Despre revizionism in vremea pandemiei

Dupa Primul razboi mondial, statele invinse – in principal Germania, Italia si Japonia – au lansat o puternica actiune revizionista care a determinat in final declansarea unui nou razboi mondial.

Dupa Al doilea Razboi mondial, prin Tratatul de pace, prin Carta ONU, prin Declaratia de la Helsinki au fost fixate si consolidate frontierele internationale si s-a stabilit inviolabilitatea acestora. URSS era foarte interesata , intre altele pentru unele teritorii poloneze. Si nu numai…

Pe de alta parte, aplicarea dreptului la autodeterminare al POPOARELOR excludea varianta in care minoritati etnice puteau sa exercite acest drept, in conditiile in care existau deja state „nationale”. Se evita astfel modelul papusilor Matrioshka, in care entitati etnice, mai mici, in interiorul unei majoritati din teritoriul statului respectiv, isi puteau declara statalitatea. Iar apoi, pe un spatiu si mai mic se forma o alta majoritate care si ea isi cerea eventual dreptul la auto-determinare.

Rusia, succesoarea Uniunii Sovietice, se considera tara invinsa si umilita la incheierea Razboiului rece. Functionarea Uniunii Sovietice determinase transferuri de populatie, dar si numirea unor elite rusesti la conducerea tuturor republicilor sovietice. Destramarea URSS, in 1991, a generat traume politice, efecte economice, strategice si militare pentru o perioada destul de lunga. Din 2008 a inceput o perioada de recuperare. Razboiul cu Georgia, iresponsabilitatea lui Sakashvili au oferit un astfel de prilej. Ca si „modelul” Kosovo. Cazurile Abhazia si Osetia de Sud au fost experimentul. Maidanul de la Kiev, din 2014 a oferit un nou prilej de „expansiune” teritoriala, prin ocuparea Crimeii, pe aceleasi motive istorice.

Iar in prezent, „recunoasterea” republicilor separatiste Donetk si Lugansk, de pe teritoriul Ucrainei, arunca in aer ordinea mondiala post-belica si pune sub semnul intrebarii principiile dreptului international, in numele unei doctrine re-inviate a revizionismului teritorial. O astfel de politica, la nivel global, poate arunca lumea in haos. In numele unor momente favorabile de istorie, ce au desenat in anumite feluri granitele in Europa si in lume, ar trebui continuate la infinit razboaie si conflicte politice?

Dincolo de operatiunile si manevrele militare rusesti de la frontierele Ucrainei, pe mine m-a socat „lectia de istorie” pe care ne-a tinut-o la televizor presedintele Putin, pentru a justifica o noua politica revizionista. Nu sunt un admirator al politicii interne sau externe a Ucrainei dar felul in care actioneaza Rusia in Ucraina creaza un precedent foarte periculos pentru securitatea internationala actuala.

PS Sunt curios cum vor vota reprezentantii Ungariei in cazul sanctiunilor pentru recunoasterea de catre Moscova a celor doua republici secesioniste.

26 de gânduri despre “Despre revizionism in vremea pandemiei

  1. Securitatea globală se bazează pe garanții reciproce de securitate, într-o lume, teoretic, a statelor suverane.
    Cât despre republicile separatiste, Rusia a dat, deocamdată, un avertisment: Respectați acordul de la Minsk (pe care Zelenski deocamdată nu-l recunoaște., încurajat fiind de anumite puteri ale Vestului). Nu cred că se pune problema alipirii acestor teritorii la Federația rusă, miza adevărată și serioasă este legată de stoparea (în viziunea Rusiei) a extinderii NATO în Ucraina (și în alte republici ex sovietice), respectiv reducerea dislocărilor de echipamente militare străine la granițele Federației ruse. Chiar dvs ne-ați reamintit de criza rachetelor, este o situație încă și mai gravă în acest moment. Depinde de eminențele cenușii ale puterilor implicate să găsească soluția de echilibru, nu există o altă variantă mai bună pentru pacea lumii. Sancțiunile nu vor rezolva nimic, dimpotrivă, de aceea acestea sunt extrem de ponderate, așa, de dragul imaginii în ochii propriilor cetățeni.
    PS
    Comparația cu situația din cel de-al doilea război mondial este, după părerea mea, neavenită, din simplul motiv că Rusia (sub forma trecută a URSS) și SUA sunt AMBELE puteri învingătoare. Ulteriori, nu Rusia s-a apropiat de NATO (un instrument al SUA de subvenționare a complexului militaro-industrial american) ci viceversa.
    Până la urmă istoria poate fi înțeleasă doar cu minte limpede, fie că ne place, fie că nu – caz în care închidem ochii și urechile sub umbrela altora.
    Oricum nu ne bagă nimeni în seamă, suntem prea greu de gestionat pentru orice ocupant potențial…o povară aproape insurmontabilă.

