Sesiunea aniversară Nicolae Titulescu in Aula Academiei

Astăzi, s-a desfăsurat, in Aula Academiei Române, Sesiunea aniversară Nicolae Titulescu, cu ocazia marcării a 140 de ani de la nastere.

Anexez programul de desfăsurare a Sesiunii:

Academia Română / Fundația Europeană Titulescu

PROGRAM

SESIUNEA ANIVERSARĂ NICOLAE TITULESCU – 140 Miercuri 2 martie 2022

Aula Academiei Române, ora 11.00

Introducere:

Acad. Ioan-Aurel POP, Preşedintele Academiei Române

O viaţă dăruită României – Nicolae Titulescu

Intervenţii:

Acad. Răzvan THEODORESCU, vicepreşedinte al Academiei Române

Academia Română şi Nicolae Titulescu

Janina-Mirela SITARU, Secretar de Stat – Ministerul Afacerilor Externe

Nicolae Titulescu – opera de reorganizare și modernizare a Ministerului Afacerilor Externe

Prof. Dr Adrian NĂSTASE, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu

Nicolae Titulescu – Opera de Drept Internaţional

Prof. Dr Titus CORLĂŢEAN, preşedintele Comisiei de Politică Externă – Senatul României Nicolae Titulescu şi definiţia „agresiunii” în Dreptul internaţional – elemente de actualitate

Prof. Dr Mircea DUŢU, Director al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române

Opera juridică a lui Nicolae Titulescu. Dimensiunea de drept civil și legatul științific național

Prof. Dr Constantin HLIHOR, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”

Provocări de securitate în spațiul ponto-baltic. Actualitatea lui Nicolae Titulescu

Prof. Dr Dumitru PREDA, Director ştiinţific al Fundaţiei Europene Titulescu

Nicolae Titulescu şi relaţia între securitatea europeană şi securitatea internaţională. Contemporaneitatea unei viziuni şi construcții politice

18 gânduri despre “Sesiunea aniversară Nicolae Titulescu in Aula Academiei

  1. Ingaduiti- mi, Domnule Prim Ministru, să îmi exprim admirația pentru momentul pe care l- ați ales, organizând Sesiunea Solemnă Aniversara Nicolae Titulescu- 140, în prag de primavara, ca o primenire a spiritului românesc și european, Nicolae Titulescu aducând un suflu tineresc, de o mare spiritualitate,fiind de actualitate mai mult ca oricând. Un bun prilej pentru personalitățile de prim rang din mediul academic și din instituțiile de referință, pentru evocarea momentelor și preocupărilor care l- au făcut remarcat pe ilustrul dumneavoastră înaintaș, emblema in apărarea drepturilor omului, în Liga Națiunilor . Este un semn de adâncă prețuire, de iubire pe care le manifestați față de un Mare Român, care a înnobilat veacurile, iubit și apreciat pe plan internațional mai mult decât au făcut-o contemporanii săi, conaționali. Nădăjduiesc ca pentru nedreptăți sa existe o reparatie din partea societății romanesti și pentru dumneavoastra, fara a aștepta să treacă timpul, fiind acest lucru o datorie de mare onoare și respect, așa cum o faceți , punănd mult suflet, pentru geniul Marelui Nicolae Titulescu.

  2. V-am urmarit la Etno TV la interviul cu frumoasa doamna Alina Eftimie.
    Nu stiu nici eu ce are Rusia de castigat din acest razboi decit orgoliul pierdut si un film extrem de scump despre noul Imperiul Rus. Nu stiu cine va cumpara bilete la acest film.

  3. Apropo de diplomatia noastra, ce mai cauta domnule diplomatii astia rusi pe la noi in Romania?
    Pot scrie pe blogul domnului Nastase si din Luhansk sau Donetzk. Viata e mult mai dulce acolo pe noile plaiuri ale Mamei Rusii.
    Domnule Kuzmin, cu ce va mai ocupati timpul ca diplomat? Cum mai stringeti relatiile de pretinie cu Romania? Chiar sunt curios. Va mai cheama cineva la Receptii, la Dineuri, la Simpozioane, la competitii sportive, la spectacole? OK, inteleg, mai mergeti pe la Ambasada Chinei, au mincare foarte buna acolo.
    Apropo, citi din agentii de propaganda ai Moscovei cu pasaport diplomatic pot sa rosteasca cuvintul „razboi” aici pe blog? Hai, curaj gaina ca te tai!
    Au dezgropat-o pe saraca Elena Neagoe, i-au montat un suflet rusesc, au adus-o sa bantuie printre noi. Biata femeie! Bai rusilor, noi romanii suntem experti in strigoi! Stim toate rugaciunile pentru exorcism.
    Elena Neagoe, spune de trei ori „Voina!” („Razboi!”) si elibereaza-te de sub puterea Raului!
    O sa tin sedinte regulate de exorcism aici. Caut Preot roman sa ma ajute. Rog Biserica „Armata Rusa” sa nu aplice.
    Doamne ajuta!

