai acestei structuri euro atlantice îți vor face dreptate… cam pe la calendele grecești. (Z)

  3. Cred ca NATO ar trebui sa isi proiecteze mai bine puterea in comunicarea cu Rusia. Rusia tot timpul ameninta inainte: „daca faceti asta, noi facem asta”. NATO ar trebui sa trimita un semnal puternic inclusiv fata de Moldova, anume, ca, daca aceasta tara neutra va fi atacata de Rusia, NATO va reactiona decisiv, chiar daca Moldova nu este membra. Asa cum au spus recent (si tarziu) despre utiliizarea armelor chimice, biologice sau nucleare de Rusia.
    NATO nu ar nmai trebui sa permita Rusiei atacarea nici unei alte tari, fie ea membra NATO sau nu in estul Europei. Asta inseamna sa ii dai lui Putin Imperiul pe care si-l doreste atit de mult. Desi, daca ne uitam pe teren, temuta Armata Rosie e un pic galbena in pantaloni atunci cind se lupta cu ucraenienii.

  4. O teorie militara spune ca doi adversari vor continua sa se lupte armat pina cind se pot pozitiona la masa de negocieri. Evident, pentru a isi putea impune interesele, sau a inmuia negocierea in acest sens. Asta inseamna ca luptele in Ucraina vor continua mult mai mult timp.

    Am aratat aici ca ambele pretexte (casus belli) ale rusilor pentru declansarea razboiului – „denazificarea” si „pericolul NATO in extindere in Ucraina – sunt inventii, care defocalizeaza de la motivul real. Totusi, Peskov, glasul nuclear al lui Putin, a confirmat ca Rusia doreste schimbarea ordinii mondiale. Evident schimbarea ordinii mondiale e dorita in favoarea Rusiei (si Chinei), cu ajutorul pieselor de domino Iran, Coreea de Nord, Africa de Sud, si prietenii din Golf.
    Relativ la „denazificare”, a se vedea si discutia aferenta pina la saturatie ridicata de propaganda rusa despre „batalionul Azov”, care ar fi „nazist”. Cine citeshte pricepe. Rusia a actionat in mod nazist, pretinzind ca Ucraina este spatiul vital, fiind cel de geneza slava si ca, astfel, i-ar apartine. Negarea suveranitazii unui stat si infirmarea dreptului sau de a exista, un stat recunoscut de ONU, si apoi atacarea sa militara, inseamna clar o abordare de tip fascist a unui conflict.

    • (O odaie modesta de mahala.)

      LEONIDA: Hehei! unul e Galibardi: om, o dată şi jumătate! (cu mândrie şi siguranţă) Ei! giantă latină, domnule, n-ai ce-i mai zice. De ce a băgat el în răcori, gândeşti, pe toţi împăraţii şi pe Papa de la Roma?

      EFIMIŢA (mirată): Şi pe Papa de la Roma? Auzi, soro?

      LEONIDA: Ba încă ce! i-a tras un tighel, de i-a plăcut şi lui. Ce-a zis Papa — iezuit, aminteri nu-i prost! — când a văzut că n-o scoate la căpătâi cu el?… „Mă nene, ăsta nu-i glumă; cu ăsta, cum văz eu, nu merge ca de, cu fitecine; ia mai bine să mă iau eu cu politică pe lângă el, să mi-l fac cumătru.” Şi de colea până colea, tura vura, c-o fi tunsă, c-o fi rasă, l-a pus pe Galibardi de i-a botezat un copil.
      ………..
      (O mică pauză şi căscături de amândouă părţile)

      LEONIDA: Trebuie să fie târziu, Miţule; ne culcăm?

      EFIMIŢA (se scoală şi se uită la ceas): Douăspce trecute, bobocule.

      LEONIDA (sculându-se şi el şi mergând spre patul din stânga): Vezi dumneata cum trece vremea cu vorba…

      EFIMIŢA (dregându-şi patul): Ei! cum le spui dumneata, să tot stai s-asculţi; ca dumneata, bobocule, mai rar cineva.

  5. Îngrijorări şi nedumeriri: “Dispariţia” discursivă a unor oficiali ruşi, probabil conjuncturală, lasă speculaţiile mass-media fară materie primă

    “Disparitia” din spatiul public a unor oficiali de varf ai Kremlinului a provocat agitatie si intrebari fara raspuns la Kiev. Probabil ca ingrijorarile si nedumeririle, legate de aceste “taceri” ale rusilor, sunt si mai acute in capitalele tarilor NATO. Ea a fost semnalata de mass-media, in mod cert nemultumite ca rusii le-au lasat speculatiile fara materie prima.