    • Securitatea globala e despre modul diferit in care interpreteaza Putin si Vestul conceptul de „securitate indivizibila”. A spus-o si Lavrov. Conceptul a fost inscris in Actul de la Helsinki, si in alte documente ulterioare, insa rapiditatea cu care au evoluat relatiile internationale au dovedit ca acest principiu este nu este definit comprehensiv si lasa loc la interpretari extrem de diferite.
      Rusii spun ca inaintarea NATO spre granitele lor incalca acest principiu dar nu au avut nici o problema sa isi extinda sfera de infliuenta prin actiuni armate in foste republici sovietice, si nici sa maseze sute de mii de trupe la granitele altui stat.
      Noi stim aici ca tu o sa folosesti aceleasi argumente ca ale lui Putin ca sa ii prostesti pe romanii care citesc acest blog, dar cred ca pina si cei mai slabi de inger, sau sceptici fata de Occident, realizeaza azi mai bine ca Rusiei putin ii pasa de dreptul international, si il foloseste exclusiv ca una din armele pentru expansiune. Nu-ti pierde timpul sa contesti asta asta, o spun chiar rusii tai, fara retineri.
      Intelegem mai bine ca raspunsul rusesc vine din frustrarea pierderii statutului de mare putere, si urasc sincer SUA pentru asta, fiind gata sa incalce normele de drept international doar ca sa arate ca au redevenit o mare putere.
      Cei care inteleg gindirea ruseasca stiu bine ce pareri au rusii despre momentul bun in care ei pot sa isi recistige Imperiul odata pierdut. Este o mare melodrama ruseasca greu de digerat de civilizatia occidentala: se simt tradati de Occident, parasiti de amanta occidentala si refuzati la pat de SUA, si mai rau, nedoriti de fostii vasali. Elefantul rus ramas fara colti are o criza si tropaie amenintind toata jungla, conform „Legii Junglei”. Pe asta rusii o respecta cu multa pasiune.

      https://www.ft.com/content/84a43896-2dfd-4be4-8d2a-c68a5a68547a

  2. Si eu am o curiozitate: Daca teritoriilor romanesti din Ucraina, li s-ar năzări intr-o zi sa devina autonome, noi le-am sprijini? Ma refer la politicieni, la ”patriotii” care au semnat pe acel tricou… Sau ne-am dezice de ele? Am astepta umili plicul cu raspunsul de la ambasada? Iar ambasada asta aciuita aici cu armata, ne-ar sprijini, sau ne-ar da un sut in fund, iar noi am zice ”yes”?

  3. Extrem de pertinenta si clara analiza dumneavoastra.

    Multumim

    Eu sunt foarte curios sa vad care va fi primul stat care va recunoaste indepndenta cel or doua regiuni separatiste ( exceptand Belarus)

    • Siria, le-a recunoscut deja, vor mai fi sigur Venezuela Panama, si Nicaragua. Belarus nu le va recunoaste deocamdata.
      Teoretic, toate tarile care au recunoscut Kosovo, ar trebui sa recunoasca si cele 2 republici desprinse deja din Ucraina.

  4. Foarte bine sesizat domnule președinte . Putin folosește din plin modelul păpușilor Matrioshka. Și in Basarabia( vezi Transnistria) și in Donbas-ul Ucrainian , in Abhazia și Osetia de sud( Georgia). etc
    Și UE ce face? SUA ce face?

  5. De fapt noua ordine mondiala a fost aruncata in aer de mult, chiar de la inceputul anilor ’90. In fapt Osetia de Sud, Abhazia si Crimeea au fost recunoscute pe modelul Kosovo. Deci rusii nu au fost deloc originali, au copiat ce au vazut la altii….

