Interventia mea de aseară, de la Antena 3

Am prezentat aseară, la Antena 3, lista documentelor bilaterale ruso-ucrainiene, incălcate de Rusia, incepând cu Memorandumul din 1994, Tratatul din 1997 si Tratatul pentru delimitarea frontierei din 2003. Am prezentat esenta unei politici revizioniste ce a culminat cu agresiunea din această dimineată.

32 de gânduri despre “Interventia mea de aseară, de la Antena 3

  1. Explicatia poate fi gasita in Kosovo – rusii au avertizat vestul ca s-a creat un precedent periculos. Cat despre ucrainieni, noi romanii nu prea avem motive sa le tinem partea, din pacate.

  2. Despre problema fundamentala a « razboiului intracomunitar ruso rus » si prin unele tratate partial obsolete impotriva Ucrainei , versus problema fundamentala a saracirii accelerate a populatiei Romaniei

    Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă condamnă cu hotărâre invadarea de către Federația Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internațional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securității Europene și celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate.
    În numele Guvernului României, premierul Nicolae Ciucă exprimă solidaritatea cu Guvernul Ucrainei și reiterează susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale statului vecin.
    Integritate teritoriala?

    La lumina reactiilor americane,ale CEE so ,evident ale NATO reactia premierului Romaniei pare logica,
    Daca insa consideram ca Ucraina este in fapt precum candva Yugoslavia, o tara facuta, croita de Stalin, de Hrusciov ,de URSS din bucati,unele luate „manu militari” Poloniei, Ungariei si Romaniei de URSS la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial cu acordul din pacate al marilor puteri,altele luate noua de de turci si date/luate mai apoi de Rusia si transferate apoi Ucrainei atunci lucrurile stau altfel.
    Din punct de vedere international nu exista granite unanim acceptate ale Ucrainei ne spune chiar secretarul general ONU. Din 1991 si pana acum Ucraina nu a facut demersurile necesare desi a fost trasa de maneca si a primit chiar si propuneri de ajutor.
    Exista -istoric- insa o recunoastre bilaterala,singurul document care ar fi putut fi considerat ca accept al granitelor din 1991, cea semnata de Rusia cu Ucraina in 2007. Doar ca valabilitaea recunoasterii ,documentul oficial fu facut pe 10 ani si Rusia nu l a prelungit De unde faptul ca Rusia nu recunoaste granitele Ucrainei
    Mai exista si una care ne priveste direct:
    TRATAT din 17 iunie 2003între România şi Ucraina privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, colaborarea şi asistenţa mutuală în problemele de frontieră
    România şi Ucraina, denumite în continuare părţi contractante,în dorinţa de a dezvolta relaţiile prieteneşti în interesul ambelor state şi popoarelor lor,pornind de la principiile egalităţii suverane, integrităţii teritoriale, inviolabilităţii frontierelor de stat existente şi respectului reciproc,în dorinţa de a dezvolta relaţiile de colaborare pe baza principiilor şi prevederilor cuprinse în Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina şi în Acordul conex acestuia, sub forma schimbului de scrisori între miniştrii afacerilor externe ai României şi Ucrainei, semnate la Constanţa la 2 iunie 1997,luând în considerare prevederile legislaţiilor interne ale părţilor contractante pe problemele frontierei de stat, precum şi normele şi principiile de drept internaţional în domeniul respectiv,au convenit următoarele:
    Capitolul I Traseul liniei frontierei de statArticolul 1Frontiera de stat dintre România şi Ucraina trece pe teren astfel cum este definită şi descrisă în Tratatul dintre Guvernul Republicii Populare Române şi Guvernul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste privind regimul frontierei de stat româno-sovietice, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră, semnat la Bucureşti la 27 februarie 1961, precum şi în toate documentele de demarcare corespunzătoare, hărţile frontierei de stat între fostele Republica Populară Română şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste,etc

    Stim deja ca Rusia, mostenitor al URSS a croit frontierele Ucrainei, stim ca nu le recunoaste ca fiindu i opozabile si ca a inceput ,din punctul ei de vedere sa inabuse „veleitati”interne cerand armatei ucrainiene sa depuna armele.

    Sa imaginam ca Lavrov confirma in cadul ONU decizia Rusiei de a da inapoi Romaniei, Poloniei si Ungariei teritoriile pe care candva le a „dat in pastrare” Republicii sovietice Ucraina si ca tot prin decret le ia inapoi si le transfera catre Polonia, Ungaria si Romania Le da inapoi de fapt.
    Care ar fi atunci limbajul hotarat al generalului Prim Ministru al Romaniei? Dar al omologului sau polonez? Presupunem ca Ungaria va aplauda…
    Odata destructurata Ucraina,fosta republica sovietica Ucraina este tot o mostenire a Rusiei de la URSS deci Rusia poate confirma ca ce face acum NATO, America si CEE.. se chiama amestec in afacerile sale interne …? Si daca da ce facem cu celebrul „drept de ingerenta?Jucam din nou jocul Yugoslav?
    Nu sunt nici pro si nici anti rus dar faptele sunt acestea!
    Tratatul din 1991 a fost incalcat de NATO ? Da! Tratatul din 1997 cel bilateral a fost anulat in mod oficial de Rusia? Da!
    Si atunci….