    • Iată cum, conflictele, generate între oameni din aceeași familie,duc la grave erori in diplomația celor două state surori, generatoare de pierderi de vieți omenești, distrugeri, suferință, inclusiv un afront adus lui Dumnezeu, Cel ce a făcut Cerul și Pământul.

  4. Toata lumea occidentala se lauda ca au lansat arma financiara „nucleara” pentru Rusia: interzicerea unor banci sa foloseasca sistemul de plati SWIFT.
    Nu, asta nu este o arma „nucleara”, poate doar „chimica”. „Nucleara” ar fi decuplarea Rusiei de la Internet. Sper sa mi se acorde mie Premiul Nobel Pentru Pace, si il rog pe dl Nastase sa ma propuna, impartim sampania 🙂 ! Imaginati-va ce efect ar avea nu doar economic, dar in toate sectoarele, si mai ales pentru pentru tinerii rusi. Probabil asta ar duce la revolta de mase.

    • Eu cred că toți, pentru o perioadă, ar trebui să căutăm simplitatea in comunicare, care ar reduce profitul pentru unii, dar ar aduce liniștea în căminul fiecăruia. Așadar, telefon fix- nu mobil, fara internet o perioada, inclusiv un protest față de televiziunile care în loc să ridice spiritual, moral, un popor, servesc ” acceptați ce va dam noi” .Până de curând, nu vedeam decât materiale propagandistice pentru o pandemie ” distribuită” , cu anunțuri de genul- ” din data de… incepe valul x” – cum? Știți cum! Inclusiv bicepșii lui Iohanis, Câțu, seringi, flacoane, mesaje grotești, penibile, menite să ne determine să ne luăm lumea în cap, cum se zice pe românește. Vreți să vă spun ce am descoperit în spațiul unui loc de joaca situat langa o biserică? – Un tobogan obscen! – a fost o paranteză! Acum să revin la discuție: avem atâtea personalități, copii deosebiți, oameni serioși, morali; mă gândesc, apoi, la marii noștri oameni de cultură, pe care i- am cunoscut prin intermediul televiziunii. Acum, de ce nu se mai întâmplă acest lucru? Vă spun eu: a dispărut rușinea , frica de Dumnezeu și dragostea de semeni!

      • Incepeti sa certati Rusia si pe Putin pentru declansarea razboiului fratricid si incep si eu sa va cred. Pentru valul enorm de suferinta ce l-au produs unui popor „sora”. Pentru copii cu cancer care stau la subsolul spitalelor in Ucraina de frica bombelor. Pentru copiii rusi arestati si care stau dupa gratii la Politia ruseasca pentru ca au avut semne cu „Nu razboiului”. Pentru barbatii ucraenieni care isi apara familia si tata de INVADATOR.
        Altfel, stiti, am fluierashul de ciobanash la indemina si incepe exorcismul.

  5. Nicolae Titulescu, un mare vizionar al politicii externe românești.
    Dar, fiind atât de evoluat față de epoca sa, profilul personalității sale îl identifică cu un Don Quijote perpetuu, atât în timpul vieții, cât și postmortem – având în vedere amplasarea geografică a României pe o intersecție tectonică sensibilă.
    Oricum, rămâne o excepție notabilă în politica și diplomația românească din toate timpurile, o rațiune pură care și -a iubit enorm țara. Poate peste veacuri va fi prețuit la valoarea sa indescriptibilă de către întreaga societate românească. Cu o singură condiție:
    România să rămână o națiune suverană și nu doar o provincie populară de zombies, perfectă pentru filmele cu supereroi made în Hollywood.
    Nu putem nega că avem privilegiul de a fi contemporani cu diplomați de valoare, din păcate, insuficient prețuiți și promovați în establishmentul politic romanesc.
    Îmi vin în minte câteva nume: Adrian Năstase, Teodor Melescanu, Adrian Severin.
    Era să spun și Mircea Geoană, dar mi-am dat seama la timp că zâmbetul său angelic este photoshopat, sau generat de cipul lui Elon Musk folosit cu succes pe cimpanzeul învățat să se joace pe calculator.