    In alta ordine de idei, parca am recunoscut si alte tari in discursul de ieri a lui Putin cand spunea ca procuroriul general, cel anticoruptie si alti magistrati de la Kiev sunt numiti la sugestia ambasadei SUA/Ucraina. (cred ca dvs ar trebui sa stiti mai bine pt ca ati simtit-o si pe pielea dvs).

    Daca Bernie Sanders le -a dat dreptate rusilor de curand privind interesele in Ucraina si sferele de influenta, ar trebui sa gandim ca Putin nu e un tampit, isi a dat seama de intentiile reale ale americanilor in zona.de fapt, Moscova are un imens aparat de analiza geostrategica, care a urmarit tot timpul situatia din zona (a se vedea miscarile americanilor), iar in cazul de fata, probabil anticipand urmatoare miscare a acestora, Putin a spus PANA AICI.

    El a luat in calcul toate riscurile, si cu siguranta a anticipat si urmatorii pasi. Vom vedea ce ne rezerva viitorul. insa personal cred ca Putin va iesi invingator din confruntarea asta. Sanctiunile impotriva rusilor sunt de fapt sanctiuni impotriva noastra pe care le resimtim zi de zi (vezi pretul pe bursa azi la petrol, gaze, aur etc)

    Parafrazandu -va, nu sunt un admirator al politicii interne sau externe a Rusiei dar felul in care a actionat SUA si Occidentul in ultimii 30 de ani a creat un precedent foarte periculos pentru securitatea internationala .

  6. Multumesc ca roman pentru aceasta pozitie rationala. Este evident ca Putin arunca in aer ordinea internationala actuala si ca nu ii mai pasa – a si declarat – de nici un acord care sa opreasca Rusia in avansul ei imperial si revansard.
    Mie mi-e teama pentru Romania si Europa, pentru ca un om deraiat de pe sine cu atita putere, inclusiv nucleara, poate sa disctruga aceasta lume, distrugindu-si propriul popor in numele caruia afirma ca actioneaza. Poporul rus a legitimat un asemenea regim ultra nationalist si i-a hranit ambitiile de alfa male. Poporul rus nu este captiv, si parte activa la ambitiile unui frustrat cu mina pe butonul nuclear.
    China este speranta, daca este un actor rational. Deocamdata, pina si China ia partea Rusiei, desi nu a explicat rational cum se pozitioneaza fata de pricipiul nou al „indivizibilitatii securitatii”. Daca China nu il opreste pe Putin, nimeni nu o va putea face diplomatic sau economic.

  7. M-am uitat si eu sa vad ce capacitate militara are Romania. Romania apare ca are o forta militara sub cea a Ucrainei (conform site-ului de mai jos, nu stiu cit de relevant este dar spune ca foloseste date CIA). Avem 30 avioane de atac, bune, americane F-16. Suntem totusi pregatiti in cazul unui atac pornit din Marea Neagra? Rusia ne striveste acolo si pe noi, si pe ucraenieni la un loc.
    NATO ar fi trebuit de mult timp sa isi fi construit un port militar NATO in Romania la MArea Neagra, dar s-au preferat tot felul de formule „moi”, cu sos bulgaresc, cu sos turcesc, nu prea a iesit o mincare sa tina de foame.
    Ce va face Turcia, cu o Rusie care ar ocupa Ucraina? Mai cumpara rachete SU de acolo? (desi banui ca a fost un joc american, nu stiu clar).
    De bulgari ce sa mai zici? Nu accepta trupe NATO pe teritoriul sau. WOW, ce alianta e asta? Bulgarii de fapt nu se simt de loc in pericol, stiind ca Rusia ii va ocoli militar, ca sa ii pupe dupa pe fruncea slava.
    Ce ne facem insa daca rusii trimit „din greseala” ceva rachete la Deveselu?
    Hei, si unde este brigada franceza promisa de Macron? S-au oprit la Recas sa deguste niste vinuri romaneshti?

    https://www.globalfirepower.com/countries-comparison-detail.php?country1=romania&country2=ukraine

    • De ceva timp flancu de S-E este zdrente.
      Adica mai este , cum scriu intiogentii peoeuriooenu „Romanica” cea acuzata ca viseaza pervesiuni muscale . Tit soiul de „pstnormali” ce se viseaza in rochii de mireasa peste pepturile lor paroase ner acuza ba de una ba de alta totu cica din ura fata de (in)cultura bestika .
      Alti naimiti – avem mii si mii de din astia „societate in civil” care cf legilor SUA ar fio „agenti straini” declarati la fisc huita de mama focului ca tradare, ca sufeltu nost e anti nu stiu ce (detesta Gyuri Soros et caeteri gibier de potence), ca .. In Ucriana marsaluiau veteranii SS Galkitia insa aia erau de bine dar in Romania AUR inseamna … SAMD etc .