    Si atunci sa vedem impreuna de ce Dl Biden este atat de interesat de situatia actuala.
    Quote
    După alte consultări strânse între cele două guverne ale noastre, Germania a anunțat că va opri certificarea conductei. Astăzi, mi-am îndrumat administrația să impună sancțiuni Nord Stream 2
    Unquote

    Donald J. Trump și-a fixat ca țintă recâștigarea de către America a rolului de lider mondial al producției și comerțului cu hidrocarburi. Rodul politicii energetice a lui Trump este, azi, extrem de vizibil: deși are rezerve de gaz de cinci ori mai mici decât ale Rusiei, America produce anual cu 50% mai mult gaz decât Rusia. Privind exportul pe distante lungi administrația Trump a găsit și soluția: mutarea gazului american în Asia și Europa pe cargouri, după lichefiere. Gazul natural lichefiat (LNG) este cheia pariului pus de Trump pe creșterea rolului Americii în lumea gazului.,gaz vital pentru CEE
    Înainte de pandemie și de criza energetică, adică în 2019, America își dublase deja livrările de LNG către Asia și le crescuse de peste 7 ori către Europa:
    Anul trecut, în 2021, America a devenit primul exportator mondial de LNG, iar 13% din producția americană este vândută sub formă de LNG. 1.043 de cargouri au cărat gazul american în 2021, jumătate dintre ele ajungând în Asia și o treime în Europa
    Astfel prețul gazului în Europa a ajuns dependent de LNG-ul american pentru că atunci când europenii au inversat fluxul în conducta Yamal, exportând gazul către Ucraina, prețul plătit de europeni pe gaz a ajuns la un vârf incredibil, de 180 dolari/MWh, dar atunci când convoiul de cargouri americane a ajuns pe continent, prețul s-a calmat imediat, după acel maxim istoric de 180 de dolari/MWh, atins la început de decembrie 2021 Unde sunt terminale LNG din Europa: in jur de 250 miliarde de metri cubi anual în capacitate, dispuși în 35 de terminale: 4 în Franța, câte unu în Germania, Gibraltar, Grecia, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Belgia, Croația, Cipru, Finlanda, 3 în Italia, 7 în Spania, 2 în Suedia, 4 în Turcia și 3 în Marea Britanie.
    Cine nu are acces la LNG dintre statele cu ieșire la mare? Bulgaria, Estonia, Letonia și România. Dar Bulgaria are acces direct la conductele rusești din Marea Neagră, iar Estonia și Letonia sunt deservite de terminalul lituanian și au și acces la conductele norvegiene.
    Cine rămâne pe dinafară? România. Pentru că Turcia nu autorizează transportul cargourilor cu LNG prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.
    Dl Ciolacu ne promite ca in 3 ani vom fi independenti energetic (ceea ce daca se doreste este déjà posibil azi blocand exportul de gaze,titei etc) doar ca…noi nu avem un plan să construim un terminal LNG la Marea Neagră probabil pentru a nu-i concura pe cei care ar trebui să exploateze zăcămintele de gaz de pe fundul mării,pe OMV, Lukoil și Carlyle care nu par de loc grabiti să extragă gazul din Marea Neagră. Ei se ocupă cu exploatarea zăcămintelor mai mari și mai accesibile din Siberia de Vest.
    Deci nu profităm de gazul american, adică nu construim terminale LNG la Constanța ca să nu-i supărăm pe cei cărora le-am dat aproape pe gratis zăcăminte de zeci de miliarde de euro iar cei de mai sus amintiti nici măcar nu schițează vreun gest de a exploata . Si atunci…si atunci domnul Ciolacu are ceva de zis si de facut stiindu se ca dom’Citu de cate ori deschide gura…
    Inchei punandui o intrebare cu iz retoric primului ministru :daca Lavrov va propune sa va dea inapoi acele regiuni mai sus amintite si care azi se vor a fi ucrainiene,ce faceti ?Le refuzati ?
    Sunt oare prea nationalist?poate!

  3. M-am cam saturat de supraestimarea lui Putin. Ca el face, el vrea, el desface si restu doar executa.

    Sa zic asa, de fapt Putin nu exista. Adica in Rusia cand un oaresicare colonel (fie el si de la CEKA) devine Mare Nacealnic .. puteti fi siguri ca in spatele lui se afla .. altiii mai galonati (Rusia are un „parc” cam extins de generali … )

    Si nu sperati ca „eclipsa” Eltin se va repta prea curand .. mai asteptati cateva .. secole!

    Oligarhi? Da .. da oligarhii „lui Putin” care au acceptat ca bardacu’ eltinist trebe sa se termine ! Hodorovski nu asa ca ….

    Si mia dati naibii URSS ul (ca naiba l-a luat!). Insa avem ca exemplu Imperiul Rus …. Tarii „de secces” erau ni doar auticrati ci erau autocrati „cu spate” adica „ologarhii”acelor timpuri erau devaoitai ideii de autoicratie personificata de acel tar. Cand tarul deranja … Pavel I a deranjat si a constatat ca fumatul dauneaza grav sanatatii – mai ales cand esti lovit in tampla cu o tabachera de vreo 2 funti … Nenorocu lu Sangerosu nu a fots porecla ci ca prea multi inca credeau in autocratie (altfle poate Nicolashka ar fi acceptat sa ia de model pe varul Willie. A da.. Nicolashka era , se zice un om bland , cumsecade, milos . Frat-su Mihail care era mai destupat la cap si mai modernist si zicea constitutie era de fpat un ins brutal si cu slugule, si cu amanta si cu nevasta …. )
    Adica intelegeti nu este vorba doar despre Putin .. ci despre cei din spatele sau … si nu ma refer personaje de genul Dughin …..

