17 gânduri despre “In seara aceasta, la ora 18, voi participa la emisiunea „Marius Tucă Show”

  1. Cu tot respectul, d-le Premier vizionarea acestor canale necesita din partea mea accesarea calculatorului, neavand acces prin „cablu” la aceste canale.
    Sper ca veti publica inregistrarea acestor interviuri, asa cum ati facut-o pana acum.

  2. Cu ani in urma am scriss ceva numit Societatea romaneasca a devenit o societate a excluderii – Omagiu lui Frank Herbert Empty Societatea romaneasca a devenit o societate a excluderii – Omagiu lui Frank Herbert

    Azi, gasesc sub semnaturaa lui Petrisor Peiu
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Unul din patru tineri români se află într-o stare de deprivare materială sau socială severă. Cea mai mare proporție din întreaga Uniune Europeană.

    Și pentru a fi clar ce înseamnă această deprivare: imposibilitatea de a asigura cel puțin 7 din 13 atribute ale vieții moderne. Aceste 13 atribute sunt:

    capacitatea de a face față unor cheltuieli cheltuieli neașteptate
    cel puțin o săptămână de concediu pe an
    o masă cu carne sau pește cel puțin o dată la două zile
    capacitatea de a face față unor restanțe la facturile curente
    capacitatea de a avea o locuință adecvată (curată și încălzită)
    o mașină de familie
    înlocuirea mobilei uzate
    conexiune la Internet
    înlocuirea hainelor uzate
    cel puțin două perechi de încălțăminte adecvate
    bani personali pentru mici cheltuieli
    cel puțin o ieșire „în oraș” pe lună împreună cu familia
    activități regulate de recreere și divertisment.

    Ei bine, da, 24% dintre tinerii noștri (între 15 și 29 de ani) nu își permit să bifeze jumătate din cele 13 atribute ale modernității.

    Și asta înseamnă că trăiesc într-o deprivare materială sau socială severă. Dintre acești 24% dintre tineri, majoritatea nu vor face școala până la capăt, majoritatea nu vor avea o meserie și vor rămâne săraci toată viața.

    România nu va putea, la rândul ei, să beneficieze de pe urma muncii lor, va rămâne cu un sfert din fiecare generație în afara pieței muncii sau cu acces la munci prost plătite.

    Asta ne afectează pe toți, pentru că salarii de mizerie sau deloc pentru un sfert dintre noi înseamnă spitale mai proaste, școli mai proaste și pensii mai mici pentru întreaga populație a țării.

    Și nu pare că ne pasă prea mult de asta. Și nici nu pare că vrem să reducem aceste niveluri înspăimântătoare ale sărăciei. Culmea este că o treime dintre români se cred social-democrați, iar peste 90% se declară creștini credincioși. Cum poți, oare, să fii creștin și să nu îți pese de faptul că un sfert dintre tineri nu au nicio șansă în viață?

    O țară cu un asemenea nivel de deprivare materială nici nu va putea fi vreodată suficient de sofisticată pentru a se dezvolta în ritm cu restul Europei.

    De altfel, contrar unui mit atent cultivat în ultimii ani, țara noastră nici nu prea este conectată la economia secolului nostru. Deși politicienii și părerologii de casă ai partidelor se străduiesc să se laude cât pot de mult cu mitul unei industrii IT&C autohtone plină de resurse și de succese.

    România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană după ponderea companiilor care au angajați IT-iști. Vorbim, așadar, nu doar de companii care produc software, ci de firme care au printre angajați IT-iști, adică de firme care au o activitate atât de puternic digitalizată încât au nevoie să angajeze specialiști.

    3 din 10 firme cu peste 10 angajați din Belgia și Irlanda au printre angajații proprii IT-iști. Un sfert dintre firmele poloneze și aproape 30% dintre cele maghiare au printre angajați IT-iști.

    La noi doar 1 din 6 companii cu peste 10 salariați are angajați specialiști în tehnologia informației. Cu alte cuvinte, nevoia de digitalizare și gradul de sofisticare a companiilor noastre sunt printre cele mai reduse din Europa.