      Cestia este ca noi suntm cam singuru’ flanc al NATO in Est. Si ca suntem ruopti in dos ca sa ni se poa admira …zul. Cam vavat bre!
      Ca azi mai avem … 12, poa 16 F 16 plus un numar neprecizat de MIG 21 Lancer care zboiara pe rsic propriu. Adica uzina MIG ar zice „ba da de vreo 10 ani trebuia sa il taiati sau sa il expuneti static!” In 1991 proneam cu …. ? peste 150 de piloti de supoersonice .. azi ??!!!!
      A ! mai sunt un numar de IAR 99 de antremament, scoala cu capciasti de tatac la sol (CAS). Bune prin Togo …. Sahel …
      Cu estu stam cam la fel… 54 de tancuri rancuru modernizate la nivel Bizonu (ala din avatar), si basta! basta ca se gata cu gubernu Nastase si deci si cu modernizrea …
      Artilerie ? Ha ce comic ahaha hahahhaha! Piese vechi concepute in cel mai ferict caz pana in 65 si cum zic tractate. Desi aveam o multime de „platfoire” – adica sasiuri functionale de T 54, de MLI 84 care puteau fi modificate in autitunuri sau autoobuziere . Da nu .. noi ytractate!
      Sa urizezi pe tine de ras .. apararea antiaerriana la Kogalniceanu se mai facea acum vreo 4 ani cu tunul AA de 57 mm!!!

      Tit amabila noastra gazda , pe vrfrmea cand era premier a dorit ceva numit ARTROM . o „localizare” a lui ATMOS israelian (cal 155, 52 calibre ) „Noroc” ca algerile au fots castigate de aia care iubeau NATO , UE si vestu’n general asa ca azi avm extact ZERO (canci in romani) ATROM in dotare.Dar are Camerun. Cameran care ne-a scap[at de beleau de a (mai) avea „Tun calibrul 130-mm tractat M1982″ (produs la Resdita duoa docomentatie chineza …)

      A! Si ca cum sa iti zic in 20079 noi trimitea cate o patrula (4 avioane) sa faca politie aeriana ptr baltici (state mititele cu populatii eduse) dar ca urmare a partticpari noastre la NATO si a perfotmatelor deoseite ale celor care iau lumina de la APus … ne fac altii politie aeriana (ca ma zis .. cele cateva MIG uri Lancer sunt… adica e de minune ca nu se rupe in aer!)

      Ma rog stiu ca unii ma considera anti insa eu tin la isa latina” si vis pacem https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Luger_P08_%286971793777%29.jpg/450px-Luger_P08_%286971793777%29.jpg

  8. Excelent instantaneul din capul textului. Poate ne oferiți câteva detalii. Am văzut – daca am văzut bine! -, pe tricou, data de 29. III. 2004. Pot bănui momentul. În imagine, i-am recunoscut pe B. Chiriac, H. Alexandrescu și R. Moraru. Semnăturile de pe tricou (sau, în ton cu acea clipă, T-Shirt…) sunt ale gazetarilor care v-au însoțit, nu-i așa? Daca, sus, nu e niciun dubiu („primul premier NATO” – se înțelege, român), cine este, jos, acel „prim aghiotant NATO”?
    Frumoasa amintire!