    A .. Si ca unoira le place sa scrie Putler… Da nu isi dau seama seama ca in spatele lui Adolf stateau altii … Unii, precum Willy Messerschmitt si Alfried Krupp vin Bihlen und Halbach ce au fost „denazificati” (scurte perioade de detenetie) altii insa …. nu . De fapt pe Adolf astia l-au tinut !

  4. Nu s-ar fi produs nimic din ceea ce vedem acum, dacă în 2014 nu ar fi fost torpilat planul consfințit de marile puteri europene care prevedea organizarea de alegeri libere în Ucraina, ca răspuns la presiunea publicului pro european din Kiev și a populației din vestul, parțial catolic, al Ucrainei. De fapt, zonele care au aparținut cândva imperiului austro ungar.
    Ce s-a întâmplat, după părerea mea ?
    O lovitură de stat orchestrată de SUA și Marea Britanie prin subterfugiul numit Euromaidan, care a avut ca finalitate debarcarea unui presedinte legitim (Victor Ianukovici_n.r.).
    Adică cel îndrituit să organizeze alegeri libere, sub egida trioului Franța, Germania și Rusia. Aceleași care au negociat și acordurile de la Minsk. Din păcate, păpușarii nu au mai avut răbdare, sau nu au avut încredere în voința cetățenilor exprimată la vot, fără să controleze, ei, păpușarii, aceste alegeri.
    Ce a urmat ? Un regim profund corupt, extremist, chiar cu tentă fascistoidă și subordonat total intereselor expansioniste ale Vestului cât mai aproape de granițele Rusiei.
    Pot să cred că o parte semnificativă a cetățenilor ucraineni își doresc o apropiere de valorile europene (inclusiv libertatea de călătorie – un cadou parțial otrăvit, iată la ce nivel demografic a ajuns România), dar nu cred că NATO trebuie să fie precondiția. De fapt NATO nu este altceva decât un avanpost militar al SUA, cu rol de înrobire a națiunilor, nicidecum de protecție… mă rog, cu excepția taxei de protecție.
    În acest context, nu văd ce ar fi putut face Rusia, în condițiile în care toată nobilimea NATO și mai ales a SUA s-a șters la….. cu pretinsele garanții de securitate solicitate de Vladimir Putin.
    Să sperăm că negocierile vor fi reluate, de această dată cu mai multă bună credință din partea tututor celor implicați.

  5. Maia Sandu a declarat stare de urgenta. Moldova poate urma imediat ca stat invadat de Rusia, daca nu intra sub umbrela NATO imediat. Singurl mod de o face este ca Parlamentul Moldovei sa solicite unirea cu Romania. Azi, maine. Altfel, soarta lor e extrem de incerta si nu vad cum pot sa isi asigure securitatea singuri. Neutralitatea in asemena conditii nu poate fi mentinuta.

    Rusine rusofililor de aici de pe blog pentru sustinerea unui Anti Christ, Putin, si Rusia o tara nazista (extrema dreapta nationalista agresiva este definitia fascismului).

    https://www.mediafax.ro/politic/maia-sandu-declara-stare-de-urgenta-in-republica-moldova-in-urma-atacului-rusiei-asupra-ucrainei-20547906

  6. @Adrian Nastase, va mai multumesc odata pentru ca datorita dvs, si multor altor lideri romani Romania este azi in NATO. Sper ca NATO sa intareasca rapid si semnificativ Romania si celelalte tari estice la periferie, ce vor vea in curind granita cu coarnele lui Putin. Va fi dificil, si ramin mari riscuri pentru pacea si ordonea mondiala.

    Este ingrijorator ca China nu a criticat Rusia pentru declansarea razboiului la Consiliul de Securitate al ONU ci a luat o pozitie foarte „soft”, care e in favoarea Rusiei. Sa ne asteptam si la un atac chinezesc asupra Taiwanului? Oricum, aveam slabe sperante ca aceasta tara, China, sa devina un centru de stabilitate.

    https://www.dw.com/en/how-is-china-reacting-to-the-russia-ukraine-crisis/a-60890228

  7. Sunteți, Domnule Adrian Năstase, un om al ordinii și dreptății, un apărător și susținător al suveranității, al neamestecului în treburile interne ale unui alt stat. Soluțiile nepartinitoare vin dintr-o pregatire temeinică a tinerei diplomații românești pe care ați reprezentat- o în mod strălucit, un vizionarism bazat pe o cunoaștere profundă a situației , inclusiv temeiul istoric, tratatele și înțelegerile de după 1944 . Soluțiile pertinente sunt rezultatul umanismului care va caracterizează, un om al dreptății care a învățat o vie lecție de patriotism de la Eroul Marin Năstase, decorat de Regele Mihai I, care, cu 26 de muncitori a ținut piept, timp de nouă zile, asediului fascist, doar cu trei tunuri, apărând Brașovul, prin Culoarul Rucăr- Bran! Îmi îngădui, stiindu- vă un bun credincios, cinstitor al celor sfinte, al memoriei înaintașilor, să propuneți redenumirea locului în care au avut loc confruntările, în „Culoarul Rucăr- Bran, Erou Marin Năstase”, de asemenea, să faceți un loc de popas, spre pomenire, unde sa se odihnească drumeții, să ridicati o troita in acel loc și poate, să amenajați un izvor sau o fântână, cu o placa comorativa, pe care sa fie trecute numele luptătorilor, în frunte cu Eroul Marin Năstase! Și pentru că eroismul a fost în numele apărării pământului strămoșesc românesc, să arborați tricolorul .Aceasta este o tradiție stramoseasca , sfintind memoria ilustrului dumneavoastră și al românilor înaintaș .