    Traducând mai precis acest rezultat, putem spune că valoarea adăugată produsă în firmele noastre este printre cele mai mici de pe continent. După noi, la câteva puncte procentuale distanță, vine Italia, țara cu cea mai dezamăgitoare evoluție dintre marile economii ale lumii.

    Cum oare ar fi putut o societate care părăsește un sfert dintre tineri în mlaștina sărăciei să aibă industrii moderne întinse pe scară largă în economie? Evident, imposibil. Și toate statisticile o arată: miracolul IT-ului românesc este mai mult o poveste bună de spus la televizor. Pentru că succesul unei națiuni nu ține de excelența unui grup de câteva sute de firme, ci de răspândirea pe scară largă a noilor tehnologii în întreaga economie.

    A fi conectat la tendințele globale nu se rezumă la 100.000 de oameni, cât numără „puternica” industrie IT din România, ci la a avea o prezență semnificativă a celei mai dinamici tehnologii la nivelul întregului corp economic.

    Astfel că România reală rămâne, încă, cea a tinerilor săraci, fără acces la viața modernă.

    De altminteri, în 2019, media ponderii sectorului IT&C (IT și comunicații) pe ansamblul statelor UE era de 3,8% din PIB, iar la noi atingea un nivel apropiat, dar sub medie (3,4%).

    De altminteri, în 2019, media ponderii sectorului IT&C (IT și comunicații) pe ansamblul statelor UE era de 3,8% din PIB, iar la noi atingea un nivel apropiat, dar sub medie (3,4%).

    Rivalii noștri regionali se situau la peste 5% (Ungaria), 4,3% (Republica Cehă) și 3,2% (Polonia-mai puțin decât la noi). Codașele Uniunii ca pondere a valorii adăugate din sectorul IT&C erau, în general, statele mediteraneene : Grecia (sub 2% din PIB), Italia, Portugalia și Spania.

    Insuficienta prezență a noilor tehnologii pe ansamblul economiei se vede și din ponderea ramurii IT&C la nivelul țării: ea este destul de mare, pentru că celelalte ramuri sunt prea puțin aducătoare de valoare adăugată.

    Și acest lucru este din cauza slabei amprente IT&C din celelalte ramuri ale economiei. Dacă dăm la o parte sectorul financiar din economie (bănci plus asigurări plus piață de capital), România se regăsește printre campionii europeni la pondere a IT&C în restul economiei (pe locul 5):

    Suntem tot pe un loc bun (locul 6) ca pondere a IT-iștilor în ansamblul angajaților din economie, excluzând sectoarele financiare: unul din 18 angajați români lucrează în IT&C.

    Numai că, previzibil de altfel, productivitatea aparentă a acestui sector plasează România în poziția codașă pe continent, cu mai puțin de 35.000/angajat/an:

    O productivitate scăzută indică tocmai o insuficientă maturizare a unei industrii. Însă noi, obișnuiți să lăudăm excelența câtorva firme de IT, am căzut în capcana de a compara mere cu pere.

    Atunci când mai vorbim de performanță, ar fi bine să comparăm productivitatea din industria noastră IT&C cu productivitățile din alte state europene, nu cu productivitatea din industria alimentară sau din siderurgia românească.

    Sectorul IT&C este cel mai dinamic și cel mai important furnizor de bunăstare, lucru care se întâmplă, în primul rând, prin utilizarea sistematică a cercetării-dezvoltării.