  9. O analiză lucidă și pertinentă, cum suntem obișnuiți deja de autorul și gazda noastră … După opinia mea, lucrurile cumva s-au complicat, sau mai bine zis au evoluat, dar Rubiconul nu a fost trecut … Nu am la îndemîna altceva decît flerul de cititor asiduu al revistei LUMEA de dinainte de, dar cred că rușii au adoptat tactica aceasta de intimidare a Ucrainei și pentru a descuraja o posibilă soluție militară în Donbass … armata regulată ucraineană cu siguranță și-a crescut suficient capacitatea de luptă și logistică în ultimii ani, pentru a putea rezolva ușor confruntarea cu milițiile din cele două provincii secesioniste, chiar cu prețul unui război adevărat … Rusia nu ar fi putut interveni masiv și pe față, iar rezultatul confruntării nu ar fi fost decît unul singur – lichidarea secesiunii; astfel, Rusia ar fi pierdut un atu important la masa negocierilor … Cu siguranță nu este vorba de nevoia de expansiune teritorială către vest, ci de interese pur strategice … Faptul că, imediat ce au recunoscut ” independența” celor două regiuni, în secunda doi rușii s-au pus tampon între părțile beligerante sugerează ceva adevăr în speculația ce o fac … Altfel, cred că întreaga dramă trebuie privită în ansamblu, luînd în considerare responsabilitățile ambelor tabere; inițiativele belicoase ale Moscovei nu pot fi înțelese în lipsa informațiilor certe legate de motivele concrete ce le-au determinat; de bănuit le bănuim, domnul Putin le-a sugerat cumva în declarația de presă … în funcție de evoluția ostilităților, cu siguranță că vom afla mai multe … personal m-aș mulțumi cu atît, doar lucrurile să se așeze …

  10. Fara sa scuz pe nimeni …..

    Totusi , in Europa unele incurcaturi apar ca se face confuzia voita intre frontierele , sa zicem , „negociate” international (tratate de pace , destule contrasemnate si de alte parti decat cele implicate) si cele „interne”, pur adtive.

    Mmmm .. sa vedem in incurcatura balcanica … Fontierele dintre statele balcanice au fots „negociate” in nspe razboie si cam tit atatea paci. Uneori negociate in „format extins” – de eeemplu Tractatul de la Berlin si/sau Pacea de la Bucuresti(Capsa) . In gnl granitele trasate la Capsa sunt si azi nedisputate … de exemplu granita dintre Albania si Serbia / Kosovo ..
    Scandalul priveste insa , in special Bosnia. Care Bosnie a fots o unitate administrativa iugoslava , in care cele 3 cominitati … traiau ele linistite cat timp intresele locale sau puterea sarba impunea „espectul” (fata de putere, vecini samd) . Cand onsa in 1992 si-a bagat Dracu coada… a inceput scandalul .. care va contiua inca ceva timp. De ce?
    Pai .. pai daca croatii si musulmanii nu mai puteau trai impreuna cu sarbii din Bosnia.. in loc sa se faca un partaj negociat s-a pretins ca ar fi avcoperita de inviolabilitatea frontierelor europene cf Actulului Final de la Helsinki. Cand de fapt era vorba despre o impartire adtiva interna ….

    Cu Ucraina cam la fel .. Supremul Viclean a .. a amestecat intr ele diverse teritorii cu populatie ucraineana (care contineau si populatii slave mai restranse … de ex ruteanii, ba ar fi si niste „rusini”) cu teritoiriile zise Noua Rusie (Nova Rossia) [teritorii sub cnutul tatarasc.. populatie restransa .. apoi bina parte din ele gazduind cazacii „in formare”, pana la urma cucerite de velikorusi {muscali} in sec XVIII] si la care Hrusciov a adaugat Crimeea .. ? Dece ? Poa la betie ….
    Clar era ca cele 2 popoare rusesti se cam intelegeau fratste duoa modeulul biblic – Abel si Cain .Clar ca era o granita administrativa, interna , arbitrara trasta cf unor considerente … sa zic asa „metafizice” (adevarul este dincolo de noi) ….

    Binetels ca rezultatul betiei lu Nikita a devenit si el … cum sa zic ? „inviolabil” ….

    Ntz ntz. Nu sustin volatilitatea granitelro ci daor ca, in unele cazuri ar fi fots buna o negociere „cu participare extinsa” . I unele cazuri – adica „granite” adtive cae nu deranjau dar derajeaza ca imprejurrile s-au schimbat ! Granite adtive adica ca alea sintre judete – de exemplu cui i-a pasat ca plasa Sarulesti a devenit raionul Oltenita si ca a trecut din judetul Ilfov (interbelit) la regiunea Bucuresti ? Sau ca azi este in judetul Calarasi? Ca judetul Ilfov a ajuns SAI ? E fpar o imprtire interna! Insa in caz de Doamne feri … daca ar conta .. brrrrr!!!!
    Adica sa nu fim si prosti si ipocriti …

  11. Si totusi cred ca Putin se inseala cand zice ca Nu va exista niciun învingător în conflictul dintre Rusia şi NATO , caci al treilea castiga</b!

