Expozitia Nicolae Titulescu la Muzeul Municipiului Bucuresti

Vineri, 4 martie, s-au implinit 140 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu. Am ales chiar acea zi pentru a deschide Expozitia „Nicolae Titulescu – lider al diplomatiei romanesti si europene”, La Palatul Sutu, pentru o perioada de 30 de zile.

La vernisaj, au luat cuvantul Adrian Majuru – Manager,  Muzeul Municipiului Bucuresti; Janina Sitaru – Secretar de Stat- Ministerul Afacerilor Externe; Doru Liciu-  Ministru consilier, Arhivele Diplomatice, Ministerul Afacerilor Externe; Alina Pavelescu  – Director  adjunct Arhivele Nationale ale Romaniei;  Cristina Popescu –  Director general Romfilatelia; Adina Rentea – curatorul expozitiei.
 

Iata ce am spus eu in cuvantul de deschidere:

„Anul 2022 reprezintă pentru instituțiile românești și pentru societatea românească anul dedicat aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu, personalitate marcantă a diplomației românești și europene din perioada interbelică.

Timp de aproape un sfert de secol, Nicolae Titulescu a fost o figură centrală a scenei politice româneşti şi internaţionale. Ministru de Finanţe în două Cabinete, ambasador al României la Londra şi prim-delegat la Societatea Naţiunilor, negociator în complexe probleme economico-financiare, dar şi social-umanitare, inegalabil preşedinte, în două rânduri, al Adunării Societăţii Naţiunilor,  ministru al Afacerilor Străine între 1927–1928 şi 1932–1936, iniţiator şi semnatar al unor tratate şi acorduri de politica externă românească şi europeană, exponent şi susţinător al intereselor româneşti, în marile capitale ale Europei şi dincolo de Ocean, artizanul unor organisme de securitate regională, precum Mica Înţelegere şi Înţelegerea Balcanică, preşedinte sau figură proeminentă a unor instituţii sau structuri din sistemul Societăţii Naţiunilor, precum şi  al unor societăţi de înaltă ţinută din ţară şi străinătate, reţinând doar Academia Diplomatică Internaţională, Comisia de Cooperare Intelectuală Internaţională (precursoarea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, membru al Academiei Române, opera lui Nicolae Titulescu a străbătut lumea, ca ambasador al conştiinţei şi vocaţiei poporului român.

Câteva dintre realizările marelui diplomat român marchează semnarea, alături de Ion Cantacuzino, a Tratatului de la Trianon, care a consemnat, după Primul Război Mondial, alipirea Transilvaniei la Vechiul Regat, rolul său în rezolvarea unui diferend care a durat 12 ani cu grofii maghiari din Transilvania, în procesul numit Procesul Optanților sau efortul de reformă a sistemului fiscal din România. Un rol important l-a avut Titulescu și în ceea ce privește crearea unui mecanism de securitate colectivă în Europa, cele mai importante proiecte fiind Mica Antantă și Înțelegerea Balcanică. De asemenea, a fost artizanul reluării relațiilor diplomatice cu Uniunea Sovietică, în 1934, împreună cu ministrul de externe sovietic,

Maxim Litvinov, după 18 ani de întrerupere a acestora. Pe această bază a avut loc înapoierea unui segment important din Tezaurul Românesc de la Moscova.

În contextul aniversării unei personalităţi atât de complexe, Fundația Europeană Titulescu, al cărei  scop principal este restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, a iniţiat o serie de contacte, cu instituţii reprezentative ale statului român,  pentru realizarea unor acțiuni culturale, atât în ţară cât şi în străinătate, menite a readuce în atenţia opiniei publice, personalitatea lui Nicolae Titulescu. Primul eveniment va fi sesiunea aniversară de la începutul lunii martie, care  se va desfășura în Aula Academiei Române şi va marca deschiderea oficială a Anului Titulescu. 

Astfel, expoziţia Nicolae Titulescu – lider al diplomaţiei româneşti şi europene, realizată   în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea  Arhive Diplomatice şi Arhivele Naţionale ale României, va deschide seria evenimentelor organizate de Fundaţia Europeană Titulescu în acest an aniversar. Cu un nucleu expoziţional axat pe fotografii şi documente originale şi obiecte personale, din patrimoniul celor trei institutuţii partenere în acest proiect, evenimentul îşi propune readucerea în actualitate şi perpetuarea memoriei marelui om politic şi diplomat român, stimularea interesului pentru personalitatea şi opera politico-diplomatică a acestuia, conservarea patrimoniului şi a altor mărturii legate de viaţa şi opera sa. 