      • Da, e un monument frumos, un arc peste timp! Nu cunosc bine zona și de aceea nu cred că am localizat corect evenimentul istoric. Vă felicit, Domnule Prim Ministru pentru modul în care cinstiți memoria înaintașilor, de asemenea, orice act de cultură pe care îl evidențiați reprezintă un îndemn pentru generațiile viitoare , pentru a cinsti tot ce este sfânt și românesc pe acest scump pamant al moșilor, strămoșilor, al nostru și al urmașilor, urmasilor noștri!

  8. „ZeV spune:
    FEBRUARIE 21, 2022 LA 10:59 AM
    trexsr, calmează-te prietene, altfel îți va exploda creierul de atâta intoxicare cu faknews-uri.

    2. Un război major inițiat de Rusia este exclus (fiind evident că în acest caz acordul de la Minsk va sucomba de facto, ca să nu mai vorbim de efectul devastator de imagine pentru regimul de la Kremlin);…”

    Iata cum mintea ta calma si lucida a sustinut constant aici pe blog un regim satanist. Se mai si inchina Satana sa o vedem cit de spurcata e in minciunile ei. Nu sunt prietenul tau!

    • Am spus un război inițiat de Rusia.
      Există este un război provocat de marionetele extremiste ale SUA care au refuzat orice dialog bazat pe acordul de la Minsk.
      În plus, NATO oricum s-ar implicat de facto prin trimiterea de arme, muniție și alte echipamente militare, scopul prim fiind lichidarea rezistenței ruse din est.
      Cu spatele la zid reacția Rusiei a fost inevitabilă. Biden a știut perfect că așa se va întâmpla.
      Revin cu altă idee din postările vmeke pe care o reiau: Este posibil ca regimul extremist de la Kiev să fi devin și pentru Occident greu digerabil..
      …An deja prieteni in Canada.

      • Si asta nu e razboi declansat de Rusia impotriva Ucrainei? A, nu e unul declarat oficial, dar atacul militar al Rusiei pe toate fronturile si cu toate armele conventionae, din toate directiile posibile, cu aliati ca Belarus, impotriva Ucrainei, pe teritoriul Ucrainei, nu e razboi? Tu, ma rusule, esti om sau neom?

  9. Donald Trump a comentat despre actiunile lui Putin in Ucraina ca este un geniu. Pompeo, fostul sau Secretar de Stat a lins si el unde a lins fostul sau sef.
    Am avut, naiv, un orecare respect pentru Trump, dar e clar ca sub el, Romania era mult mia vulnerabila, si NATO probabil azi exista fara SUA.
    Atentie Romania! Lucrurile sunt intotdeauna mai complicate decit par. Daca vin republicanii la putere in SUA adios NATO, si Welcome to Russia!

    „Former President Donald Trump and former U.S. Secretary of State Mike Pompeo praised Russian President Vladimir Putin’s strategy in Ukraine. Pompeo, in a February 18, 2022 interview, said Putin is „very shrewd, very capable. I have enormous respect for him” and referred to the Russian president as a „elegantly sophisticated counterpart.” Trump referred to Putin’s strategy in Ukraine as „genius,” and wished Putin’s „peacekeeper” forces could be used on the United States’ Southern border. ”

    https://www.msnbc.com/morning-joe/watch/gen-mccaffrey-trump-pompeo-s-support-of-murderous-thug-putin-endangers-america-133829189644

      • Nu, nu sunt simpatic. Nu pot sa imi permit sa am umorul tau tipic rusesc, sa rid in timp ce rusii tai invadeaza o tara vecina si omoara oameni nevinovati. Stiu, voi ii spuneti la asta „iubire frateasca”.
        Pe mine nu ma tine nimeni legat de patul lui Putin, ca pe tine si alte unelte de propaganda ruseasca.
        Lasa vorba si ia arma tovarashe sa iti aperi fantasmele ruso-imperiale! Cert e ca o sa aveti votka mai multa, acum cind in Canada s-a scos alcoolul rusesc din magazine.
        Nu stiu ce „priateli” ai tu aici in Canada. Poate rusi in maskirovka romaneasca.
        Sper ca ai ajuns la Donetzk, altfel iti va fi greu sa mai ajungi la Mati Rossya acasa. Acu’ ca nu mai sunt curse rusesti in Romania, singura ta speranta ar fi un F-35 sau sa innoti bine pina la Insula Serpilor.