    Este, de altfel, acest sector, campion în Europa la ponderea pe care o are în ansamblul cercetării-dezvoltării în statele naționale. La noi, ponderea pe care o are cercetarea-dezvoltarea din IT&C pe ansamblul cercetării-dezvoltării românești este de 18%: 1 din 5 euro pe care îi cheltuim pe cercetare-dezvoltare merge în IT&C

    Problema este legată de ponderea mică pe care o are cercetarea-dezvoltarea în economia noastră: doar 0,5% din PIB, pe ultimul loc în Europa:

    Cu alte cuvinte, la fiecare 100 de euro produși de către economie, la noi doar 10 eurocenți merg către dezvoltare în IT&C. La unguri avem 12% din 1,6% din PIB, adică 20 de eurocenți din fiecare 100 de euro produși de către economie, adică dublu față de cât cheltuim noi. Iar la polonezi se ajunge la 15 eurocenți alocați dezvoltării sectorului IT&C din fiecare 100 de euro produși de către economie.

    O altă problemă este legată de faptul că toată cercetarea-dezvoltarea care se face în sectorul românesc de IT&C se face doar în zona serviciilor aferente, nimic pentru producția de software.

    Și acum să revenim la întrebarea primordială: ce legătură este între sărăcia tinerilor și amprenta insuficientă a sectorului IT&C din economie?

    Hai să ne uităm la corelarea dintre cifre și să înțelegem, până nu este prea târziu, că avem un model greșit de dezvoltare.

    Ignorarea faptului că România are cea mai mare pondere a tinerilor în stare de deprivare severă are consecințe dramatice. Căci acești tineri săraci nu vor face carte sau vor face carte puțină. Motiv pentru care nu vor putea niciodată să iasă din capcana sărăciei, vor trăi cu salarii mici și cu pensii mici. Vor trăi mai puțin și mai prost.

    Dar ceilalți, cei care nu suferă de sărăcie, nu vor scăpa nici ei neatinși. Pentru că nici ei, la rândul lor, nu vor ajunge prea departe. Din lipsa școlilor și a spitalelor. Lipsă cauzată tocmai de salariile mici sau inexistente ale celor proveniți din lumea tenebroasă a tinerilor săraci.

    Și, astfel, o societate întreagă va suferi, se va chirci și se va ofili. Paradoxal, România are un grad de digitalizare a economiei mult prea scăzut, tocmai din cauza celor care nu pot participa normal și deplin la viața socială.

    Statisticile comparative la nivel european ale industriei IT&c indică tocmai falimentul modelului nostru: degeaba am așteptat ca o mână de oameni valoroși dintr-o industrie performantă să ridice o țară întreagă. Acest lucru nu se întâmplă.

    Ba dimpotrivă: nivelul mediocru al restului economiei sufocă încet-încet și industria IT&C. Care nu prea mai are cui să vândă și pentru cine să lucreze, atâta timp cât nevoia națională de digitalizare rămâne scăzută.

    Pe ansamblu, ponderea noilor tehnologii rămâne modestă în România, iar sărăcia este cu mult mai prezentă decât IT-ul..

    Sursa : https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/care-este-legatura-dintre-mitul-it-ului-romanesc-si-adevarul-saraciei

    \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

    Ce descrie Peiu este o societate a excluderii .
    Eu am plecat de la lectiura ziarelor si „Experimentul Dosadi”…

    Ce nu inteleg este de ce Peiu este si el voce strigand in desert!!!!

  3. Moldova e la fel ca si Presedinta ei: finutza, umana, inteligenta, responsabila, fara capacitati de aparare, ospitaliera cu altii, sensibila la durerea altora si…necasatorita. Daca eram Presedintele Romaniei (si necasatorit) o ceream in casatorie, ca sa inspir si Romania sa ceara in casatorie Rep. Moldova.
    Am urmarit declaratiile de presa ale celor doi neinsuratzei strategici. In primul rind m-a uitmit ca doar reporteri romani si din Moldova au fost interesati de aceasta vizita, foarte importanta de altfel. Unde au fost cei de la CNN, Fox News, BBC? Pina la urma am intes ca a fost totusi un eveniment…in familie?
    Mai mult, intrebarile pe care jurnalistii le-au pus au ocolit cele mai sensibile si importante intrebari: cine asigura securitatea Republicii Moldova, daca este atacata de Krasnia Armia in vianta Z? Chiar nimeni din presa romana nu se intreaba? Intervine Romania, NATO sau ii lasam sa ii macelareasca rusii iar pe …era sa zic „basarabeni”, dar ca fiu politically correct dpdv al dreptului international, pe cetatenii din Republica Moldova, ca acolo sunt de toate felurile, inclusiv refugiati din Ucraina?
    Am apreciat insa pozitia Presedintelui Romaniei in ce priveste numarul de refugiati, si anume ca Romania ii primeste pe toti care vor sa se refugieze in Romania.
    Apoi am auzit despre cum e nevoie ca NATO sa intareasca flancul estic…bizar ca abia acum NATO se tezeste cind noi tipam de ani de zile despre pericoul rusesc. Rusia e stapina pe Marea Neagra practic, pina la INsula Serpilor, linga Romania. Nu cumva NATO are nevoie de un port militar pe litoralul romanesc? Cu tot ce inseamna asta, submarine, si forta echivalenta Rusiei, ba poate mai multa, stiind ca rusii doar de forta inteleg.