Demersul vine în continuarea eforturilor depuse de Fundaţia Europeană Titulescu, de peste 30 de ani de la înfiinţarea sa, de a face cunoscută opera citorului său. Am reușit realizarea unui obiectiv major la care ne-am angajat la momentul creării Fundației, anume acela de a repatria rămășițele pământești ale lui Titulescu, de la Cannes, unde acesta fusese înmormântat în 1941. El odihnește acum, așa cum și-a exprimat dorința, la Brașov, în curtea bisericii Sfântul Nicolae. De asemenea, am publicat numeroase volume conținând opera sa, printre care manuscrisul său celebru, din 1937, rămas în arhivele MAE, despre „Politica externă a României”, precum și un amplu album cuprinzând fotografii și documente de epocă. Am realizat două colecții, constituind programe naționale: „Nicolae Titulescu. Opera politico-diplomatică” și „Nicolae Titulescu. Opera științifică”. Închei această enumerare cu un alt proiect pornit în 1991 – Cursurile Nicolae Titulescu pentru tineri diplomați din România și din străinătate, organizate anual, la Brașov. Am investigat fondurile documentare Titulescu din din România și din străinătate, am organizat expoziții, am emis plachete aniversare și am contribuit la amplasarea de statui în locații, din țară și din străinătate, unde Nicolae Titulescu și-a desfășurat activitatea. Recent, am donat o statuie, reprezentându-l pe marele diplomat român, primăriei Municipiului Chișinău, care urmează să fie amplasată, în centrul orașului, în primăvara acestui an. 

În contextul primului eveniment al Anului Titulescu, organizat de Fundaţie, vreau să subliniez colaborarea deosebită cu Muzeul Municipiului București, Ministerul Afacerilor Externeprin Unitatea Arhive Diplomatice şi  Arhivele Naţionale ale României, în vederea organizării acestui eveniment expoziţional, la Palatul Suţu, chiar în data naşterii marelui om politic.

Îmi exprim speranţa că Anul Titulescu şi evenimentele culturale derulate de Fundaţie, în parteneriat cu instituţii reprezentative din ţară şi străinătate, vor contribui la cunoaşterea şi aprecierea operei politice şi diplomatice a acestui „academician al păcii”, cum l-a definit unul dintre  preşedinţii  Academiei Diplomatice Internaţionale”.

Cu aceasta ocazie, am oferit din partea Fundatiei, placheta „Nicolae Titulescu” si diplome de apreciere pentru Adrian Majuru,  Cristina Popescu, Doru Liciu si Mihai Nicolae ( Editura Stefadina)

A fost lansat si plicul filatelic omagial „Nicolae Titulescu – tribun al pacii”.

10 gânduri despre “Expozitia Nicolae Titulescu la Muzeul Municipiului Bucuresti

  1. Vă felicit, Domnule Premier Adrian Năstase, ca vrednic urmaș al genialului și marelui român, Nicolae Titulescu! Aceasta mare personalitate, recunoscuta chiar în perioada comunistă, intrase într-un con de umbră! Gratie dumneavoastră, astăzi ,strămoșul nostru ne da motive de mândrie națională în fața națiunilor lumii! Mă gândesc că nu tot romanul poate ajunge la aceste evenimente de o mare importanță, dar ar putea fi realizate filme document care să folosească tinerei generații, românilor și nu numai. Prin rețelele de televiziune ar putea sa existe un ” moment cultural” în care sa va fie prezentata aceasta strădanie binecuvântată! Orice act cultural oprește agresiunea de orice fel. Vă mulțumesc în numele tuturor care vor găsi în strădania dumneavoastră un izvor de cunoaștere și împlinire spirituală.