  10. A început acțiunea militară specială a Rusiei asupra Ucrainei. Este o problemă între două țări, care nu sunt membre NATO și care nu fac parte din U.E.
    Care este rolul României, în acest conflict?
    Președintele nostru ne asigură că vom fi apărați! De cine vom fi apărați? A declarat cumva Rusia război sau acțiune militară specială asupra României?
    Eu cred, următoarele:
    1. Dacă Ucraina acorda drepturi minorităților, nu ar fi fost nicio mișcare separatistă în Ucraina și Rusia nu ar fi avut nicio treabă cu acest stat, dacă rușilor din Ucraina nu li se luau drepturile naționale, după cum li s-au luat și celorlalte minorități, ca, de pildă românilor. Nu ne-am agitat deloc de soarta românilor din Ucraina.
    2. NATO și U.E. nu ar sări în ajutorul românilor din Maramureșul de Nord, dacă aceștia s-ar separa de Ucraina și ar cere alipirea cu România.
    M-am săturat să-i aud pe toți jurnaliștii, spunând că Rusia a luat Crimeea, Ucrainei, deși Prezidiul Sovietului Suprem al URSS ,pe 19 februarie 1954, a emis un decret de transfer al regiunii Crimeea de la RSFS Rusă către RSS Ucraineană. Acest decret al Sovietului Suprem afirmă că transferul este motivat de „similaritățile economiei, proximitatea și relațiile economice și culturale apropiate dintre regiunea crimeeană și RSS Ucraineană.” Așadar, URSS a lui Hrusciov a transferat un teritoriu Ucrainei, iar Rusia lui Putin a anulat transferul, nemaigăsind nicio ,,similaritate”. A luat cumva Rusia Ucrainei un teritoriu pe care-l stăpânea din moși-strămoși? URSS a dat Ucrainei și N.Bucovinei, și Sudul Republicii Moldova, ca să aibă sărăcuții de ucraineni și o parte din Gurile Dunării. Ucraina a luat și Liovul de la polonezi și Hotinul lui Ștefan cel Mare, Ținutul Herței, o parte din Galiția poloneză cu Halîci, în jurul căruia erau menționați din secolul IX românii ( Blakumeni, bolohoveni/vlohoveni ,iar mai târziu brodnicii sub conducerea lui Ploscânea solicitat să lupte alături atât de ruși, cât și de cumani).
    În concluzie, Putin vrea să refacă Rusia Țaristă, care nu stăpânea aceste teritorii? Nu le stăpânea nici Ucraina! Așadar, să mai pună alde domnul Tudor și alți jurnaliști, deveniți peste noapte comentatori politici, mâna pe o carte de istorie, s-o studieze și să se abțină în comentarii care nu fac altceva decât rău României.
    În Istoria noastră, începând cu Burebista ne-am aliat cu perdanții ( Burebista cu Pompeius împotriva lui Caesar, Mircea cel Bătrân cu Murad împotriva lui Mohamed s.a.m.d.) .Doar Ștefan cel Mare s-a făcut vasal Ungariei și Poloniei, când voia să se bată cu turcii, ca să aibă liniște la frontiere, după care i-a înfrânt și pe Matei Corvin și pe Cazimir IV. Singurul diplomat român, care a înțeles cât de importantă este liniștea și alianțele cu vecinii a fost Nicolae Titulescu. Mai are rost să spun că acesta a fost înlăturat?

  11. „Lebensraum” a stat la baza expansiunii geografice naziste a lui Hitler. Exact acelasi principiu il aplica Putin, spunind ca scopul actiunilor lui este de a „de-nazifica” Ucraina, dar actioneaza in pur spirit expansionist negand existenta acetui stat. De asta am spus ca Putin este nazist, el si conducerea lui, si aparatul militar pe care il foloseste in interes imperial. Orice explicatii sunt pure motive care sa acopere mincinos actiunea lui de expansiune geo-sytrategica. O sa urmeze alte state, cele slabe ce nu se pot apara singure. Astfel, Putin isi reface URSS-ul sau Imperiul Rus in forma putinista.

  12. Deglobalismizarea Ucrainei: Paralelismul militar al SUA în NATO indică o agendă geopolitică ascunsă

    Desi atlantismul si europenismul se unesc formal in NATO, situarile lor geopolitice diferite fac ca si proiectiile lor de securitate sa fie diferite. Acest lucru este voalat sau escamotat de propaganda SUA, dar este evident pentru mintile lucide din Europa. O evidenta care acum a trecut la nivelul urmator, devenind fatisa in noul context de securitate european, impactat puternic de operatiunea militara a Rusiei in Ucraina.

    Europenii nu vor admite niciodata ca americanii, motivati nedisimulat de scopurile lor globaliste, sa faca din teritoriul european un teatru de razboi impotriva rusilor. Operatiunea militara inceputa joi de Rusia pentru deglobalismizarea (defascizarea) Ucrainei ar putea fi folosita de SUA ca o oportunitate pentru agenda sa globalista ascunsa.

    Unilateralismul decizional al SUA privind Ucraina, prin finantarea si inarmarea regimului lor marioneta de la Kiev, eforturile active de a-i controla mental pe liderii politici si militari din Europa cu declaratii belicoase, summit-uri virtuale si discutii telefonice pe teme razboinice – care sunt ca un bazait suparator ce te face sa cauti pliciul – si paralelismul SUA in NATO prin suplimentari si redislocari de forte americane in Europa de Est sunt tot atatea riscuri inacceptabile de razboi al Statelor Unite in Europa.

    Cel mai recente acte de paralelism ale SUA in NATO sunt noile convoaie americane cu echipamente militare care au intrat în țară joi dimineata pe la Nadlac. Ele sunt in drum spre baza americana de la Mihail Kogalniceanu. Este vorba de transportoare blindate Stryker, elemente de artilerie si geniu și unități sanitare, în total circa 70 de trailere. Hmmm! Eurocivilizatia nu pare sa stie povestea junglei cu salbaticul care si-a mancat cainele dupa ce iepurii au fost doborati!

    Este ingrijorator ca aceste arme americane sunt aduse in tara sa ne implice in razboiul din Ucraina, desi Ucraina nu este membra NATO. Este revoltator ca aceste mijloace de razboi, despre care ni se spune ca sunt ale NATO, dar fara insemnele de identificare ale Aliantei, sunt de fapt ale SUA, dar fara insemne americane, un fapt care este ilegal.

    PS/NB: Definirea corecta a evolutiilor militare din Ucraina, declansate de Rusia, este de operatiune militara, nu de razboi, invazie, agresiune sau ocupatie. Aceasta definitie reflecta adecvat ratiunile umanitare urmarite de Rusia, de stopare a genocidului savarsit de regimul kievean impotriva rusilor donbasieni, de depalestinizare a coloniei Ucraina si de korenizație (indigenizare) a leadershipului rusilor kieveni, in numele co-slavitatii lor cu rusii moscoviti.

