„Asteptându-l pe Godot”

Se implinesc, anul acesta, 70 de ani de la publicarea celebrei piese de teatru a lui Samuel Beckett. Vladimir si Estragon asteapta, inutil, un personaj numit Godot, care nu soseste.

Piesa lui Beckett este o expresie a teatrului absurdului.

Ceea ce se intamplă in conflictul din/despre Ucraina pare că are, cumva, aceeasi geneză. Invadarea Ucrainei este anuntată sistematic, indicându-se, eventual si ziua (16 februarie) sau ora (15, probabil ora locală). Godot este incăpătânat si nu vine (să sperăm). Dar isi face datoria. Pune presiune pe proiectul Minsk 2, de federalizare a Ucrainei, inarmează (defensiv) Ucraina (va ramâne acolo armamentul transferat de britanici, etc si după criză ?), creste importul in Europa de gaz lichefiat din SUA, Ucraina va primi un imprumut substantial contra angajamentului că nu va mai dori in NATO, etc.

Godot a jucat si joacă in continuare un rol important in viata noastră, mai ales in cadrul razboiaielor absurde (hibride, psihologice, etc).

36 de gânduri despre “„Asteptându-l pe Godot”

  1. Extrem de interesanta paralela intre celebra piesa de teatru si conflictul mai mult sau mai putin inghetat din Ucraina. „Meandrele” politicii si a provocarilor din aceasta zona sunt extrem de complicate si n-am sa intru in amanunte pentru a nu fi catalogat in fel si chip, insa tot ceea ce se intampla acolo si-n apropierea granitelor Romaniei ne pot afecta dramatic in plan economic. Diplomatiei romanesti ii revine o sarcina majora in rezolvarea sau echilibrarea situatiei in favoarea noastra, insa aceasta „este admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire” .

  2. Ce s-ar face lumea bună de la ultimul nivel al noului Titanic (în traducere ,,coșmelia globalistă”_n.m.) fără Godot, care să alimenteze, direct sau indirect, cazanele ? Ar izbi primul iceberg întâlnit în cale..
    Dar să fie atenți, blinkenii si bidenii, cazanele sub presiune mai si explodează, dacă supapele nemulțumirilor interne vor fi obturate prin coerciția statului de drept.
    Cel mai bine va fi pentru România, țară în care alegerilor interne vor deveni treptat inutile. Ne putem concentra, astfel, pe investiții.
    Începând eventual cu fabricile de armament, pentru ca și muncitorii de acolo să poată trăi decent, cel puțin la nivelul unui gradat din armata NATO a României.
    PS
    Totuși, o invazie a început deja, cu viruși informatici programați să acționeze exact în preziua marelui tăvălug. Noroc de contraspionajul britanic, cel mai bun din lume.

  3. Imposibilitatea războiului
    Rușii cică-au dat de dracu
    Cu Ucraina, sunt fazani,
    C-a mutat-o nea Ciolacu
    Hăt departe… în Balcani.

  4. De multe ori amenintarile sint mai eficiente si mai putin costisitoare decit actiunile preopuzise Da comparatia cu ‘Asteptidu-l pe Godot ‘ este foarte potrivita Putin (Sandu Sticlaru ) ,Marin Moraru ( Joe Biden ) iar dialogol dintre cei doi il putem compara cu cel din Caldura Mare (I L Caragiale ) . Dar important ar fi de observat in aceasta perioada cum se aplica principiul scamatorului (in prim-plan se atrage atentia cu ceva si in planul secund se produce scamatoria ) . Oare ce se intimpla in plan secund ? Se realoca bugete ? Se semneaza contracte banoase ? Apar legi noi asa discret ? Oricum noi plebea avem destule pe cap si nici nu avem un spirit de observatie foarte dezvoltat . Noi am primit deja destule teme pandemie,scumpirea energiei,inceperea unui razboi mondial,foamete etc. Daca tot nu ne cumintim si mai intrebam si cerem explicatii ne vor bloca si noua conturile ca in Canada si de ce nu pentru siguranta noastra ne vor monta o camera video la git. Cred ca Ceausescu ar fi invidios pe acest sistem care ne controleaza perfect si chiar mai mult ne induce senzatia ca este foarte bine asa. Circula pe vremuri un banc :
    Prin anii 1960 se ia un interviu unui taran roman

    Reporter Intrebare – Ce mincati inainte de 1947 ?
    Taran Raspuns – Cacat !!!
    Reporter Intrebare – Si dupa 1947 ce mincati ?
    Taran Raspuns – Cacat !!!!
    Reporter Intrebare – Pai atunci care este diferenta ?
    Taran Raspuns – Inainte de 1947 aveam voie sa spun ca nu imi place .

    Eu sint bine multumesc , am mincat si mai ales am inteles ca nu este nevoie de parerea mea !

  5. Dar ati uitat Rusia. Ce rol primeste in sceneta?
    In realitate este un actor vizibil si mult mai important decat Godot, pentru ca a initiat toata scenarita.
    Are interesul sa fie valetul americanilor? Daca nu, ce urmareste sa castige si ce poate sa primeasca?