  2. Calde mulțumiri și recunoștință pentru neobosita dvs strădanie de a menține proaspătă în memoria românilor și a Europei opera diplomatică nepieritoare ale Marelui Tit, exemplu de dăruire totală pentru interesul național și de slujire desăvârșită a comandamentelor păcii în Europa. De făcători de pace de talia lui va fi mereu nevoie. Mulțumiri pentru postarea cuvântării ținute.Evocarea dvs ne-a dat temei să credem că lucrarea lui poate și trebuie să inspire și pe contemporani, în spiritul viziunii sale : ,, Percepția viitorului se naște din substanța trecutului,,

  3. E felul dvs diplomatic de a vă exprima,
    pentru a atrage atenția la posibila repetatre a greșelilor trecutului.
    Probabil Nicolae Ciucă, un om cu multă experiență și înțelepciune, a înțeles mesajul.
    Nu sunt convins că președintele Iohannis se ridică la nivelul unor asemenea subtilități intelectuale.

  4. Interesant ce scrie Marius Tucă pe pagina sa de Facebook;
    ,,Germania se opune embargoului asupra gazelor, petrolului şi cărbunelui din Rusia: ‘Dacă luminile se sting, asta nu va opri tancurile’.
    Trebuie să fim capabili să menţinem sancţiunile în timp. Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni”, a explicat Annalena Baerbock, şefa diplomaţiei germane, la postul ARD.
    „Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat, dar dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile. Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş lua imediat”, a adăugat Annalena Baerbock.
    Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, s-a arătat şi el sceptic. „Nu trebuie să ne limităm capacitatea de a rezista în timp, iar a decide un embargo unilateral va avea un impact negativ asupra acestei capacităţi”, a declarat el pentru Bild.”

    Poate că se apropie negocierile, cele adevărate, care să stopeze suferința unor oameni nevinovați ?

  5. Sczue de offf ….
    https://www.youtube.com/watch?v=maNOAaYygq4

    Cica fake news da ce te faci cand galke sunt oldies?

    Citez dintr-o foaie e ziaristelor de pripas …. pareri despre Valdimir cel buhait (ca e cam bucalua de vreo 1 luna!)
    Serghei Pugaciov a făcut parte din cercul restrâns al puterii de la Kremlin care încerca să găseasca în 1999 un înlocuitor pentru preşedintele Boris Elţîn, ale cărui acţiuni deveniseră imprevizibile, scrie europa libera. În acel moment Pugaciov şi cei din anturajul său s-au gândit că ar fi potrivit birocratul necunoscut Vladimir Putin
    pretinde că a fost primul care a propus ca Vladimir Putin să îl înlocuiasca pe Elţîn la Kremlin. În acest fel, spune el, s-ar fi încercat ca să se evite înlăturarea lui Elţîn de la putere de către „durii” din serviciile de securitate. În vremea aceea, fostul ofiţer KGB Vladimir Putin tocmai ajunsese să conducă Serviciul Federal de Securitate sub îndrumarea mentorului sîu, primarul reformist din Sankt Petersburg, Anatoli Sobceak.”

    „Elţîn practic pierduse puterea pentru că oamenii din serviciile de securitate ii provocau pe liberalii cu care se înconjurase Elţîn. Având în vedere că Putin era la acel moment directorul FSB-ul, numirea sa a fost văzută ca un fel de scut împotriva unei posibile lovituri de stat.” Pugaciov îl cunoştea pe Putin înca din anii ’90, când gravita în jurul primarului Sobceak. Putin părea sî fie „ideal” pentru funcţia de premier, şi a avut această funcţie sub Elţîn până în 1999, când a devenit preşedinte interimar. În opinia oligarhului rus, Putin avea la acea dată două atuuri: avea contacte cu lumea liberal reformistă, prin Sobceak şi îi putea linişti şi pe cei din FBS, succesorul KGB-ului. Mai mult, Putin era văzut atunci ca un personaj care ar dori să privească spre Occident. „Speranţele apoi s-au risipit, dar atunci parea ca totul va fi perfect, că Putin o sa continue politica lui Elţîn. Poate va amintiti ca el prezida Comitetul de relatii externe la Saint Petersburg, care era important, si că astfel s-a creat iluzia ca Putin nu era numai un liberal in gindire, dar ca si privea catre Occident.” „
    Citeste mai mult: adev.ro/r8c7ms