  13. Din punctul meu de vedere, Putin si membri regimului sau fascist ar trebui numiti „criminali de razboi” si chemati in judecata la Haga.

  14. Scuze …. Barfa sau pur sentimentalism de bosorog (ma rog vartsa nu e singira explicatie .. dar in domeniu bosorogelii am fots mai .. precoce)

    O stire : https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/jobulplatit-15000-lei-nu-candidati-angajatii-trebuie-8-clase-faca-simplu-curs-1_621687435163ec42715c39a8/index.html mi-a trezit o amintire .
    Citatul cu pricina „Acest lucru poate să pară cu atât mai surprinzător cu cât oricine se poate angaja ca operator de macara cu condiţia să aibă 8 clase şi să fi urmat un curs de câteva săptămâni. Chiar dacă postul de operator de macara poate aduce venituri comparabile cu cele din IT, românii nu par interesaţi să lucreze în acest domeniu.„… Odata prin 1980 am cunoscut intamplator o tanara, Ileana, (26-27 ani) macaragioaica . De fpat lucra pe un pod rulant la , parca, Timpuri Noi. Blonda (prefer brunele), cca 170-175 cm si cam 60 kile .. fata cam comuna . Insa .. insa avea o conversatie intresanta .. ziceai ca este copia mai tanara (si mai putin reusita estetic) a Ecaterinei Oproiu. Ne apreciam la nivel de conversatie .. si uneori am fots partenrul ei la niste .. sa zicem petreceri. Nu stiu cum ajungea ea la acele petreceri (cam snoabe) dar prpvoca furori .. la final. Cand scotea legitimatia de serviciu ca sa fie crezuta ca nu este decat .. macaragioaica si nu doctoranda …..

  15. Tot ce am spus eu cu multe luni inainte de aceasta drama existentiala s-a adeverit.
    Din nefericire oameni culti si sensibili ca Elena Neagoe (care, regretabil, a disparut de aici de pe blog ) sau colega Amalia care nici cu o zi inainte de invazie nu credea ca Rusia va declansa un razboi in Europa, nu stiu ce pareri au acum, post factum, daca realizeaza enormitatea dezastrului la est de Romania.
    Nu e clar unde vor bate dupa asta fascistii lui Putin dupa ce cuceresc Ucraina si instaleaza acolo un regim pro-rus care sa proclame unirea cu Rusia (probabil). Poate la usa republicilor baltice, care au fost parte din URSS. Si daca nebunul ataca o tara NATO? Ce va face NATO in afara sa se apere, va ataca Rusia si Bielorusia? Va apara Romania Letonia, Estonia, Lituania? Dar Ungaria, Bulgaria, se vor bate cu rusii? Ne va ataca Serbia sa isi ajute fratele rus? Pentru ca Presedintele sarb e alaturi 100% de Putin in aventura asta.
    Ma tem ca Occidentul a pierdut Ucraina. E de plins cite vorbe „dure” au la TV fata de Rusia, dar nu pot face nimi altceva. Santiunile il dor in cot pe Putin. O sa ii doara pe rusi, nu pe el. Si daca ii doare prea tare, ii ia cu duba.
    Ce urmeaza? Nimic bun pentru Romania si UE. Poate ca asta sa ii faca pe olandezi sa ne primeasca in Shengen, totusi? Ne mai rugam mult de ei? Ce solidaritate e asta frate?
    Romania nu are mult timp la dispozitie si discutiile interminabile despre facturile de gaz nu ajuta la unirea fortelor romaneshti cind avem elefanatul rus ce tropaie in „jungla lui”

  16. SUA dau cartile pe fata: Zelensky este sluga globalistilor, guvernatorul colonial al Ucrainei

    In marginea deglobalismizarii iminente a Ucrainei, prin operatiunea militara lansata, joi, de Rusia, SUA sunt nevoite sa dea cartile pe fata, confirmand implicit ca presedintele ucrainean Volodimir Zelenski este sluga globalistilor, ca guvernator colonial al Ucrainei. In disperare de cauza, Departamentul de Stat al SUA i-a ritualizat lui Zelenski, vineri, un cult desantat al personalitatii, prin identificarea ridicola a persoanei acestuia cu “democratia” ucraineana, cat si prin victimizarea lui eroizanta ca „principala ţintă a agresiunii ruse”. Acest nerusinat rit al personalitatii oficiat de globalistii de la Casa Alba a fost coordonat cu unul nazist in oglinda la Kiev, unde Zelenski a spus intr-un mesaj video ca inamicul l-a declarat “ţinta numărul unu”, iar pe familia sa “ţinta numărul doi”. Zelensky sta ascuns, motivand că nu are voie să-si divulge locatia. Premierul globalist britanic Boris Johnson i-a oferit refugiu pentru un “guvern in exil”.

  17. O situatie extrem de delicata, mai mult ca tensionata in acest climat dramatic de razboi crunt, in tot acest amalgam de dezinformare din toate partile, iar in tot acest timp mor oameni, militari si mai ales cetateni nevinovati si neajutorati, o mare drama. Toate aceste cauze ale acestui razboi ar trebui dezbatute cu foarte mare transparenta, fara partipris-uri, sincer si rece, cautand eventualii vinovati atat la cei din est, cat la cei din vest si cei de peste ape.
    Oare sa fi murit diplomatia planetara, sa nu fi ramas nicio portita sau loc la vreo masa a negocierilor, a tratativelor unde intransigenta nu-si are locul ?