    In gnl nu se ia in consideratie ca lumea e globalizata si nu este vorba doar de o „mica neintelegere” intre rusi (Ucraina = Malo Rusia, Rusia mucaleasca fiind Veliko Rusia)…

    Madam von Leyden zice ca cum exporturile de combustibili fosili constituie slăbiciunea Rusiei …. uitand ca RFGeau ei gloftteste importuri de gaze precum porcu laturile …. si ca imporcu de Mercedes si BMW poa fi inlocuit de ala de Infinitti si Lexus ….
    Mai uita blonda Europei ca „regenrabilele” i-au cam tras clapa vara trecuta ….

    Si ca in gnl exista un client ptr gazele rusesti .. China! Care are productie de mai orice (ma rog urmeaza sa invete sa faca un automibil ca lumea .. da cu tehnologia Volvo si stiinta finisarii de la Rover … ).. Ca avioane de lupta produce si Rusia. Mai bune decat alea germane de azi!!! China are si bani cacalau! Si o foame de energie ….
    o! si ar mai fi un al doilea – India .. tigrul care , atunci cand se va hotara sa iasa din cusca, prapad economic va face!!

    Nu, nu fratilor jocu e mai mare .. hora s-a largit destul ca sa intre . la toti!!!

    Si sunt unii care viseaza la o Rusie sfasiata … Bun asa.. Cica care sa arate cam asa :
    https://evenimentulistoric.ro/wp-content/uploads/2021/11/DoPUYtJXoAAhc8X.jpg

    Ia sa luam asa Yakutia :locuitori 949.935 (2002) densitate a populatiei de 0,31/km² … gaze, petrol diamente , aur si mai are nevoie careva de carbune? Ca exista si din asta in Iakutia!
    Si in S ei Buriatia ..2,8 ciloveci pe km² … aur, tungsten , zinc uraniu …

    Si mi ala Sud de Buriatia este China : 1,4 miliarde si 145 pe km² ….
    vedeti desenul ?

    Si sa adaug o pata de culoare .. verde ca spicul incoltot.
    Ati auzit cumva de incalzirea climatica ? Da, de motoare cu hidrogen, Gretina Tutasmundi, zero carbon si alte ….

    E .. si daca mai crste temperaturura cu cateva grade ? Cmand, multe da multe mililenii in urma Ucraina si Rusia nu erau stepa ci padure ! Padure ca aia din Siberia !!!

    E si daca se mai incalzeste un piculet? Se raresre taigauau si in lopcul ei apre o campie . n numa buna de arat, semanat samd ….

    Intrebare – si atinci ce se intampla cu .. cu campiile americane ? Nu se stiue.. Ce vikr face pe ele ? Nu se stie da grusk va fi produs in Siberia !!!

    Vai noua! Incepem sa traim vremuri interesante!!!

    (sa te fereasca zeii sa traiesti timpuri interesante! – zicala si urarre de bine din … China!)

  12. Mi s-a părut interesant…
    ,,Avocatul Gheorghe Piperea arată pe contul său de facebook că globalismul regresist de azi este un sistem dogmatic în sine care vede în om o ființă maleabilă, re-modelabilă, re-editabilă, iar nu o ființă simțitoare, dotată de la Dumnezeu cu liber arbitru, rațiune și emoționalitate fraternă.
    De aceea, el consideră că religia este singurul antidot la actuala situație, pentru că, dacă îți raportezi viața la ceva ce nu aparține acestei lumi, ci este mai presus de ea, ești liber în spirit și simțire și nimic de pe acest pământ, în această viață, nu te poate supune sau înrobi.”