  4. Sa nu ne amagim: China si Rusia se aseamana mult in gindirea strategica, conform principiului romanesc „una spun si alta fac”. Asteptam sa se minta reciproc, pentru ca la asta se va ajunge in final, cu toate toate valsurile lui Putin cu Xi. In final muzica va fi chinezeasca.
    A spus-o si Lavrov, Rusia vrea sa schimbe ordinea internationala, si de fapt Lavrov este portavocea Chinei. China insa nu vrea sa fie schimbata mai repede decit poate ea sa o impuna altora. Vor sa o „ia” de la SUA si sa o transofrme intr-o ordine pe care ei o scriu, cu penitza ruseasca acum.
    Desi „Occidentul” se mandreshte ca mai toata lumea condamna acest razboi, daca ne uitam mai atent la cine si cita populatie si resurse au sau au nevoie, mandria asta devine ingrijorare. Un pact Rusia China India va schimba fundamental ordinea mondiala, daca aceste tari cor atrage tari mici si mijlocii din regiunile lor. Unele o vor face de nevoie, altele de frica, dar o vor face. Aici insa are de lucru diplomatia occidentala si globalistii IT.
    Legat de asta ma intreb de ce mai accepta Canada indieni, cind India e o tara ce l-a imbratisat pe Putin? Sa se duca indienii in Rusia daca tara lor apreciaza ce face Putin. La fel si chinezii. Occidentul nu ar mai trebui sa accepte imigranti din India si China, pina cind tarile lor isi schimba directia, daca o schimba. Punct.

  5. Un gând rebel și incorect politic (irumpt probabil din tenebrele întunecate ale eului meu toxic) îmi șoptește că artizanul expansiunii NATO și constituirii IE nu- și prea respectă partenerii loiali din teritoriile de peste mări. Cât timp aceste teritorii sunt independente, liderii lor sunt curtați, lingușiți, medaliați, li se spune că vor avea parte, ei și națiunile lor, de nopți interminabile de dragoste urmate de mic dejun copios, călătorii exotice, libertate și fericire nelimitate în Edenul neoliberal.
    Pe parcurs, probabil unii s-au mai dezmeticit privind în oglinzile stabilimentului. De exemplu, cei care au fost ,,onorați” cu calitatea de persona non grata între zidurile Romei. Dar nu-i bai, bunul creștin știe că niciun sacrificiu nu este în zadar…cel puțin așa ne spun apostolii binelui suprem.

  6. Scuzati … imi urmaresc … obsesiile . Multe provin insa dintr-o memorie care … care rememoreaza chestii mai „putin corecte”.

    Se confisca iachturle „ologarhilor” .. da ;arca cam selectuv.

    Ca sunt oligarhi rai, ai lui Putin si ilogarhi buni ?!