    Mihailo Podoliak, consilier prezidential la Kiev, a calificat aceste stiri, axate pe incetarea aparitiei in spațiul public a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, drept “o nuanță informațională interesantă”. “Au dispărut. Nu mai există nici declarațiile protocolare și importante ale altor grei, inclusiv ale șefilor serviciilor de informații, Patrușev, Bortnikov, Narîșkin. Au dispărut și din protocoalele obligatorii. Economiștii tac mai mult decât de obicei – premierul Mișustin, șeful Băncii Centrale, Nabiullina, ministrul Reșetnikov. Într-un cuvânt, toți au dispărut ca morți chiar și din spațiul public protocolar”, a comentat Podoliak, intrigat, aproape anxios.

    Evaluari operative ale SUA si MB privind situatia militara din Ucraina au adus insistent in atentie, in ultimele zile, ceea ce ele numesc “esecuri” ale Rusiei. Pentagonul evalua miercuri ca “armata rusa adopta pozitii defensive” pe mai multe fronturi din Ucraina, pe care le pune pe seama perceptiei discutabile a “victoriei” ucrainene. Mai reala pare sa-i fie ideea ca “pozitiile defensive (ruse) nu inseamna că nu avansează, ci că nu încearcă să avanseze”. Posibila reconfigurare mai retrasa, care s-ar putea sa fie doar perceputa, nu si reala, nu este in niciun caz semn de slabiciune. In ipoteza ca este reala, ar putea urmari sa ofere un grad mai mare de relaxare a vietii civile a oraselor, simultan cu o posibilitate mai buna pentru demilitarizarea pas cu pas a regimului de la Kiev, taierea cailor de aprovizionare militara si lovirea foarte tintita a capabilitatilor de razboi. Cucerirea capitalei Kiev ar duce clar la destituirea lui Volodimir Zelenski, ceea ce nu pare sa mai fie un obiectiv al Rusiei. “Tacerea” discursiva ar putea foarte bine sa fie motivata si de venirea presedintelui SUA, Joe Biden, la summit-urile extraordinare de la Bruxelles ale NATO, UE si G7. Sau ar putea sa fie o expresie a controlului civil asupra institutiilor de forta, un principiu occidental? Sa fi fost uitat?! Unor razboinici gornisti si tobosari li se permit sa iasa in prim-planul public!

  6. Am aflat cu indiferenta ca s-a declarat oficial ca Basescu a fost securist. Nu se putea mai repede, trebuia sa isi faca termine doua mandate ce au dus Romania in santz , in odele marilor intelectuali ca Liiceanu & Comp. De acolo si indiferenta mea.
    Cind noi spuneam asta aici pe blog, ni se spunea ca suntem kryptopesedisti. Sigur, fara krypto monede. Shpaga o luau ei. Si acum ma intreb, cum de o fi facut Basescu prima sa vizita oficiala chiar la Moscova, si nu in -declarativ – iubita lui Basarabie? Ce o fi discutat cu Putin? Dar cu Gazprom ce si-au shoptit de a venit Lukoil in Romania? Pe deo parte latra la rusi , pe de alta fiica-sa shtampila afaceri mari cu rusii. Bine, cainii latra, caravana lui Putin trece si prin Romania si colecteaza…Bravo Piratule, ne-ai invins!
    Securistii pare ca s-au globalizat primii. Ca si Putin, Basescu a pus de-o noua „agentie” chiar la Presedentia Romaniei.
    Romania a pierdut enorm in era „noii Securitati”, unde un stat mafiot, cu Petrov pe post de Al Capone la cap, a stiut sa dea din cozile de topor autohtone, jefuind tara si neamul, si manipulind masele, in stilul lui Putin, cu vendete politice, sa abata atentia de unde se sustrage portofelul. Hoti de Inalta Clasa Politica! Asa a venit timpul marilor Cucoane ioropene Vuiton, exemplificate de Elena cea Eterna (de la Elena Ceausescu la Londra cu Regina in caleashka, la Elena Udrea, un timp record, mai putin de-un secol!).
    Pe Sindicatul asta al Euro-Elenelor nu il sanctioneaza UE sa le luam euro-gentile si euro-pantofii si euro-palatzelele din Italia? Ca au, mama mama, unii stau linga Banderas. Bine, l-au prins pe „sarmanul” Vladescu, cu un „mizilic” de 20 milioane. Mai bine isi schimba sexul la timp si intra in Club.
    In anii comunismului Romania era pe locul 3 la pescuit oceanic in Europa, si aveam flota de pescuit vizibila pe toate marile. Azi importam peste de 300 milioane dolari.
    Asta este costul prostiei, anume al alegerilor prost facute.

    https://www.dcnews.ro/in-urma-cu-30-de-ani-pescuitul-oferea-in-romania-50-000-de-locuri-de-munca-si-hrana-pentru-milioane-de-romani-astazi-nu-mai-avem-nici-ambarcatiuni-carmen-avram-se-scufundaseu_863397.html

      • Ghiță, care-i deosebirea între turnător, forțat de securitate să toarne, și membru de partid obligat să dea rapoarte lunare secretarului de partid?