  6. Am si eu sentimentul ca ceva nu e in regula cu lumea asta. Concepte vechi perecum suveranitatea devin perimate. Nationalismul e descris ca si comunismul, ca o otrava. Patria nu mai reprezinta decit ansamblul multinationalelor si a investitorilor.
    In tari ca Romania vedem decizii absurde si implementari nebune. In plina criza energetica mondiala, Florin Catzu si haiducii lui fac liberalizarea la energie fara sa le pese de urmari, ce s-au dovedit catastrofale. Si domnul respectiv e inca bine merci „in functii”, si continua sa vorbeasca in numele romanilor cotonogiti de stat.
    In Canada, alte nebunii de Valentine Day. Atita iubire are pentru poporul canadian Nea Justin. Pentru prima oara in istorie Nea Justin face apel la Emergency Act. Nu, nu e razboi, nu e cataclisma, nu a lovit vreun asteroid Canada. Libertate va trebuie voua mai draga mai?
    Toata lumea „calma si lucida” vede in Putin un erou, un Salvator, inclusiv republicanii lui Trump. Ieri pe Fox News un Advisor cu guse si ceafa il certa pe Biden ca s-a luat de rusi. Pai nu e Ucraina a lor, zice omu’? Atita a citit si el, mare Advisor american. De ce sa ii inarmam pe ucraeninei? De ce cheltuie America bani pe Ucraina? Lasa sa ii invadeze rusii, ca sunt de-ai lor. Ditamai Advisoru republican. Ma intreb ce se intimpla cu Ucraina daca era Trump Presedinte? Il invada Putin cu niste rusoaice?
    Putin se joaca si el de-a razbelu, doar doar deschid nemtii robinetu de la Nord Stream 2. Ditamai reteauna de tevi, bine sudate de amicii lui ZeV, sta acolo neprihanita, ca o fecioara, astepind taierea panglicii rosii. Pare ca are un pic de bipolarism razboinic: azi vrea pace, maine razboi si tot asa, altceva nu mai stie.
    UIE se ascunde sub masa si tipa de acolo la rusi. Ca vai ce uniti sunt ei. Sudati bine as spune, mai ales cu nemtii, care de zeci de ani au indesat EURO in buzunarele lui Putin. Omu a bagat gaz pe foc. A luat banii si si-a facut armata sa fie focu cit mai mare. Si culmea, UIE mai vor sa le-o mai traga odata (tzeapa, la ea ma refer) pe o alta tzeava, Nord Stream 2.
    China abia asteapta sa prinda in bratele ei largi si numeroase o tara ca Rusia. Va dati seama, sa devina Rusia colonie chinezeasca? Cred ca de aici i se trage bipolarismul lui Putin: sa continue sa domine UE, sau sa il domine China pe el?
    Si peste toate se sparg calm si regulat la tarm valurile de COVID.
    Am alta explicatie pentru aceasta babilonie fara precedent din relatiile intre state, ca sa aiba sens. Se asteapta sa se trezeasca partea ailalta a creierului uman, 99%. care nu e inca folosita. Or avea desteptii 1% din avutia lumii, dar daca prostovanii incep sa isi foloseasca 99% din creier, punem de-un paradis.

  7. Rusii s-au folosit de tehnica „picatura chinezeasca” ca sa fragmenteze psihologic masele, si apoi sa poata sa se foloseasca de ele pentru motive strategice (vezi analiza la linkul de jos). De ani de zile canalele lor media de stat au ca scop spalarea rusilor pe creier, ca sa il sustina pe Putin in orice vrea el. Daca pina in 2004 Ucraina era „o tara sora”, azi e o tara condusa de „nazisti”, si cel mai mare dusman al Rusiei. La asa zisele emisiuni care „dezbat” problemele cu Ucraina, Polonia, SUA, sunt chemati acolo niste „analisti” care isi bat joc seara de seara de invitatii cu alte viziuni decit cele ale lui Putin. Cei care il urmaresc pe evreul rus la emiusnea lui stiu despre ce e vorba. Umilirea invitatilor din Ucraina, Polonia e sarcina zilnica.
    Evident ca dupa atitia ani de propaganda putinista si anti-occidentala, rusii azi il adora pe Putin. Nu stiu cit acces mai au rusii la media vestica, dar stiu ca au interzis Deutsche Welle, ca retorsiune pentru interzicerea RT in Germania. Sunt sigur ca nu prind canale romaneshti, si nici nu ii intereseaza, decit daca Putin le spune ca Romania e un dusman. Atunci, imediat, la comanda, evreul rus incepe sa zbiere la TV despre colonia SUA.
    Dupa ce a vazut ca Rusia este invinuita ca a produs de mii de victime in razboiul din Donbass, Putin a declarat ca Ucraina si Occidentul au produs un genocid in Donbass. Gorilele cu portavoce imediat au preluat tema, si dai, combate Occidentul si fascistii din Ucraina care au produs „genocidul rusesc” in Donbas. In curind, si in Transnistria, si oriunde e nevoie. Te cam saturi de toti nebunii…

    https://www.dw.com/en/how-russian-media-outlets-are-preparing-an-attack-on-ukraine/a-60801837

    • Apropos de „picatura chinezeasca” veniti in Romania si ascultati (vizionati) toate posturile tv , care mesteca din sculare pana-n culcare „pericolul razboiului la fruntariile tarii”, isterizand „poporul muncitor”. Avem acasa, in tara, probleme cat casa, clasa politica este anesteziata in nesimtire, obraznicie si cantonata-n promisiuni desarte, iar marea majoritate a cetatenilor si nu numai saracesc pe zi ce trece.

  8. Tocmai am „admirat-o” pe gospodina Zaharova, cea cu pregatitelor bucatelor ce ies din gura lui Putin. A cintat, fara nici o gluma, a cintat la TV, facind misto de SUA si Occident, care, spune ea, sunt toti niste prosti, o „elita” needucata. Intelegem ca Biden e mult sub nivelul unui Ivan, ceea ce ii creste inima in piept lui Ivan, si o gelozeshte pe-a lui Biden. De Blinken nu mai aminteste duduia vesela, ca nu importa, e sub presul lui Lavrov.
    Si mishtoul continua la Rossya 1 TV in declaratia unui oficial rus care, zice el, a glumit cu ziua invaziei, azi, miercuri. Rusii se pricep tare la glume de astea: „Vezi ca te violez miercuri, fa-te frumoasa!”. „Am lasat niste prezervative la tine pe noptiera si niste scrisori focoase de dragoste, de gelozie fata de sotul tau occidental pe care vreau sa ti-l omor, dar, nu te teme, nu violez si nu ucid miercurea”. „Avem si noi morala crestina, nu miercurea, poate joi…hahaha”, o alta gluma buna ruseasca.
    Pentru rusi, joaca cu razboiul in Europa e o gluma mai tare ca votka, pentru ca produce betia de pe urma revansei.