    Hm … „liberalii” lu Etoin si famighlia – de la Timur Lenl incao nu spa mai vazuty asa o hparda de neHaliti! „liberalizarea” lor s-a numit Marea Fraudatizare si erau unii care ziceau ca Hitler fusese mia putin districtiv!
    „provatizarea” se cam facuse cu AKM ul si Makakaorvul … Ruskii ALumin cica ajunsese o combonatioe mafiota oar marele merit a lui Oleg era , ca desi extrem de aprorpiat de unu din clanuri era „virgin” (de cazier. Adica cel mult ceva legat de circulatie auto) . „facaerule” in Rusia se faceau cu geamnatane poline cu … $$$. Cica 1/3 din dolarii existanti fizic (bacnote) se af;au in circulatie in Rusia!
    70% din circulaytia monetrara rusa (ribla adica) se lomota la Moscova, Skt Petresburg si Nijni Novgorogd. Restu .. cu ce se imerea. Zone cae produceau gidricarburi in SIberia au rams fara leafa olatita vreo 3 luni! Pana cand au zis :ba crdem ca o sa inchidem niytel sondele sa vedem ce o sa vindeti voi!” Si si=-au promot banii. Ruble nu dolari!!

    Si majoritatea ologarhilor, „npoo rusi” au devenit „de mocrati” si s-ua dus la Londra unde extravagantele lor au pus in umbra pe cele ale seicilor . Ma rog Hodorkovski a ajun si vitoima .. da stiti de ce? Daor daca nu stie nimeni voi eplica eu …

    A si a mai fots ala democratu dizident mort de boala profesionala calobru 9,2/18 „Liberal de loberal” Nemțov ala În martie 1997, Nemțov a fost numit prim-viceprim-ministru al Federației Ruse, cu responsabilitate specială pentru reforma sectorului energetic. El a fost însărcinat cu restructurarea monopolurilor și reformarea sectoarelor locative și sociale. [33] A devenit popular în rândul publicului și a părut favorizat pentru a deveni președinte al Rusiei în 2000. Boris Elțin l-a prezentat lui Bill Clinton drept succesorul său ales. [34] În vara anului 1997, sondajele de opinie i-au oferit lui Nemțov un sprijin de peste 50% ca potențial candidat la președinție. [32] Cu toate acestea, cariera sa politică a suferit o lovitură în august 1998, în urma prăbușirii bursei ruse și a crizei economice care a urmat.

    A liberalozata ca unii in 2-3 a ani au devenit miliardari in dolari .. personae very VOP p[e [poata mondiala a petrolului … Hodorkpshly ajunsese ca sa produca 20% din petrolul Rusiei (on vreo 7 ani! Lui Rockfeller Intemeietitprul i-a trbuit mia mult)

    Ma tog tineii nu stiu, altii uita , altii vir din nou „demcocratia prin furt” adr … dare amointirea anilor lui Ieltin il mentine pe Putin …

    Fekle fake da -s dam vechi.

  6. O diplomatie potential absurda: Vizita lui Anthony Blinken la Chișinău, cu intentia de a se asigura de conservarea consecințelor pactului sovieto-nazist?
    Vizita secretarului de stat american Anthony Blinken la Chisinau, duminica, a reprezentat o confirmare implicita, prin declaratiile facute, ca SUA urmaresc sa faca din Republica Moldova una din monedele sale de schimb in criza geopolitica dintre Rusia si Ucraina.
    Blinken a anuntat intentia SUA de stabilire a unui statut special pentru Transnistria. Va fi o concesie majora facuta Rusiei de SUA. Efectul geopolitic ar fi de federalizare a RMD cu Transnistria, un act care va consfinti un cap de pod rusesc pe teritoriul statului moldovean.
    Seful diplomatiei americane a pus statutul special al Transnistriei intr-un creuzet exploziv cu integritatea si neutralitatea RMD. Statutul special va arunca in aer atat integritatea cat si neutralitatea. Nu poti sa ai integritate teritoriala si neutralitate politico-militara cand o portiune din teritoriu, care istoric nu ti-a apartinut niciodata, se afla sub ocupatie straina.
    O astfel de manevra geopolitica cu Transnistria, facuta de SUA, va face imposibila si reunificarea cu Romania. Ea va conserva nedemn consecintele pactului sovieto-nazist privind rapturile teritoriale de la europeni, intre care si romani. A pune aceste rapturi teritoriale sub incidenta ilegitima si neavenita a “integritatii” este o absurditate absoluta.
    Legitima si operanta in mod exclusiv e restitutio in integrum. Nici macar de referendumuri nu e nevoie, ce s-a luat cu forta sa fie redat de buna voie. Poate doar o declaratie de acord a succesorilor de drept international ai fostilor semnatari ai pactului sovieto-nazist (1939).