        Știu, știu am auzit tot timpul pe membrii de partid sărind ca arși că „asta era datoria noastră”.
        Mă rog, pentru avantaje, cine nu se făcea membru de partid?

        Dar totuși, care turnătorie este demnă și care este condamnabilă?

      • Nu tin minte sa fi fost obligat sa dau rapoarte lunare secreatrului de partid …. desi am mai baut cu unu …..In gnl nu dadeam nici un fel de „raport” nimanui si nici nu eram obligat legal (adica nu participam la inalniri „oraganizate” cu straini. Prin asta a se intelege contracte economice, tehnice samd. Dupa una din astfle de intalniri intocmeai ceav ce parca se numea „nota de convorbire” *)

        PLus carea fost fortat de secu sa dea ? Cine? Si in ce a constat „fortarea” ?
        Na un caz ….. om de la TAROM, mecanic de bord , nu reusea sa se „lipeasca” de un echipaj „inchiriat” (unele state africane inchiriau cateva avioane de la Tarom cu tit cu echipaj. AVinu primea imnamtricularea chiriasului si sigla si zbura ca companie nationala africana. Personalul era retibuit in valuta sau ma rpg ;leaga in tara plus nu stiu numele ptr valuta primiat „afara”). Mereu cineva ii punea „talpi” ..Pana la urma un … securist fost colga de banca in scoala primara s-a zis „fratele tau!” Omu … a zis nevestei si copiilor sa iisi tina giura, sa nu zica mai ales unchiului ca el mai incearssca sa … A reisit …. Dupa vreo 3 ani econtractu a exporat .. si fi-sa , cam brunetica, primit o noua porecla :”Galbioara” de cat aur purta pe ea. fatele cel „turnator” s-a inverzit,inegrit si …si a rupt orice legatira cu aceasta famelie.

        Alta. Anii 50. Matusa in varsta se ceartta cu nepoata „fa nesimtita dracului sunt vie si ti deja vresi sa praduiesti mosteniurea? Nu primesti nici fa! iesio din casa!” (nepotica nu locuia in casa aia.) In 2 zile batrana a avut „neplavcceri”totusi mionore ca s-a a;les dpoar cu domicil obligatoriu in localitate. ne[poatwa riind de frate a putu fi dezmostenita .

        Trei insi la un pahar, Virbesc vrute si nevrute .. deh. Unu cu gura mai spurcata ajunge la inchisoare. Tirnat de unul din cei 2.

        Acum … nu ma laud nu ma a dau rezistent .. da aveam si eu gira spurcata si imi placeau mai ales bancufile porno. Alea prono politioce si mai mult. Si alea politice … NU am avut dureri de cap. Piate fiindca cunoscutii erau preveniti : dupa ce ies din icnhisoare ptr bancuri .. intru ptr omor! (Scuze sefu …. aasata e adevarul) si ma stiau „om serios” . A! am zis bancuri politice si fata de ofiteri de securitate .. dar ei stiau ca eu stiu ce sunt ei! De unde si pana unde ofiteri de securitate ? pai fosti colegi de liceu .. stiam unde au dat dupa liceu . Unu castorit cu o colega de serviciu (coleaga . frumisica foc . era suparata ca barbat-su se incurca sa vorbewscsa „tampenii” cu mine!)

        Nu stiu cand ai plecat din tara si ce zona a societaii ai frecventat …. insa ptr cei ca mine (oameni la locu lor …. relativ atenti la ce vorbesc fata de cine vribesc) periculosi nu erau securistiii CI turnatorii.
        Adica securistu nu putea vedea peste un compaortament „conformist” in schimb cei apropiati tie ….
        In Germania unde au deschis larg accesul la dosare… numa nenorociri. Ca cine erau tirnatorii ? Cei mai buniu prieteni! Fratii! Rudele! intr-un caz sotia cam dizidenta era turnata de sot .. in altu sotu era turnat de nevasta!!!!

        Fara turnatori ……,mai incet cu „aparareea celei mai juste dintre societati” …

        Si acu fortatiii …
        Nu zic de cazuri (unele notorii) ale fostilor detinuti politici …. supusi violentelor, unui regim ….. samd. Bietii oameni au clacat ….