    Abramovici e ‘rau”. Personal, eu l-as cercdeta cam duoa lehile RSR din 1980 :cum a facut averea? finalul il stim : se impusca!!! Si sa zicem ptr nesimtirea cu care consuma yachturile : mai de crunadf si=a tras unu Solaris de numa juma de miliard euroi! Era deja proprietarul yahctului Eclipse al doilea iaht ca mărime din lume, fiind lung de 162 de metri, 13,654 de tone, viteză de 46,67 de kilometri la oră. Pe langa asta Solaris a fots ieftin, braga! Ecliose a valorat 500 milioane lire sterline!!!! Uneori nesimtorea ar trebui sa atraga pedeap[sa capitala …..

    Insa Hodorkovski? E „victima” (facut puscarie …. ) a lu Putin, este „democrat” .. Preanecinstitu asta resuise sa puna pe pocioare o companie petroliera, Yukos ..care era producea dpoar in fleac de 2% din porductia mondiala sau 20% din cea rusa … Ce sa zic … Marele Rockefeller Intemeietotul era un gagiu modest fata de acest „democrat cinstit”. Insa Hodorkovski comite p „crima” – intentioneaza sa vanda parti din Yukos catre Exxon si Chevron Texaco ptr modica suma de 20 mld $.
    Si de aici incep necazurile. Va sfkatures sa cauati pagiona cu Yukos si urmairrlr juridice. Si o sa mai obaservati un nume .. Rotshchild…

    Da Hodorkovski e democrat … daca intelegeti ….

    Insa ce se pare a nu se inytelge – este usor sa incepi sa vanezi „oligarhi” dar poa fi mai greu sa opesti vanatoiarea.. In 1918 nu au prea putut …. mai ales ca astia de acu chiar ca sunt … antirabici rau. Adica unu ca Carnegie pitea zice „eu sunt aceste otelarii!” . Rockefeller Intemeietorul ptrea zice „da va place sa va lluminatui cu gaz lampant? E dsestul d eieftin? Din cauza mea !!!” (plis ca era de o modestie …. adica avea doar un casoi cu 18 camere .. si 4 copoo. Extrem de modest ptr epoca aia (yachut privat? RISIPA !!! ) Un Ford [utea zice cu mandrie „eu sunt Regele Autiomobil! Din cazua mea in SUA pana si muncitorii au automobil!!!” Adica aia erau pameni care reprezsntau „ceva” m se ‘recomandau” cu niste realizari demne de a fi reprzentate in stilul .. „realismului socialist” . WErau deetstati ca explpatatori insa stimati ca constructori (sovoietoicii aveau o atitudine schizofrena fata de Henry Ford … ol urau ca „exploatatir” si il admirau ca pe un coinstructir de industrie)

    Da astia? Ia reveddeti filmele Lupul de pe Wall Strret sau Margin Call ? Escroci nene escroco! Nici urmqa de „Titani” !

    • Din pacate astazi „daca nu esti cu noi esti impotriva noastra” valabila si-n comunism, cat si mai ales in marea democratie de carton a zilelor noastre. La mine nu merge cu harneala de cea mai joasa speta. Daca cutezi sa ai o parere in ceea ce priveste acest crud razboi, daca intri in polemica cu „valul binefacator” esti catalogat putinist, esti pus la zid. S-a impartit lumea intre buni si rai, hai sa fim seriosi. Cine si cum hotaraste aceasta ierarhie, cine sunt cei buni si rai ?
      Toti sunt de judecat, occidentul, chiar si Unchiu’ sunt cu totii de condamnat si n-am sa intru in amanunte deoarece sunt indreptatit ca toti cei care scriu pe blog au stiinta de ceea ce s-a intamplat in cel putin ultimii 20-25 de ani in lume si mai ales in acest spatiu de la intersectia marilor imperii si ceva mai la est.
      Doamne ajuta ca acest razboi sa se termine degraba, numai si numai in folosul cetatenilor de rand ai Europei si nu numai, patricienii n-au nicio problema.

      • @Anonimul; „Daca cutezi sa ai o parere in ceea ce priveste acest crud razboi”

        Care război?
        Nu se numește”operațiune specială”?