    Cu anumite rezerve, sunt de acord.
    Se vede că globalismul este deranjat de religii și pentru a lupta eficient împotriva credințelor folosește tehnologia generatoare de confort intelectual. De ce să mai gândim, dacă instrumentele cuantice viitoare, cărora programatorii le vor atribui așa-zise ,, conștiințe de sine”, o pot face mai bine decât noi ? De fapt, o altă uriașă minciună poleită menită să confere tehnologiei manipulatoare aura de supranatural, fundament al noii religii a totalitarismului laic ca substitut al celei tradiționale. Evident o religie, oricât de nouă ar fi, are nevoie de preoți și de biserică. Cea mai venerată este undeva, pe malurile Potomacului și se numește Casa Albă. Într-un fel, asistăm de fapt la revanșa diavolului, dacă ar fi să ne raportăm la o metaforie biblică.
    Totuși sper să ne trezim în cele din urmă, dacă nu cumva aerul va deveni irespirabil, la propriu.

  13. La vreme de pandemie avem parte de revizionism, dictatura (vezi Canada, Australia si altii), zanganit de arme asurzitor, de asa zisul neomarxism extrem de nociv, nimic bun pe niciun meridian in schimb ne-am mai delectat cu ceva sport de inalta calitate aratat de participantii Olimpiadei albe Beijing 2022, eclipsata de circul razboinic de pe batranul continent lipsit de conducatori cu coloana si minte limpede. Acasa avem parte de scumpiri pe banda rulanta, lipsa de perspectiva, mult joc de glezne fara alergare, lipsa investitiilor, industria si agricultura sunt sublime, insa lipsesc cu desavarsire, multa vorba putina munca. Aseara l-am ascultat cu interes pe mai marele unchiului Sam a vorbit numai de sanctiuni, de lucruri rele, nicio solutie clara pentru traitorii zbuciumatului continent, ceva asemanator rezolvarii situatiilor din Afganistan sau Primavara araba, iar in loc de concluzie este faptul ca ne asteapta o perioada neagra.

    Foarte interesanta postarea bizonissimului.

  14. Ma poate ajuta cineva? domnul Geoana – secretar general adjunct NATO este fiul generalului (comunist) Ioan Geoana cu studii in fosta Uniune Sovietica?

    • Da’ tu cine esti? Al cui fiu? Si ce studii are taica-tau?
      Din cite am inteles aici se dezbat chestiuni legate de relatiile internationale, nu e oficiul FSB. Ce-ar fi daca ai face tu o investigatie in alta parte?

  15. Daca Putin porneste totusi razboiul impotriva Ucrainei, fara ca nimeni sa fi atacat Rusia, el va fi autorul moral al declansarii in sec 21 al unui razboi in Europa ce poate deveni rapid un Razboi Mondial. Realitatea arata ca razboaiele prolifereaza rapid si au tendinta sa se extinda. Asta va fi unul nimicitor, si nimeni nu va scapa. Chiar nu ne opunem acestor tirani?
    Alio, Ivane, o sa-ti omoare Putin familia trimtind-o pe front sa lupte…pentru ce? Are sens sa mori tu si familia ta pentru ca asa vizeaza un tiran?
    Nu credeam ca o sa traiesc asemenea vremuri obscure. Sper ca programul meu sa fie rescris si sa ruleze intr-un univers unde programatorul isi iubeste mai mult codul.

  16. Ambasadeleunor state aliate au trimis o scrisoare către guvernul României prin care cer plata rapidă a despăgubirilor către furnizorii de energie. Adică corporațiile din țările reprezentare de aceste ambasade în România.
    Presa s-a scandalizat, dar eu nu văd niciun motiv. Nu noi, românii, am vrut privatizare in integrum ?
    Poate îi înduplecă domnul Adrian Năstase pe ambasadori să o lase mai moale, altfel le arată, el, tricoul cu sigla lui Big Brother… 😏
    PS
    Reducerea accizei la combustibil a fost blocată de alți prieteni, cei de la Bruxelles, tot cu o amenințare…. că ni se impune o procedură de infrigement.
    Bravo națiune, ține-o tot așa și mergi la vot…. să alegi din diversitatea de tip nou, ce naiba, doar trăim în democrație consolidată, restul nu mai contează…

  17. Putin a spus ca Ucraina de fapt nu exista, e o „facatura” si ca de fapt e a Rusiei, pentru ca acum 1000 ani…Bun, atunci poti spune despre orice alta tara ca nu exista si ca e de fapt a ta. Asta este fitilul de la explozibil in ordinea internationala.

Lasă un răspuns