  9. E .. si a fots 16 februarue.
    O zi f trista ptr … doin Ramolio si Kamila sa su restu progresimii .
    Vladimir cel rau i-a tras pe sfoara si nu a atacat…

  10. Domnul Putin are o strategie de racket fata de Ucraina si Vest incercand sa obtina cat mai mult pana pe 9 mai . Ramane de vazut daca va fi o zi a Victoriei sau nu…

  11. Faptul ca rusii mint cu atita dezinvoltura despre retragerea de trupe nu mira decit pe naivi. Nu isi vor retrage trupele pe care le folosesc ca instrument de presiune in negocieri atita timp cit nu si-au vazut sacii in caruta, conform sacilor enuntati in cerintele inaintate SUA si NATO.
    Rusii evident lucreaza pe diverse paliere, cu flexibilitate acolo unde ii avantajeaza, si pe termen lung. Crearea de zone de conflict inghetate in Europa este parte a acestui plan. Este un „model rusesc” de avans imperial, tot parte a unui plan pe termen lung. Mentinind aceste „razboaie inghetate” se mentine presiunea in zona si pe guverne slabe, ca ele pot fi dezghetate si sa poata ramine parte a negocierilor la nevoie.
    Putin lucreaza sa implementeze acelasi model in Ucraina, in Donbass. Insistenta lui pe Acordul de la Minsk releva acest plan care duce la federalizarea Ucrainei, si implicit controlul acestei tari prin „provincii autonome” ca Donbass. Urmeaza „transnistrizarea” Ucrainei (termen preluat de la dl. Dungaciu, are drepturi de autor 🙂 ). Putin are la dispozitie o serie de instrumente diplomatice inainte sa invadeze Ucraina. Pina cind aceste instrumente nu sunt epuizate fara rezultat nu va invada. Daca insa nu reuseste sa federalizeze Ucraina, prin ceea ce el numeste „statut special” pentru Donbass, adica capacitate pentru el de a controla aspecte ce tin de aderarea Ucrainei la NATO. de exemplu, nu cred ca va avea rtineri sa foloseasca o invazie militara.
    Convorbirile lui cu Macron si Sholtz sunt si pentru a le testa leadeshipul. Se stie ca Germania este „prizonierul” economic al Rusiei, si pare ca asta ramine valabil.
    Tot ce poate Occidentul acum este sa apere ce poate apara: teritoriul NATO. Rusia nu va invada militar o tara NATO, dar va lucra la a eroda increderea cetatenilor acestor tari in NATO, pentru ca ei sa aleaga reprezentanti ostili NATO la ei acasa (ca in Franta). Diviziunile din NATO ramin foarte pronuntate, in special in jurul Romaniei, unde exista tari slave simpatetice Rusiei, ca Bulgaria. Ungaria e un alt exemplu, nu e slava dar tot de origine asiatica, unde minciuna sta la masa cu Regii.
    Romania poate sa traga ceva avantaje de pe urma acestei situatii strategice. Romania trebuie sa devina un Israel in zona, si daca este cazul, cu tot ce inseamna asta.

  12. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova -oceni crasivaia jenșcina – a cerut de urgență agențiilor de presă occidentale să-i comunice planul de invazie a armatei lui Putin în Ucraina pentru anul acesta, nu de alta, dar a zis că ea vrea să-și planifice concediul. Iată un mișto f fin cu care rușii îi tratează pe umflații de tupeu și suficiență și ignoranță ai Occidentului mârlan și decadent! Cred că ați savurat cursa pe care i-a întins-o Lavrov pițipoancei aleia de ministreasă de externe a lui Boris (Elțîn) Johnson întrebând-o dacă recunoaște independența regiunilor Rostow și Voronej. Și ea crezând că ăstea sunt cele două care și-au proclamat autonomia , Luhansk și Donețk s-a repezit cu gurița ei de ,,progresistă,, și a negat vehement independența ziselor regiuni rusești. Ce blamage, vai mai gad? Ei, uite așa intri în analele diplomației!

  13. Deutsche Wirtschaftsnachrichten: Rezervoarele de gaz al Germaniei se golesc rapid. Guvernul federal zice că situația este,,îngrijorătoare,,. Godot: Așteptarea moarte n-are! Cred că Godot ăsta s-a pus rău cu CIA, dar nu se știe care pe care!