    • >>”..Cu o singură condiție:România să rămână o națiune suverană și nu doar o provincie populară de zombies, perfectă pentru filmele cu supereroi made în Hollywood….”

      Tupeu de rus. Ai inceput sa pui conditii Romaniei? E parte din pachetul ne-negociabil al lui Putin?

      Eu nu merg pe bloguri ruseshti sa spun poporului rus ce trebuie sa faca. L-ati ales pe Putin? Vroiam sa spun „sa fiti sanatosi”, dar nu s-ar adeveri.

      Mai poveshte-ne de crimele de razboi ale lui Putin, atacurile asupra civililor in orasele ucraeniene cu arme interzise. Condamna-le daca ai Dumnezeu! Stiu, nu are sens sa iti cer asta. Voi aveti un Deumnezeu propriu, rusesc, care va duce sufletele in Raiul Rusesc, confirm Bisericii lui Putin. O sa ajungeti toti in Iad pentru crimele comise pe pamint!

      Spune de trei ori „Niet Voini!” aici pe blog sa iti eliberezi sufletul de propaganda ce o faci pentru criminalii de razboi rusi!

  6. Un gând pios pentru cei opt militari români care și -au pierdut viețile într-un dublu accident nefericit.
    Condoleanțe familiilor.
    Armele ucid, din păcate, indiferent dacă este pace sau război.

  7. Prabusiri misterioase ale doua aeronave militare romanesti in zona bazei americane din Dobrogea

    Doua aeronave militare romanesti, un avion de vanatoare MIG-21 LancerR si un elicopter IAR-330 Puma, s-au prabusit la scurt timp una dupa alta, miercuri seara, in judetul Constanta, unde se afla o baza a SUA. Aceasta “cvasisimultaneitate” a celor doua evenimente negre si tipurile de aerodinamici total diferite implicate fac ca cele doua prabusiri, soldate cu moartea a 8 persoane, sa fie mai mult decat suspecte. Intr-adevar, este exclusa orice conexiune directa cu razboiul din Ucraina. Cercetarea de radiolocatie, patrularile aeriene si departarea semnificativa militar fac imposibila o interferenta ostila din acel teatru. Insa nimic nu garanteaza imposibilitatea unor eventuale actiuni ostile de la sol, efectuate cu lansatoare de mana si mobile din zona de prabusire, la adapostul intunericului noptii. Sub lampa mai e intuneric? O asemenea ipoteza locala are ca puncte de sprijin vanzoleala precipitata si continua de pe teritoriul national, de la est la vest si de la vest la est, de refugiati din Ucraina si de tranzit de arme spre Ucraina. Cine poate garanta ca printre refugiati nu se afla teroristi sau ca unele arme straine tranzitate spre zona de conflict nu au fost facute pierdute sau instrainate? Nimeni! Ca sa nu mai spun de provenirea lor chiar din “proximitatea bazala” ori de componente reasamblabile care au ajuns in zona cu valize diplomatice! Debuseuri pentru a face rau pot fi oricand inventate, mai ales pe seama naivitatii celor tintiti. Riscurile legate de acceptarea tranzitarii de arme straine sunt insa enorme, de aceea sunt intolerabile si trebuie neutralizate. Eventual, astfel de transporturi sa fie receptionate la bucata la intrare si la fel predate la iesire. Nimic fara control si insotire de securitate. Sa nu uitam de ruleta globalista a tertului castigator!

  8. Mea culpa!, daca involuntar am suflat si in iaurt! Am vazut si impecabilul tablou geopolitic al razboiului din Ucraina, din interventia profesionista la emisiunea “Subiectiv” a lui Razvan Dumitrescu, pe Antena 3, cu o argumentatie de drept international ireprosabila, care mi-au inlaturat temerile pe acest subiect.

Lasă un răspuns