  18. Se putea negocia totusi ceva cu Putin ca sa nu invadeze Ucraina? Se putea renunta la NATO si negocia pentru apartenenta la UE doar? De ce a amenintat Zelensky ca vrea sa aibe arma nucleara?
    Nu poti sa joci „curat” cu un inamic care joaca „murdar”. Tot ce trebuia facut era sa evite aceasta invazie. Puteau sa spuna pina moare Putin ca 20 ani nu intra in NATO. Oricum nu erau pregatiti pentru NATO acum. Dupa Putin, vedeai care este lupta interna pentru putere, si dadeai sansa Occidentului sa se refaca sa poata sa fie mai puternic in fata Rusiei. Dar asa, Ucraina intra in Imperiul Rus, la pachet cu Bielorusia. Estul Europei va tremura zeci de ani cu o Cortina de Fier cazuta aiurea, in detrimentul lor. Nemtii o sa se roage de Rusia in continuare sa nu ii supere la gaz (de aia nici nu vor sa scoata Rusia din SWIFT, sa nu sufere companiile germane din Rusia). Pai tata ori blocada economica totala, ori pantalonii jos in fata rusilor. Rusii nu stiu pe asta cu frumosul, diplomatia lor e tot cu parul.

  19. Reiau …
    –––––––––––––––––––
    Ucraina s-a nascut … parasita!
    Ucraina de azi , este un insucces „geopolitic” al Apusului ..

    De ce?!

    Singura tara din Europa (da! Europa!) care „are nevoie” de Ucraina este .. Rusia !!!! Pe baza formulei Rusia + Ucraina = Imperiu

    in rest .. Ucraina deranjeaza !!!
    De ce?

    Ucraina la data independentei – AD 1991 – avea o populatie de peste 50 milioane , o suprafata de cca 600 mii kmp si resurse destul de bune… mai putin hidrocarburi… Resursele agiocole si capaciutaile industriale o faceau o tara ”cu perspective”.

    Dar, in Europa de azi astea nu sunt atuuri ci impedimente …

    Ucraina are „destul” pamant arabil .. de cea mai extra calitate (cernoziom in grosime de 1m la 1,5 metri!!!) . Exploatat cu mijloace moderne .. ar fi prapadu de pe lume ptr Uniunea Europeana si agricultuara ei mai mult decat generos subventinata (adica Franta, Germnaia, Austeia, Olanda, samd).

    Capacitatile industriale.. Pea multa sideriugie .. intr-o Europa ce „rationalizase” salbatec capacitaile sal;e . Adica concurenta sprijinita si pe rezerve locale de fier si carbune.
    Uzinele de aviatie AN. Oricat de curios vi s-ar parea in anii 90 au fost niste propuneri teoretice ca UE sa isi doteze fortele aeriene cu niste AN uri de transport greu . Ma rog ar fi urmat sa fie remotorizate cu motoare „europene” si aparatura de bord idem. Dar .. intreresele …. si cui ii place concurenta? Airbusuui nu! (Nici azi UE nu sta prea bine la capitolul asta… Mai degraba mizerabil)

    Cu restu’ la fel. Ce haz avea daca Doamne fwri se baga careva sa dezvolte ZaZ ? Auz?!!

    Prea mare , prea cu „perspective”, PREA in toate sensurile (inclus coruotie model rusesc adica jaf mai ceva ca la Chicago in epoca Marelui Al) cine sa aiba nevoie de Ucraina

    In plus Ucraina avea o mare slabiciune – nu are hidrocarburi proprii .. ci este dependenta de Rusia ..
    In plus Ucraina este un client …. mai cu lipsuri. Plateste greu, cu intarziere si au fpost acuzatii ca cam inteapa conductele de gaze , Si se imfrupta si din cota altoora ..

    Ar trebui sustinuta .. insa sustionatorii verbali se zgarcesc la 2 mld …
    Dia zic ca Ucraina de azi , este un insucces „geopolitic” al Apusului ..

    Si inca ….
    la 27/02/2014 Serban F. Cioculescu scria Ucraina aşteaptă acum, cu înfrigurare, banii de la UE, FMI, SUA (că de la Rusia e clar că nu mai vede nimic ani de zile). A cerut vreo 25 miliarde euro dar dacă va primi 3 miliarde în câteva zile va fi oricum mai mult decât nimic. Altfel statul nu va mai avea bani de salarii şi va recurge la tipăriurea de bani, deci la inflaţie galopantă! ( Contributors , Ucraina, tărâmul „fasciştilor”, al pro-europenilor sau al fanaticilor lui Lenin şi Putin? )
    In momentul in care a foat calr ca , de fpat, APusl astepata ca Pltun sa dea mardelu’ ….. a inceput ocuparea Crimeii!!

    • Ghiță, Rusia țară din Europa?
      Rusia a rămas la nivelul de hoardă barbară de tip asiatic, care știe doar să ucidă și să distrugă.

      Hanul Putin împreună cu toată șleahta sângeroasă care-l înconjoară să se pregătească de tribunalul internațional pentru crime împotriva umanității.

      De ce? Printre altele pentru îndemnul televizat ca femeile, copiii de, bătrânii să formeze un SCUT VIU, care să iasă în fața armatei ruse pentru a o împiedica să tragă în „naziștii” ucraineni.

      Și cei care aprobă și sunt de acord cu invazia sângeroasă, făcând propagandă în favoarea ucigașilor, să nu uite că și ei merită un loc la tribunal, măcar pentru a fi arătați cu degetul și … tunși chilug.