        Insa bisnitaru prins ….. „dadea” pe altii .. pe oricine ptr orice…..

        Si acu ia zi ti crezi ca pe Nutzu l-au fortat „sa dea in gat” ?!
        Atentie ma refer la turnatoirii („are legaturi neprincipiale cu turiste poloneze” ) si altloe de genu asta mergand pana la „element dusmanos care …..” nu la alte acte .. care era in normalul epocii.
        Adica in normalul epocii – note de convorbire (de serviciu) cu : agenti ai unor companii straine(fie incarcatura, fie ptr aprovizionare/reparare) , cu autirutati locale … din care normal ca el, fots comandnat de nava de cursa lunga si reprezentant al NAVORM la Anvers a trebuit sa scrie … volume! Si oamneii aia se asteptau la asa ceva .. ca si ei trebuaiau sa justifice intalnirea de afaceri fata de sefii lor ,fie ei si privati …..

        A da.. Dupa nu mai stiu ce an un membru PCR nu mai putea fi recrutat ca „turnator” decat cu aprobarea comitelului judetean PCR …. comitete care avea si el lista cu din astia.

        * un cunoscut .. bun inginer. La un moment data un … tivaras care s-a legitimat ca fiind de la Secu a cerut si altceva decat amaunte tehnice in „nota de conviorbiri”. Ingineru fericit ca cineva , totusi, ii citea „notele” a devenit si mai amauntit! DPV tehnic. Ingineru s-a reinatloanit prin 96 cu fostu cititir de rapoarte. Fostu se reorientase in niste afaceri (nu mari! ceva magaizne , o ducea bine!) La un pahar fostu regretata „domnule pacat ca rapostele dvoastra nu au fots citite si de cei competenti sau nu au inteles nimic! Ca daca se foloseau infrimatiile alea altfle o duceam”![o duceam ca tara , adica tenologie, firme, bani] A da notele inginerului – dupa convirbirti tehnice cu parteneri aat din CAER cat si din Vestu capitalist.

        PS tuirnatori jegosi …
        Familia mea a avut bafta . Ma rog ce era oficial, era la dosar si il strica (asa ca tata a iesit la pensie doar economist principal la o intrepindere de imbinatiri funciare) .. Nasul meu si tata au mai avut neplacerea sa fie timp de catvea luni someri … intretinuti de neveste! DAR ATAT.
        Insa daca ar fi avut nebafta sa intre in atentia unor jegosi de tipul discutat .. eeeeee … Iti dai seama ce cantari se putea face unui fost prim pretor al judetului Chisinau in anii razboiului? (asta era tata!) Dar ce i se putea face directorului Directiei Romanizarii din Guvernamantul Basarabiei? (asta era nasul!) E?!!!

        (Prim Pretor ul era cel mai inalt functionar al statului. Peste el era prefectul, dar asta era al givernului, politic adica.A! Si adfminstratia de stat tinea de … Ministerul de Interne! )

  7. Nici armele, nici alianțele militare nu aduc siguranță absolută. Aș spune că dimpotrivă, creează prin definiție un potențial de insecuritate.
    Ca să nu mai vorbim de deturnarea unor resurse imense din circuitul economic și pro-social firesc.
    Iată, marioneta aventurieră de la Cotroceni vrea acum 2,5% din PIB. I s-o fi oferit postul lui ,, Mihaela dragostea mea” ?
    Pare-se că al treilea război mondial N mai este chiar o utopie…cred că toți românii ar trebui să revină în țara mamă și să înceapă instrucția militară.
    Desigur, cei de foarte departe vor contribui cu moralul pe rețelele de socializare. E nevoie și de propagandă certificată pe timp de război.. (Z)

  8. ZeV, felicitari pentru gandire solida, confirmata de istoria indelingata si realitatile actuale. NU faci parte din armata dogmatica manipulata la scara larga( „informeaza-te din surse oficiale” cum se spune pe sticla).
    In fapt, este vorba de sustinerea cu „hardpower” a intereselor economice. Majoritatea „analistilor”, ziaristilor, nu vad sau ascund ca totul este pe bani…Tributul la cei puternici, care nu au avut razboi pe teritoriul lor de o suta de ani, se plateste pe cai digitale si ‘democratice” …Bechtel, plata anticipata a armamentului care nu a fost livrata(dar am primit bonus o sapca din textil), „Grefa” FBI la DNA, resursele naturale deoarece romanii sunt niste prosti care nu mai au habar sa faca ceva, etc…sunt doar cateva mostre din realitatile la care asistam ca telespectatori….

Lasă un răspuns