  14. Eu daca as fi Lavrov sau Putin, m-as gandi: cum sa scot eu Romania si Polonia, cele doua cuie din scindura SUA si sa imi refac zona de influenta acolo? Nici una din tarile astea nu au incredere in mine. Cum sa le-o cistig? Cu ce i-as putea tenta mai mult decit o face Occidentul? Carrot or stick? Well, stick for now as not much Russian carrots on the market lately.
    Si ar exista cel putin o posibilitate pe care romanii si polonezii nu stiu daca ar putea sa o refuze usor fara sa ii doara rau capu’ pe generatii: anume, cu o Ucraina sub control rusesc, Rusia va propune celor doua tari un „schimb de teritorii”, care sa refaca cele doua tari in granitele lor istorice naturale, si sa micsoreze apetitul ucraenian pentru a fi o mare putere in zona. In plus, Rusia va oferi celor doua tari garantii de securitate, gaz ieftin si acces pe pietele ruso-asiatice.
    Sigur ca asta ar fi o alta mare tradare a Occidentului, dar intrebarea va ramine valida si grea: cu toti ai tai in aceiasi casa, sau rasfirati si dezbinati pe la alte case? Poate ca e mai bine ca nu avem de ales.
    Problema psihologica insa este lipsa de incredere cronica in Rusia. Chiar daca, prin absurd, ar enunta asa ceva, cum sa ii iei in serios? Nici nu prea mai au timp: solutii la gazul rusesc deja apar si sunt accesibile. Degeaba ai acces pe pietele ruso-chineze, daca tu nu esti pregatit sa faci shpagat si tumbe si salturi sa ajungi acolo. Au trecut cam 30 ani pina sa ne integram in pietele occidentale. Cit de realista ar fi o noua „tranzitie” pe niste piete pe care nu le cunoastem si cu care nu prea avem mare lucru in comun?
    Tot cu Occidentul as ramine, si sa fiu in alianta cu SUA, singura tara cu care am un parteneriat solid de securitate dovedit chiar zilele astea. Solid, pentru ca la putere nu sunt din cei care nu mai vor sa plateasca SUA pentru NATO, deci, mai ramin ceva mici rezerve pentru viitor in ce priveste garantiile de securitate pentru Romania, in functie de rezultatul alegerilor interne din SUA.
    Sa fiu Putin m-as intreba serios cum sa recistig increderea acestor tari ce le-am pierdut tot din cauza alor mei. Cu forta nu va merge. Si asta le va da bataie de cap, mai ales daca le reuseste cu Ucraina, si se apropie de noi geografic, fizic cu armatele si/sau influenta economica si politica mai multa.
    Dar, spre fericirea tuturor, rusii nu isi bat capul cu noi pe temele astea. Ei prefera sa ramina loiali politicilor de forta, chiar agresiune si deriderea acestor tari si a liderilor lor. Ce mai rid de Iohannis, viitor Sef NATO…sa vedem cine va ride mai bine la urma…lor le place risul in haita, cit e haita unita se ride mult.

    • Din pacate nu esti. Norocu Rusiei ….

      Si vezi ca noi am cam pierdut multe piete,
      Sa zicem .. doar piata rusa . Nu era cine stie ce insa vindeam niste imbracaminte si mobila (in anii 80 in URSS mobila romanesaca era „pbligatorie” ptr ce nu se numea „clasa de mijloc”). In 96 am inceput sa importam gaze de la rusi. Pe care le plateam cu $$$$$ .. sdi nu prea le mai vindeam mobila si camasi. Asa intre noi nu era mai bine ca importu de gaze sa fie platit cu produse romanesti? Adica in loc de ceva someri sa avem niste insi activi? Si dfolarii lasati ptr alte cestii – gen tehnologie bestika ?!

      Ma prg cu China mai greu .. exporta aia de toate !!!

      Insa se cam zice ca unele exporturi cica in UE sunt exporturi pe piete afrtoicane samd. Adica un „vestic” cumpara marfa , o scoate din tara si o vinde in Lumea III. Chiar fostilor nostri clienti!

      SI la zisa ta Tot cu Occidentul as ramine, si sa fiu in alianta cu SUA.
      ALinta cu8 Pausul si tentaia vestlui este proma optiune istorica a romanilor .
      Insa …..
      Pe scurt ptr stiinta lu matale si a alitor puzderie.

      Ionta kalpoanul era in tractavive cu papa … accept catolicizarea .. samd ect dar avea o mica pretnetie ” un episcop. Refuzat !!!
      In Moldpova era o episcopie catolica . De foatera unica episcopoe… Insa la 1401 se face o mitropolie … e care profota Alexansdru cel Bun .. ce se yragea din Musata care se convertise la catolicism..
      In Miuntenia … cam incurcaturi..

      De ce?
      Pai papa daduse patent de cruciada regilor inguri si polonezi … si sposcoapoo catplici ii cam sprijineau …

      Procepi ? oria optiune a fots, este cea apuseaana.

      Ins auii voir prea mult!!

      So fiindca vior prea mut agita si glumita ca noi oritodoxism, asia, rusia samd. De fpat e simplu : nu le dam ce vor, cand vor hop si axcuza – voi vreti cu Moscova !!!

  15. Polonia, pusă la colț de oficialii UE în legătură ce statul de drept, de a cărui respectare va depinde finanțarea europeană.
    Politician polonez: ,,Europa suprascrie în permanență legislația europeană arogandu-si mereu noi drepturi în raport cu țările membre”.
    Foarte bine, polonezilor. Bine vă face UE. Decât cu bocanc rusesc pe grumaz, mai bine folosiți unguente profesionale. Pentru cine credeați că este democrația ? Ham ham…

  16. Dacă veți deveni Președinte, multe vor reveni pe făgașul normalității! Pentru mine, ați fost mereu! Sa fie Romania Ortodoxă o tara exemplu pentru toate națiunile lumii! Sunteți Eroul meu!