      • Da draga tara din Europa .

        Nu stiu ce fel de geografie ai invatat insa Europa se intinde de la Oceanul Atl;antic la muntii Ural ciprinzand si Caucazul .. pana la Marea Caspica .

        Nu stiu ce fel de istorie ai invatat insa , cel putin de la Ecaterina cea mare pana acu Rusia este o jucatot politic important in Europa.

        Slagta sangeroasa .. mde mde mde . Chair si chenii cand au avut ocazia si-ua demosntrat euoprnismul prin barbarie ..

        Europa.. Europa aia im care pana in sec XVII se comitreaiu acele „Acte de credinta” , de fpta jertfe prin ardere de tot in stilu celto germanic …
        Sper ca ai afalat ca la 1930 germanii erau creditati ca sunt cel mai scolit si civiliat popor . SI ?! SI??
        Sper ca stii ca in sec XVI spaniolii erau crestini devotati. Pesemen ca asta a fpots motovul ptr care un caine de lupta- al mai „productiv” – sa fie superior crestinilor ca oertare milostenie si compansiune ….

        Apopis My Lay iti zice ceva? Da poza asta o stii :
        https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2015/10/26/562e3281f5eaafab2c0ddeaa/646×404.jpg
        Fat5a asta https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a9/Allison_Krause.jpg Alison avea 19 ani cand a fots impuscata. Democratic. Kent state …

        Cum sa iti zic …ne exista nevinovati „puri” Aia ai murit de mult .. fara moastenitiri!

  20. Bun, semne bune: Ungaria a votat pentru sanctiuni UE imporriva Rusiei.
    Statele UE trebuie sa se hotarasca rapid daca vor sa devina ostatice ale Rusiei, sau , sa fie puternice impreuna. Italia, Germania au rezerve referitor la sanctiuni SWIFT implotriva Rusiei, pentru ca le-ar afecta vinzarile in Rusia. Ar trebui sa spuna „adio” pietii rusesti, si, eventual, sa se reorienteze pe alte pieti. Nu poti sa castigi mereu, sau mai bine zis, in anumite situatii, mai intai pierzi si pe urma castigi.
    Poate in ceasul al 12-lea UE sa se trezeasca si sa se gandeasca cum pot sa isi asigure mai bine securitatea. Nu trebuie sa iasa nimeni din NATO, dar, obiectiv vorbind, SUA nu ar putea face pe doua fronturi strategice in acelasi timp: cotonogeala cu China si ciomageala cu Rusia, in timp ce India ii pupa pe rusi pe frunte si le cumpara armamentul. India s-a abtinut de la vota Rezolutia ONU ce condamna agresiunea rusa, ceea ce e un semn rau pentru Occident si SUA. Moralmente, India s-a descalificat ca un stat credibil pe arena internationala, cel putin pentru Vest, dar probabil ca Rusia i-a facut niste promisiuni indecente, iar Indienii mai focosi au capitulat rapid la picioarele epilate ale lui Putin. China s-a abtinut si ea, ceea ce e considerat un succes diplomatic de SUA, dar in final toata lumea se astepta ca Rusia sa veto aceasta Rezolutie, pentru ca ea e mai shmechera fiind membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Te intrebi ce sens mai are ONU, dar, uite, cel putin, mai afli cum se pozitioneaza unul si altul, daca e cu tine, sau cu inamicul tau. Atentie deci la India!
    Primul Canadian al Tarii a declarat azi ca el este pentru scoaterea Rusiei din SWIFT, si eu sunt cu el pe tema asta. Tara noastra draga insa are si ea nevoie de reforma in ce priveste fortele armate, pentru ca avem nevoie de mai multa si mult mai puternica, mai ales acolo unde rusilor le place sa isi infiga steagul pe linga noi: in Arctica.
    Occidentul ii da tare cu sanctiunile, insa in final Occidentul si-a dat si el pantalonii jos multi ani cind a fost vorba de bani murdari rusesti. Londra, dar probabil si in tari ca Germania sau Austria (de Elvetia nu mai vorbesc), au inchis mereu ochii la banii murdari plasati de Putin si amicii sai, trilioane de EUR pe mina unor rusi mai mutl sau mai putin cunoscuti, cu vile pe la Monacco si nu numai (vezi Spania, plina de bani rusesti).
    Sper ca romanii sa ii primeasca bine pe refugiatii ucraenieni, chiar daca Guvernul Romaniei schioapata. Ucraenienii au dat dovada pina acum de un spirit puternic national, de aparare in fata unei puteri mai mari ca ei. Personal, m-a impresionat ca in ciuda faptului ca NATO nu le ofera protectie, barbati ucraenieni isi parasesc familiile, copiii ca sa lupte pentru tara lor. Cu astfel de oameni lui Putin ii va fi greu sa domine, chiar si dupa ce ar anunta o victorie militara.

    https://hungarytoday.hu/european-union-eu-sanctions-hungary-russian-ukrainian-conflict-situation-von-der-leyen-orban-putin/

  21. Nu gasesc un raspuns rezonabil la urmatoarele intrebari: de ce ne este rusine sa repetam ca in Romania toti liderii, inclusiv cei ai unor regimuri autoritare ( Ion Antonescu, Nicolae Ceausescu) au fost pro-americani? De ce nu repetam ca in Romania si liderii nationalisti precum Corneliu Vadim Tudor au fost pro-americani, pro-Uniunea Europeana si pro-NATO?

Lasă un răspuns