        Și tind să-i dau dreptate lui Putin care, ca prioritate absolută, a ordonat distrugerea locuințelor și masacrarea civililor.

        Și, conform lui Lavrov, „Rusia nu a atacat Ucraina”.

  7. E foarte bine ca Maia Sandu a cerut inca odata in Consiliul Europei retragerea trupelor ruse din Transnistria, dar, ce sens are acest gest diplomatic cind Rusia oricum nu are de gind sa asculte pe nimeni, si nici nu ii pasa de dreptul international? Rusia nici nu mai e parte a Consiliului Europei.
    Razboiul asta nu a fost lansat de Rusia nici pentru „de-nazificare” (termen de prostit rusii cu televizoru) nici pentru a impiedica Ucraina sa intre in NATO (nu ar fi intrat oricum in curind, asa ca e un „motiv” tot pentru piata lor interna de prosti, care-s multi). Rusiei nu ii pasa de nimic, important e sa fie Putin satisfacut, indiferent de citi soldati rusi mor pentru asta, si citi civili ucraeninei, in mare parte femei, copii si batrini sunt ucisi miseleshte de bombele ruseshti.
    Razboiul este pentru ca Putin sa arate ca va cistiga, e un razboi „personal” al lui cu SUA si Occidentul aferent. Asa cum vad eu nu se va opri odata cu Ucraina, daca vor invinge acolo. El trebuie sa dovedeasca ca si celelalte conditiii pe care le-a pus NATO, anume iesirea Romaniei, Poloniei si a celorlalte tari din NATO si revenirea in „pre-istoria” NATO din 1991, se vor indeplini.
    Scopul este schimbarea ordinii mondiale, am mai spus asta, si o spune si Lavrov, care a mintit la fel de puternic ca si Presedintele pe care il slujeste (despre atacarea Ucrainei). Doi mincinosi, cine sa aibe incredere in Rusia lor?
    End game insa inca nu s-a jucat. Sigur ca sper sa cistigam, ca lumina sa cistige in fata intunericului. In termeni pragmatici insa asta inseamna ca Rusia sa nu mai aiba niciodata capacitatea sa ameninte cu arme nucleare sau de nimicire in masa. Si evident nici sa le aiba. Rusia nu mai trebuie sa fie o putere nucleara, pentru ca este o amenintare pentru omenire, toata!.

  8. Iata cu ce se ocupa unii chinezi naturalizati in SUA: cu hartuirea unor lideri sau politicieni americani, in favoarea Chinei. Ii aduci la tine in casa, ca pe urma sa incerce sa te dea ei afara pe tine. Bun, bravo, cu asemenea politici de emigrare nu mai e nevoie sa te ocupe militar nimeni. In final se vor alege doar politicieni favorabili Chinei. Rusii au validat metoda si nu doar in SUA.

    https://www.bbc.com/news/60773595

  9. trexsr

    Amageste-te.
    Lumea s e schimba .. (iar ma res repet) de la finele anilor 1980 cicrcuitul comerical dint=o zona a Pacificului de Vest (minus Japonia, China) depasea valoarea circuitului atlantic.
    De prin 1994-95 China a afirmat ca doreste sa devina PRIMA puitoare econimoca si tehnica … si a ajusn oe locul 2 dar si „atelierul lumii” . Acestei prtentii i s-a rapsuns cu „Primavara Araba” …..

    Deja Rusia in 1993-95 era intr0o stare bizar -disperata. Adica isi delapida putinele resurse dezvoltand 3 programe majore de avioane de lupta (un MOG , un SU) si un supersonic de atatac la sol plus 2 ;rograme de elicoptere de atac . Cleintul, singurul Client era .. China! Aica „marele adversar strategic” . hina singura cu ataia bani incat sa isi opernmita cateva zeci de vioane cu tractiube vectorizatat (18 ore de zbor dupa care REMONT! Si dupa vreo 100 de ore … altu nou ca pe asta l-am ras!!! Ce ointeres? Maniabilitatea MiG 29 si SU 27 a fots numita „diabolica” ..vectirizatu e superdiabolic)

    Deaj din 1990 se vorbea de „Drumul Matatsii” A vorbit chiar si Emil Constantinescu – Tapu. Implicatia era o Noua Ordine Economica , care de fapt revenea la cea de dinainte de Bartolomeo Diaz …

    Azi ….?!!!