  17. Nu am mai vazut comentarii aici, asa ca sper ca gazda noastra e OK.
    Am simtit nevoia sa comentez dupa ce am vazut o corespondenta BBC de la Bucuresti despre situatia din Ucraina, cu un invitat american Simon Moore, Professor la Duke University, care aparent era la Bucuresti, desi nu era clar, pentru ca avea o poza pe fundal care nu parea din Bucuresti. Puteau si ei sa aleaga Muzeul Satului, ceva care sa arate a Romania…
    Intrebat cum se vede situatia de la Bucuresti, dl. profesor a spus ca lumea e foarte calma, la fel ca la Kiev. Cum iarna nu e ca vara, Romania e in NATO si Ucraina nu. Atit despre Romania in acest conflict, nici macar nu s-a vorbit de Marea Neagra. Nimic despre Moldova, despre Transnistria, despre scenarii ce pot fi generate din Transnistria. Ce face NATO, Romania daca rusii ajung la Nistru, sau la sud la gurile Dunarii? Invatam kazacioc, sau ii chemam la o bere? Eventual le vindem bilete la Untold sa uite sa ne invadeze? Nucleara noastra e distractia? Cu asta ii invingem pe rusi?
    Am stat si m-am intrebat si eu: nu mai e nici un roman in stare sa vorbeasca in engleza, eventual vreun ministru, care sa exprime o pozitie si un interes romanesc? Nu mai avem ministri romani sa ne reprezinte? Sau vreun profesor roman?
    M-am simtit tare rusinat, si am trait senzatia ca pentru Occident noi nu suntem decit niste babuini hoti si violatori, asa cum ne vedem la TV, cu conationali care ne fac „cinste”, mama lor de hoti.
    Pe de alta parte, rusii invoca, ca si ungurii, ca si romanii mai recent, ca Ucraina ii discrimienaza pe rusi (din Donbass). Mai recent au inceput sa vorbeasca de genocid anti-rusesc, desi doar ei s-au separat de Ucraina. De genocidul impotriva basarabenilor nu le place sa vorbeasca.
    Desi dl. Zelenski cere Occidentului calm si luciditate (o fi pretin cu Zev!), totusi noile lui propuneri insistente ca Ucraina sa fie primita imediat in NATO par ca decupate din „Arici Pogonici” (o revista populara pentru copii in comunism). Imediat, s-a notat, vine baiatu’, o portie fierbinte de NATO cu o garnitura de UE si o Stalynskaia.

  18. trexsr, calmează-te prietene, altfel îți va exploda creierul de atâta intoxicare cu faknews-uri.
    Există, după părerea mea, trei certitudini:
    1. Marile puteri negociază asiduu în spatele ușilor închise și, în cele din urmă se va ajunge la o înțelegere scrisă;
    2. Un război major inițiat de Rusia este exclus (fiind evident că în acest caz acordul de la Minsk va sucomba de facto, ca să nu mai vorbim de efectul devastator de imagine pentru regimul de la Kremlin);
    3. România este în siguranță sub umbrela NATO și SUA, prin întărirea statutului său colonial și punerea teritoriului și bugetului național la dispoziția aliaților și a corporațiilor acestora.
    Să nu te mire indiferența comentatorilor externi față de România, având în vedere că țara noastră este un partener sigur, cu politici interne și externe controlate total de ambasadele aliaților.
    Ce ar fi de spus din moment ce românii nu mișcă în front, așa cum fac ungurii, de pildă ?
    A încercat AUR, cu naționalismul, și a primit cvasiinstantaneu tone de lături mediatice și avertizări din Cancelarii.
    Liniștește-te și somn ușor rațiune…
    Oricum nu vă puteți pune cu Trudeau.
    Nu v-am spus că libertatea de exprimare și cea de gândire sunt pe locurile două-trei în democrația de tip nou ?

  19. Tocmai ce l-am ascultat in direct pe dl. Putin care a convocat o sedinta cu sefiu institutiilor lor, ca MAE, MAI, MFA, Seful Dumei de Stat, privind recunoasterea asa ziselor Republici Luhansk si Donesk, care au cerut de la Rusia sa le recunoasca ( cum a facut si Transnbistria, inca Putin nu a avizat).
    Putin a tinut sa spuna rusilor ca nu a vorbit cu nici unul din ei inainte ca sa nu ii influenteze. Era foarte nervos insa, mincindu-si buzele, uitindu-se pe tavan, batind din degete, si de citeva ori fiind chiar aspru cu vorbitorii care pe rind au venit sa spuna acelasi lucru, ca si ei sunt de acord. Parca era un film cu un Tzar si cu cneazii lui care ii pupau mina, verbal evident. La final, Putin a intrebat daca vreunul are vreo parere contrara. Nici unul.
    Vorbitorii, printre care Lavrov, Medvedev si Ministrul lor al Apararii au portretizat situatia ca SUA punind Rusia la colt, si fara alternativa, decit una militara.
    O vorbitoare a facut referire la Imperiul Rus si cim a fost cucerit Sevastopolul. Un militar a aformat ca trebuie mers mai departe decit Donbas, in orice e interesata Rusia, in favoarea exclusiva a rusilor.
    Medvedev a punctat cit de bine afacut el ca a recunoscut Abhazia si Osetia de Sud, si a mai mentionat ca Ucraina nu doreste de fat Donbasul, ca poate trai fara ele.
    Asa se scrie istoria de rusi.

  20. Semnatura lui Putin pe recunoasterea celor doua „republici” – teritoriu ucraenian – inseamna razboi. Rusii stiu sa faca razboi si au cu ce. Razboiul va fi terifiant, iar rusii vor ataca masiv Ucraina, ca sa o cucereasca cit mai repede.
    Ce se va intimpla cu „Maldavskaia Respublika”? Ma intreb ce plan are Romania si NATO, daca rusii ajung la Nistru (sunt deja acolo, dar ma refer daca Ucraina va fi colonie ruseasca). Ce plan au politicienii din Moldova? Sa se incline primului tzar, sau vor lupta ca si ucraenienii sa isi tina „tara” libera si suverana, asa cum afirma ucraenienii? Moldovenii nu spun nimic pe tema asta, daca au de gand sa isi apere tara, sau vor ca NATO sa o faca.
    Fara indoiala ca rusii vor expanda conflictul geografic, odata pornit. Romania va fi o tinta plutitoare, si primul pas va fi rusificarea politica a Moldovei, sa aiba o baza de unde sa porneasca atacuri (pe toate planurile culminind cu unul militar daca este cazuul). Fara planuri, Moldova va redeveni ruseasca rapid, nu neaparat cu tancurile, dar cu o schimbare de regim politic acolo. O sa revina Voronin sau unul din mancurtii de acolo sa pupe mina tzarului.
    Dl. Iohannis ce spune? Doamna pro-europeanca de la Chisinau? Pun de-o hora?