  7. Starlink-urile lui Elon Musk sunt facilități militare

    Evenimentele militare din Ucraina pun in lumina si o fata necunoscuta a sistemului de sateliti StarLink, construit de compania privata americana SpaceX, fondata de Elon Musk. Ele sunt o ilustrare a faptului ca orice inventie are doua tipuri de utilizari, civile si militare.

    Serviciile de internet ale StarLink au fost ironizate de critici si activisti pentru hrana drept noile “margele coloniale”, care amagesc si nu tin de foame. Dar ele ofera si servicii militare, cum se vede in Ucraina. Gama lor de facilitati este ideala pentru agentii ostili din teren, in dezinformari, instigari, sabotaje etc. Acest fapt ar putea sa le atraga un tratament specific. Echipamentele StarLink vor aparea probabil pe listele cu sanctiuni si interdictii de razboi.

    Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, duminica, cu CEO-ul SpaceX, Elon Musk, caruia i-a cerut antene Starlink suplimentare pentru zonele ucrainene in razboi, ca facilitati militare pentru comunicatii prin internet. Un prim lot de echipamente pentru internet prin satelit Starlink a sosit la la finalul lunii februarie în Ucraina, la mai puțin de 48 de ore după ce CEO-ul Elon Musk a anunțat că compania sa va face respectiva livrare.

    PS/NB: Pentru ca ne-am crescut cota de PIB pentru aparare, de la 2% la 2,5%, am putea achizitona cateva echipamente StarLink, cel putin experimental, in jocuri de strategie.

  8. Europei, și nu numai ei, i-ar fi fost necesar un diplomat ca Nicolae Titulescu. Deocamdată, ne mulțumim cu ce avem și să nu ne mirăm de ce s-ar putea întâmpla.
    BERBECII ȘI LUPUL de Diana Sava Daranuța
    ( Fabulă)
    Doi berbeci frumoși, de munte,
    Se certau, se dușmăneau.
    Amândoi cu stele-n frunte
    Se credeau și se-ncorneau.
    Voiau stânca să răstoarne,
    Când pe culmi se întâlneau.
    Că ieșeau scântei din coarne,
    Când poteca împărțeau.
    Și-ntr-o zi ca multe alte,
    Când porniră bătălia,
    I-auzi un lup pe-aproape,
    Care le știa prostia.
    Și, pândind a lor sminteală,
    Surul cel flâmând, rânjind,
    Își făcu o socoteală –
    Să-i înfulece… pe rând.
    Ei, orbiți de răzbunare,
    Nu-l vedeau pe cel colțat,
    Amețiți de tulburare
    S-au bătut… pân’ au picat.
    De pe muchia abruptă
    Un berbec căzu pe stânci,
    Avea cornul, coasta ruptă
    Și, slăbit, mergea pe brânci…
    Și atunci, ieși din umbră
    Lupul aprig și lihnit.
    Și se năpusti asupra
    Berbecuțului rănit.
    Iar berbecul cel mai tare
    Se urcă-napoi pe munte,
    Și privea de sus cum moare
    Un „dușman” cu stea în frunte…
    Însă asta nu e totul,
    Cel berbec, plin de mândrie,
    Hotărî că numai lupul
    Bun prieten o să-i fie…
    „Acest lup, își zise dânsul,
    M-a scăpat de un rival,
    M-a ales pe mine „unsul” –
    Mi-e prieten, nu dușman…
    Pentru asta, se cuvine,
    Mulțumire să-i aduc,
    Voi culege dulci afine
    Și îl voi servi pe lup…”
    Și, dacă gândi acestea,
    N-a mai stat, zis și făcut!
    Cu afine de pe creste,
    Hai, să-l caute pe lup!
    Lupul nu era departe
    El pândea demult berbecul,
    Și când îl văzu aproape,
    Sfâșie pe loc zevzecul…
    P.S. Lupul sta sătul la soare
    Mulțumit, cu burta plină,
    Și, după ospățul mare,
    Mai gusta câte-o afină…
    Morala:
    Să nu crezi ca ți-e prieten,
    Cine ți-a-nhățat dușmanul!
    C-o pățești precum berbecul,
    Care l-a găsit pe „nanul”…

Lasă un răspuns