    Azi „utilul” (sens staloinist despre unii care sunt doar „utili”) de la Kremlin da o ocazie de incurcatura .. Ma rog aduce UE in pzositia de sercind obscut al Hegemonului. As mai zice ca se coaguleaza un nou centr de putere – Aukus: UK, US and Australia (pe baza Echelon ….) adica un „pol” al tarilor anglpfone) ….

    S-a calculat incorect ca Rsuia ar depinde de vanzarea de hidrocarburi.
    Insa nu este vorba de o piata a conusmatorului )precum aia a penelor de strut de acu 120 de ani, a rochiilor la moda si alte luxuri din astea ) cat una a furnizorului – taoata luea are nevoie de hidrocarburi ! Adica energie (ieftina) si materie prima (dtertgentii cu care ne spalam hainele sunt cam gaze… gaze sunt si ingrasamintekle chimice … ).A! Rusia cica ae si cam mult amoniu . Azotat. Pe care momentan nu il va mai edporta. V4ste cam trista ptr Corn Beltu american …..
    Adica, da Rusia face rost de BANI vanzand hidoricarburi si altele. Adica energie ….

    Insa nu doar UE are nevoie de hidrocarburi … ci si … China! China care ma rog a decolat mia ceva ca un F 15 oe fortaj…. (340.6 m/s viteza ascensionala maxima.) SI India .. unoeri numita „tigrul lenes care nu vrea sa iasa din cusca” Da daca iese din cusca ?!!!!!!!!

    E …. si acu Rusia … Rusia care , chiar a fots cea mai mare catstroifa geopolitica (nu ii plng de mila ci constat) . UIna dintre cele mai mari din istorie 9adica din, sa zicem ultimii 3000 de ani) … Rsuia chiar daca diminuata, slabita samd .. d[v politic ramane cu .. geografia.
    Adica pana la urma e ceva de negiciat. Cu cine „se marita” sau mia precis cui „ii da ,mama donsoarei Siberia” .
    Sau ma rog este lasata sa se jioace de=a tzatza si sa programeze visitele la Siberia .. adica resurse !!!!! Ca sut niste mici poroboeme si pooate titusi este mai bine sa acce[ti sa platesti o redeventa babana rau ca sa te bucuri de serviciile execrabilei birocratii rusesti care ae micul merit de a fi devenit siberiana. Ca sa nu cinstati ca rau e cu execrabibiilii d afara ei e MULT mai rau.
    A da. Cateodata si geoghrafia se schimba .. cica se incalzeste … asa ca daca vrei sa „securizezi” litrual artic siberian … execrabilii aia pot fi inconturnabili .

    Si asta nu e Bizonu’ ci e geopolitica .

    • Si ca ziceam ca daca iese si India din cusca ….
      https://www.youtube.com/watch?v=xZet6A6KRzk
      Ma rog este un „pet” ceva mai mare …
      Dar parca nu pare ca ar avea dificuoltati cu apa? Ca dimpotiva nu ai vrea sa te joci cu el leapsea-n apa!!!!
      E … cica in Bengal au fots cazuri cand au intrat in rau (pate sa se scalde ca porice fiinta rezonabila!) , dar s=au ap[ropiat de o barca de pescari, s-au scufundat , au aveniut lnmaga barca si ….. un pescar nu s-a mai intoirs acasa!!!!!!

  10. Mulțumim dl. Nastase, cu bune si cu rele! Datorita eforturilor dvs. si a altor forte politice suntem acum in NATO si ne uitam la televizor fără sa avem o teama ca ce se întâmplă în Ucraina se poate întâmpla și la noi! Am văzut si interviul, destul de bun!

Lasă un răspuns