  21. Se vorbeste la nesfarsit de „raspunsul Occidentului”, care s-ar vrea deosebit de dur la adresa Rusiei, in cazul in care declanseaza oficial razboiul in Ucraina (neoficial ei sunt acolo din 2014), prin recunoasterea celor doua republici, si mutarea de trupe ruse acolo. Nu e clar insa daca se vor opri la Donbas, sau vor purta un razboi impotriva Ucrainei toate.
    Ce raspuns va avea Romania, in afara ca suntem de acord cu NATO si UE in totul? Pentru ca ROMANIA are interesele ei la est, in Moldova si in Bucovina si Tara Hertei, unde sunt romani. Cum ii protejam? Ii aducem pe toti in Romania? Vor „beneficia” ei de un alt Ultimatum rusesc, ca cel din 1944, cind au mintit ci blocat refugiatii spre Romania, provocind si mentinind apoi un GENOCID real anti-romanesc?
    Ce va face MAE roman, va chema Ambsadorul Romaniei la Moscova inapoi, va trimite acasa Ambasadorul Rusiei? Se vor inchide relatiile diplomatice intre (toate) tarile UE si Rusia sau va fi „a la carte”, fiecare cu interesul sau fata de Rusia?
    Ce sanctiuni va impune Romania companiilor rusesti din Romania, si in viitor, ce va permite si ce nu Romania in relatia bilaterala cu Rusia? Vom mai primi turisti rusi in Romania, pe litoral,, multi cu misiuni speciale sa ia notite despre ce fac americanii acolo? Ce conturi rusesti vom bloca si cind?
    Multe intrebari, putine raspunsuri.

  22. Inca ceva. Rusii sunt pregatiti pentru orice „sanctiuni”. Medvedev a spus azi clar, ca va fi o perioada cu multa tensiune (cu Occidentul) da, treptat, tari individuale vor dezgheta relatia. Stiu ei bine rusii cu cine se lucreaza in UE: bulgarii, buni candidati la pan-slavism, Serbia, o alta tara slava si 100% rusofila, Ungaria, „bagaboanta” Europei, care se culca si cu unul si cu altul pentru bogatii, Croatia, o tara slava membra NATO al carui Presedinte a declarat ca „isi retrag trupele” desi nu le au nicaieri in zona de conflict, Cehia, o tara bine ancorata in Occident, dar care are liderii ei filorusi, Slovacia, o tara slava, dar speriata de o alianta Ungaria-Serbia-Rusia.
    De fapt rusii nici nu mai ascund ca ei cauta acest pan-slavism ca argument pentru avans imperial. Accentele pe nationalismul tipic slav da bine si uneste pe slavi. Banui ca asta va fi „marul” oferit de Mariusea fiecarui slav in estul europei cu inima ce trage la Mama Rusie, protectoarea slavilor.
    Regretul meu este ca SUA si Occidentul nu au investit pina acum cit trebuia in Romania, si au mentinut-o slaba, cu concursul „transpirationsit” ( un cuvint abia inventat, vine de la „transpiratie”) al liderilor romani, asudati de atita munca sa isi indese in buzunarele proprii prin paradisuri fiscale, sa poata sa fuga repede la o adica din tara. Poporul roman poate sa mai astepte, chiar si sub o noua ordine mondiala impusa de rusi.
    Mi se pare criminala aceasta tradare a intereselor Romaniei si din afara (vezi Shengen) si din tara, si faptul ca atitia conationali au fost alungati din tara lor de liderii alesi de ei, care au spus „nu avem joburi aici, plecati unde sunt”. Culmea, oamenii astia inca iubesc Romania!

  23. L-am ascultat cu atentie si oroare pe dl. Putin facind public casus belli, explicind de ce Rusia va porni un razboi in Ucraina.
    Inainte sa comentez o sa amintesc doar ca a mentionat Romania de doua ori: odata privind decizia de a oferi Ucraine si Georgiei un loc in NATO, si a doua oara ca sa afirme ca scutul american de la Deveselu poate sa lanseze rachete Tomahawk (spre Rusia). Ministrul nostru de Externe ar trebui sa comenteze public si sa il cheme pe Ambasadorul acestei tari pentru explicatii.
    Dl. Putin a tinut mai intai o lectie de istorie, asa cum trebuie ea interpretata si vazuta de rusi. Ucraina este in stat artificial creat de Lenin („Ukraina imeni Lenina”). Nici tovarashul dictator Stalin nu a scapat de critici, pentru ca a mentinut Constitutia URSS asa cum fusese ea gandita de Lenin, adica cu dreptul republicilor de a pleca din Uniune, ceea ce s-a si intimplat tarziu in 1989-1990. Dl. Putin a criticat insistent comunistii si pe cei din CC al PCUS (Comitetul central al Pardidului Comunist Sovietic), care nu s-au ingrijit de viata fara de moarte a URSS, monstru care a si decedat in aplauzele comunistilor.
    Nu o sa intru in detalii despre istoria Ucrainei vazuta de dl. Putin, decit ca sa amintesc ca dansul vede Ucraina tot o colonie a SUA, si o constructie artificiala, mentinuta impotriva Rusiei.
    De fapt toata pledoaria a fost indreptata spre SUA, dusmanul suprem al Rusiei. SUA nu doar ca doreste sa se apropie fizic cu NATO de granitele Rusiei (nu spune nimic de ce s-a intimplat), dar nici nu a primit Rusia in NATO. Dl. Putin a decis sa desecretizeze o discutie cu Bill Clinton in vizita sa la Moscova, cind l-ar fi intrebat „de ce nu primeste SUA RUsia in NATO”?. Aparent dl. Clinton nu a putut sa il convinga.
    Dl. Putin e convins ca SUA vor sa porneasca un razboi impotriva Rusiei si s-a ocupe, desi iar nu a putut sa fie credibil de ce „naiba” SUA i-ar cuceri pe rusi militar, cu bombe nucleare trase asupra lor? Nu ar avea njici un sens pentru ca ar fi o ditrugere mutual garantata.
    Dl. Putin a afirmat cu mandrie ruseasca ca va semna documentele care recunosc independenta Republicilor Luhansk si Donetsk, si ca va semna tratate de prietenie si asistenta (ceea ce s-a intimplat imediat, aratind ca totul a fost regizat anterior). Apoi a amenintat Ucraina, ca daca nu inceteaza atacul impotriva acestor republici va suferi un raspuns dur al Rusiei, deci amenitare cu razboiul.
    Dl. Zelenski a fost aspru criticat pentru ca a afirmat ca vrea sa iasa din Memorandumul de la BUdapesta, si sa fabrice arme atomice (nu inteleg de ce a facuit asta, oferindu-i dlui Putin un motiv serios pentru a ataca Ucraina!).
    Nu stiu cine va mai putea salva Ucraina de un razboi nimicitor. Cred ca politicienii vestici au reactionat mereu tarziu pe toate planurile in ce priveste securitatea Europei, lasaind totul in mina SUA.

  24. Aaaa, si Macron a fost aspru criticat ca i-ar fi spus lui Putin ca SUA au hotarit sa faca Rusiei concesii, dar nu a putut sa spuna concret ce anume.
    Hai sa enuntam si miezul problemei, sau ultima matrioshka aratata la Kremlin: dl. Putin a afirmat ca intelege ca NATO este o organizatie deschisa, dar, in acelasi timp, s-a agatat cu disperare de principiul indivizibiliatatii securitatii, adica, masurile tale de securtitate sa nu le afecteze pe ale mele. Nu stiu ce minte „luminata” a adus asta in dreptul international, pentru ca nici un tratat (Astana?) nu explica clar ce inseamna asta, care sunt metodele de a masura, care este standardul, cine masoara (securitatea indivizibila), cind si in ce conditii? De fapt, e praf in ochii rusilor, parte a cassus beli.
    Interesant ca dl. Putin a mentionat ca UCraina a cerut parte din „Almaznai fond” („Fondul de diamante”) si parte din aurul sovietic care spun ei ca li se cuvine dupa destramarea URSS. Se vede ca ucraenienii nu i-au consultat pe romani ce fac rusii cu aurul si dimantele altora.
    Pe o tema apropiata: daca Parlamentul Moldovei nu cere aderarea la Romania imediat dupa ce rusii invadeaza miliitar Ucraina, s-a ratat orice unire pe multe generatii.

  25. Acum și-a adus aminte și Jens Stotenlberg de acordul de la Minsk, pe care până acum NATO l-a ignorat.
    Probabil că se va ajunge până la urmă la acest aranjament…
    Complicate sunt căile negocierii între marile puteri, mai ales cu un regim fascist și profund corupt la Kiev, de care vestul și-ar dori să scape. Asta se întâmplă când te joci de-a doctorul Frenkenstein…
    Deocamdată, Occidentul continuă cu amenințările că va aplica sancțiuni, dar mai așteaptă….finalizarea discuțiilor între Biden-Putin.
    Evident, oficialii și analiștii români se comportă la fel, neînțelegător nimic.
    Când ești colonie, de unde viziune ?

  26. Rusia nu poate fi în poziție pasivă la frontiera vestică, când expansiunea SUA și NATO a ajuns în vecinatate și nu i se acordă garanții de securitate

    Ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a declarat, luni, ca Rusia nu-si retrage trupele din apropierea Ucrainei, pe care le-a estimat la 150.000 de militari. In calcul nu sunt si trupele ruse din Belarus, care duminica au încheiat manevrele comune, dar au ordin sa ramana pe loc.

    El i-a atribuit aberant Rusiei intentia de a incercui terestru si maritim Ucraina, prin pozitionari de forte militare ruse pe arcul terestro-maritim Brest-Taganrog-Marea Azov-Crimeea-Marea Neagra-Transnistria. Insa aliniamentul arcuat in cauza coincide cu linia de aparare rusa, aflat pe teritoriul national rus, de la fontiera de vest a Rusiei. Drept urmare, el este perfect legitim.

    In situatia geostrategica in care expansiunea SUA si NATO spre Est a ajuns in vecinatatea apropiata a Rusiei si garantiile de securitate cerute ii sunt refuzate, Rusia nu poate accepta, cum isteric i se pretinde, sa ramana intr-o vulnerabila pozitie pasiva la frontiera sa vestica.

    Cand adversari obsesivi ai Federatiei Ruse – si globalismul Statelor Unite ale Americii nu precupeteste niciun semnal sa-i transmita ostilitate si incrancenare, inclusiv prin propaganda de razboi – isi avanseaza infrastructura militara spre frontierele ruse si o consolideaza necontenit, Rusia nu poate ramane inactiva. Rusii si toate neamurile slave (ulterior si cele europene) au platit un pret greu, in vieti omenesti si distrugeri materiale, pentru ca au ramas inerti in fata concentrarii la frontiere a banditilor motorizati sub codul globalist al lui Hitler.

    Acel fapt ingrozitor, care a avut urmari devastatoare si pentru europeni, nu trebuie sa se mai intample. Mai ales ca este evident si confirmat ca globalistii au preluat planul predecesorilor lor hitleristi privind colonizarea initiala a teritoriilor slavilor ucraineni si apoi ale celor rusi.

    Seful talharilor motorizati ii considera pe slavi o masa de sclavi innascuti. Hitler, „arhitectul” ratat, visa, la fel de himeric, la manoasele pamanturi ucrainene, care sa-i faca pe globalisti cei mai mari exportatori de cereale, la Crimeea ca la o zona in care sa cultive fructe sudice, arbori de cauciuc si bumbac, la mlastinele Pripeatului ca la o sursa de stuf. In schimb, ucrainenilor nu avea sa le ofere decat fulare, sticlarie si tot ceea ce le place de obicei popoarelor coloniale.

    Expansiunea Statelor Unite ale Americii pana in Ucraina a fost posibila prin schimbarea vicleana a definitiei clausewitziene despre politica si razboi intr-o formula despre diplomatie si expansiune. Formula postbelica a succesorilor globalisti ai hitlerismului, uzitata acum la maximum de presedintele american Joe Biden si de secretarul sau de stat Antony Blinken, codifica posibilitatea expansiunii teritoriale ca pe o potentiala continuare a politicii de razboi cu mijloace diplomatice amagitoare, subordonate unui scop aflat sub un steag fals al diplomatiei.

    Diplomatia expansiunii globaliste este sinonima cu impachetarea duritatii si urateniei colonizarii “progresiste” cu un ambalaj atragator, confectionat din cuvinte amagitoare. Inauntrul acestui ambalaj din cuvinte stralucitoare se ascund insa cele mai intunecate fapte. Lectia de avertisment este ca globalistii nu trebuie niciodata luati in seama dupa cuvinte, pe care le monteaza ca pe niste roluri de Hollywood, pe care il muta cand la ONU, cand in Europa sau in alte institutii mondiale, regiuni sau tari. Globalistii trebuie judecati si tratati exclusiv dupa fapte.

    Criza ucraineana nu se va solutiona durabil si definitiv atata timp cat SUA nu vor acorda garantiile de securitate cerute de Rusia. Raportate la marsul continuu al expansiunii Vestului spre Est (v. sloganul „usilor deschise” ale NATO) si la posibilitatile de lovire rapida cu mijloace neconventionale, balistice si de inalta precizie, Ucraina si tarile din Europa Centrala si de Est reprezinta un spatiu potential colector de riscuri si amenintari la adresa securitatii Rusiei. Aceasta situatie inacceptabila obliga Rusia la masuri de prealarmare, alerta sau contraactiune.

    Aliniamentul arcuit pe care in prezent trupele ruse se afla in stare de alerta e unul de aparare. In functie de provocari, el poate fi si o baza de plecare la contraofensiva, avand in vedere ca cele doua forme de lupta apararea si ofensiva se pot transforma rapid una in alta, asa cum si armele antiracheta ale SUA din Romania si Polonia se pot transforma urgent din defensive in ofensive. Acestea sunt motivele geostrategice pentru care Rusia nu poate fi in pozitie pasiva.

  27. Dan Chiric
    ,,”Nicio „capitală”, niciun ambasador, niciun ONG de „apărarea drepturilor omului”… nimeni nu zice nimic despre decesul oficial al democrației în Canada. Și asta pentru simplul motiv că… ăsta e mersul lumii, „dictatura e în trend” peste tot în lume – uite o altă „știre a zilei de 22.02.2022”!”,scrie Dan Chitic. „

  28. S-a intrat intr-o alta faza mai „calda” a conflictului. Rusii au actionat pe modelul binecunoscut: au inaintat pe table de sah cu „peacekeepers” si si-au mai consolidat geografic si strategic o reduta orientata spre Vest, testind inamicul cu reactia acestuia. Sanctiuni? „Ni se rupe!”. „North Stream 2 se inchide!”. „Ne asteptam, mai avem North Stream 1”. „Altceva”? „Nu”. „Bine, pa!”.
    Jocul psihologic acum este despre presiunea pe care o pun rusii pe Occident, si nu invers. Occidentul intotdeauna a reactionat la provocari, si a esuat in negocieri, pentru ca nu aveau ce oferi Rusiei ca raspuns la cereri absurde (nu toate, dar „pachetul” si ultimatumumul in sine). Rusii stiu ca Occidentul nu ataca ca sa cucereasca. Occidentul atrage, nu forteaza. A, poate sa induca atractia, sau sa o mentina cu metode contestabile, asta e altceva.
    Ce piese mai au de mutat pe tabla de sah rusii? Pai strigoiul cu o ofensiva militara in toata Ucraina. Nici rusii nu cred ca ar mai fi dispusi sa piarda multe vieti, pentru ca azi ucraenienii pot sa se apere mai bine. Dar, e adevarat, nimeni nu stie cite trenuri deraiaza prin mintea lui Putin si la ce ore. Ati vazut cit de departe isi tine interlocutorii? Nu ma refer la faimoasa masa italiana, ci la departarea fizica intre el si slujitorii sai de rang inalt. Teama de Omicron, sau altceva? E contagios si isi fereste „colegii”? Sau nu vrea sa fie strins in brate de fericire? Asa ii place lui sa se adreseze, la fel ca ZeV, cu „dragi colegi”. Foarte frumos, doar ca toti „colegii” tremura in fata lui si nu invers.

Lasă un răspuns